Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków - Tribunj (automapa)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtekweb
Turysta
Kraków - Tribunj (automapa)

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekweb » 20.08.2013 19:04

Wybieram się z Krakowa przez Słowację i Węgry do Tribunj i chciałbym ominąć płatny odcinek na Słowacji w okolicy Bańskiej Bystrzycy, potem autostradą wzdłuż Balatonu kierunek Tribunj :)

Czy ktoś ma wyznaczoną taką lub podobną trasę do zaimportowania w Automapie? Niestety nie znalazłem innego wątku, gdzie mógłbym umieścić to pytanie, więc stworzyłem nowy.

Przy okazji czy policja na Słowacji zwraca uwagę na nawigację - zgodnie z przepisami chyba nie wolno?
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 20.08.2013 19:28

Polecam www.targeo.pl
Trzeba się zalogować, logowanie nie wymaga podania n-ru licencji.
Ułożyć sobie trasę i wyeksportować do AM.
Trochę "karkołomną" trasę wybierasz, ale pewnie masz powody. Ta droga przez Bańską Bystrzycę wymaga "skupienia" bo niezbyt dobrej jest jakości i ruch. Szwagier ostatnio jechał z Chyżnego na Żylinę i Orawa jest rozkopana i trochę to czau zajmuje. Tak, mówił - nie sprawdziłem tego organoleptycznie.
Pozdrów "mój" Tribunj.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 20.08.2013 19:30

ubidigi napisał(a):Polecam http://www.targeo.pl
Trochę "karkołomną" trasę wybierasz, ale pewnie masz powody. Ta droga przez Bańską Bystrzycę wymaga "skupienia" bo niezbyt dobrej jest jakości i ruch. Szwagier ostatnio jechał z Chyżnego na Żylinę i Orawa jest rozkopana i trochę to czau zajmuje. Tak, mówił - nie sprawdziłem tego organoleptycznie.
Pozdrów "mój" Tribunj.

Jeszcze łatwiej jest odpalić AM na komputerze, zaplanować trasę, zapisać i tenże malutki pliczek przenieść na kartę w nawigacji. Potem tylko załadować do AM.
wojtekweb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekweb » 20.08.2013 19:49

ubidigi napisał(a):Polecam http://www.targeo.pl
Pozdrów "mój" Tribunj.

Pozdrowię ;) Jest lepsza trasa przez Słowację i Węgry z Krakowa?
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 20.08.2013 20:20

Pepe12345 napisał(a):Jeszcze łatwiej jest odpalić AM na komputerze, zaplanować trasę, zapisać i tenże malutki pliczek przenieść na kartę w nawigacji. Potem tylko załadować do AM.

Tyż prowda. Ale wymaga instalacji na kompie itp. Mnie osobiście wygodniej targeo. Ale co mi wygodne nie znaczy, że innym.
Co do trasy.
Można na Żylinę (np. przez Cieszyn, choć można i krócej przez Orawę, można też Sucha B. Żywiec i Zwardoń) i dalej D1 (opłacając winietkę) do Bratysławy i dalej albo:
- drogą krajową nr 86 przez Węgry (płacisz winietkę SK, ale nie płacisz e-Matricy węgierskiej), albo
- autostradą M1 i dalej Budapeszt i autostrada M7 do HR
Jest wiele wątków w tych tematach.
Można też przez SK do Bratysławy i dalej do A i SLO (omijając płatne autostrady w SLO przez Mureck, Lenart i Ptuj).

Jak nie chcesz się logować do targeo to sprawdź czasy na maps.google.pl dla poszczególnych wariantów. Wybór jednak należy do Ciebie. Tak, aby Ci było wygodnie. Nie przekreślam Twojej trasy, bo każdy ma inne preferencje.
wojtekweb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekweb » 24.08.2013 11:44

Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze kilka pytań. Czy na Słowacji odcinek w okolicy Banskiej to jedyny płatny odcinek na trasie w kierunku Budapesztu?

Poniżej mapka, którą przygotowałem na podstawie informacji z forum. Proszę o potwierdzenie, czy jest ok.

krk-tr_small.JPG

Zbliżenie. Pierwszy zjazd, potem przez wiadukt - Zwolenska cesta i potem wzdłuż autostrady
krk-tr-large.JPG

Czy w drodze powrotnej można zjechać przed wiaduktem czy jest to jeszcze droga płatna?
tr-krk-small.JPG
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 24.08.2013 13:42

Droga bez opłaty (jadąc od Zvolena) zaczyna się kawałek za pierwszym wiaduktem w BB, w miejscu gdzie jest pierwszy wjazd z drogi 69. Jeżeli pojedziesz tak jak wytyczyłeś też będzie ok. Jadąc do Cro możesz przejechać pod wiaduktem i wjechać sobie pod Tesco, np. na odpoczynek albo kupno ciepłych bułeczek. Potem jedziesz drogą równoległą do R i wjeżdżasz na ten wiadukt wspomniany powyżej.

ps1. Wracałem tą drogą w piątek i zmęczyłem się jadąc między ciężarówkami praktycznie od Budapesztu do Lubnia :( .
Trzeba uważać wyjeżdżając ze Zvolena na południe, szczególnie po ciemku, bo przebudowują ten wyjazd i jezdnia jest zwężona na ile się dało, a po bokach dopiero kładą podbudowę.
ps2. to jedyny płatny odcinek dla samochodów <3,5t

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone