Witam,
jestem tu nowym użytkownikiem, aczkolwiek forum przegladam od czasu mojej pierwszej wycieczki do Cro (3 lata temu) . Zwiedzilismy wtedy calą Istrię, od Umagu po już-nie-Istryjską-Rijekę oraz Krk. Jechaliśmy dwoma maluszkami wiec wrażen co nie miara .
Ale do rzeczy.
Jutro wybieram się ponownie do Cro, tym razem zapuszczę się dalej z racji obszerniejszego samochodu. Mam zamiar spędzić tam 2 tygodnie.
Oto mój plan wycieczki :
Z Krakowa przez Balaton i dalej na Sarajewo. Później na Mostar i do Dubrownika.Z niego gdzies w okolice Splitu oraz dalej na Plitwickie jeziora. Po nich powrót do Krakowa.
W Dubrovniku chce spedzic pare dni i pozwiedzać np. Kotor, Cavtat itp.
Nastepnie przemieszczę się w okolice Splitu, Makarskiej i tam też coś pozwiedzam (ale co?). Dalej, polece na Plitwice i tam mam zamiar wziaść pełną opcję zwiedzania jezior.
I tu pojawia się pytanie.
Przemieszczając się wg mojej trasy, na co jeszcze zwrócić uwagę, co zwiedzić, gdzie pojechać i co zobaczyć ? Generalnie nie interesuje mnie samo leżenie na plaży, wyjazd opiera się na zwiedzaniu.
Sami wiecie, przejechać niedaleko czegoś znanego czy pięknego i dowiedzenie się o tym dopiero w Polsce nie napawa radością , więc stąd moje pytaniea
Miło będzie, jeśli podacie jakiekolwiek rady co do trasy i ewentualnych problemów na niej, którą drogę obrac, czy autostrady czy boczne trasy.
Nastawiam się oczywiście na widokowe "przeloty" . Zapytowuję też o warte zamieszkania kempingi w w/w rejonach oraz inne przydatne informacje.
Po powrocie obiecuję podzielić się konkretymi informacjami oraz fotografiami
Z góry dziękuję za Wasze rady.
Pozdrawiam - Ziggy