Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków -> Novalja przez - Słowację, Austrię, Słowenię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 29.08.2011 09:40

tomek340 napisał(a):Czy ktoś mógłby podać opłaty na tej trasie :10 dni
tzn.winety :
Słowacja
Austria - 7.60 E.
Słowenia - pewnie objazd
Chorwacja od wjazdu do Mostu na Pag

14 euro za miesięczną winietkę na Słowację
7,9 euro za 10 dniową winietkę na Austrię
145 kun za autostradę w Chorwacji od wjazdu do kraju po zjazd w kierunku na most
Ostatnio edytowano 31.08.2011 12:49 przez teofil, łącznie edytowano 1 raz
tomek340
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek340 » 30.08.2011 15:57

mam jeszcze dwa pytanka w sprawie promu Żigljen - Prizna na pag, ponieważ rozważam przeprawę na wyspę w taki sposób .
- gdzie kupuje się bilety na prom ( czy jest budka czy na promie)
- czy można płacić kartą za przeprawę.?
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 31.08.2011 09:28

Wczoraj wróciłem Kraków-Rovinj (przez Zwardoń, Bratysławę, Wiedeń, Maribor, Buzet)
1000km w jedną stronę. 11.20 min jazdy w nocy + postoje u nas 3h do i 12.20 noc + postoje 6h z (spanko 3h) - bez dziecka 18mc na postoje wystarczy 1.5h co ok 300km.

Autostrady puste 16/17.08 i 30/31.08 - korek jedynie w Polsce bo już jechaliśmy po 11 rano.

Wrażenia - najgorsze autostrady w Austrii. Ograniczenia na Słowacji. Najtańsze paliwo na Słowenii super tunele i autostrady - już wiem czemu tyle winiety kosztują. Serpentyny w Cro jadąc przez Buzet (nie jedzcie kalmarów :) ) Najdłużej zeszło w Polsce.

60 euro na winiety.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 06.09.2011 15:50

tomek340 napisał(a):mam jeszcze dwa pytanka w sprawie promu Żigljen - Prizna na pag, ponieważ rozważam przeprawę na wyspę w taki sposób .
- gdzie kupuje się bilety na prom ( czy jest budka czy na promie)
- czy można płacić kartą za przeprawę.?
są budki przed wjazdem na prom. Potem pokazujesz bilety przy wjeżdżaniu obsłudze promu.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 06.09.2011 15:53

xdef i jak tam? Pojechałeś? Wróciłeś. Trasa chyba dobra?

Ja w tym roku przegoniłem taka samą (przez Zwardoń) kawałek za Zadar. Dobrze było - nie narzekam. Wyjazd z Śv. Filip i Jakov o 6 30 rano (sobota, wakacje :D ) i 21 00 - jestem już w Tomaszowie Mazowieckim.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.09.2011 16:22

Duck napisał(a):
PS: Zastanawiam się, czy nie lepiej wychodzi zjechać z autostrady chorwackiej wcześniej i dostać się na Pag promem (Prizna -Žigljen) - ktoś ma jakieś refleksje na ten temata? Pytam, bo sam wybieram się pierwszy raz na Chorwację za 10 dni.

Refleksje są takie,że prom kosztuje 96 kn za samochód i 17 za osobę.
Jak Ci się nie przyfarci będziesz na niego czekał godzinę...

Zobacz gdzie jedziesz i policz,czy to Ci się po prostu opłaci...

Acha.
Promy z Prizny masz co godzinę....Od 0.30 do 23.30.
Z tym,że ten rozkład funkcjonował do 03.09.
Nie wiem jak jest we wrześniu.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 11.09.2011 14:05

tommyl napisał(a):Wrażenia - najgorsze autostrady w Austrii.

Jechałeś zapewne remontowaną A2 - remont trwa już kilka lat i nie szybko się nie skończy.
Radzę wybrać między Wiener Neustadt a Grazem alternatywną drogę S6 - S36 - A9.

tommyl napisał(a):Najtańsze paliwo na Słowenii

A najdroższe na Słowacji ;)
W zwiazku z tym logiczne jest zatankowanie w Polsce, dolewkę w Austrii i ponowne tankowanie w Słowenii.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kraków -> Novalja przez - Słowację, Austrię, Słowenię - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone