Kreta u mnie jeszcze w planach. Ciekawa relacja i dobre zdjęcia .
Pozdrawiam.
Steftes.
Dawigs napisał(a):Nistety Cro coraz droższe Wcześniej myślałem o Grecji własnym samochodem. W grę wchodziły Chalkidiki lub wyspy Jońskie. Jednak po naszej wyprawie samochodowej do Bulgarii drugi raz chyba się nie porwę na tak daleki wyjazd. Zresztą samochodem na Kretę to już w ogóle nie wchodzi w grę. Niestety podróże samolotem to dla nas terra incognita i to mnie na dzień dzisiejszy stopuje. Trzeba się będzie przyjrzeć tematowi
marze_na napisał(a):Tym wpisem zdecydowanie zachęciłeś .
Kiedy lata temu byliśmy na Krecie nawet mi do głowy nie przyszło, żeby rozejrzeć się za jakimkolwiek muzeum, chociaż stanowisk archeologicznych na wyspie odwiedziliśmy kilka.
Inna sprawa, że muzea i sposób prezentacji eksponatów teraz i kiedyś to zupełnie różne światy i z tego powodu coraz bardziej zaczynam muzea doceniać i coraz chętniej do nich zaglądam.
steftes napisał(a):Kreta u mnie jeszcze w planach. Ciekawa relacja i dobre zdjęcia .
Pozdrawiam.
Steftes.
Buber napisał(a):Samolot bywa tańszy niż podróż autem
Buber napisał(a): no i dystans samochodowych 2 -ch dni; pokonuje się (razem z pobytem lotniskowym i transferem) w 5-7 godzin.
Buber napisał(a):Warto zaplanować lot wcześniej (nawet z 1/2 roku), zwykle jest taniej. Myślę, że w tej chwili najlepszą szukajką do prostych, europejskich lotów jest skyscanner, choć kayak i momondo też mają swoich fanów.
Niestety wypożyczenie samochodu na miejscu znacznie podwyższa kwotę... Popatrzylam na wypożyczalnię, z ktorej korzystalam teraz w październiku i najmniejsze auto (typu C1) z full ubezp w tym okresie to koszt 240 eur, za 4 dni 100 eur. Tylko nie wiem czy pod hotel ta wypozyczalnia podstawia sam. We wrzesniu na 4dni rezerwowalam rodzicom (z innej) ikoszt wypoz+podstawie pod hotel to 125 eur. Ciekaw ile Buber płacił bo nie kojarzę czy pisał.Dawigs napisał(a):Niestety na Krecie dochodzi kwota wypożyczenia samochodu. Myślę by wypożyczyć go 2 razy na 3 dni by pozwiedzać. Bez samochodu na cały pobyt musimy znaleźć hotel/apartament z fajną plażą.Buber napisał(a):Samolot bywa tańszy niż podróż autem
Buber napisał(a):Generalnie lubię takie muzealne obiekty postrzegać jako całość ... ale tu są też takie, szczególne okazy, że można siedzieć przed nimi godzinami.
Ogólnie miejsce wspaniałe, konieczne do zwiedzenia. Zwiedzanie starożytności w terenie, bez tego muzeum będzie niepełne.
Ja byłem zachwycony, poruszony. Gdybym miał wybierać między Knossos, a tym obiektem, bez chwili wahania darowałbym sobie ruiny pałacu ...
Buber napisał(a):marzena_na napisał(a): Tym wpisem zdecydowanie zachęciłeś .
Kiedy lata temu byliśmy na Krecie nawet mi do głowy nie przyszło, żeby rozejrzeć się za jakimkolwiek muzeum, chociaż stanowisk archeologicznych na wyspie odwiedziliśmy kilka.
Inna sprawa, że muzea i sposób prezentacji eksponatów teraz i kiedyś to zupełnie różne światy i z tego powodu coraz bardziej zaczynam muzea doceniać i coraz chętniej do nich zaglądam.
Ciesze się, że PijJar działa .
A co do współczesnych muzeów - to prawda, multimedia itp. pomagają.
Natomiast ten obiekt broni się sam niesamowitymi eksponatami. Wszystko jest ładnie przedstawione, ale dotykowych ekranów, tabletów itp .. nie pamiętam.
Sztuka i przedmioty codziennego użytku mówią ,najwięcej o ludziach żyjacych na Krecie w antycznych czasach... a te wytwory, zwłaszcza minojskie, są rewelacyjne.
To jedno z niewielu miejsc w Grecji gdzie zdjęć nie wolno robić i nikt nie robi ! Pozostaje nasycać wszystkie zmysły tym niezwykłym miejscem.piekara114 napisał(a):Malgosiu, czytalam już o tym grobowcu na jakimś blogu inawet zaznoczony mam donadzieję odwierdzenia w kierunku Epiru, ale nie moge sie juz doczekać jak Wy to w swojej relacji pokażcie.
Lidia K napisał(a):Buber napisał(a):marzena_na napisał(a): Tym wpisem zdecydowanie zachęciłeś .
Ciesze się, że PijJar działa .
A co do współczesnych muzeów - to prawda, multimedia itp. pomagają.
Natomiast ten obiekt broni się sam niesamowitymi eksponatami. Wszystko jest ładnie przedstawione, ale dotykowych ekranów, tabletów itp .. nie pamiętam.
Sztuka i przedmioty codziennego użytku mówią ,najwięcej o ludziach żyjacych na Krecie w antycznych czasach... a te wytwory, zwłaszcza minojskie, są rewelacyjne.
W tym roku odwiedziliśmy jedno miejsce, które można by określić jako nowocześnie urządzone a i tak bez interaktywnych ekranów. Grobowiec Filipa II w Werginie. Miejsce które robi ogromne wrażenie, z którego nie pozabierano do muzeów żadnego drobiazgu ani kamieni.
Wybierając podróż samochodem Grecja daje wiele okazji do zobaczenie czegoś "po drodze" Ot, taki bonus.
Dawigs napisał(a):Buber napisał(a):Samolot bywa tańszy niż podróż autem
Zaintrygowałeś mnie tym stwierdzeniem. Tak na szybko poszukałem.....
ajdadi napisał(a):Uff...w końcu dogoniłem peleton...fajnie pokazujesz wyspę...Pozdrawiam
piekara114 napisał(a):... Ciekaw ile Buber płacił bo nie kojarzę czy pisał.
Lidia K napisał(a):.
Jednak Knossos i tak chętnie zwiedzę...
Lidia K napisał(a):W tym roku odwiedziliśmy jedno miejsce, które można by określić jako nowocześnie urządzone a i tak bez interaktywnych ekranów. Grobowiec Filipa II w Werginie.
Wybierając podróż samochodem Grecja daje wiele okazji do zobaczenie czegoś "po drodze" Ot, taki bonus.
marze_na napisał(a):Nawet nie chodzi o żadne multimedialne bajery, ale o sam tylko sposób prezentacji. Estetyka wnętrza, dobre światło, ciekawy ale nieprzeładowany opis, logiczna kolejność zwiedzana itp.
W tym roku byliśmy absolutnie zachwyceni Muzeum Katedralnym we Florencji, które w odbiorze całkowicie przyćmiło sławne, ale już przykurzone Uffizi .
Buber napisał(a):Turyści odwiedzający Zalipie spodziewają się...
kmichal napisał(a):... wreszcie nadrobiłem ... ... tradycyjnie super miejsca pokazujesz, ale najbardziej mój wzrok przyciągają te piękne zdjęcia ... ...
Pozdrawiam.
kulka53 napisał(a):Buber napisał(a):Turyści odwiedzający Zalipie spodziewają się...
... Ale rzeczywiście z opisów i zdjęć w sieci Zalipie to jakiś szał... no to dobrze wiedzieć że aż tak dobrze nie jest żeby nie być rozczarowanym ..