Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 31.08.2014 20:31

gothic napisał(a): Właśnie wróciłem z Cro, do CRO jechałem : Nowy Sacz-Bratysława-86tka węgierska, nagiakanisze i autostradą chorwacką do makarskiej. O ile Słowacje da się przejechać, to 86tka to istny koszmar, jechałem w nocy w środku tygodnia, dopadł mnie deszcz, tir na tirze, w krzakach ślepie (głównie lisy) dziury, wahadła, KOSZMAR. Reszta jak najbardziej ok.
Jeżeli ktoś się wybiera z małopolski niech jedzie sobie tak jak ja z powrotem czyli: Preszov, Koszyce, M0, M7 do samiutkiej granicy potem już heja banana autostradą chorwacką.
Trasa pierwsza zajęła mi 20 godzin, natomiast trasa 2 (do domu) 14h.

Edit: na drugi raz i tak tylko i wyłącznie Sło-Austria- Słowenia- cro ;)

Rzeczywiście, TAM wybrałeś dosyć nietypowy, dla miejsca skąd startowałeś, wariant dojazdu. Z POWROTEM to już standard. Jeszcze dużo czasu upłynie zanim Słowacy dokończą swoją D1 z Popradu do Żyliny więc wariant z Austrią wydaje się być średnio opłacalny.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 31.08.2014 22:56

Na 86 dziury?? Mówisz chyba o miejscach remontowanych gdzie są wahadła chyba że jechaliśmy inną 86.
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 05.09.2014 23:19

Jechałem przez słowacje, Presov-Koszyce i potem autostrada Węgry i Chorwacja.
Słowacja to jakby cyrk na kółkach, myślałem, że u nas jest kraj policyjny, ale tam to przechodzi ludzkie pojęcie. Niedużo by brakło i dłużej by się ją jechało jak całe Węgry. Węgry i Chorwacja okej, troche zamieszanie przed Miszkolcem chyba, bo tam remont i GPS głupieje, to samo koło Zagrzebia, troche GPS miałem dziwny i w pewnym momencie sie zamotałem w drodze powrotnej bo nie do końca wieże takim urządzeniom :)
Zaskoczony jestem Węgrami, kawał autostrady i cena jedyne 40zł za 10dni, jeżdze mało i moze sie nie znam, ale dla mnie to bomba.
Jeszcze wrazenie na mnie zrobila obwodnica Budapesztu, trzy pasy, a prawie przez całą ich długość zapchane autami. Niezły ruch
Szkoda tylko, że ta Chorwacja okazała się jak dla mnie większym bublem aniżeli nasz Bałtyk :lol:
Powodzonka w trasie!
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.09.2014 14:25

gothic napisał(a):nawet najgorszemu wrogowi nie polecam 86tki wegierskiej. Właśnie wróciłem z Cro, do CRO jechałem : Nowy Sacz-Bratysława-86tka węgierska, nagiakanisze i autostradą chorwacką do makarskiej. O ile Słowacje da się przejechać, to 86tka to istny koszmar, jechałem w nocy w środku tygodnia, dopadł mnie deszcz, tir na tirze, w krzakach ślepie (głównie lisy) dziury, wahadła, KOSZMAR. Reszta jak najbardziej ok.
Jeżeli ktoś się wybiera z małopolski niech jedzie sobie tak jak ja z powrotem czyli: Preszov, Koszyce, M0, M7 do samiutkiej granicy potem już heja banana autostradą chorwacką.
Trasa pierwsza zajęła mi 20 godzin, natomiast trasa 2 (do domu) 14h.
Sorki za błędy ale jestem świeżo po przyjeździe :)
Edit: na drugi raz i tak tylko i wyłącznie Sło-Austria- Słowenia- cro ;)

8O 8O 8O
W ten sposób powstają legendy z gatunku czarnej wołgi.
Na 86-tce są jedynie małe problemy na trzech odcinkach, gdzie jest dokonywana wymiana nawierzchni.
A i one powoduja minimalną stratę czasową.
Dla wyjaśnienia - jechałem również w nocy.
Co do lisów to się nie wypowiem, bo pewnie uciekły jak jechałem (albo jescze nie przyszły). :mrgreen:

Miałem okazję (nie z mojego wyboru) wracać z powrotem przez Słowenię -Austrię - Czechy.
Jechałem tamtędy dwa razy - pierwszy i ostatni.
Rejon przejścia Cro-Slo to dla mnie totalna porażka.
Sama A tez doopy nie urywa.

I sorry, ale nie bardzo wierzę, w 6-cio godzinną różnicę czasową, wynikającą jedynie z samej jazdy.
No chyba, że była ona spowodowana jakimiś wydarzeniami "nadzwyczajnymi" (korki, posotoje, nocleg).

Reasumując - zawsze jeździłem przez Węgry i zawsze przez Węgry będę jeździł (przez Budapeszt, jak i obwodnicą też jeździłem).
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 12.09.2014 21:24

Czy orientuje się ktoś może, czy na przejsciu autostradowym Chorwacja - Węgry (Gorican?) można kupić węgierską winietę? Czy trzeba jechać przez stare przejście (Leteneye). Przedłużyliśmy sobie pobyt o jeden dzień i okazalo się, że 10-dniowa winieta nam nie wystarczy.
Konik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konik » 12.09.2014 22:02

Adek99 napisał(a):Czy orientuje się ktoś może, czy na przejsciu autostradowym Chorwacja - Węgry (Gorican?) można kupić węgierską winietę? Czy trzeba jechać przez stare przejście (Leteneye). Przedłużyliśmy sobie pobyt o jeden dzień i okazalo się, że 10-dniowa winieta nam nie wystarczy.

Nie przejmuj się winietą. Madziary nie egzekwują zapłaty. Wystarczy , że powiesz , że nie masz gotówki i jedziesz dalej. Co innego Słowacy.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.09.2014 22:42

Adek99

Na nowym przejściu nie zauważyłem niczego poza budkami celników, więc chyba tam nie kupisz winiety.

Na starym przejściu jest budka z winietami na 100%

Konik -

Czy mógłbyś łaskawie takie głupoty wypisywać sobie na forum onetu (mała litera zamierzona) czy tym podobnego badziewia, a nie na poważnym forum, z którego korzystają setki turystów?
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 13.09.2014 07:56

Dzięki Raul73, jadę przez stare przejście. Pozdrawiam
no_fear
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) no_fear » 23.09.2014 09:21

gothic napisał(a):...Jeżeli ktoś się wybiera z małopolski niech jedzie sobie tak jak ja z powrotem czyli: Preszov, Koszyce, M0, M7 do samiutkiej granicy potem już heja banana autostradą chorwacką.
Trasa pierwsza zajęła mi 20 godzin, natomiast trasa 2 (do domu) 14h...

co kto woli 8)

Ja kilka dni temu (18.09) Primosten -> Zagrzeb -> Budapeszt (obwodnicą) -> BB -> Chyżne -> Kraków
start w samo południe :wink: -> w domu chwilę przed północą...
przerwy na tankowanie co 250-300km (LPG)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.09.2014 10:03

Konik napisał(a):Nie przejmuj się winietą. Madziary nie egzekwują zapłaty. Wystarczy , że powiesz , że nie masz gotówki i jedziesz dalej. Co innego Słowacy.

Czy pisząc to byłeś aby trzeźwy ???
Konik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konik » 23.09.2014 12:23

bluesman napisał(a):
Konik napisał(a):Nie przejmuj się winietą. Madziary nie egzekwują zapłaty. Wystarczy , że powiesz , że nie masz gotówki i jedziesz dalej. Co innego Słowacy.

Mój kuzyn pracuje w policji madziarskiej i tak mi mówił. Ciekawe.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.09.2014 12:32

Konik napisał(a):Mój kuzyn pracuje w policji madziarskiej i tak mi mówił. Ciekawe.

Pewnie po węgiersku i dlatego zgubiłeś sens wypowiedzi...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.09.2014 12:35

Konik napisał(a):
bluesman napisał(a):

Wybacz, że tak napisałem :) ale jest to nieprawdopodobne :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.09.2014 12:37

Konik napisał(a):
bluesman napisał(a):

Ile palinki poszlo :?: :wink:
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 27.03.2015 23:21

Krzysiek88 napisał(a): ... Szkoda tylko, że ta Chorwacja okazała się jak dla mnie większym bublem aniżeli nasz Bałtyk :lol: ...

Możesz rozwinąć temat, nad Bałtykiem również bywałem i zupełnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
Bublem nazywasz tysiącletnie przepiękne zabytki?
Nad Bałtykiem nie ma sobie równych tylko zapach morza i śpiew mew :) bo nawet pety i puszki po piwie wciśnięte w piasek już nie :?

Dżejan napisał(a):przy okazji dodam trasę jaką wracałem https://goo.gl/maps/YO8QY

bardzo przyjemnie się jechało, 13 godz. samej jazdy + 1.5h odpoczynku
wyjechałem z Tucepi o 8.10 w domu byłem 22.40

Co myślicie o takiej wariacji onej :smo: trasy? - http://goo.gl/5oKPsK
Ktoś może jechał w ten sposób?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone