napisał(a) tamtam » 29.04.2014 13:15
adresik84 napisał(a):Witam wybieram sie na urlop do Šibenika i chcialbym zasiegnac waszej opinii na temat drogi jaka sobie wyznaczylem
goo.gl/maps/ATc8B
Czy ktos z obecnych forumowiczow podrozowal taka trasa ? Wiem ze jest opcja z droga 86 ale czytajac temat o w/w drodze chyba jednak wole troche dolozyc i jechac szybciej lepszej klasy droga. Myslalem jeszcze nad Czechy, Austria i Slowenia jednak w tym ostatnim Panstwie znowu kombinacje zeby objechac krotki platny odcinek drogi.
Start przewidywany po 01:00 w sobote. Zastanawiam sie czy kolo 3 w nocy nie bedzie problemu z zakupem winiety po przekroczeniu granicy w Zwardoniu ? Moze macie jakies sprawdzone miejsce na nocny zakup winiety ?
I jeszcze jedna sprawa od ktorego miejsca zaczyna sie platna droga na Wegrzech ? Dokad po przekroczeniu granicy moge jechac bez winiety ?
Z Krakowa jadę podobnie, ale omijam płatne autostrady na Węgrzech. Jadę na Bratysławę gdzie tankuję, bo najtańsze paliwo na tej części trasy, potem osławioną droga 86 przez Węgry, gdzie droga jest dobra, długie proste, nowa nawierzchnia.
Potem kawałek Słowenii przez Lendava bezpłatnym odcinkiem.
Potem Cakowec, Varazdin i tam wpadam na autostradę.
Tani i szybki przejazd.
Kiedyś dla sportu zrobiłem przejazd w jedną stronę Twoją trasą, a w drugą tą którą podałem.
Czasowo wyszło tyle samo, ale koszty były o wiele mniejsze paliwa ( krótsza trasa) i bez opłat za autostradę Węgierską.
Rok temu w czerwcu też tak jechałem i droga 86 była w bardzo dobrym stanie, większość nowa nawierzchnia.
TIR'y możesz spotkać w tygodniu, ale są długie odcinki prostych gdzie można je bez problemu wyprzedzić - mi to nie sprawiało problemów. W weekendy to TIR'ów tam nie widziałem.
Jadąc przez Budapeszt musisz przebić się przez Tatry Słowackie a jak tam się władujesz za TIR'a lub ciężarówkę to masakra... nie ma ich jak wyprzedzić. Poza tym w zeszłym roku w sierpniu na tej trasie stało dużo słowackiej policji i łapali na radar.
Pozdrawiam