Re: Kraków - Split. Jaka trasa?
napisał(a) krutom » 09.07.2015 23:48
Koenig napisał(a):Ponieważ jesteście dla mnie kimś w rodzaju guru
jako osoby doświadczone najlepiej wiecie jak taką trasę przejechać. Czy ktoś byłby w stanie poświęcić trochę swojego cennego czasu i ułożyć mi na google maps taką trasę? To będzie mój pierwszy wyjazd do Chorwacji, dlatego każda wskazówka jest na wagę złota. Na początek wolałbym jechać dobrą drogą, oszczędność nie jest więc bardzo ważnym kryterium.
Wyjazd planuję w środku tygodnia, około południa, żeby na miejsce dotrzeć z rana. Jest to realne? No i czy w tygodniu jest szansa uniknąć korków?
Z pytania wynika, że bardziej interesuje cię trasa szybka i wygodna, a nie malownicza.
Jeśli jedziesz w nocy, to zrozumiałe.
Jechałem trasą przez Słowację i Węgry 5 razy. Wynikało to z upodobania do malowniczego odcinka słowackiego i trochę niższych kosztów przejazdu.
Jechałem także kilka razy przez Czechy, Austrię i Słowenię.
Drugi wariant jeśli chodzi o wygodę, jakość dróg i czas przejazdu jest bezkonkurencyjny.
Z Krakowa do Chyżnego masz około 100 km, Chyżne - Sachy 209 km, od granicy węgierskiej do autostrady jakieś 45 km. Ten kawałek drogi za dnia jest ładny, ale wolny. Sporo miejscowości po drodze, ograniczenia prędkości, polujące słowackie, węgierskie patrole. Minimum 7 godzin jazdy. W tym czasie trasą CZ-A-SLO poruszając zgodnie z przepisami jesteś daleko za Wiedniem.
Jeśli potrzebujesz pomocy pisz na priva. Pokażę obie trasy w Trageo lub innym serwisie.
Trasa przez Słowacje to porażka czasowa i jakościowa jeśli chodzi o drogi.
Trasa Chyżne - Sahy to epoka Gierka. I od tego czasu prawie nic się nie zmieniło.