Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bobasbk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobasbk » 19.07.2014 14:29

Dzisiaj jestem na Chorwacji jechałem tą trasą z Krakowa wyjechałem wczoraj o 19 .30 ....fakt na Słowacji kręta droga ale w nocy pustawo. Do granicy z Chorwacją spokojnie ale od Lucko horror do Sibenika ...korki na bramkach w tunelach 60 km/h jazda lewą stroną autostrady to norma spowolnienia z 130 km/h do 30 km itd ...jakby były 3 pasy to nie wiem czy było by płynnie - zgon .
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.07.2014 16:03

Raul73 napisał(a):Ja właśnie wracałem z Budapesztu przez Sahy, Zvolen i Banską Bystricę, bo się moim córkom Tatralandii zachciało!

No i powiem wam, że poza tymi, którzy muszą (wschodnia Polska) nie rozumiem ludzi, którzy jeżdżą tą trasą.

Od Budapesztu do Sahy prawie non stop górki i góry (nie spodziewałem się na Węgrzech). Do tego albo stada TIR-ów, albo jakieś koparki, ciągniki czy inne ustrojstwa spowalniające jazdę. Od Budapesztu do ronda za Retsag bardziej się toczyłem niż jechałem. Dalej do granicy słowackiej jakoś poszło.

Od granicy znów masakra. Całe watahy TIRów w proporcjach mniej więcej: na 10 TIR-ów 8 polskich, 1 rumuński i 1 inny. Od Banskiej Bystricy doszły do tego jeszcze składy z drzewem jadące po 40 km/h.

Co to za jazda :?:

ja też trafiłem na kilka tirów przed Donovaly (to taki Słowacki kurort narciarski) jadąc z Chorwacji,
ale wystarczy trochę cierpliwości bo przed górkami na Słowacji są rozjazdy na dwa pasy i wtedy można spokojnie cały konwój wyprzedzić :) (jeśli jest czym depnąć...)
Ostatnio edytowano 19.07.2014 17:01 przez Dżejan, łącznie edytowano 1 raz
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 19.07.2014 16:15

bobasbk napisał(a):Dzisiaj jestem na Chorwacji jechałem tą trasą z Krakowa wyjechałem wczoraj o 19 .30 ....fakt na Słowacji kręta droga ale w nocy pustawo. Do granicy z Chorwacją spokojnie ale od Lucko horror do Sibenika ...korki na bramkach w tunelach 60 km/h jazda lewą stroną autostrady to norma spowolnienia z 130 km/h do 30 km itd ...jakby były 3 pasy to nie wiem czy było by płynnie - zgon .

A jechałeś przez Budapeszt?Pytam bo za kilka godzin wybieram się w trase,a gdzieś na forum ktoś pisał,że Kerepesi ut jest zamknięta dla ruchu?
bobasbk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobasbk » 19.07.2014 22:00

Jechałem przez Budapeszt w nocy około 2 godz . Pamiętam że gdzieś w centrum nie mogłem skręcić w prawo.. ale nawigacja mnie i tak wyprowadziła na M7.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.07.2014 07:16

Jozzy22 napisał(a):
bobasbk napisał(a):Dzisiaj jestem na Chorwacji jechałem tą trasą z Krakowa wyjechałem wczoraj o 19 .30 ....fakt na Słowacji kręta droga ale w nocy pustawo. Do granicy z Chorwacją spokojnie ale od Lucko horror do Sibenika ...korki na bramkach w tunelach 60 km/h jazda lewą stroną autostrady to norma spowolnienia z 130 km/h do 30 km itd ...jakby były 3 pasy to nie wiem czy było by płynnie - zgon .

A jechałeś przez Budapeszt?Pytam bo za kilka godzin wybieram się w trase,a gdzieś na forum ktoś pisał,że Kerepesi ut jest zamknięta dla ruchu?

Kerepesi ut jest zamknięta ale można skręcić wcześniej w Thokoly ut i nie ma problemu
jak-przejechac-budapeszt-jadac-od-strony-chyznego-t38896-15.html
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2014 13:12

Dżejan napisał(a):
ja też trafiłem na kilka tirów przed Donovaly (to taki Słowacki kurort narciarski) jadąc z Chorwacji,
ale wystarczy trochę cierpliwości bo przed górkami na Słowacji są rozjazdy na dwa pasy i wtedy można spokojnie cały konwój wyprzedzić :) (jeśli jest czym depnąć...)

Ja mam tylko 110 koni, w dodatku w LPG - przy całym aucie załadowanym niestety nie mam czym depnąć :cry: :cry:

A na podjazdach w Donovaly właśnie wlokłem się 30 km/h za 3 składami z drzewem!

Chociaż to i tak jest pikuś w porównaniu z przejazdem z Tatralandii do granicy polskiej - na odcinku od Zuberca do Podbiel dopiero jest hardkor!
Ostatnio edytowano 20.07.2014 13:23 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2014 13:18

Dżejan napisał(a):
Kerepesi ut jest zamknięta ale można skręcić wcześniej w Thokoly ut i nie ma problemu
jak-przejechac-budapeszt-jadac-od-strony-chyznego-t38896-15.html

Można też tak:

http://goo.gl/maps/bZu7j

Pomimo przejazdu przez ścisłe centrum, nie ma problemu z korkami i jedzie się sprawnie. A dużą zaletą tej trasy są mijane po drodze miejsca, gdzie można się zatrzuymac i porobić fotki - zwłaszcza nocą: Lasek Miejski z zamkiem Vajdahunyad, Plac Bohaterów (Hosok tere), bulwar Andrassy utca i plac Oktogon.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.07.2014 13:25

Raul73 napisał(a):Ja mam tylko 110 koni, w dodatku w LPG - przy całym aucie załadowanym niestety nie mam czym depnąć :cry: :cry:

A na podjazdach w Donovaly właśnie wlokłem się 30 km/h za 3 składami z drzewem!

no to faktycznie w Twoim przypadku to tylko autostrada,
ja lubię od czasu do czasu zjechać z autostrady dlatego wracając z Cro skręciłem w 81 za Balatonem i na Komarno, troszkę więcej adrenaliny :) i z tego co pokazywała nawigacja nadrobiłem prawie 1 godzinę :lol:
w Siofoku jak odjeżdżałem spod McDonalda, nawigacja pokazywała że będę na 23.35 w domu a potem czas dojazdu tylko spadał aż na 22.40 i o tej godzinie byłem w domu...
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.07.2014 13:34

Raul73 napisał(a):Można też tak:

http://goo.gl/maps/bZu7j

za rok tak pojadę :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2014 14:20

Dżejan napisał(a):ja lubię od czasu do czasu zjechać z autostrady dlatego wracając z Cro skręciłem w 81 za Balatonem i na Komarno, troszkę więcej adrenaliny :) i z tego co pokazywała nawigacja nadrobiłem prawie 1 godzinę :lol:
w Siofoku jak odjeżdżałem spod McDonalda, nawigacja pokazywała że będę na 23.35 w domu a potem czas dojazdu tylko spadał aż na 22.40 i o tej godzinie byłem w domu...

Na Węgrzech zawsze robię skrót trasą nr 81 (chyba że zwiedzam Budapeszt na powrocie) - i całkiem fajnie się tamtędy jedzie.

Natomiast skrótem przez Komarno pojechałem w ubiegłym roku (w te i nazad) i niespecjalnie przypadł mi do gustu.

Ale nie powiem - odpoczynek od autostrady to jakiś jest! :D
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 28.07.2014 14:48

marcin0k napisał(a):Wrzucam 2 trasy do Chorwacji (Kraków-Grebastica) z analizą kosztów:

Pierwsza trasa (jechałem rok temu) 1166km 11,5h
Trasa Kraków - Czechy - Austria - Słowenia (objazd) - Chorwacja (autostrada)
link: http://goo.gl/LAlOhV
Wymagane winiety/opłaty:
PL A4 4x9zł= 36 zł
Czechy 30 dni (80zł)
Austria 2 x 10 dni (100zł)
Chorwacja autostrada:
A1 2 x 147kn = 160 zł
A2 2 x 48kn = 54 zł
=Około 430 zł w 2 strony
Paliwo: (średnie spalanie 8,5l - autostrada)
1166km = 99l w jedną stronę
520 zł x 2 = 1040zł za samo paliwo 2 strony
Z wszystkimi opłatami w dwie strony około = 1470zł

Druga trasa: 1080km 14h
Trasa Kraków - Słowacja - Węgry - Chorwacja (stara droga nr 1)
link: http://goo.gl/maps/TL3TP
Wymagane Winiety/Opłaty:
Słowacja 30dni 72zł
Chorwacja A4 2 x 42kn = 45 zł
=Około 117 zł w 2 strony
Paliwo: (średnie spalanie 7l/100km - średnia prędkość 80km/h)
1080km = 76l w jedną stronę
395 zł x 2 = 790 za samo paliwo 2 strony
Z wszystkimi opłatami w dwie strony około = 910 zł

Czyli I trasa 1470zł, II trasa 910 zł
Druga trasa = oszczędność 560 zł w moim przypadku.
Czasowo może wyjść podobnie ze względu na korki w cro (szczególnie sb +1-2h)

W tym roku jadę trasą drugą dla urozmaicenia, lepszych widoków, oszczędności.

Już jestem po urlopie i mam porównanie odnośnie ww. tras. Jechaliśmy na 3 auta.
Jedno auto pojechało trasą I a dwa trasą II
Trasa I (przez Czechy Austrię, Słowenię i Chorwackimi autostradami )okazała się w dzień powszedni szybsza od trasy II (Słowacja, Węgry 86, Chorwacja Droga nr 1) o około 2,5h-3h. Natomiast wracając w sobotę trasa I szybsza od trasy II o 0,5h. W obu przypadkach jazda bez łamania przepisów.

Przewaga trasy II to koszt przejazdu oraz ciekawe widoki. Minus - jest na pewno bardziej męcząca. Dla mnie szczególnie odcinek po Polsce.
Do tej pory byłem zwolennikiem trasy I i nią jeździłem w tym roku chciałem poeksperymentować i trochę zaoszczędzić. Za rok nie jestem przekonany jaką drogą pojadę bo obie mają + i -. Na pewno na stałe zrezygnuję z części autostrad w cro na rzecz drogi nr 1 która jest REWELACYJNA.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2014 15:34

marcin0k napisał(a): Na pewno na stałe zrezygnuję z części autostrad w cro na rzecz drogi nr 1 która jest REWELACYJNA.

Już kilka lat temu tak zrobiłem i w 100% się zgadzam :oczko_usmiech:
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 01.08.2014 18:28

Przepraszam ,że się wtrącę. Bo lekko zaszokowała mnie różnica w cenie przejazdów obydwóch tras 500zł mało nie jest można to lepiej spożytkować(np. na miejscu) . Stąd moje pytanie faktycznie jest aż taka różnica potwierdzi to ktoś? Druga sprawa pytałem się już o to na którejś z tych dwóch tras podobno celnicy są strasznie czepialscy i marnuje się sporo czasu na,,przetrzepywanie bagażników", która to jest trasa? Wiem to od kolegi , z którym nie mam teraz kontaktu ale żalił się ,że stracił na tym sporo czasu. Ale w żadnej relacji ani o tym słowa.
Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.08.2014 20:02

500zł różnicy to jednak lekka przesada :oczko_usmiech:
Jadąc przez Cz-A-Slo, nawet jeśli płacisz za winietę w Słowenii to 500zł za winiety nie wyjdzie.
Czechy - 440koron = ok 75zł
Austria 2x8,50euro = ok 78zł
Słowenia 30euro = ok 125zł
Razem około 280zł
Jadąc przez Słowację i Węgry (drogą 86) kupujesz winietę na Słowację a koszty autostrad w Cro są prawie identyczne. :oczko_usmiech:
Przez Węgry nie jechałem, przez Słowenię kilkakrotnie, ani razu celnik się mnie nie "czepiał". :oczko_usmiech:
bobasbk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobasbk » 12.08.2014 18:06

Z Krakowa przez Chyżne :
Słowacja = 0 zł omijam płatny 25 km odcinek za B.B
Węgry =4780 fort około 75 zł winieta miesięczna
Chorwacja - zależy od trasy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Krakow>Slowacja>Wegry>Chorwacja - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone