Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków- Rab (Lopar) potrzebna porada.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malina81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina81 » 20.07.2012 12:16

Witam. Po raz kolejny wybieram się z rodzinką do Chorwacji ale zawsze jeździliśmy w w okolice Makarskiej (Baska Voda, Podgora) i temat wyjazdu w kierunku Rab jest mi zupełnie obcy. Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z promem i w ogóle jaka trasa jest najlepsza i najszybsza (wyjazd z dzieciakami z wt na środę 8.08)
z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.07.2012 12:35

robert965
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert965 » 20.07.2012 12:37

Na Budapeszt, dalej ile się da dojechać to autostradą, następnie kieruj się na Jablanac i szukaj kierunkowskazu Ferry to Rab.
Im wcześniej rano będziesz tym szybciej dostaniesz się na prom.
W sezonie kolejka może być nawet kilka godzin. Kilka lat temu stałem od 7:00 do 9:00. Prom płynie ok 20 minut.
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 20.07.2012 13:01

Pamiętasz może jaka cena promu w jedną strone? Samochód + 3 osoby
pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.07.2012 13:19

http://www.rapska-plovidba.hr/img/cjenik_0307-3009_.jpg

Edit: Malina, zmieniłem tytuł tematu. Słowa pomoc szczególnie w połączeniu z wykrzyknikiem zgodnie z nowym trendem, moim zdaniem słusznym rezerwujemy dla tych którzy naprawdę pomocy potrzebuję (awarie, wypadki i inne mniej przyjemne tematy). Mam nadzieję że nie masz mi za złe :wink:
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 20.07.2012 14:15

W czerwcu 2012 za auto osobowe i 4 osoby płaciłem 22 Euro w jedną stronę.
Wszystko jest w tabeli na stronie przewoźnika promowego. Szukaj Jablanac - Misnjak.
malina81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina81 » 20.07.2012 14:48

Rysio napisał(a):http://www.rapska-plovidba.hr/img/cjenik_0307-3009_.jpg

Edit: Malina, zmieniłem tytuł tematu. Słowa pomoc szczególnie w połączeniu z wykrzyknikiem zgodnie z nowym trendem, moim zdaniem słusznym rezerwujemy dla tych którzy naprawdę pomocy potrzebuję (awarie, wypadki i inne mniej przyjemne tematy). Mam nadzieję że nie masz mi za złe :wink:

Oczywiście, że nie mam za złe- jestem nowa na forum, wiec się dopiero uczę. Dziękuje za szybką odpowiedź na moje pytanie. Chociaż nadal nie jestem przekonana do tej wyprawy na Rab i nie wiem czy zgodnie z tradycją ostatecznie nie skończy się na Baskiej V
malina81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina81 » 20.07.2012 15:03

a nie lepiej płynąć promem Valbiska- Lopar?trochę dłużej płynie, ale prosto do celu...
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 20.07.2012 15:22

Z Valbiski o wiele rzadziej kursuje przez co trudniej sie "wstrzelić" w odpowiednią porę i jest o wiele droższy. Jablanac - Misnjak płynie co 30 lub 40 min (nie pamiętam dokładnie).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.07.2012 16:09

Jeśli masz wątpliwości co do Rabu to go odpuść :lol: Cres albo Pag są o wiele ciekawsze :wink:
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 20.07.2012 16:52

Rysio, ale są tam wyjątkowe w Chorwacji piaszczyste plaże :D
Mi tam w Loparze się podobało, w tym roku celowo byłem nastawiony ze względów osobistych na bardziej stacjonarny wyjazd niż w poprzednich latach.
Jeśli ktoś ma wkompilowanego "szwędacza", to po pewnym czasie będzie się nudził. Do zwiedzenia jest piękne miasto Rab, rejsik stateczkiem (polecam glass boat ze szklanym dnem) lub wynajętą łódką do więzienia Goli Otok (super) i..........tyle.
Ale warunki plażowe dla preferujących piasek idealne. Wg statystyki Rab jest jednym z 2 najbardziej nasłonecznionych miejsc w Chorwacji.
bodziach
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodziach » 25.07.2012 10:38

Czy na promy ze Stinicy do Misnjak też są takie korki jak w Jablanacu?
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 25.07.2012 11:12

Witam !

Przy okazji "wetnę" się do tematu i zapytam czy na wyspie Rab jest jakaś mała kameralna miejscowość (coś w stylu Vela Luka, Żenka, Bratuś, Karbuni, Soline) gdzie są apartamenty i kawałek w miarę płaskiej skały nad brzegiem morza ?
thopson23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thopson23 » 25.07.2012 15:08

malina81 napisał(a):Witam. Po raz kolejny wybieram się z rodzinką do Chorwacji ale zawsze jeździliśmy w w okolice Makarskiej (Baska Voda, Podgora) i temat wyjazdu w kierunku Rab jest mi zupełnie obcy. Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z promem i w ogóle jaka trasa jest najlepsza i najszybsza (wyjazd z dzieciakami z wt na środę 8.08)
z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc :roll:

Byliśmy 23.06 - 07.07.2012 r. i...

Co do trasy to jechaliśmy najbardziej klasyczną, tj. Czechy - Austria - Słowenia która wydaje się najszybsza aczkolwiek trzeba pogodzić się z jakością autostrad w Czechach ( potrz inne wątki np. jakość autostrad w czechach).

Jeżeli jedziesz w tygodniu to z wyłaczeniem sytuacji ekstremalnych korków być nie powinno.

Ponieważ jechaliśmy z piątku na sobote to na prom w sobotę około 9.00 czekaliśmy 1,5 godziny i za 2 dorosłych + 2,5 letnie dziecka 132 kuny.

W które miejce dokładnie jedziesz?
Guzi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzi » 25.07.2012 15:52

Witam.
Rok temu na początku czerwca zajechałem z Krakowa na Rab w 12h(nocka - z 1,5rocznym dzieckiem) .
Trasa przez Słowację; "zakopianką" na Chyżne(tu po słowackiej stronie winietki na Słowacje i Austrię), potem Dolny Kubin i Zilina - i dalej autostrady (w tym roku też planuję jechać przez Słowację) Najgorszy odcinek od Lubnia do Ziliny, ale to poczatek trasy więc nie jest tak męczący.
Prom bez problemów, ale to było przed sezonem - a od stałych bywalców słyszałem, że w sezonie to "troszku" czekania gwarantowane.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone