Kiepura napisał(a):podszywacz napisał(a):Jedziesz w tygodniu i dodatkowo w nocy więc trasa jak najbardziej optymalna. Ja wyjeżdżam 4.08 (sobota) i to w dzień i to ja się mogę obawiać korków. Dlatego jadę: Kraków - Zwardoń - Żylina - Bratysława - Budapeszt i dalej wiadomo. Szerokości.
Rozumiem Twoje przywiązanie do autostrad, ale zanim dojedziesz tą trasą do Budapesztu to ja już będę w Chorwacji (via Chyżne i BB).
Także 4.08 - przerobione wielokrotnie.
Ryzykując co napisałem wcześniej, czyli słowackie patrole policji które karają za przekroczenie prędkości o 5 km/h, tiry z drewnem których nie da się wyprzedzić, kłopoty w razie ulewy, burzy, itd. Zrozum, każdy preferuje co innego. Zrobisz jak chcesz. Dla mnie nie jest istotne że będziesz wcześniej przez Chyżne i BB i zrobisz mniej kilometrów a ja że zrobię więcej kilometrów i zapłacę pozornie więcej za paliwo (jazda ze stałą prędkością na autostradzie). Dla mnie istotne są inne cechy trasy. Wg mnie trasa przez Chyżne i BB jest OK ale na jazdę nocą bądź w dzień w niedzielę ale nie w sobotę w dzień 04.08. W moim przypadku trasa via Chyżne i BB jest bardziej niż
Poza tym wrzuć sobie w Google maps trasę Kraków - Budapeszt. Pierwszą zasugerowaną trasą jest trasa przez A4 w Polsce, Cieszyn - Brno - Bratysławę. To jest dla mnie Kolejna sugestia to właśnie trasa przez Bratysławę (562 km, 6h37") a dopiero ostatnia sugestia to trasa przez Chyżne i BB (395 km, 6h15"). Wierzę bardziej tym 6h37" autostradami gdzie trzymasz wysoką średnią prędkość niż tym 6h15" gdzie możesz trafić na wspomniane powyżej niespodzianki. O przejeździe przez centrum Budapesztu nie wspomnę.