Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA 2017 - praktycznie ;-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 26.11.2017 20:16

piekara114 napisał(a):Musze znalezc ten blog, bo lokalizacji i zdjecia wejscia na wiki to jestem pewna, że to ten sam... chyba ze to byly jakies oficjalne fotki umieszczone...w weekend musze poszukac....

Byłem tam w zeszłym roku. Dojazd jest prosty z autostrady, spore parkingi ( 29 czerwca były puste). Bilet kosztuje 12 E, ale wejście jest warte tej ceny. Wspomniałem o grobowcu w mojej zeszłorocznej relacji tym-razem-podroz-z-komfortem-2016-t51320-165.html. Po drugiej stronie autostrady jest natomiast Veria, gdzie znajduje się pomnik św. Pawła u podstawy którego jest marmurowy ołtarz z jego czasów. Przybył tutaj, kiedy musiał uciekać z Tesalonik.

Wejście do grobowca.
IMG_4715.jpg

Pomnik w Verii.
IMG_1962.jpg

Pozdrawiam
Steftes. :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.11.2017 20:46

Dzięki Twojej relacji też mam to miejsce wpisane do odwiedzenia jak będzie kierunek Epir...
Ale zdj. z grobowiec Filipa II to jednak na jakimś blogu widziałam, z jakimś błękitnym tłem ten blog, ale oczywiście nie mogę teraz znaleźć....

:papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 26.11.2017 21:04

Steftes .. piękne foty jak zwykle :D .
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 26.11.2017 22:12

Obrazek

Obrazek

Niedaleko od Margarites, u podnóża Psiloritis, znajduje się klasztor z XIV/XV wieku, świętość narodowa Greków - Moni Arkadi.
Miejsce słynne z epizodu wojny o wolność w 1866.
Klasztor pełnił funkcji dysydenckiego centrum oporu, przeciw tureckiej okupacji, w tym rejonie.
Turkom wyczerpała się w końcu cierpliwość, rzucili do pacyfikacji okolicznego terenu duże siły.
Podczas tureckiego ataku, obrońcy nie mający szans w nierównej walce, wysadzili się, ginąć prawie co do jednego.

Sam klasztor przypomina hiszpańskie klasztory z Nowego Świata, wygląda na ufortyfikowaną budowlę, stojącą na pustkowiu.
Przed parkingiem znajduje się miejsce pamięci obrońców i kaplica ich czaszek... obok grobowce zasłużonych opatów.
Po uiszczeniu skromnej opłaty wchodzimy na uroczy dziedziniec. Uwagę przykuwa od razu, piękna renesansowa fasada cerkwi.

Obrazek

Obrazek

Dziedziniec otoczony jest dwupoziomowymi mieszkaniami - celami mnichów.
Krużganki, miejscami, są pięknie ukwiecone i ozdobione.
Współczesnych mnichów nie widać - przebywają w takim nowoczesnym skrzydle.
Warto się przejść dookoła - miejsce bardzo urocze, a poza tym, nie możemy przegapić sklepiku, muzeum z religijnymi fantami i dużej izby pamięci, z portretami, zdjęciami, bohaterów walki o niepodległość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbardziej zatrważające miejsce jest w północno - wschodnim krańcu klasztoru.
To komnata - prochownia, gdzie wysadzili się obrońcy.
Stoi tam kielich, ponoć jedyny przedmiot ocalały z wybuchu.
Miejsce trochę przerażające, czuć tam śmierć, lęk, strach, ból ... wszystko to jest bardzo poruszające.

Obrazek

Obrazek

Całość jest wspaniała, pełna zadumy i spokoju.
Dla mnie nr 1, z tegorocznych greckich klasztorów, absolutnie warty specjalnej wycieczki.
Miejsce wypełnione zabytkami, przepojone historią, uczuciem ...
Może na jego odbiór miała wpływ niewielka liczba zwiedzających (wczesne popołudnie).
Najlepiej dotrzeć tam samochodem, ale w niektóre dni jeździ tam też żółty pociąg turystyczny z Rethymnonu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.11.2017 22:56

Dużo miejsc odwiedziliście mając tak krótko samochód. Retymno jako baza wypadowa do zwiedzania (nie plaż) jest zdecydowanie lepsza niż Chania....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.11.2017 08:12

O, tak, rzeczywiście piękny i ciekawy ten klasztor...trzeba będzie zajrzeć.
Buber napisał(a):warto przyjechać, odwiedzić też ciekawy Tarnów

Był w planie, ale wyszło trochę inaczej. Może w tym roku się uda, zwłaszcza że :oops: nigdy nie byliśmy.
Zresztą, w Niecieczy też nie :wink: .

Tak wracając do Werginy to był to z naszej strony powrót po latach, bo w 2010 już tam byliśmy. Późno popołudniu, Małgosia była zmęczona więc wszedłem tylko ja i się zachwyciłem 8O . Teraz w końcu nadarzyła się okazja by i ona to miejsce zobaczyła na własne oczy...
Tego właśnie samego dnia byliśmy też we wspomnianej powyżej Werii, ale to Edessę wspominamy wciąż bardzo dobrze ze względu na jej imponujące wodospady :idea: . Ciekawe było też muzeum w Pelli :) .

Pozdrawiam
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.11.2017 22:29

Zalipie - nic mi nie urwało , ale szczerze , bardzo mi się podobało i zrobiliśmy tam sporo fotek :) , podobnie jak okolic , które mają bardzo wiele do zaoferowania . Jeżeli więc starczy nam czasu na Margarites :wink: to je odwiedzimy , natomiast klasztor Moni Arkadi to będzie miejsce obowiązkowe do odwiedzenia .

Zdjęcia piękne

Pozdrawiam
Piotr
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.12.2017 11:02

piekara114 napisał(a):Dużo miejsc odwiedziliście mając tak krótko samochód. Retymno jako baza wypadowa do zwiedzania (nie plaż) jest zdecydowanie lepsza niż Chania....

Tak - pod tym kątem jest w lepszym miejscu, niż Chania.
Natomiast dawały mi jednak w kość, stosunkowo dłuższe wycieczki (np. Elafonisi i to co teraz opisuję).
Myślę, że warto sobie Kretę podzielić, każdy nomos, posiada mnóstwo atrakcji na 1,5 - 2 tygodnie pobytu.
Ciężko to łyknąc za jednym pobytem, można się udławić :wink: .

kulka53 napisał(a):...
Tak wracając do Werginy to był to z naszej strony powrót po latach, bo w 2010 już tam byliśmy. Późno popołudniu, Małgosia była zmęczona więc wszedłem tylko ja i się zachwyciłem 8O . Teraz w końcu nadarzyła się okazja by i ona to miejsce zobaczyła na własne oczy...
Tego właśnie samego dnia byliśmy też we wspomnianej powyżej Werii, ale to Edessę wspominamy wciąż bardzo dobrze ze względu na jej imponujące wodospady :idea: . Ciekawe było też muzeum w Pelli :) .

Qurcze ...lista miejsc do zwiedzenia coraz bardziej się wydłuża :D .
Niesamowita ta Grecja.

piotrf napisał(a):Zalipie - nic mi nie urwało , ale szczerze, bardzo mi się podobało i zrobiliśmy tam sporo fotek :)
... podobnie jak okolic , które mają bardzo wiele do zaoferowania . Jeżeli więc starczy nam czasu na Margarites :wink: to je odwiedzimy , natomiast klasztor Moni Arkadi to będzie miejsce obowiązkowe do odwiedzenia .

Dzięki Piotrze.
Też uważam, że do Zalipia warto wstąpić ... inna sprawa, że często oczekiwania są zbyt wielkie w stosunku do tego co tam zastaniemy.
Margarites nie jest złe, ale jednak można je sobie odpuścić ... klasztor absolutnie wspaniały.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 03.12.2017 15:02

Buber napisał(a):
piekara114 napisał(a):Dużo miejsc odwiedziliście mając tak krótko samochód. Retymno jako baza wypadowa do zwiedzania (nie plaż) jest zdecydowanie lepsza niż Chania....

Natomiast dawały mi jednak w kość, stosunkowo dłuższe wycieczki (np. Elafonisi i to co teraz opisuję).
Myślę, że warto sobie Kretę podzielić, każdy nomos, posiada mnóstwo atrakcji na 1,5 - 2 tygodnie pobytu.

Który rejon na pierwszy raz poleciłbyś biorąc pod uwagę zwiedzanie i plażowanie? Myślałem o Chani ze względów logistycznych (loty Ryanair). Ale im bardziej zagłębiam się w temat to tym bardziej przekonuję się, że inne regiony mają więcej do zaoferowania.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.12.2017 15:12

Nie jestem znawcą, kompletnie nie mam pojęcia jak jest na wschodzie Krety, ale myślę, że następnym razem wybiorę się do Chanii (lub w jej okolice) i skupię się na tamtym terenie. Jest dużo do zobaczenia - sama Chania, Akrotiri z klasztorami i Stavros, wąwozy Samaria i Agia Irini, Paleochora z Sougią, Balos i Elafonisi itd...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.12.2017 20:13

Dawigs napisał(a):
Buber napisał(a):

Który rejon na pierwszy raz poleciłbyś biorąc pod uwagę zwiedzanie i plażowanie? Myślałem o Chani ze względów logistycznych (loty Ryanair). Ale im bardziej zagłębiam się w temat to tym bardziej przekonuję się, że inne regiony mają więcej do zaoferowania.

Ja tez znawcą nie jestem, ale po miesiącu na wyspie mogę jakoś się wypowiedzieć.
Zdecydowanie Z Chanii logistycznie masz do zobaczenia wystarczająco miejsc na dwa tygodnie.

Wschód Krety jest dla mnie jednak zagadką, byliśmy tam tylko raz, na plaży Vai, okolicie Sitii są dzikie i mało zaludnione, to zupełnie inna bajka niż centrum i zachód wyspy - mówię o północy, bo południe to same góry i też mało ludzi

Jest jak mówi Buber - dzielić - aby poznać dobrze całą wyspę - uważam, że trzeba by spędzić 4 razy po dwa tygodnie:
a) 2 tygodnie w okolicach Chanii
b) 2 Tygodnie Sfakion i południe wysy
c) Okolice Heraklionu + Knossos i wyprawy w góry (Zeus, Lasithi te sprawy)
d) wschód - baza wypadkowa - Sitia

:boss: :papa:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 04.12.2017 10:17

Witaj
Wreszcie dogoniłam peleton, fajna relacja i super foty

Pozdrawiam
Monika
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.12.2017 23:05

Buber napisał(a):Nie jestem znawcą, kompletnie nie mam pojęcia jak jest na wschodzie Krety, ale myślę, że następnym razem wybiorę się do Chanii (lub w jej okolice) i skupię się na tamtym terenie. Jest dużo do zobaczenia - sama Chania, Akrotiri z klasztorami i Stavros, wąwozy Samaria i Agia Irini, Paleochora z Sougią, Balos i Elafonisi itd...

tony montana napisał(a):Ja tez znawcą nie jestem, ale po miesiącu na wyspie mogę jakoś się wypowiedzieć.
Zdecydowanie Z Chanii logistycznie masz do zobaczenia wystarczająco miejsc na dwa tygodnie.

Wschód Krety jest dla mnie jednak zagadką, byliśmy tam tylko raz, na plaży Vai, okolicie Sitii są dzikie i mało zaludnione, to zupełnie inna bajka niż centrum i zachód wyspy - mówię o północy, bo południe to same góry i też mało ludzi

Jest jak mówi Buber - dzielić - aby poznać dobrze całą wyspę - uważam, że trzeba by spędzić 4 razy po dwa tygodnie:
a) 2 tygodnie w okolicach Chanii
b) 2 Tygodnie Sfakion i południe wysy
c) Okolice Heraklionu + Knossos i wyprawy w góry (Zeus, Lasithi te sprawy)
d) wschód - baza wypadkowa - Sitia

:boss: :papa:

Dziękuję za odpowiedzi. Zobaczymy gdzie ostatecznie wylądujemy i ten rejon spenetrujemy :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.12.2017 23:44

Dawigs napisał(a): Zobaczymy gdzie ostatecznie wylądujemy i ten rejon spenetrujemy :lol:
Tak samo u nas, loty podjęły decyzję, a jako że to był pierwszy raz na Krecie, to każda z opcji byłaby dobra... Ale dobrze, że z Krk loty są do Chanii, bo na ten region się nastawialiśmy... mnie ujęły spacerki uliczkami u Dangol i też tak chciałam...i miałam :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.12.2017 00:41

...
Obrazek

Witam wszystkich.
Coś się dzieje w tym wątku :mrgreen: ... no i o wilku mowa ...

Ciąg dalszy ...
Jadąc od klasztoru, w stronę National Road, mijamy ze 2 -3 redyki .
Stada owiec poganiane przez pastucha w pick -upie :D .
Nawet zrobiłem jakieś foty smartfonem ... ale poginęły.
Po małym tankowanku (i kolejnym sprawdzeniu ciśnienia w oponach :wink: ) choć już dość późno, ruszamy dalej ... tam gdzie być trzeba, a gdzie jeszcze nie byliśmy.
Po wbiciu się w miasto lądujemy na dużym parkingu na ulicy Kiprou.
Bardzo dobra darmowa miejscówka, blisko wzdłuż morza do portu ...

Obrazek

CHANIA ... zauroczyła nas totalnie.
Włącznie z dziećmi ...
Nie wiem czemu - czy ten szeroki bulwar, przestrzeń, kolorowe kamienice w zachodzącym słońcu ... może zwierzaki.
Rewelacja. Następnym razem na Krecie, bazujemy w tym mieście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po przejściu wzdłuż całego portu i nasyceniu oczu, czas coś wszamać.
Wstępujemy do polecanej knajpki Taman, mieszczącej się w starej tureckiej łaźni.
Fajne klimatyczne miejsce, pyszne, stosunkowo niedrogie jedzonko, kreteńska filoksenia i ..skomplikowane dojście do WuCetu :wink:
Czas niestety wracać, ale zapuszczamy nura w poboczne ulice ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z miasta wyjeżdżamy koło 21 -tej.
Nie jest to proste, to chyba najbardziej zatłoczone centrum na Krecie.
Zewsząd atakują piesi, skuterki i inne auta ... i nie ważne, że ty masz zielone. Po wjeździe na NR łamię wszystkie możliwe przepisy i jakoś docieramy na 22 -gą do bazy.
Przy wspomnieniu o czujniku ciśnienia, facet z wypożyczalni lekceważąco macha ręką ... aaa indicator. :wink: .

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα