Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krakow- Split i przejazd przez Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 09.07.2015 20:40

Chyba wszędzie w Europie jest lepsze paliwo jak u nas :P Niby ta nasza Polska taka rozwinięta a paliwo dramat!

Np w centrum Budapesztu w 2011 roku tankowalem Shell V-Power ON na takiej wielkiej stacji i naprawdę auto jak by inny silnik miało tak zasuwalo :D

A pierwsza stacja w HR na autostradzie tankowalem w 2013 i tez super.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 09.07.2015 20:52

Kobal66 napisał(a):Jechałem tą trasą (przez Sahy) w 2013 roku też z Krakowa i powiedziałem że nigdy więcej w 2014 jechałem przez Czech, Austrię i Słowenię i tą trasę Ci polecam

To dokładnie odwrotnie jak ja :mrgreen:
2013 - Czechy, Austria, Słowenia - nigdy więcej
2014 - Słowacja, Węgry - spoko, po za nocnym górskim odcinkiem w Słowacji :D

Każdy ma swoje priorytety
krutom
Cromaniak
Re: Kraków - Split. Jaka trasa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.07.2015 23:48

Koenig napisał(a):Ponieważ jesteście dla mnie kimś w rodzaju guru :D jako osoby doświadczone najlepiej wiecie jak taką trasę przejechać. Czy ktoś byłby w stanie poświęcić trochę swojego cennego czasu i ułożyć mi na google maps taką trasę? To będzie mój pierwszy wyjazd do Chorwacji, dlatego każda wskazówka jest na wagę złota. Na początek wolałbym jechać dobrą drogą, oszczędność nie jest więc bardzo ważnym kryterium.
Wyjazd planuję w środku tygodnia, około południa, żeby na miejsce dotrzeć z rana. Jest to realne? No i czy w tygodniu jest szansa uniknąć korków?

Z pytania wynika, że bardziej interesuje cię trasa szybka i wygodna, a nie malownicza.
Jeśli jedziesz w nocy, to zrozumiałe.
Jechałem trasą przez Słowację i Węgry 5 razy. Wynikało to z upodobania do malowniczego odcinka słowackiego i trochę niższych kosztów przejazdu.
Jechałem także kilka razy przez Czechy, Austrię i Słowenię.
Drugi wariant jeśli chodzi o wygodę, jakość dróg i czas przejazdu jest bezkonkurencyjny.
Z Krakowa do Chyżnego masz około 100 km, Chyżne - Sachy 209 km, od granicy węgierskiej do autostrady jakieś 45 km. Ten kawałek drogi za dnia jest ładny, ale wolny. Sporo miejscowości po drodze, ograniczenia prędkości, polujące słowackie, węgierskie patrole. Minimum 7 godzin jazdy. W tym czasie trasą CZ-A-SLO poruszając zgodnie z przepisami jesteś daleko za Wiedniem.
Jeśli potrzebujesz pomocy pisz na priva. Pokażę obie trasy w Trageo lub innym serwisie.

Trasa przez Słowacje to porażka czasowa i jakościowa jeśli chodzi o drogi.
Trasa Chyżne - Sahy to epoka Gierka. I od tego czasu prawie nic się nie zmieniło.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2015 05:18

Koenig napisał(a):Bardzo dziękuję za konkretne podpowiedzi.
Przy okazji - skoro już mowa o tankowaniu - na jednym baku robię spokojnie około 1100-1200km, na miejsce raczej nie zajadę, ale w którymś wątku czytałem, że w HR nie warto tankować. Lepiej uzupełnić zapas jeszcze w H czy nie dramatyzować?

Możesz tankować w HR = cena 9,38 lub H = ok 380 cena trochę niższa w HR pierwszą INA masz na parkingu na starej granicy ( link wysłałem gdzieś wcześniej :) ) W okresie wakacyjnym paliwo w HR nie zdąży poleżeć za długo w zbiornikach na stacji 8) tak że śmiało można tankować na dużych stacjach.
Tylko trzeba pamiętać że lubią się robić kolejki do tankowania szczególnie przed Zagrzebiem ( na powrocie ) :)
Thomas87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas87 » 12.07.2015 17:17

Pozwolicie że się podepnę pod temat.

Za tydzień jedziemy do Stanići, wyjazd z Krakowa około godziny 21.

Chcemy uniknąć opłat, wiec trasa będzie trochę dłuższa.

Zaznaczam że to mój pierwszy raz :P

Którą z poniższych tas byście bardziej proponowali?

Poponowana przez Goolge

https://goo.gl/maps/OgYXN

lub, lekko zmodyfikowana?

https://goo.gl/maps/UkPrx

Btw. Jadę na gazie, wiec ostatnie tankowanie w PL, później czechy i docelowo HR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2015 19:32

Thomas87 napisał(a):Pozwolicie że się podepnę pod temat.

Za tydzień jedziemy do Stanići, wyjazd z Krakowa około godziny 21.

Chcemy uniknąć opłat, wiec trasa będzie trochę dłuższa.

Zaznaczam że to mój pierwszy raz :P

Którą z poniższych tas byście bardziej proponowali?

Poponowana przez Goolge

https://goo.gl/maps/OgYXN

lub, lekko zmodyfikowana?

https://goo.gl/maps/UkPrx

Btw. Jadę na gazie, wiec ostatnie tankowanie w PL, później czechy i docelowo HR

Ale zdajesz sobie sprawę, że to jak nic 24 h jazdy !! 8O
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 12.07.2015 19:38

Podobnie jak kolega krbaton cienko to widzę, tym bardziej na pierwszy raz. :?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.07.2015 19:42

Thomas87 napisał(a):Którą z poniższych tas byście bardziej proponowali?

Żadnej.
Rodzinę masz gdzieś po trasie, że tak kombinujesz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2015 20:11

Wystarczy przeczytać raptem 3 strony tematu !!

czarna_zabka napisał(a):Kraków - Budapeszt przez Sahy ostatnio jechaliśmy 6 godzin wyjazd z Krakowa po 21 przejazd przez centrum Budapesztu jakieś 15 min ale to była noc i zero ruchu

Odcinek przed granicą węgierską jakieś 30 może 40 km droga jest remontowana i są wahadła ale w nocy dość płynnie się jechało czasami trzeba było się zatrzymać na kilka minut

Można zaoszczędzić na słowackiej winiecie a nawet pojechać starą drogą w HR ale to i tak będzie ok 20 h !!!
Winieta ( 10 dni )
Słowacja = 40 zł
Węgry = 40 zł
Opłaty za autostradę w Chorwacji
ok 440 kun = 240 zł
Czy warto jechać tyle czasu ?

Twoja trasa to taka " Zakopianka" od Lubnia do Nowego Targu tylko, że długości 1100 km ;) Przyjemnośc wątpliwa 8O 8)

Miłego wypoczynku
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.07.2015 20:52

krbaton napisał(a):Nie znoszę " Zakopianki " 8) któregoś roku jadąc do HR przejazd do Chyżnego zajął mi chyba 4 h 8O 8O to pewnie przez tych narciarzy :lol:

Musi przez nich. :mrgreen:
Spróbuj jechać w Jabłonce na Namestovo.
Wg mnie lepiej się śmiga niż przez Chyżne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2015 21:01

anakin napisał(a):
krbaton napisał(a):Nie znoszę " Zakopianki " 8) któregoś roku jadąc do HR przejazd do Chyżnego zajął mi chyba 4 h 8O 8O to pewnie przez tych narciarzy :lol:

Musi przez nich. :mrgreen:
Spróbuj jechać w Jabłonce na Namestovo.
Wg mnie lepiej się śmiga niż przez Chyżne.

e tam znowu pewnie pojadę przez Tychy- Bielsko- Żyline - Bratysławę 8) a może nawet dojadę do A1 Ostrawa - Brno - Wiedeń kto to wie 8)
Thomas87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas87 » 12.07.2015 21:01

krbaton napisał(a):

Wystarczy przeczytać raptem 3 strony tematu !!

czarna_zabka napisał(a):Kraków - Budapeszt przez Sahy ostatnio jechaliśmy 6 godzin wyjazd z Krakowa po 21 przejazd przez centrum Budapesztu jakieś 15 min ale to była noc i zero ruchu

Odcinek przed granicą węgierską jakieś 30 może 40 km droga jest remontowana i są wahadła ale w nocy dość płynnie się jechało czasami trzeba było się zatrzymać na kilka minut

Można zaoszczędzić na słowackiej winiecie a nawet pojechać starą drogą w HR ale to i tak będzie ok 20 h !!!
Winieta ( 10 dni )
Słowacja = 40 zł
Węgry = 40 zł
Opłaty za autostradę w Chorwacji
ok 440 kun = 240 zł
Czy warto jechać tyle czasu ?

Twoja trasa to taka " Zakopianka" od Lubnia do Nowego Targu tylko, że długości 1100 km ;) Przyjemnośc wątpliwa 8O 8)

Miłego wypoczynku

Owszem czytałem temat, ale ciężko na forum znaleźć jakąś trasę która nie obejmuje płatnych odcinków.

Niestety, ale winieta 10 dniowa mi nie wystarczy, akurat będę wracał 11 dnia, wiec to się w ogóle nie kalkuluje wydawać 800zł za same autostrady w obie strony. :?

Poza tym nie śpieszy mi się specjalnie, google pokazuje że pierwszą trasą w 16h objadę, dużo wiem.

Najlepiej pojechał bym jakimiś drogami krajowymi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2015 21:18

Thomas87 napisał(a): Owszem czytałem temat, ale ciężko na forum znaleźć jakąś trasę która nie obejmuje płatnych odcinków.

Niestety, ale winieta 10 dniowa mi nie wystarczy, akurat będę wracał 11 dnia, wiec to się w ogóle nie kalkuluje wydawać 800zł za same autostrady w obie strony. :?

Poza tym nie śpieszy mi się specjalnie, google pokazuje że pierwszą trasą w 16h objadę, dużo wiem.

Najlepiej pojechał bym jakimiś drogami krajowymi.

A skąd kwota 800 zł ?

https://goo.gl/maps/UAjFf

Winieta miesięczna na Węgrzech to 65 zł, Słowację można ominąć płatny odcinek koło Bańskiej na Chorwacji do Karlovaća autostrada pewnie ok 50 kun czyli ok 30 zł .

Nie wierz w wyliczenia mapy co do czasu dojazdu !! Przejazd drogami krajowymi to średnia max 50-60 km/h więc przy jeździe bez przerwy 1100 km = ok 20 h :)
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 13.07.2015 05:16

anakin napisał(a):
A&S napisał(a):Zakopianką się już elegancko jeździ, nie trafne porównanie :)

Chyba do Lubnia............. :roll:
Nie dalej jak dziś miałem okazję stać 3 km do Skomielnej............. :?

Bo trzeba wiedzieć którędy się omija newralgicznych miejsca albo w jakich godzinach jechać żeby nie stać w korku :) No i CB się przydaje żeby wiedzieć co i jak :) A 3km korka jak na Skomielna to nie korek :P
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 13.07.2015 05:20

krbaton napisał(a):
A&S napisał(a):Zakopianką się już elegancko jeździ, nie trafne porównanie :)

tak szczególnie tak jak napisałem - " Zakopianka" od Lubnia do Nowego Targu właściwie cały czas podwójna ciągła i co chwila 50 czy to uważasz za " elegancko " ?

Ja użytkuje Zakopianke od Krakowa do Zakopanego i doskonale pamiętam jak ja budowano jeździłem często zanim sprowadziłem się do Krk a wcześniej też ja dobrze pamiętam i naprawdę ja na tej drodze nie mam problemów jak dla mnie jedna z lepszych w Polsce :)

Poza tym nawet jak zablokowana to znacie na pamięć objazdy w SLO to na naszej krajowej drodze tez się da :) a ograniczeń na dwóch pasach do 50 nie kojarzę a znam drogę na pamięć :P Od Krakowa :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Krakow- Split i przejazd przez Budapeszt - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone