Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 27.03.2015 23:35

papse napisał(a):Co myślicie o takiej wariacji onej :smo: trasy? - http://goo.gl/5oKPsK
Ktoś może jechał w ten sposób?

Też zamierzam tak jechać w tym roku :)
Może bliżej by było jechać z Gyor 82 do Veszprem i do autostrady M7 ???
Jeżeli można to proszę o jakieś sugestie odnośnie tej trasy.

Pozdrawiam Zbyszek
Ostatnio edytowano 28.03.2015 09:00 przez max21, łącznie edytowano 1 raz
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 28.03.2015 07:49

Dwa razy wracałem dokładnie tą trasą z Chorwacji.
Do Chorwacji jeżdżę przez Sahy i śpię nad Balatonem a z powrotem właśnie tak http://goo.gl/5oKPsK i na jeden raz. Trasą tą jedzie się bardzo dobrze, można trochę odpocząć od autostrady na 81 do Gyor.
81 jest bez dziur, można jechać 110-120, nigdzie nie spotkałem Policji.
Najgorszy moment to między Żyliną a Zwardoniem - tam trzeba uzbroić się w cierpliwość, raz pobłądziłem bo niepotrzebnie zasugerowałem się jakimś objazdem dla tranzytu,
ale ogólnie spoko trasa, ja polecam :)
Bardzo podobała mi się autostrada między Bratysławą a Żyliną - piękne widoki, mosty, asfalt równiutki.
Po spieczonej i żółtej Chorwacji, nieciekawych widokach na Węgrzech (płasko) oddech dla oczu - pełno zieleni.

Edit: ciekawostka, za trzecim razem wracałem tak: https://goo.gl/maps/nkrw4
też fajnie :) lubię sobie urozmaicać i zmieniać trasy...
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 28.03.2015 08:59

Zastanawia mnie droga na Węgrzech nr. 82 i czy nie lepiej nią jechać niż 81 bo na pewno mniej km.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 28.03.2015 09:26

Potwierdzam - 86-tka to koszmar, jechałem tam kilka lat temu w obie strony i już nigdy więcej. A od pewnego czasu ulubiona przeze mnie trasa Kraków-Chyżne-Dolny Kubin-Bańska Bystrzyca-Zvoleń-Szahy- Budapeszt i M7 do Letenye i dalej do Cro. Kiedyś nie mając navi pobłądziłem w Budapeszcie, obecnie w ciągu dnia przelatuję stolicę H w 20-25 minut extra trasą . Aha, polecam prosty objazd płatnego odcinka B-B-Zvoleń drogą nr. 69.
Winieta na H kupowana przez net na 30 dni, potwierdzenie drukuję /pdf/ i mam spokój w obie strony podróży.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 28.03.2015 14:49

damianisko5 napisał(a): Kiedyś nie mając navi pobłądziłem w Budapeszcie, obecnie w ciągu dnia przelatuję stolicę H w 20-25 minut extra trasą .

To rozumiem że przez Budapeszt jedziesz przez centrum a nie obwodnicą M0 ????
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 28.03.2015 14:58

damianisko5 napisał(a):Potwierdzam - 86-tka to koszmar, jechałem tam kilka lat temu w obie strony i już nigdy więcej. A od pewnego czasu ulubiona przeze mnie trasa Kraków-Chyżne-Dolny Kubin-Bańska Bystrzyca-Zvoleń-Szahy- Budapeszt i M7 do Letenye i dalej do Cro. Kiedyś nie mając navi pobłądziłem w Budapeszcie, obecnie w ciągu dnia przelatuję stolicę H w 20-25 minut extra trasą . Aha, polecam prosty objazd płatnego odcinka B-B-Zvoleń drogą nr. 69.
Winieta na H kupowana przez net na 30 dni, potwierdzenie drukuję /pdf/ i mam spokój w obie strony podróży.

A ja znów twierdzę że 86-tką fajnie się jedzie, jechałem trzy razy, zawsze nocą i było spokojnie i szybko. W 2013 wybrałem się tym objazdem B-B-Zvoleń nr 69 i dla mnie droga fatalna, a szczególnie przed lotniskiem dziura na dziurze. Możesz podać linka do winet na H.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 28.03.2015 15:03

MO jechałem tylko raz, jest ok. 60 km dalej niż przez centrum. od kilku już lat dojeżdżam do M0 i kieruję się na "2" i wzdłuż Dunaju ul. Vaci Ut do mostu "Erzsebet hid" /most Elzbiety/ zerknij tu //maps.google.com
A stąd to już blisko do M7 i prosto autostradą do Cro.
Od lat planuję wyjazd w niedzielę, więc ok.11,00 nie ma dużego ruchu w mieście. Polecam.
Ostatnio edytowano 28.03.2015 15:09 przez damianisko5, łącznie edytowano 2 razy
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 28.03.2015 15:06

A ja znów twierdzę że 86-tką fajnie się jedzie, jechałem trzy razy, zawsze nocą i było spokojnie i szybko. W 2013 wybrałem się tym objazdem B-B-Zvoleń nr 69 i dla mnie droga fatalna, a szczególnie przed lotniskiem dziura na dziurze. Możesz podać linka do winet na H.

proszę bardzo https://www.virpay.hu/index-en.htm?session=NTQ3Mzc3Mg==
Ostatnio edytowano 28.03.2015 15:20 przez damianisko5, łącznie edytowano 1 raz
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 28.03.2015 15:12

damianisko5 napisał(a):MO jechałem tylko raz, jest ok. 60 km dalej niż przez centrum. od kilku już lat dojeżdżam do M0 i kieruję się na "2" i wzdłuż Dunaju ul. Vaci Ut do mostu "Erzsebet hid" /most Elzbiety/ zerknij tu //maps.google.com

Coś ten link nie otwiera się :)
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 28.03.2015 15:17

MO jechałem tylko raz, jest ok. 60 km dalej niż przez centrum. od kilku już lat dojeżdżam do M0 drogą E77/M2 i kieruję się na "2" i wzdłuż Dunaju ul. Vaci Ut do mostu "Erzsebet hid" /most Elzbiety/ zerknij tu
https://maps.google.com/
wpisz Budapeszt/powiększ i studiuj trasę.
"2-ka" jest oznaczona kolorem zielonym.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 29.03.2015 08:29

damianisko5, o taki przejazd przez Budapeszt Ci chodzi?
https://goo.gl/maps/dPoU8
muszę wypróbować...
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 29.03.2015 08:49

Dżejan - Tak, to dokładnie ta trasa, jakbyś jechał tuż za mną. Na "2" jest kilka estakad, należy jechać "górą" omijasz skrzyżowania i bez świateł mkniesz do celu.
Aha, skrzyżowań ze światłami kilka jest, ale jak trafisz na "zieloną linię" to bardzo szybko dojedziesz do M7. Tę trasę znam już na pamięć, a z powrotem w navi wpisuję "most Elżbiety" w jęz. węgierskim oczywiście i wystarczy trafić na "2" - droga prowadzi do m. Szahy /granica/ .
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 29.03.2015 09:27

max21 napisał(a):Może bliżej by było jechać z Gyor 82 do Veszprem i do autostrady M7 ???

Fakt można i tak, nie pomyślałem :mrgreen:
Jechał ktoś może tą trasą?

Dżejan napisał(a):... ciekawostka, za trzecim razem wracałem tak: https://goo.gl/maps/nkrw4
też fajnie :) lubię sobie urozmaicać i zmieniać trasy...

No właśnie, tylko w Zwoleniu wskoczyłeś na trasę, którą chcę omijać.
W dzień jeszcze jak cię mogę, widoczki i tak dalej, ale w nocy dla mnie koszmar - w życiu się tak nie umęczyłem na tych górach i zakrętach :?
priorytet 1 - omijać BB
priorytet 2 - przerwa nad Balatonem + suty obiadek :oczko_usmiech:
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 29.03.2015 10:36

Obwodnica Budapesztu i inne płatne od 01.01.2015r.
Link skopiowany z zaprzyjaźnionego wątku :)
http://www.budapeszt.msz.gov.pl/pl/aktu ... tMode=true
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.03.2015 12:26

papse napisał(a):
max21 napisał(a):Może bliżej by było jechać z Gyor 82 do Veszprem i do autostrady M7 ???

Fakt można i tak, nie pomyślałem :mrgreen:
Jechał ktoś może tą trasą?

Ja jechałem.
Wg mnie 82 nie różni się niczym od 86.
Poza tym oczywiście, że jadąc w ten sposób musisz mieć winietę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone