Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.04.2014 05:34

Mała uwaga, jak masz być w rejonie Zagrzebia w godz. pomiędzy 6:30 a 12:00 to zaraz w Zagrzebiu zjedź na starą 1 by ominąć korek na bramkach w Lucko,

a wracasz w Donja Zdenčina (A1) ??[/quote]

Można i tak, lecz lepszym rozwiązaniem jest zjazd za ok. 9 km na bramki bezgotówkowe NOW CASH (płatność kartą).
Ostatnio edytowano 23.04.2014 21:04 przez wielbiciel, łącznie edytowano 2 razy
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 23.04.2014 17:12

Janusz Bajcer

dzieki za odpowiedz.

Można i tak, lecz lepszym rozwiązaniem jest zjazd za ok. 9 na bramki bezgotówkowe NOW CASH (płatność kartą).

czyli na bramwki w Jastrebarsko ? Bezgotowkowe ? czyli gotowka na tych bramkach nie mozna placic ?? gdyz tylko taka forma platnosci mnie interesuje.
bobasbk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobasbk » 23.04.2014 20:16

Ja też jadę 19.07 -1.08 do Vodic z Krakowa i 2 raz wybiram trasę Krk- Chyżne - Sahy -Budapeszt -Vodice , na Słowacji omijam płatne... na Węgrzech kupuje na miesiąc na stacji w Restag około 75 zł w Polsce 95 zł w PZM ...na Chorwacji zjeżdżam wcześniej w Benkovaczu i do Vodic . Opłaty od granicy 41 kun od Zagrzebia do Benkovacza 128 kun . Przejazd około 13-15 godzin..zależy od przerw na wc .
mario1976
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1976 » 28.04.2014 17:39

witam wybieram sie z rodzina 19 lipca 2014 do DUCE samochodem z Krakowa czy jedzie ktos tez samochodem chetnie bym sie dolaczyl zawsze to bylo by bezpieczniej
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 28.04.2014 19:00

Spoko przejedziesz sam. Janosik to już historia :wink:.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.04.2014 21:30

demi-duox napisał(a):Spoko przejedziesz sam. Janosik to już historia :wink:.

Janosik wiecznie żywy :oczko_usmiech:
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 29.04.2014 07:09

Witam

Czy jechał może ktoś przez Węgry trasą od Bratysławy:

dalej Rajka - Mosonmagyarovar - Csarna -Szombathley -Kormend -Zalaegerszeg - Nagykanizsa

i może coś o tej trasie powiedzieć /napisać ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2014 07:24

Zdenek35 napisał(a):Witam

dalej Rajka - Mosonmagyarovar - Csarna -Szombathley -Kormend 0-Zalaegerszeg - Nagykanizsa

To jest droga 86, na drugiej stronie tematu masz odpowiedni wątek. + FAQ
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 29.04.2014 07:26

Wiele osób jechało do Chorwacji przez Węgry.
trasa-przez-zachodnie-wegry-t26975.html
To wiedza w pigułce na temat trasy.
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 29.04.2014 08:14

Janusz , klopot - dzięki chłopaki za pomoc dużo poczytałem już jestem mądrzejszy :arrow:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.04.2014 09:26

Zdenek35 napisał(a):Witam

dalej Rajka - Mosonmagyarovar - Csarna -Szombathley -Kormend -Zalaegerszeg - Nagykanizsa

Ja jechałem tą trasą środku tygodnia ok. 18 wieczorem. Pustki na ulicy ale brniesz przez małe miasteczka.

W drodze powrotnej kupiłem winietkę i wracałem już Balatonem i dalej na Bratysławę. Następnym razem też będę jechał Bratysława - Balaton - CRO.

Jednak autostrada to autostrada.
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 29.04.2014 11:50

A mi małe miasteczka nie przeszkadzają zawsze cosik zobaczę.
Lubię Madziarów troszkę sobie po ich niemu mondiom :D to i może gdzieś po drodze się człowiek zatrzyma. Przeczytałem w innych postach, że w soboty TIRY nie śmigają wiec mam nadzieję na spokojną podróż.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 29.04.2014 13:15

adresik84 napisał(a):Witam wybieram sie na urlop do Šibenika i chcialbym zasiegnac waszej opinii na temat drogi jaka sobie wyznaczylem
goo.gl/maps/ATc8B

Czy ktos z obecnych forumowiczow podrozowal taka trasa ? Wiem ze jest opcja z droga 86 ale czytajac temat o w/w drodze chyba jednak wole troche dolozyc i jechac szybciej lepszej klasy droga. Myslalem jeszcze nad Czechy, Austria i Slowenia jednak w tym ostatnim Panstwie znowu kombinacje zeby objechac krotki platny odcinek drogi.
Start przewidywany po 01:00 w sobote. Zastanawiam sie czy kolo 3 w nocy nie bedzie problemu z zakupem winiety po przekroczeniu granicy w Zwardoniu ? Moze macie jakies sprawdzone miejsce na nocny zakup winiety ?
I jeszcze jedna sprawa od ktorego miejsca zaczyna sie platna droga na Wegrzech ? Dokad po przekroczeniu granicy moge jechac bez winiety ?

Z Krakowa jadę podobnie, ale omijam płatne autostrady na Węgrzech. Jadę na Bratysławę gdzie tankuję, bo najtańsze paliwo na tej części trasy, potem osławioną droga 86 przez Węgry, gdzie droga jest dobra, długie proste, nowa nawierzchnia.
Potem kawałek Słowenii przez Lendava bezpłatnym odcinkiem.
Potem Cakowec, Varazdin i tam wpadam na autostradę.
Tani i szybki przejazd.
Kiedyś dla sportu zrobiłem przejazd w jedną stronę Twoją trasą, a w drugą tą którą podałem.
Czasowo wyszło tyle samo, ale koszty były o wiele mniejsze paliwa ( krótsza trasa) i bez opłat za autostradę Węgierską.
Rok temu w czerwcu też tak jechałem i droga 86 była w bardzo dobrym stanie, większość nowa nawierzchnia.
TIR'y możesz spotkać w tygodniu, ale są długie odcinki prostych gdzie można je bez problemu wyprzedzić - mi to nie sprawiało problemów. W weekendy to TIR'ów tam nie widziałem.
Jadąc przez Budapeszt musisz przebić się przez Tatry Słowackie a jak tam się władujesz za TIR'a lub ciężarówkę to masakra... nie ma ich jak wyprzedzić. Poza tym w zeszłym roku w sierpniu na tej trasie stało dużo słowackiej policji i łapali na radar.
Pozdrawiam
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.04.2014 13:19

Ja jednak wole zapłacić za winietkę i mknąć równiutką autostradą.
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 29.04.2014 14:26

mnie korciło ostatnio spróbować przez Węgry jednak w dzień wyjazdu zdecydowałem się na chyżne -żilina -bratysława-aż do vodic. jechałem nocą z dziećmi więc wolałem zaplacić winietki i jechać spokojnie ale pewnie jakbym ją znał to bym inaczej twierdził
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone