Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
petris
Cromaniak
Kraków-

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 26.06.2012 16:34

Witam wszystkich krakusów!Z wielką nieśmiałością prosze o pomoc.Przejrzałam wiele stron dotyczących poruszania się po Krakowie i niewiele z tego wiem.Może mi ktoś poradzi Jak z ul.Bolesława Śmiałego mogę dojechać -to mniej więcej wiem-do Starego Miasta-Wawelu, swoim samochodem i gdzie mogę zaparkować nie wjeżdzając w strefy zakazane :) A może jakis środek transportu miejskiego?Może jakaś stronka ,która ulatwi podróżowanie po Krakowie i parkowanie.
Pozdrowienia petris
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 26.06.2012 17:06

Hej, nie wiem na ile Ci się to przyda, ale autobusem 112 dojedziesz z B. Śmiałego do Ronda Grunwaldzkiego,
a następnie, żeby dojechać niedaleko Wawelu, dobrze jak wsiądziesz w tramwaj 22 i przejedziesz 2 przystanki, wystarczy kierować się od przystanku w lewo i masz Wawel.
Jeszcze raz, wg. mapek:
B. Śmiałego podkreśliłam 2 czerwonymi kreskami, wsiadasz w autobus 112 i jedziesz, aż do Mostu Grunwaldzkiego - na pierwszym zdjęciu w kółku na CZARNO, a Wawel na CZERWONO
Obrazek

Druga opcja, to po prostu przejść przez Most Grunwaldzki i kierować się Bulwarami w lewo za mostem i dojdziesz do Wawelu..
Obrazek

Jeżeli chodzi o jazdę autem, nie bardzo pomogę, bo od niedawna mam prawko..
Ogólnie to na mapce sprawdź jak dojechać do centrum, a w rejonie skrzyżowania ul. Dietka, Krakowskiej, zawsze gdzieś się można autem wcisnąć, również Stradomska (za żyletki ;) ), ale też można wjechać w Bernardyńską (jednokierunkowa!) czy Smoczą, tylko pewnie będą parkometry (nie jestem pewna).
My chcąc zaparkować w tamtym rejonie, kilka razy staliśmy tutaj:
Obrazek
Jest tam niewielki parking, zaraz przy ul. Grodzkiej, ale wjazd jest od ul. Św. Idziego.
Zdjęcie:

Obrazek
zaznaczony mały parking na czerwono, ul. Idziego na żółto i ul. Podzamcze na Zielono. Grodzka ulica to ta zacieniona, nie podpisana, która pnie się w górę, po prawej od parkingu.

Pisałam na szybko, więc jak czegoś nie zrozumiesz, pisz. ;)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 26.06.2012 18:20

Witam! Jesteś wspaniała.Powinnaś pisać jak poruszać się po Krakowie.Dziękuję bardzo .
Mam nadzeję ,że nie nadzeje się na pułapki dla kierowcow z Polski;-)słyszałam ,ze i krakusy maja problemy z jazda po swoim mieście.Wielkie dzieki :D Pozdrowiena petris
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 26.06.2012 19:11

Jest parking na Galerii Krakowskiej 10 min do centrum piechotą przy dworcu głównym. Pierwsza godzina gratis, druga 2 zł, kolejne 4 zł za godzine.
Obok galerii 10 min na piechotę do galerii jest tzw parking błotny na przeciw politechniki. Jest za darmo i w okresie letnim spokojnie można znaleść miejsca. Powierzchnia to klepisko :-), ale pomimo potocznej nazwy nie ma na nim błota - no może jedna duża kałuża.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 26.06.2012 19:47

petris napisał(a):W)słyszałam ,ze i krakusy maja problemy z jazda po swoim mieście.Wielkie dzieki :D Pozdrowiena petris

Nie mają. To złośliwe warszawiaki takie plotki rozsiewają :lol:

Jeżeli chcesz zaparkować w rejonie centrum w dzień powszedni, to bez dobrej znajomości terenu będzie ciężko. Wszędzie duże obłożenie.
Jeżeli nie zależy Ci na pieniądzach, to idealnym rozwiązaniem jest Parking pod Placem na Groblach Pod samym Wawelem. Niestety ceny okrutne. Od Bolesława Śmiałego do Ronda Grunwaldzkiego, potem na rondzie w lewo i za mostem Dębnickim w prawo i znów pierwsza w prawo. Dojazd prosty jak drut.

Jeżeli nie, zostaje Ci krążenie po ulicach pomiędzy samochodami (zamiast skręcać z ulicy Zwierzynieckiej w prawo do parkingu, skręć w lewo i szukaj). Strefa jest płatna, ale nie tak bardzo. Jeźdzenie po Krakowie jest bardzo łatwe, kierowcy są bardzo kulturalni, jak widzą obcą rejestrację są wyrozumiali. Tak, że nic strasznego. Tylko na znaki trzeba uważać.

Możesz też zostawić samochód podpłynąć tramwajem wodnym Ale to już w ramach atrakcji.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.06.2012 19:54

petris napisał(a):Witam! Jesteś wspaniała.Powinnaś pisać jak poruszać się po Krakowie.Dziękuję bardzo .
Mam nadzeję ,że nie nadzeje się na pułapki dla kierowcow z Polski;-)słyszałam ,ze i krakusy maja problemy z jazda po swoim mieście.Wielkie dzieki :D Pozdrowiena petris

Podziwiam koleżankę Petris. Ona to potrafi się odpowiednio ustawić. Od dawna to zauważyłem.
Grzesiek13
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiek13 » 27.06.2012 06:47

Kiepura napisał(a):
petris napisał(a):Jeźdzenie po Krakowie jest bardzo łatwe, kierowcy są bardzo kulturalni, jak widzą obcą rejestrację są wyrozumiali. Tak, że nic strasznego. Tylko na znaki trzeba uważać.

Chyba o innym Krakowie rozmawiamy .....bo tak to raczej tylko w Niemczech, Austrii bywa.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 27.06.2012 06:54

petris napisał(a):Jeźdzenie po Krakowie jest bardzo łatwe, kierowcy są bardzo kulturalni, jak widzą obcą rejestrację są wyrozumiali. Tak, że nic strasznego. Tylko na znaki trzeba uważać.

Grzesiek, coś Ci się porąbało z cytowaniem :D To nie są słowa Petris tylko Kiepury.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 27.06.2012 06:59

petris napisał(a):Witam wszystkich krakusów!............

Witaj Marysiu!
Kiedy będziesz w Krakowie?
Jak tylko nam obowiązki pozwolą, bardzo chętnie się z Wami zobaczymy
Napisz koniecznie!!!
Pozdrawiamy Ania i Janusz

a samochód zostaw na B.Śmiałego i korzystaj z komunikacji miejskiej.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 27.06.2012 10:29

petris napisał(a):Witam! Jesteś wspaniała.Powinnaś pisać jak poruszać się po Krakowie.Dziękuję bardzo .

Nema problema, ile mogę, to pomogę :D
Również pozdrawiam! :)

Kiepura napisał(a):(...) Jeźdzenie po Krakowie jest bardzo łatwe, kierowcy są bardzo kulturalni, jak widzą obcą rejestrację są wyrozumiali. Tak, że nic strasznego. Tylko na znaki trzeba uważać.
(...)

Łatwe może dla kogoś, kto w Kr całe życie mieszka, albo dojeżdża ciągle tą samą trasą do np. pracy. Dla mnie Kraków autem nie jest łatwy, jeżdżę od niedawna i na razie tylko z kimś.
Jak mam sama jechać, to tylko mpk.
Przynajmniej parkingu nie muszę szukać.... :roll:
Z tymi kierowcami też jest różnie, jak wszędzie.
Z mojej strony koniec OT, pozdrawiam! :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.06.2012 16:18

Witam wszystkich.Dziękuje bardzo za tak liczne zainteresowanie się moją prośbą Bardzo pomogliście mi w wybraniu parkingu, ewentualnie jazdy w MPK.Prwadopodobnie jednak będę musiała skorzystać -jesli się uda-z parkingu przy ul. św. Idziego, ponieważ mam rezerwację na zwiedzanie Wawelu od godziny 12 . Wyjeżdzam w tym samym dniu z domu , nie wiem jak będzie wyglądała moja podróż.Jeszcze raz wszystkim dziękuję.Pospacerowałam sobie po Waszym pięknym mieście na Google Earth wspomniając moje wędrówki z przed lat. :)
:D Pozdrowienia petris
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.06.2012 16:23

fiolek napisał(a):
petris napisał(a):Witam wszystkich krakusów!............

Witaj Marysiu!
Kiedy będziesz w Krakowie?
Jak tylko nam obowiązki pozwolą, bardzo chętnie się z Wami zobaczymy
Napisz koniecznie!!!
Pozdrawiamy Ania i Janusz

a samochód zostaw na B.Śmiałego i korzystaj z komunikacji miejskiej.

Witaj Aniu! napisze na mailla Twojego męża kiedy będę w Krakowie ,w każdym bądz razie będę jeden cały dzień na pewno znajdzie się chwilka na spotkanie Marysia petris
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 27.06.2012 17:24

petris napisał(a):Prwadopodobnie jednak będę musiała skorzystać -jesli się uda-z parkingu przy ul. św. Idziego, ponieważ mam rezerwację na zwiedzanie Wawelu od godziny 12.

Znalezienie miejsca na tym parkingu w południe w dzień powszedni graniczy z cudem. W niedzielę jest trochę luźniej, ale i tak musisz zostawić sobie co najmniej pół godziny na znalezienie miejsca i kwadrans na spokojne wejście na wzgórze.

Jak będziesz miała rezerwę czasową to oprócz ul. św Idziego przejedź ulicami Stradomska, Dietla, Sukiennicza, Smocza, Bernardyńska. Jeśli tam nie będzie miejsca to jedź prosto na parking podziemny przy placu Na Groblach, który polecał Kiepura (wjazd od ul. Powiśle). Ten parking kosztuje 7zł za godzinę, ale dzięki temu nie jest zatłoczony.

Parkowanie w centrum kosztuje od 3 do 4,10zł za godzinę, w weekendy bezpłatnie.

pozdrav K
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.06.2012 18:35

Witaj ! Miło mi.Będe jechać z Sieradza jakieś 3 godziny no 4 to będę o ca, 1o może nie będzie tak żle. W każdym bądz razie mam od Was tak dużo informacji, że chyba nie zgine :roll: ,może przy dworcu?Placi się w automatach, chyba bilonem,a może trzeba kupić jakąs kartę.Co miasto to inne przepisy.Ach.jeszcze jedno na MPK płaci się u konduktora ,kierowcy, czy sa bilety , gdzieś sie je kupuje? No widzisz, ile to problemów z Ksiestwa Sieradzkiego do Stolicy Kraka. :lol: Czytam to wszystko w internecie, ale od Was mam pewność.Dziękuje wszystkim bardzo.Pozdrowienia petris
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.06.2012 18:41

Dziękuję za informacje, dodatkowo przeczytałam " Magiczny Krakow" Pozdrowienia dla wszystkich krakusów znajomych z realu i z forum Petris
Następna strona

Powrót do Polska

Kraków-
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone