Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta na raty

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.09.2015 07:50

Franz napisał(a): Ale skoro nie masz nic przeciwko...

:D 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.09.2015 16:15

Zgodnie z wolą vox populi, zamieszczam krótki powrót do przyszłości, czyli do drugiej wizyty na Krecie.

Rankiem kolejnego dnia przejeżdżam do Chora Sfakion na południowym wybrzeżu, by następnie podjechać do wioski Aradena. Widać biały kościółek na drugim skraju wąwozu o pionowych ścianach, którego obie krawędzie połączono wąskim mostem.

P1000934.JPG

P1000935.JPG

P1000940.JPG

P1000942.JPG
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 09.09.2015 17:06

Witam,
widzę, że "aktualnie" obaj "jesteśmy" w Chora Sfakion.
Nie zapuściłem się w rejony Aradeny - chętnie popatrzę, już żałuję tego mostu.
Pozdrawiam :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.09.2015 17:23

MARK1 napisał(a):Nie zapuściłem się w rejony Aradeny - chętnie popatrzę, już żałuję tego mostu.

Fakt, już miałeś blisko. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.09.2015 19:00

Franz napisał(a): Zgodnie z wolą vox populi

Cieszę się niezmiernie, :D że mogę rozpocząć wraz z Tobą wędrówkę przez Aradenę 8) . Miałeś wymarzoną widoczność na kościółek Michała Archanioła i Białe Góry w tle (my niestety w 2010 przy moście aż tak fajnie nie mieliśmy), a to zapowiada równie piękną pogodę w czasie wędrówki wąwozem, będą więc super fotki :) .
W jakim miesiącu tam byłeś?

Skoro o mostu dojechałeś autem, to zapewne będzie wędrówka najpierw na dół wąwozem, a potem powrót do góry - ciekawe, jaką trasą?
Ja przymierzam się tylko do wycieczki w dół (w obie strony :? nie mam żadnych szans) i mam nadzieję, że to się uda :wink: . Już sprawdziłam, że codziennie (tylko jeden poranny kurs!) kursuje do mostu autobus z Chora Sfakion, więc dotarcie do miejsca startu wędrówki nie powinno być problemem. O ile poprzedniego dnia dotrzemy do Chora Sfakion i tam znajdziemy sobie jakieś spanko (no bo nie ma opcji, żeby :mrgreen: wstać na tyle wcześnie rano, by zdążyć z dojazdem z Chani). Po dotarciu wąwozem do plaży Marmara , po kapieli i regeneracji w tawernie :wink: , będziemy musieli kontynuować wędrówkę aż do Loutro, skąd dalej powrót już promem. Nawet przy naszym żółwim tempie, powinniśmy zdążyć :D .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.09.2015 20:33

Aradeny (jak i tego Mostu na rzece Kwai) ;) niestety nawet nie "liznąłem" podczas pobytu na Krecie :(

:boss:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.09.2015 21:05

W czasie jednego wypadu (a nawet w czasie dwóch) nie ma szans, żeby zobaczyć wszystko. Ja już żałuję, że i tym razem zbyt wiele nie zobaczę - może nawet jeszcze :? mniej, niż za pierwszym razem. Ale Aradenę chcę przejść koniecznie, już pięć lat temu (patrząc z mostu w dół) żałowałam, że wtedy wybrałam spacer innym wąwozem. Na szczęście Imbros też był fajny 8) , więc żal aż tak wielki nie był :wink: .
Tak czy owak, trzymajcie kciuki, żeby teraz mi się udało, żebym :roll: nie poprzestała na wirtualnej wędrówce z Wojtkiem.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.09.2015 21:29

dangol napisał(a):W czasie jednego wypadu (a nawet w czasie dwóch) nie ma szans, żeby zobaczyć wszystko. Ja już żałuję, że i tym razem zbyt wiele nie zobaczę - może nawet jeszcze :? mniej, niż za pierwszym razem. Ale Aradenę chcę przejść koniecznie, już pięć lat temu (patrząc z mostu w dół) żałowałam, że wtedy wybrałam spacer innym wąwozem. Na szczęście Imbros też był fajny 8) , więc żal aż tak wielki nie był :wink: .
Tak czy owak, trzymajcie kciuki, żeby teraz mi się udało, żebym :roll: nie poprzestała na wirtualnej wędrówce z Wojtkiem.

Nie pytałem jeszcze, a teraz jest ku temu dobra okazja - kiedy LOT? (i kiedy powrót?)
:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.09.2015 00:13

dangol napisał(a):W jakim miesiącu tam byłeś?

W drugiej połowie czerwca.

dangol napisał(a):Skoro o mostu dojechałeś autem, to zapewne będzie wędrówka najpierw na dół wąwozem, a potem powrót do góry - ciekawe, jaką trasą?

Noo... przeceniasz mnie. ;)

tony montana napisał(a):Aradeny (jak i tego Mostu na rzece Kwai) ;) niestety nawet nie "liznąłem" podczas pobytu na Krecie :(

Nie da się wszystkiego na jeden raz...

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.09.2015 11:12

tony montana napisał(a): kiedy LOT?

Startujemy w ostatni poniedziałek września.

Franz napisał(a):
dangol napisał(a):Skoro o mostu dojechałeś autem, to zapewne będzie wędrówka najpierw na dół wąwozem, a potem powrót do góry - ciekawe, jaką trasą?

Noo... przeceniasz mnie. ;)

:o :?: :o :?: :o :?: :?:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.09.2015 14:10

dangol napisał(a):Już sprawdziłam, że codziennie (tylko jeden poranny kurs!) kursuje do mostu autobus z Chora Sfakion, więc dotarcie do miejsca startu wędrówki nie powinno być problemem. O ile poprzedniego dnia dotrzemy do Chora Sfakion i tam znajdziemy sobie jakieś spanko (no bo nie ma opcji, żeby :mrgreen: wstać na tyle wcześnie rano, by zdążyć z dojazdem z Chani).

Macie jakieś stałe lokum załatwione, czy będziecie zmieniać miejsca noclegu?

dangol napisał(a): :o :?: :o :?: :o :?: :?:

Właśnie ten problem zamknięcia pętli skłonił mnie do własnego wariantu, odrobinę okrojonego.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.09.2015 14:20

1/3 noclegów (tych zaraz po przylocie) zarezerwowaliśmy na chanijskiej starówce. Potem będzie improwizacja :wink: , w zależności od pogody i pomysłów (a te :roll: mogą się zmieniać jeszcze wielokrotnie) na resztę urlopu. Z tego względu, niczego więcej nie zaklepywaliśmy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.09.2015 15:07

dangol napisał(a):1/3 noclegów (tych zaraz po przylocie) zarezerwowaliśmy na chanijskiej starówce. Potem będzie improwizacja :wink: , w zależności od pogody i pomysłów (a te :roll: mogą się zmieniać jeszcze wielokrotnie) na resztę urlopu. Z tego względu, niczego więcej nie zaklepywaliśmy.

Takie rozwiązanie daje sporą wygodę w przemieszczaniu się po całej wyspie. :)

Faktycznie, coś w pobliżu Chora Sfakion byłoby nie od rzeczy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2015 00:26

Można tu zejść do wąwozu Aradena, zaczynając w ten sposób trasę, jednak jak rozwiązać kwestię powrotu? Zrobić tak, jak to miało miejsce poprzedniego dnia? To znaczy pójść do końca i wrócić tak samo? Ale to była Samaria, na przejściu której wyjątkowo mi zależało i trudy wczorajszego dnia jeszcze czuje w nogach. Odpada. Również nie korci mnie powrót górą, bo to oznaczałoby dreptanie po drodze jezdnej - w tej sytuacji decyduję się zjechać do Livaniany i zrobić pętelkę stamtąd.

P1000945.JPG

P1000949.JPG

P1000950.JPG

P1000951.JPG
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.09.2015 13:42

Położenie Livaniany jest super 8)!
A jak z jakością dojazdowego szutra?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα