Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA 2017 - praktycznie ;-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.10.2017 18:31

kmichal napisał(a):... wcale się nie dziwię - w takich okolicznościach przyrody, takie smakołyki ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Bardzo kaloryczne, z czekoladą, przy 30 -tu stopniach, szybko znikały :oczko_usmiech: .

Walp witam :D

beatabm napisał(a):... Grecja wciąż u mnie w planach. W tym roku już całkiem serio o niej myślałam na sezon 2018 ale nie wiem co z tego wyjdzie...

Proszę nie myśleć, tylko działać, rezerwować z zaliczką, to na pewno się pojedzie :wink: .

dangol napisał(a):Na razie rozkoszuję się więc Twoją relacją :D

Oooo tak mi mów :D

dangol napisał(a):...w międzyczasie podczytując świeżo nabytą książkę o Krecie. Na razie za mną jakieś 40 stron, ale już mi się bardzo podoba.

Fajnie, że ją czytasz, ksiażka bardzo dobra, nieco odmienna od innych, w sumie taki zbiór esejów o Krecie.
Podobały mi się wątki cmentarne i kawałek o Heraklionie ... tylko tyle napiszę, żeby Ci nie odbierać przyjemności z czytania.
Mnie udało się, będąc na Krecie, przeczytać "Greka Zorbę" ... ech ... dobra rzecz.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.10.2017 19:43

Buber napisał(a): Mnie udało się, będąc na Krecie, przeczytać "Greka Zorbę" ... ech ... dobra rzecz

To była moja lektura podczas pierwszej Krety, z noclegami w Stavros - a więc "Grek Zorba" był obowiązkowy :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.10.2017 08:07

beatabm napisał(a):... Grecja wciąż u mnie w planach. W tym roku już całkiem serio o niej myślałam na sezon 2018 ale nie wiem co z tego wyjdzie...

Proszę nie myśleć, tylko działać, rezerwować z zaliczką, to na pewno się pojedzie :wink: .
[/quote]

Dostać się tam jakoś trudno. Interesuje mnie Grecja od strony Morza Jońskiego - jak patrze na ceny samolotów - są bardzo wysokie. To nas odstrasza.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.10.2017 06:55

beatabm napisał(a): ...Dostać się tam jakoś trudno. Interesuje mnie Grecja od strony Morza Jońskiego - jak patrze na ceny samolotów - są bardzo wysokie. To nas odstrasza.

Z samolotami tam nie fajnie, trzeba modlić się o jakiś szeptany czarter do Aktion airport.
Dlatego nad Jońskie autem ...zdecydowanie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.10.2017 07:01

Buber napisał(a):
beatabm napisał(a): ...Dostać się tam jakoś trudno. Interesuje mnie Grecja od strony Morza Jońskiego - jak patrze na ceny samolotów - są bardzo wysokie. To nas odstrasza.

Z samolotami tam nie fajnie, trzeba modlić się o jakiś szeptany czarter do Aktion airport.
Dlatego nad Jońskie autem ...zdecydowanie.

Za daleko. Szkoda mi marnować min 4 dni urlopu na drogę, to powód dla którego ta Grecja ciągle w planach :(
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 05.10.2017 07:04

beatabm napisał(a):Za daleko. Szkoda mi marnować min 4 dni urlopu na drogę, to powód dla którego ta Grecja ciągle w planach :(

Fakt cztery dni trzeba poświęcić ,żeby tam pojechać i oczywiście wrócić.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.10.2017 08:51

...
OK. - dość już o tym Platanes/nias (uwaga - proszę nie mylić z podobną miejscowością w okolicach Chanii).
Wyruszamy poza bazę :D .
Najbliżej (tak z 7-8 kilosów) jest do mniej, lub bardziej znanego Rethymnonu.
Na zdjęciach z plaży widać, że możnaby wybrać się tam spokojnie z buta.
Ale cóż ... człowiek na starość robi się wygodny i wybiera transport kołowy.

Obrazek

Dojazd do miasta zabezpiecza rethymnoński KTEL.
Powyższy obrazek to jego najpopularniejsza trasa - Rethymno - Hotels - Panormos, na którą od ok. 7 do 24 -tej, co pół godziny, wyjeżdża nieco zaniedbany przegubowiec.
Może i wyjeżdża co pół godziny, ale z punktualnością na trasie bywa różnie.
Czasem siedzieliśmy na przystanku 45 -50 minut i nic ...a czasem 15 minut i były 2 autobusy.
Bileciki tanie - od nas do Rethymnonu 1.30E. Ale uwaga - nie można ich kupić u kierowcy .
Przed podróżą trzeba je mieć już w łapie, wsiadać z przodu, a kierowca potraktuje je greckim dziurkaczem.
Autobus bywa dość zatłoczony ...czasem kierowca wysiadał, szedł na tył i krzykiem, oraz masą upychał ciżbę.

Alternatywą jest taksówka - z Platanias stała cena 9E.
Mimo, że panowie taksówkarze dwoją się w poszukiwaniu skrótów, czasowo niewiele to daje.
Ulica wąska, zatoczek na niej z reguły nie ma, jak powyżej opisany autobus się zatrzymuje, to robi się korek.
Tak że z plusów tyle tylko, że na autobus to my czekamy, a taksówka czeka na nas .

A co w tym Rethymnonie ?
Jakoś tak w drugi dzień wybraliśmy się w południe na zwiady.
Pierwsze wrażenie - generalnie nas nie zachwycił. Może to wina gorąca :wink: .

Wysiada się na takim placu przy dużej cerkwi (obok jest też taxi -rank; ale taksówkę lepiej zamówić do portu).
Zaraz obok jest znana średniowieczna brama do miasta. Potem słynne uliczki.
Generalnie jak w Lefkadzie, tyle, że czasem wystaje jakiś ocalały średniowieczny detal, bądź ten turecki balkon/ piętro.
Bliżej portu, robi się ciekawiej ... przed meczetem skręciliśmy w wąską, handlową uliczkę Souliou. Czysta komercja, ale fajnie, klimatycznie, w cieniu.
Opisywane zabytki np. słynna fontanna Rimondi rozczarowała mnie totalnie ...kawałek muru z wodą z lwich pysków.
Dobrze, ze obok są pyszne lody i jogurty :wink: .
Sam port ... niewielki.
Nie ma jak tam przejść, cała przestrzeń obstawiły stoliki, a dla pieszych został chodnik może z metr szerokości.
Za portem, na wschód jest szeroka ulica Venizelou.
Dość ważna, bo na jej końcu przy rondzie jest najpopularniejszy w mieście postój taksówek.
Uwaga - wieczorem (około 20 -tej) zamykają ją dla ruchu kołowego, zamienia się w promenadę, taksówki trzeba szukać w centrum.
Przy tej promenadzie same knajpy, miejsca dla pieszych nieco więcej, ale niewiele więcej. Wszystko jedno, z której strony nie pójdziesz będą Cię nagabywać, wręczać wizytówki, lansować się trip advisorem itp.
Jak widzicie szału nie ma ...no ale jak pisałem to tzw. pierwsze wrażenie :oczko_usmiech: .
Do Rethymnonu mimo wszystkoo, przyjechać warto ... ale o tym później.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.10.2017 08:54

beatabm napisał(a):Za daleko. Szkoda mi marnować min 4 dni urlopu na drogę, to powód dla którego ta Grecja ciągle w planach :(

Racja, ale ten dojazd to też urlop i przygoda.
Po drodze można zaliczyć klimatyczne miejscówki (np. Novy Sad, Belgrad, Nis, Skopje, Ochryda, Meteory).
Ja w przyszłym roku, pewnie znowu ruszę autkiem nad Morze Jońskie.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 05.10.2017 09:08

Buber napisał(a):...
Obrazek

... pięknie ... :) ...
Pozdrawiam.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 05.10.2017 10:07

Ta Kreta chodziła za mną już od lat.

Do tego praktycznie.
Po zeszłorocznym Twoim Rodosie długo nie ociągaliśmy się z decyzją zwiedzenie wyspy, może Kreta nie będzie musiała też długo czekać.

Buber napisał(a):Ja w przyszłym roku, pewnie znowu ruszę autkiem nad Morze Jońskie.

Własne auto to rzeczywiście wielogodzinna podróż ale na miejscu są potem prawie same zalety. Piszę "prawie" bo my za każdym razem mamy jakieś drobne kłopoty. :( Ale Grecy okazują się w "porządku" i nie udają greka.

Zdjęcia są przeurocze :D , tylko co ich jest tak mało.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.10.2017 10:11

Lidia K napisał(a):

Własne auto to rzeczywiście wielogodzinna podróż ale na miejscu są potem prawie same zalety. Piszę "prawie" bo my za każdym razem mamy jakieś drobne kłopoty. :( Ale Grecy okazują się w "porządku" i nie udają greka.

Zdjęcia są przeurocze :D , tylko co ich jest tak mało.

Zgadzam się, za mało zdjęć :D
Jeśli ktoś korzysta z auta jeżdżąc na miejscu - oczywiście jest to zaleta. My samochodem dojeżdżamy na miejsce ....i tyle. Stoi i czeka na powrót porzucony na jakimś odludnym parkingu.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.10.2017 12:26

...
kmichal
Zdjęcie jak zdjęcie, chociaż trochę się namęczyłem, żeby akurat tę jedną łódkę pyknąć. Dzięki :D.

Lidia K napisał(a):Po zeszłorocznym Twoim Rodosie długo nie ociągaliśmy się z decyzją zwiedzenie wyspy, może Kreta nie będzie musiała też długo czekać.

Miło słyszeć, że się do Rodosa przyczyniłem :D .
Ja też po Waszych pochwałach, nie omieszkałem odwiedzić jeszcze jednej greckiej wyspy, ale na razie nie napiszę o co chodzi, to będzie mała (albo nawet duża) niespodzianka.

Lidia K napisał(a):Własne auto to rzeczywiście wielogodzinna podróż ale na miejscu są potem prawie same zalety. Piszę "prawie" bo my za każdym razem mamy jakieś drobne kłopoty. :( Ale Grecy okazują się w "porządku" i nie udają greka.

Też tak myślę ...duża niezależność, a problemy ... w kraju też są.

Lidia K napisał(a):...Zdjęcia są przeurocze :D , tylko co ich jest tak mało.

beatabm napisał(a):Zgadzam się, za mało zdjęć :D ...

Dzięki - z fotami jak pisałem, nieciekawy ten Rethymnon :wink: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.10.2017 13:34

Moi wszyscy znajomi właśnie R. mocno zachwyceni, Rodzice też.... chyba trzeba samemu sobie opinię wyrobić....

Chodźmy dalej....
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.10.2017 13:52

piekara114 napisał(a):Moi wszyscy znajomi właśnie R. mocno zachwyceni, Rodzice też.... chyba trzeba samemu sobie opinię wyrobić....
Chodźmy dalej....

Spoko, spoko - pierwsze wrażenie bywa mylące, aczkolwiek, są na Krecie ciekawsze miejscówki niż miasto R. :wink: .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 05.10.2017 15:14

kmichal napisał(a):
... pięknie ...

...bez dwóch zdań... :)

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα