Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta 2010

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.08.2010 13:43

Tymonko, też się cieszę :D i mam nadzieję, że po powrocie uda mi się pokazać trochę takich miejsc, do których Doctor Wu nie dotarł, a które zauroczyły mnie w relacji (sprzed lat bodajże trzech) janusza.w.

Moja Kreta co prawda to tylko namiastka Wielkich Greckich Wakacji, które marzyły mi się bardziej po Cykladach (KOL w zeszłym roku mnie zainspirował), ale.... Rejs po Cykladach, na który to kierunek usilnie namawiałam kapitana z moich 2 ostatnich chowackich rejsów, właśnie trwa. Termin tego rejsu niemożliwy dla mnie z powodów zawodowych, z kolei reszta załogi łącznie z kapitanem, nie mogła nieco później... No więc zamiast Cykladów, będzie :idea: Kreta 8) (chociaż przez czas jakiś miała to być Teneryfa), co zupełnie mnie nie martwi :wink:
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 24.08.2010 13:14

Doctor Wu - fajna relacja.
Miło się wspomina miejsca, w których też byłem.
Szkoda tylko, że nie byłeś na plaży Preveli, przez którą przepływa rzeka porośnięta setkami palm - przepiękne miejsce, szkoda.
Właśnie się dowiedziałem, że cały teren wokół plaży spłonął.
Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.08.2010 16:29

Mariusz, może wiesz, jakie jest drugie miejsce na Krecie, gdzie też się ostatnio paliło?
Szkoda :( tego gaju palmowego... Była szansa, że dotrę tam we wrześniu, ale :x w takiej sytuacji to sobie odpuszczę. A na Vai bedę miała za daleko, więc las palmowy tym razem nie dla mnie...

TUTAJ jest link to fotek plaży Preveli po pożarze. Smutne :(
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 25.08.2010 06:27

dangol napisał(a):Mariusz, może wiesz, jakie jest drugie miejsce na Krecie, gdzie też się ostatnio paliło?
Szkoda :( tego gaju palmowego... Była szansa, że dotrę tam we wrześniu, ale :x w takiej sytuacji to sobie odpuszczę. A na Vai bedę miała za daleko, więc las palmowy tym razem nie dla mnie...

TUTAJ jest link to fotek plaży Preveli po pożarze. Smutne :(

Niestety nic na ten temat nie wiem.
Szkoda, że nie będziesz na Vai.
Kreta wschodnia podobała mi się najbardziej.

Uważaj na komary.
Jak byłem w czerwcu właściwie ich nie było, teraz to podobno plaga.
Najgorsze jest to, że w Grecji odnotowują coraz więcej przypadków tzw.Gorączki Zachodniego Nilu .
Tu masz więcej na ten temat:
http://crete.pl/news_91_Goraczka_Zachodniego_Nilu_w_Grecji.html
Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.09.2010 19:34

Doctorze Wu, moja Kreta 2010 też już niestety :cry: jest tylko wspomnieniem...

W podzięce za inspirację :arrow: fotka dla Ciebie z miejsca dobrze Ci znanego 8)

Obrazek

Jak już dojrzeję do wspomnień, to znajdzie się jeszcze kilka zdjęć z miejsc, w których byłeś (w tym Chania 8) ), chociaż muszę przyznać, że więcej będzie z nieco innych punktów na wyspie.

Pozdrawiam serdecznie :papa: i czekam na finał Waszej wyprawy
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 30.10.2011 11:50

Bardzo ciekawa ta Kreta, dzięki za relację.

Kusi taka wyprawa, oj kusi. Ja bym się wybrał chętnie samochodem, ale towarzystwo raczej będzie marudzić. W związku z tym mam pytanie: wiecie może, ile kosztuje w sezonie wynajęcie auta na Krecie? Powiedzmy na tydzień.

Pozdrawiam
Monty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monty » 30.10.2011 20:24

To zależy: skąd, na ile dni, jaki samochód. Odpowiedź znajdziesz poniżej:

http://www.autogrecja.pl/samochody_wynajem_kreta.php

Pozdrawiam!
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 31.10.2011 20:35

Dzięki za link, może się przyda. Minimum 1000zł za tydzień? Trzeba przemyśleć, czy nie lepiej w takim razie pojechać autem. Chociaż wtedy jeszcze trzeba doliczyć koszty promu. Pozdrav!
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα