Trasa Kraków, Budapeszt, Tučepi.
napisał(a) zygzak » 01.02.2015 20:17
Na wstępie chciałam się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post. Proszę o wyrozumiałość
Mam w Planach wyjazd do Tučepi, ale po drodze muszę zatrzymać się w Budapeszcie.
Jestem świeżym kierowcom więc chciałabym ustalić prostą, bezpłatną trasę.
Staram się czytać forum, ale już się zaczynam gubić, za co i gdzie mam płacić a gdzie nie, dlatego postanowiłam założyć nowy temat.
Wyjeżdżam z Krakowa. Chcę jak najwięcej trasy przejechać na LPG. Najpierw muszę dotrzeć do Budapesztu, gdzie nocuję. Potem do 5 dni muszę dojechać do Tučepi. Mogę dotrzeć tam w jeden dzień ale mogę też zatrzymać się po drodze pozwiedzać lub zwyczajnie poleniuchować jeśli będzie już ładna pogoda (koniec kwietnia) i jeśli powiecie mi, gdzie warto się zatrzymać na tej trasie. Ponieważ nie spieszy mi się, chcę pojechać drogami bezpłatnymi, w miarę prostymi, ale też w miarę najkrótszą trasą, nie chcę nabijać zbędnych kilometrów.
Będzie to mój pierwszy wyjazd samochodem za granicę, nie znam tras i nie chciałabym nagle stać godzinami w korkach, bo wybrałam trasę, gdzie są roboty drogowe, albo jechać przysłowiowe 5km/h bo droga jest w takim stanie, że szybciej się nie da, dlatego proszę Was o pomoc w ustaleniu trasy oraz o dobre rady, w jakim kraju na co mam uważać (mandaty). Jakie wyposażenie samochodu muszę mieć typu, czy kamizelki w środku pojazdu, czy mogą być w bagażniku, czy muszę mieć obowiązkowo koło zapasowe jadąc tą trasą, gdzie mogę używać nawigacji a gdzie nie mogę mieć uchwytu przyczepionego do szyby itp.
Chciałabym, aby moja pierwsza podróż była jak najmniej stresowa i abym nie płaciła niepotrzebnie za moją niewiedzę.
Dziękuję wszystkim za pomoc.