Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 15.04.2014 09:38

Dżejan napisał(a):1) Wyjazd z Krakow o 18, Budapeszt ok północy, Baśka Voda ok. 8 - tylko wtedy nie ma czasu na spanie

W 8 godzin chcesz zrobić prawie 800km. Średnia prędkość 100km/h.
Nie wierze w to.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 15.04.2014 13:54

My z Kielc wyjeżdżamy zwykle ok. 15-stej, przez Kraków, Chyżne, Budapeszt -> Cro Makarska 9:30 - 10:00.
Przerwy co ok. 2 godz. jazdy + dłuższy postój ok. 3 godzin na spanko (czasami dłużej)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.04.2014 15:18

Dżejan napisał(a):o której Budapeszt (przez centrum) można przejechać bezproblemowo?
do tej pory okrążałem Budapeszt M0 bo jeździłem w dzień,
teraz planuję jazdę w nocy (Banska B, Sahy) tak, żeby być w Baśce V. ok 8 rano:
2 opcje:
1) Wyjazd z Krakow o 18, Budapeszt ok północy, Baśka Voda ok. 8 - tylko wtedy nie ma czasu na spanie
2) Wyjazd o 15, Budapeszt 21 (wtedy trzeba by obwodnicą chyba), wtedy jest czas na przespanie się po północy gdzieś na parkingu w samochodzie z 2-3 godzinki,
nie jeździłem nigdy w nocy na raz i nie wiem którą opcję wybrać
zawsze jeździłem na 2 razy ze spaniem nad Balatonem

Ja bym pojechał "opcją pierwszą".
Z tym, że w ten czas przejazdu nie bardzo wierzę.
Wg mnie jest on jednak lepszy od drugiego ( koło północy śmigniesz przez Budapeszt, zamiast tłuc dodatkowe 50 km M0).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.04.2014 16:17

Maruś-Man napisał(a):Witam . My jeździmy z Bochni . Przez 3 lata jechaliśmy przez Chyżne , Bańską ( z winietą) i Budapeszt . W ubiegłym roku pojechaliśmy przez Piwniczną i myślę , że w tym roku to powtórzymy . Przejazd przez Słowację według mnie najlepszy tą trasą . Polecam .

Jedź przez Muszynkę troszkę krócej i lepsza droga :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 15.04.2014 16:26

@Dżejan

Jedyny problem to kwestia tego, jak zniesiesz nocną jazdę (bo piszesz, że nie jechałeś nigdy nocą bez noclegu). Jeśli chodzi o prognozowany czas przejazdu z Budapesztu do B. Vody, to moim zdaniem jest to do zrobienia. Kiedyś jechałem z Budapesztu do Splitu ok. 7 godzin (17.00-24.00). Ostatnie dni czerwca, wtorek, przerwa tylko na tankowanie (jechało mi się wówczas wyjątkowo dobrze, nie czułem zmęczenia). Zresztą... najwyżej nie dojedziesz na 8, dojedziesz na 10, czy to coś zmienia? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.04.2014 16:29

bluesman napisał(a):
Maruś-Man napisał(a):Witam . My jeździmy z Bochni . Przez 3 lata jechaliśmy przez Chyżne , Bańską ( z winietą) i Budapeszt . W ubiegłym roku pojechaliśmy przez Piwniczną i myślę , że w tym roku to powtórzymy . Przejazd przez Słowację według mnie najlepszy tą trasą . Polecam .

Przez Piwniczną na Słowację pojedziemy nowym mostem w 2015 roku.

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 244&page=3
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.04.2014 07:23

bluesman napisał(a):

Też w ubiegłym roku pojechałem przez Muszynkę do Cro - ale wróciłem przez Chyżne ....
Wg. mnie trasa przez Chyżne jest lepsza.
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 16.04.2014 09:21

Ja jechałem w zeszłym roku przez Chyżne, Bańską B, Sahy,Vac, Budapeszt przez centrum był środek nocy ruch zerowy, dalej autostrada, wyjazd z Krakowa 21:00.
Trasa ok. ale odcinek do Budapesztu fajny nie był, noc, lasy, ruch niby nieduży ale, co chwile ślepia na poboczu albo sarenka drogę przebiega (głównie odcinek na Słowacji) więc raczej 80 km/h maks i pełne skupienie.
Dalej autostrada czas przejazdu to ok 14 h, 3 postoje w tym jeden na 40 min krótkiej drzemki i dwa po ok 15 min, winiety kupione w PZMot, nie spieszyłem się specjalnie na autostradach nie przekraczałem 130 km/h.
Byłem jedynym kierowcą.
Powrót ta samą drogę ze względu na posiadane winiety, byłem pewny że za rok pojadę przez Czechy, Austrię i Słowenię ale zaczynam się łamać.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.04.2014 14:52

Słowacja ma plusy w drodze powrotnej - nie da się zasnąć;)
A w drodze do Cro - najlepiej przejechać przed zmrokiem i będzie dobrze
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 16.04.2014 15:58

zmodyfikowałem trochę trasę
ze Zvolenia R1 na Nitrę, potem Komarno, Kisber i do autostrady M7 drogą 81
https://goo.gl/maps/dq2m9
i tak zawsze winietkę na Słowację kupuję miesięczną

omijam Budapeszt,
jak wyjadę o 15 z Krakowa to na autostradzie na Węgrzech będę przed zmrokiem
a potem to już kiedy się zmęczę to pełno parkingów przy autostradzie, żeby się przespać...
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 16.04.2014 22:02

chyba niepotrzebna komplikacja, nie pamiętam dokładnie ale z tego co mi kiedyś mówił kolega to tam się strasznie kręcisz po wioskach, droga też średnia i szybciej nie będzie, no a co do Budapesztu to obwodnicą w nocy myk, myk i już M7 :D
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 17.04.2014 07:09

my zwykle w Budapeszcie jesteśmy ok. 22-23 - i nie ma problemu z przejazdem przez miasto.
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 17.04.2014 07:41

Macie jakieś fajne namiary na nocleg na Węgrzech przy granicy Chorwackiej ?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 17.04.2014 11:21

bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.04.2014 11:53

pawelli napisał(a):Też w ubiegłym roku pojechałem przez Muszynkę do Cro - ale wróciłem przez Chyżne ....
Wg. mnie trasa przez Chyżne jest lepsza.

Dotyczyło to Piwniczna vs Muszynka :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone