Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków- Omis wrażenia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chlebak
Globtroter
Kraków- Omis wrażenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 14.04.2011 14:19

Jechał ktoś trasą Kraków -Omis przez Słowację , Węgry za jednym razem w nocy?
Chodzi mi subiektywne odczucia.
Jak droga jest od granicy Słowackiej do Budpaesztu (ile mozan maks jechać zgodnie z przepisami )?
ile czasu zajełó pokanie cełej trasy ile przerw oraz gdzie te przerwy były?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 14.04.2011 16:44

Najgorszy odcinek calej trasy do Omisia,to Krakow-Budapeszt...jak sie dowleczesz do Chyznego(na zakopiance caly czas roboty-ale jedziesz w nocy,wiec moze byc luz)to juz musisz jechac zgodnie z przepisami az do Parassapuszta...na Slowacji co chwila w miejscowosciach sa zony,tzn ograniczenia predkosci do 40,50,60 km\h,jest to troche meczace,dobra informacja dla Ciebie jest taka,ze jedziesz w nocy i wiele policji wtedy nie ma na trasie i to,ze w Donovalach,nie bedziesz musial wlec sie pod gorke za jakas ciezarowka z drewnem...miniesz granice z Wegrami i do Budapesztu ladna traska,ktora mozna lekko przycisnac,Budapeszt tez mijasz noca,wiec korkow zero,a od Budapesztu do samego Splitu autostrada,nawet przejscie graniczne masz na autostradzie...zjedz na Split i potem 30 minut do Omisia lokalna droga,czasami nie jedz dalej autostrada,zeby zjezdzac na zjazd Blato nad Cetina,waska drga,nawet bardzo waska i stroma,a w nocy nie zawiele bedziesz widziec...Ja jadac ta trasa,jak wyjade kolo 7 rano w Omisiu,nawet troche za,jadac spokojnie jestem kolo 20-21 z przerwami na obiadek,odpoczynki.Jak cos to pytaj...
chlebak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 14.04.2011 19:14

dzieki ,

czyli tarsa zajmuje ci jakieś 13-14 godzin , włącznie z przerwami?
zxcvbn
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zxcvbn » 14.04.2011 19:48

ja z Kraka wyjechalem o 21 , a w Splicie byłem o 12 , w tym 2 godz. drzemka za Budapestem . Jechałem we wrześniu , deszcz prawie całą drogę , za to prawie zero ruchu na trasie......
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.04.2011 06:27

chlebak napisał(a):dzieki ,

czyli tarsa zajmuje ci jakieś 13-14 godzin , włącznie z przerwami?

Dokladnie...ale w zeszlym roku jak jechalem z koncem czerwca,to od Balatonu do Splitu,z malymi przerwami kolo Zagrzebia i Karlovaca,byla pusta autostrada,nic przed nic za mna,parkingii przy autostradzie pusciutkie,wiec moglem sobie pozwolic na szybsza jazde...ale generalnie 13-14 godzin jazdy z Krakowa do Omisia...
chlebak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 15.04.2011 07:12

a powiedźcie jak ze zmeczniem , w czasie jazdy oraz po dotarciu na miejsce.
Padaliscie ze zmęczenia?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 15.04.2011 07:35

Zawsze jeżdżę tą trasą. Z Krakowa do Zadaru jechałem 16 godzin, wliczając w to dwugodzinny spacer po Wzgórzu Zamkowym w Budapeszcie (polecam!).

Tutaj trochę pisałem o jeździe przez Słowację.

Zmęczenie? Niestety, było spore. I to wszystkich pasażerów, nie tylko kierowcy. Dlatego teraz jeżdżę w dzień, moim zdaniem to lepsza opcja (chociaż to indywidualna sprawa).
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.04.2011 07:36

A to chyba bardzo indywidualna kwestia. Jeden będzie padał, inny nie.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.04.2011 07:59

chlebak napisał(a):a powiedźcie jak ze zmeczniem , w czasie jazdy oraz po dotarciu na miejsce.
Padaliscie ze zmęczenia?

Najbardziej meczy odcinek Krakow-Budapeszt...w szczegolnosci odcinek Slowacki...od Budapesztu autostrada wiec mniej meczacy odcinek,ale bardziej nudny...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.04.2011 08:18

chlebak napisał(a):a powiedźcie jak ze zmeczniem , w czasie jazdy oraz po dotarciu na miejsce.
Padaliscie ze zmęczenia?

My akurat nie padalismy ale było 2 kierówców. Rano - jakieś zmęczenie było ale można isc na plaze, walnąć się i tam odpocząć ;) Mysle ze radość (zeby ni enapisac podniecenie), że jest sie juz na miejscu w upragnionej Chorwacji odgania to zmęczenie.
chlebak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 15.04.2011 09:18

dziękuje pieknie .
Ja mam plan ze wyjedziemy w 2 samochody ok 20 z krakowa i na miejscu 10 -12 bez żadnej napinki z postojami i ewentulaną drzemka .Niestety nie ma kto zmienić kierowców ale ja mam tyle dobrze że moja zona non stop mówi wiec w czasie podrózy nie usnę :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone