Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków -> Novalja przez - Słowację, Austrię, Słowenię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
xdef
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xdef » 25.07.2011 22:33

Witajcie!
Przed wyjazdem (31.07 4:00 z Krakowa) chciałbym upewnić się,
czy wyznaczona przeze mnie trasa jest opłacalna.
Wszelkie sugestie mile widziane :)

Kraków - Kalwaria Zebrzydowska - Wadowice - Żywiec - Zwardoń -
Żylina - Bratysława - Wiedeń (droga E58 z Bratysławy, później E60) - Graz - Zjazd nr 226 - Mureck - Lenart - Ptuj -
Krapina - zjazd Posedarje i mostem na Pag.

Obrazek

Rozważałem podróż przez Węgry, ale jakoś bez przekonania...
Język, możliwość spędzenia czasu w korkach przy Budapeszcie (jedziemy za dnia) itp.

W ubiegłym roku jechaliśmy przez CZ-A-SLO, tym razem Czechy chcemy sobie odpuścić, celem wypróbowania Słowackich autostrad.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 25.07.2011 22:45

w tym roku jadę taką samą trasą (kropka w kropkę, tyle że z Łodzi), w zeszłym roku jechałem przez Słowację->Węgry i szczerze mówiąc byłem bardzo zadowolony, jadąc do Chorwacji ominąłem odcinek koło Budapesztu - nie polecam, wracałem autostradą i było OK, w między czasie zatrzymałem się gdzieś spróbowałem przepysznej zupy gulasz, jak dla mnie trasa OK :)

zmieniłem bo chce spróbować czegoś innego, poza tym jadąc słowacja->austria->slowenia->chorwacja nie mam problemu walutowego, wszedzie place w euro, dopiero euro na kuny wymieniam w chorwacji
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 25.07.2011 22:46

Kraków - Kalwaria Zebrzydowska - Wadowice - Żywiec - Zwardoń - Żylina - Bratysława - Wiedeń
Z Krakowa chyba moja ulubiona trasa :D

Zastanawiam się czy w tym roku nie przelecieć przez Czechy, ale tak patrze na mapę i chyba zostanę przy Zylinie z Krakowa to chyba najbardziej optymalna droga.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 25.07.2011 22:51

nie jechałem przez Czechy, ale wydaje mi się, że aby trasa ta miała sens to z Brna trzeba byłoby jechać na Bratysławe, i dopiero na Wiedeń (po co się pchać lokalnymi?) a to oznacza, konieczność wykupienia winiety u Słowaków a to już rozrzutność ;p
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 26.07.2011 06:32

Można jeszcze jak ktoś nie chce pchać się przez Zwardoń pojechać na Bielsko Białą i tam na Cieszyn a następnie skręcić w drogę E76 na Żylinę. Droga trochę dłuższa ale i wygodniejsza.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 26.07.2011 07:51

rok temu jadac przez zawdron byly male utrudnienia (remont) ale przypuszczam, ze przez rok chlopaki skonczyli
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 26.07.2011 08:28

pytanie jeszcze do osób lepiej znających drogi austryjackie, viamichelin proponuje zeby nie jechac przez wieden a ominac go jakas droga kraja, wg. niego bedzie to szybsza trasa (ja osobiscie nie jestem co do tego przekonany). jakies sugestie?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 26.07.2011 08:50

jechałem w czerwcu na Pag przez Cieszyn , Żylinę ,Bratysławę ,droga na Wiedeń ( wyczytałem na forum że skrót w Austrii podany przez via michelin nic nie daje) z ominięciem autostrady w Słowenii dalej autostradą w Cro.......droga fajna i bez niespodzianek , wracałem przez Węgry(86) -chyba ostatni raz("86" ten temat rozwinięty w innym miejscu), a potem przez Zwardoń ( w nocy) w dzień szybciej przez Cieszyn chyba że to nie po drodze( dla zainteresowanych dodam że most w Kobiernicach... .trasa Wadowice-Bielsko już otwarty)
xdef
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xdef » 26.07.2011 09:23

osimek1 napisał(a):viamichelin proponuje zeby nie jechac przez wieden a ominac go jakas droga kraja

W ubiegłym roku jadąc do przejeżdżałem obwodnicą nad ranem i bez problemów.
Na powrocie po południu tak samo.

Zresztą - kto by chciał omijać taką drogę?;D
Obrazek
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 26.07.2011 12:14

Wg. mnie dobra trasa. Ja też tak jeżdżę. Przez Zwardoń w zeszłym roku nie było problemów, tylko w Bielsku poleciałem przez miasto jakąś szeroką arterią i wyleciałem za Bielskiem do 69 (a nie obwodnicą). Problemy były dwa lata temu (wtedy jechałem przez Leszną Górną)

W tym roku postaram się przetestować słynny "Mureck - Lenart - Ptuj". Potem górami (Cvetlin albo Dobovec, tak jak w zeszłym roku).

Wiedeń jadąc od Bratysławy omija się ekspresówką S1 (szeroko i tunele) i nie potrzeba wjeżdżać do miasta.
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 28.08.2011 08:57

Zrobiliśmy tą samą trasę 3 tygodnie temu jadąc do Chorwacji, a potem wróciliśmy i wszystko okej. Wiadomo, najgorszy odcinek tej trasy to od B-B do Żiliny, a da się przeżyć.
tomek340
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek340 » 28.08.2011 09:03

Czy ktoś mógłby podać opłaty na tej trasie :10 dni
tzn.winety :
Słowacja
Austria - 7.60 E.
Słowenia - pewnie objazd
Chorwacja od wjazdu do Mostu na Pag
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 28.08.2011 09:32

tomek340 napisał(a):Czy ktoś mógłby podać opłaty na tej trasie :10 dni
tzn.winety :
Słowacja
Austria - 7.60 E.
Słowenia - pewnie objazd
Chorwacja od wjazdu do Mostu na Pag

Słowacja - chyba cos około 14 EUR na 1 miesiąc. O ile dobrze kojarzę???

Chorwacja od Zagrebia do Posedarie - płaciłem 103 kuny - ale to nie w tym roku było. Od Macelja do Zagrebia to jakieś grosze. Nie wiem, czy były jakieś podwyżki za autocesty.
Duck
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Duck » 28.08.2011 09:56

Słowacja - tygodniowa 7 Eur i miesięczna 14 Eur.

Przy okazji witam wszystkich na forum :)

PS: Zastanawiam się, czy nie lepiej wychodzi zjechać z autostrady chorwackiej wcześniej i dostać się na Pag promem (Prizna -Žigljen) - ktoś ma jakieś refleksje na ten temata? Pytam, bo sam wybieram się pierwszy raz na Chorwację za 10 dni.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 28.08.2011 13:58

Duck napisał(a):Słowacja - tygodniowa 7 Eur i miesięczna 14 Eur.

Przy okazji witam wszystkich na forum :)

PS: Zastanawiam się, czy nie lepiej wychodzi zjechać z autostrady chorwackiej wcześniej i dostać się na Pag promem (Prizna -Žigljen) - ktoś ma jakieś refleksje na ten temata? Pytam, bo sam wybieram się pierwszy raz na Chorwację za 10 dni.
był temat na forum. Wg. mnie można zjechać na Gospic i przejechać przez góry na prom Żigljen - Prizna. Ale to wcale nie będzie krócej, raczej ciekawsza trasa z atrakcją w postaci promu. Przejazd przez góry, oczekiwanie na prom, płynięcie promem wyjdzie na to samo co przez Posedarje i mostem.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone