Kreta u mnie jeszcze w planach. Ciekawa relacja i dobre zdjęcia .
Pozdrawiam.
Steftes.
Dawigs napisał(a):Nistety Cro coraz droższeWcześniej myślałem o Grecji własnym samochodem. W grę wchodziły Chalkidiki lub wyspy Jońskie. Jednak po naszej wyprawie samochodowej do Bulgarii drugi raz chyba się nie porwę na tak daleki wyjazd. Zresztą samochodem na Kretę to już w ogóle nie wchodzi w grę. Niestety podróże samolotem to dla nas terra incognita i to mnie na dzień dzisiejszy stopuje. Trzeba się będzie przyjrzeć tematowi
marze_na napisał(a):Tym wpisem zdecydowanie zachęciłeś.
Kiedy lata temu byliśmy na Krecie nawet mi do głowy nie przyszło, żeby rozejrzeć się za jakimkolwiek muzeum, chociaż stanowisk archeologicznych na wyspie odwiedziliśmy kilka.
Inna sprawa, że muzea i sposób prezentacji eksponatów teraz i kiedyś to zupełnie różne światy i z tego powodu coraz bardziej zaczynam muzea doceniać i coraz chętniej do nich zaglądam.
steftes napisał(a):Kreta u mnie jeszcze w planach. Ciekawa relacja i dobre zdjęcia .
Pozdrawiam.
Steftes.
Buber napisał(a):Samolot bywa tańszy niż podróż autem
Buber napisał(a): no i dystans samochodowych 2 -ch dni; pokonuje się (razem z pobytem lotniskowym i transferem) w 5-7 godzin.
Buber napisał(a):Warto zaplanować lot wcześniej (nawet z 1/2 roku), zwykle jest taniej. Myślę, że w tej chwili najlepszą szukajką do prostych, europejskich lotów jest skyscanner, choć kayak i momondo też mają swoich fanów.
Niestety wypożyczenie samochodu na miejscu znacznie podwyższa kwotę... Popatrzylam na wypożyczalnię, z ktorej korzystalam teraz w październiku i najmniejsze auto (typu C1) z full ubezp w tym okresie to koszt 240 eur, za 4 dni 100 eur. Tylko nie wiem czy pod hotel ta wypozyczalnia podstawia sam. We wrzesniu na 4dni rezerwowalam rodzicom (z innej) ikoszt wypoz+podstawie pod hotel to 125 eur. Ciekaw ile Buber płacił bo nie kojarzę czy pisał.Dawigs napisał(a):Niestety na Krecie dochodzi kwota wypożyczenia samochodu. Myślę by wypożyczyć go 2 razy na 3 dni by pozwiedzać. Bez samochodu na cały pobyt musimy znaleźć hotel/apartament z fajną plażą.Buber napisał(a):Samolot bywa tańszy niż podróż autem
Buber napisał(a):Generalnie lubię takie muzealne obiekty postrzegać jako całość ... ale tu są też takie, szczególne okazy, że można siedzieć przed nimi godzinami.
Ogólnie miejsce wspaniałe, konieczne do zwiedzenia. Zwiedzanie starożytności w terenie, bez tego muzeum będzie niepełne.
Ja byłem zachwycony, poruszony. Gdybym miał wybierać między Knossos, a tym obiektem, bez chwili wahania darowałbym sobie ruiny pałacu ...
Buber napisał(a):marzena_na napisał(a): Tym wpisem zdecydowanie zachęciłeś.
Kiedy lata temu byliśmy na Krecie nawet mi do głowy nie przyszło, żeby rozejrzeć się za jakimkolwiek muzeum, chociaż stanowisk archeologicznych na wyspie odwiedziliśmy kilka.
Inna sprawa, że muzea i sposób prezentacji eksponatów teraz i kiedyś to zupełnie różne światy i z tego powodu coraz bardziej zaczynam muzea doceniać i coraz chętniej do nich zaglądam.
Ciesze się, że PijJar działa.
A co do współczesnych muzeów - to prawda, multimedia itp. pomagają.
Natomiast ten obiekt broni się sam niesamowitymi eksponatami. Wszystko jest ładnie przedstawione, ale dotykowych ekranów, tabletów itp .. nie pamiętam.
Sztuka i przedmioty codziennego użytku mówią ,najwięcej o ludziach żyjacych na Krecie w antycznych czasach... a te wytwory, zwłaszcza minojskie, są rewelacyjne.
To jedno z niewielu miejsc w Grecji gdzie zdjęć nie wolno robić i nikt nie robi ! Pozostaje nasycać wszystkie zmysły tym niezwykłym miejscem.piekara114 napisał(a):Malgosiu, czytalam już o tym grobowcu na jakimś blogu inawet zaznoczony mam donadzieję odwierdzenia w kierunku Epiru, ale nie moge sie juz doczekać jak Wy to w swojej relacji pokażcie.
Lidia K napisał(a):Buber napisał(a):marzena_na napisał(a): Tym wpisem zdecydowanie zachęciłeś.
Ciesze się, że PijJar działa.
A co do współczesnych muzeów - to prawda, multimedia itp. pomagają.
Natomiast ten obiekt broni się sam niesamowitymi eksponatami. Wszystko jest ładnie przedstawione, ale dotykowych ekranów, tabletów itp .. nie pamiętam.
Sztuka i przedmioty codziennego użytku mówią ,najwięcej o ludziach żyjacych na Krecie w antycznych czasach... a te wytwory, zwłaszcza minojskie, są rewelacyjne.
W tym roku odwiedziliśmy jedno miejsce, które można by określić jako nowocześnie urządzone a i tak bez interaktywnych ekranów. Grobowiec Filipa II w Werginie. Miejsce które robi ogromne wrażenie, z którego nie pozabierano do muzeów żadnego drobiazgu ani kamieni.
Wybierając podróż samochodem Grecja daje wiele okazji do zobaczenie czegoś "po drodze" Ot, taki bonus.
Dawigs napisał(a):Buber napisał(a):Samolot bywa tańszy niż podróż autem
Zaintrygowałeś mnie tym stwierdzeniem. Tak na szybko poszukałem.....
ajdadi napisał(a):Uff...w końcu dogoniłem peleton...fajnie pokazujesz wyspę...Pozdrawiam
piekara114 napisał(a):... Ciekaw ile Buber płacił bo nie kojarzę czy pisał.
Lidia K napisał(a):.
Jednak Knossos i tak chętnie zwiedzę...
Lidia K napisał(a):W tym roku odwiedziliśmy jedno miejsce, które można by określić jako nowocześnie urządzone a i tak bez interaktywnych ekranów. Grobowiec Filipa II w Werginie.
Wybierając podróż samochodem Grecja daje wiele okazji do zobaczenie czegoś "po drodze" Ot, taki bonus.
marze_na napisał(a):Nawet nie chodzi o żadne multimedialne bajery, ale o sam tylko sposób prezentacji. Estetyka wnętrza, dobre światło, ciekawy ale nieprzeładowany opis, logiczna kolejność zwiedzana itp.
W tym roku byliśmy absolutnie zachwyceni Muzeum Katedralnym we Florencji, które w odbiorze całkowicie przyćmiło sławne, ale już przykurzone Uffizi.
Buber napisał(a):Turyści odwiedzający Zalipie spodziewają się...
kmichal napisał(a):... wreszcie nadrobiłem ...... tradycyjnie super miejsca pokazujesz, ale najbardziej mój wzrok przyciągają te piękne zdjęcia ...
...
Pozdrawiam.
kulka53 napisał(a):Buber napisał(a):Turyści odwiedzający Zalipie spodziewają się...
... Ale rzeczywiście z opisów i zdjęć w sieci Zalipie to jakiś szał... no to dobrze wiedzieć że aż tak dobrze nie jest żeby nie być rozczarowanym..