Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta na raty

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2014 15:35

Aglaia napisał(a):Elafonissi też żeśmy odpuścili - tłuc się na plażę, nawet różową, ponad 200 km wydało nam się lekką przesadą.

Zbyt duży dystans nawet dla tak pięknego zakątka.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.11.2014 20:28

Franz napisał(a):
Aglaia napisał(a):Elafonissi też żeśmy odpuścili - tłuc się na plażę, nawet różową, ponad 200 km wydało nam się lekką przesadą.

Zbyt duży dystans nawet dla tak pięknego zakątka.

Pozdrawiam,
Wojtek

A ja się z Ammoudary potłukłem na Elafonissi, a także na Wai ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2014 21:18

tony montana napisał(a):A ja się z Ammoudary potłukłem na Elafonissi, a także na Wai ;)

Ba! Podróże kształcą...
Mnie się z Ammoudary do Samarii tłuc nie chciało. Została na drugą wizytę.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 11.11.2014 20:21

Na Vai to byłam gotowa pojechać nawet ze Stalis ;-) . Ale pogoda nie sprzyjała. Poza tym my mało plażowi więc wszelkie Balosy, Elaffonisi itp. odpuściliśmy bez żalu.

Za to Samarii trochę nam było szkoda. Ale jeszcze bardziej było nam szkoda naszych pleców na noszenie juniora (poza tym mam wątpliwości czy nasz junior chciałby być noszony przez tyle czasu). Mieliśmy pojechać oddzielnie ale szkoda nam też było czasu spędzonego razem. No i Samaria poszła na św. Dygdy ;-) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2014 20:41

Franz napisał(a):Mnie się z Ammoudary do Samarii tłuc nie chciało. Została na drugą wizytę.

My Kretę podzielilśmy na dwa razy. Niestety ten drugi ciągle nie może nadejść :evil: .
Ten pierwszy raz z racji wylądowania w Hersonissos poświęciliśmy na poznanie środkowej i wschodniej części wyspy. Jedyny wypad na zachód zrobiliśmy sobie właśnie do Wąwozu Samaria. Piękny spacer! Jeśli uda nam się w końcu wrócić na Kretę na pewno go powtórzymy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.11.2014 00:50

Aglaia napisał(a):Poza tym my mało plażowi więc wszelkie Balosy, Elaffonisi itp. odpuściliśmy bez żalu.

Ja w ogóle plażowy nie jestem, ale Elafonisi bardzo mi się podobała.

marze_na napisał(a):My Kretę podzielilśmy na dwa razy. Niestety ten drugi ciągle nie może nadejść :evil: .

W moim przypadku drugi wyjazd udało się zrealizować. Może kiedyś będzie okazja, by pojechać jeszcze raz. ;)

marze_na napisał(a):Jedyny wypad na zachód zrobiliśmy sobie właśnie do Wąwozu Samaria. Piękny spacer!

Szliście w obie strony, czy powrót stamtąd statkiem?

Pozdrawiam,
Wojtek
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.11.2014 09:17

Franz napisał(a):Szliście w obie strony, czy powrót stamtąd statkiem?

Statkiem.
Tej wycieczki jako jedynej nie byliśmy w stanie ogarnąć samodzielnie i wzieliśmy fakultet od rezydentki.
KTEL jakoś nie chciał zaproponować żadnego sensownego połączenia z Hersonissos do Omalos w godzinach porannych, a jazda samochodem wiązałaby się z koniecznością powrotu w górę wąwozu. Bałam się takiego dystansu w wysokiej temperaturze.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.11.2014 15:38

marze_na napisał(a):Bałam się takiego dystansu w wysokiej temperaturze.

Słusznie.
Poczułem to na własnej skórze, wracając na piechotę...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.11.2014 16:37

Miasto o długiej, ale przerwanej na kilka wieków historii. W czasach doryckich, a zatem już w V wieku przed naszą erą, istniał tutaj port Lato Etera, ściśle związany z położonym na wzgórzach starożytnym Lato. W XIII wieku już naszej ery miasto zdobyli Wenecjanie z Genueńczykami, przemianowując je na Porto San Nicolae. Nad miastem zbudowali twierdzę, z której do naszych czasów nic nie przetrwało. Z uwagi na roztaczający się z niej piękny widok, nazwano ją Mirambello. W odróżnieniu od ówczesnych budowli, przetrwały nazwy - zatoka Mirambello, nad którą leży dzisiejsze Agios Nikolaos.

P4280059.JPG

P4280060.JPG

P4280062.JPG

P4280065.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.11.2014 19:13

Jestem ciekaw czy z Agios pojechałeś na wschód w góry w tamtą stronę... między Pachia Amos a Mochlos

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.11.2014 22:03

tony montana napisał(a):Jestem ciekaw czy z Agios pojechałeś na wschód w góry w tamtą stronę... między Pachia Amos a Mochlos

Na to już brakło czasu. Zostaje na kolejny raz.
Ty byłeś?

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.11.2014 18:23

Blisko brzegu morza leży jezioro Voulismeni. Niegdyś słodkowodne, jednak w 1870 roku przekopano kanał, łączący je z morzem. Przeciwległy brzeg jeziora otaczają skały, na które prowadzi widokowa ścieżka.

100_0061.JPG

100_0062.JPG

P4280067.JPG

P4280068.JPG
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.11.2014 09:50

Franz napisał(a):Przeciwległy brzeg jeziora otaczają skały, na które prowadzi widokowa ścieżka.

Będą fotki z tej ścieżki....................widokowej ?
:wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.11.2014 10:25

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Jestem ciekaw czy z Agios pojechałeś na wschód w góry w tamtą stronę... między Pachia Amos a Mochlos

Na to już brakło czasu. Zostaje na kolejny raz.
Ty byłeś?

Pozdrawiam,
Wojtek

Przejeżdżałem.... pokażę w pewnym momencie u siebie
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2014 14:26

kaszubskiexpress napisał(a):Będą fotki z tej ścieżki....................widokowej ?
:wink:

Oprócz tych, które właśnie zamieściłem, mogę jeszcze kilka dorzucić. :)

tony montana napisał(a):Przejeżdżałem.... pokażę w pewnym momencie u siebie

Mnie pociąga rejon, leżący zaledwie odrobinę bardziej na południe od tej trasy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Kreta na raty - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone