dyson napisał(a):Witam na forum i zwracam sie do Was z pytaniem:
1. Jedziemy do Chorwacji z Krakowa trasa przez Banska Bystrzyce, Zvolen, Budapeszt, Zagrzeb i dalej do Splitu.
Mam pytanie jak najlepiej jechac przez Budapeszt? Zakladajac ze zalezy mi na najkrotszym czasie przejazdu przez miasto i nie zalezy na zwiedzaniu/ogladaniu czy warto jechac przez centrum czy lepiej objechac miasto od wschodu i poludnia obwodnica M0 ? W Budapeszcie bedziemy pewnie okolo 15.
2. Teoretyzuje nt unikniecia kupowania winiet na Slowacji. Jadac przez Chyżne, Ruzemberok z map wyglada mi to ze jedyny platny odcinek drogi to okolo 25km pomiedzy Banska Bystrzyca a Zvolenem? Potem jedziemy dalej na poludnie
w kierunku przejscia granicznego Sahy. W ogole czy jechal ktos ta droga? Czy na droga E77 pomiedzy Zvolen a Sahy jest znosna? Tzn nie oczekuje trojpasmowej autostrady ale nie mam zamiaru uprawiac rajdow terenowych.
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Koenig napisał(a):Tak, będę startował z północy Krakowa. Planowałem jechać właśnie przez Sahy i wzdłuż Balatonu, ale teraz już sam nie wiem... W Budapeszcie powinienem być około godziny 19, liczyłem że o tej godzinie będzie się jechało w miarę płynnie.
Koenig napisał(a):No cóż, widzę że mnie przygoda czeka
Chyba że ruszać później, żeby w Budapeszcie być już w nocy? Chciałem dotrzeć do CRO na rano/przed południem.
Planuję jechać w środę 22.07
maciek127 napisał(a):Ja 2 razy jechałem trasą przez Sahy ale w tamtym i w tym roku wybrałem trasę Kraków - Piwniczna - Presov - Kosice - Miszkolc - Budapeszt(obwodnica) - Letenye- Podgora. Według mnie trasa lepsza niż przez Sahy bo najgorszy odcinek czyli Słowacja jest krótszy o 70 km (na Sahy trasa 210 km na Piwniczną 140 km). Wybór należy do Ciebie ale jeśli chodzi o trasę przez Słowację i Węgry to jest najlepsza
Koenig napisał(a):Bardzo dziękuję za konkretne podpowiedzi.
Przy okazji - skoro już mowa o tankowaniu - na jednym baku robię spokojnie około 1100-1200km, na miejsce raczej nie zajadę, ale w którymś wątku czytałem, że w HR nie warto tankować. Lepiej uzupełnić zapas jeszcze w H czy nie dramatyzować?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi