Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków - nietypowe miejsca?

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 29.08.2013 17:24

Kiepura napisał(a):
największej w Polsce i jednej z nowocześniejszych w Europie hali widowiskowej, gdzie odbędzie prawdopodobnie finał MŚ w siatkówce, ....

Czyli, że nie na pewno? :(
Pytam, bo mi już małżonka głowę suszy żeby rezerwować bilety.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 29.08.2013 18:03

demi-duox napisał(a):
Kiepura napisał(a):
największej w Polsce i jednej z nowocześniejszych w Europie hali widowiskowej, gdzie odbędzie prawdopodobnie finał MŚ w siatkówce, ....

Czyli, że nie na pewno? :(
Pytam, bo mi już małżonka głowę suszy żeby rezerwować bilety.

Napisałem prawdopodobnie, bo tak sie mówi. Nic więcej ponad to co wszysycy nie wiem.
Zresztą tak byłoby logicznie. No, ale w tym kraju z logiką to ciężko...
Do biletów to jeszcze chyba daleka droga.

weldon napisał(a):Bo my się potrafimy cieszyć z takich rzeczy :D

Też bym się cieszył jakby Mikołaj mi zabawkę za dwa miliardy podarował.
Albo chociazby trasę S7 zrobił i może tunel pod wzgórzem św. Bronisławy.

Nie musiałbym wówczas stać przez cztery miesiące w roku w każdy weekend w korkach jak się warszawiaki i inne północniaki pod Giewont przemieszczają (i z powrotem). :D

weldon napisał(a):
Dawaj dalej z tymi informacjami :D

Bedą. Może. Tylko, może jakąś większą bajere przygotuje do tego.

Ale nam autor watku zaniemówił :?
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 29.08.2013 19:18

Kiepura

po 1. wnioski raczej nie mogą być fałszywe. Co najwyżej moje wnioski mogą być odmienne od Twoich przekonań.

po 2. informacje:
a) nie brakuje ich
b) nie są błędne

po 3. o jakiej mannie z nieba piszę? O wspomnianej mannie ".. w postaci kasy.." mówiąc inaczej: w Krakowie wciąż czekają, aż miastu temu nie będzie brakowało manny (kasy) na to, by (póki to jeszcze możliwe i nie wymaga zbyt dużego nakładu środków finansowych i sił) podreperować i uczynić miejscami rentownymi, atrakcyjnymi turystycznie obiekty, które z roku na rok "..niszczeją i popadają w ruinę..." choćby wspomniane krakowskie dwory i forty.

Przytoczony przez Ciebie przykład S7 jest kolejnym przykładem oczekiwania Krakowa na mannę w postaci kasy :D :lol: :D , której wciąż brakuje by tą inwestycję zrealizować. Innymi słowy sam sobie w sposób dość obrazowy odpowiedziałeś na zadane pytanie "...O jakiej mannie z nieba piszesz..." :lol: :lol: :lol:

Faktem jest, że w będącym w kiepskim stanie budżecie miasta brakuje środków na uczynienie wspomnianych przeze mnie dworów czy też fortów miejscami atrakcyjnymi turystycznie. Faktem jest ze z biegiem czasu budynki te coraz bardziej niszczeją i popadają w ruinę.
Mając powyższe na uwadze sam sobie odpowiedz - jakie moje wnioski są "fałszywe"? Potrafisz taki mój "wniosek" wskazać?
Albo nie miałeś się do czego przyczepić albo na siłę szukałeś dziury w całym i jednocześnie napisałeś o tym samym, czego dotyczyła moja wypowiedz (tylko na innym przykładzie) :) i uzupełniając to o podtekst polityczny :)

Pozdrav

PS
"Uwielbiam" ludzi w ten sposób postępujących :) Są specyficzni :mrgreen: :lol: :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.08.2013 19:37

Kiepura napisał(a):Do biletów to jeszcze chyba daleka droga.

Jak znam Centusi, to bilety sprzedadzą tak czy siak :D

Kiepura napisał(a):Też bym się cieszył jakby Mikołaj mi zabawkę za dwa miliardy podarował.

I bardzo dobrze, że się cieszysz, bo to również dla ciebie prezent :D
Kilka rzeczy to nam Konstytucja gwarantuje, więc nie marudź ;)

Było nam ksieciów nie truć i później chałupy Zegmuntowi nie fajczyć, to by, za przeproszeniem,
Wały Zegmuntowskie u was budował :)

A, tak przy okazji, to na któryś stadion można wejść w okresie między meczami?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.08.2013 20:27

Kiepura napisał(a):
cronaturki napisał(a):W Krakowie nadal czekają aż manna w postaci kasy spadnie z nieba... a możliwości zarobku (przy niewielkim jeszcze stosunkowo wysiłku i nakłądzie środków) niszczeją i popadają w ruinę.

piekara114 napisał(a):Niestety przedmówca w ost. zdnianiu ma 100% rację.

Mówiąc dyplomatycznie na podstawie braku czy też błędnych informacji wysnuwacie fałszywe wnioski.

O jakich błędnie wysuwanych wnioskach tu piszesz? Centrum kongresowe miało być w Krakowie (które traktuje za SWOJE MIASTO, mimo że w nim aktualnie nie mieszkam, ale na wszelkie decyzje patrzę trzeźwo) już 15 lat temu. I co?? I go nie ma. Ale za to jest tramwaj pod szkołę prezydenta miasta, mimo że to Ruczaj potrzebował go w I kolejności.

Uważam, że Kraków zapomniał, że należy dbać i o mieszkańców i o turystów, a nie tylko jechać na opinii miasta z zabytkami. To prawda, że w podziale pieniędzy jest na uboczu, ale miasto nie potrafiło się przez wiele lat rozwijać, wyciągać ręki do peryferyjnych dzielnic, chociażby N.Huty, która teraz chce być niezależna. W mieście brakuje czystych miejskich parków, gdzie można pójść z dziećmi na spacer, rozłożyć koc i odpocząć. Takich miejsc jest naprawdę mało.

Kiepura napisał(a):I tak przy okazji. To nie jest Kładka żadnej Bernatki. :twisted: To jest Kładka Ojca Bernatka. Albo w skrócie Kładka Bernatka.

Przepraszam za błędną odmianę nazwy kładki :oops: , która tak Cię uraziła

Po prostu Kraków nie potrafi się chwalić i pokazywać "obcym" (w pozytywnym znaczeniu tego słowa, czyli osobom przyjeżdżającym) to, co ma nowe, ciekawe do zaoferowanie. Przykładem jest to oczywiście założyciel tego wątku: co zobaczyć? Szczerze, osoba która do Krakowa przyjeżdża i zaliczy "must see" nie wiem czy będzie myślała, żeby odwiedzić miasto za rok w drodze na południe, bo NIE WIE co nowego może zobaczyć.

Ale proponuję, zakończyć w tym momencie tą dyskusję i poczekajmy, czego pawelp29 oczekuje od wizyty w Królewskim Mieście i postarajmy się wtedy podrzucić mu najlepsze propozycje, aby po powrocie do siebie poczuł niedosyt i chęć ponownego odwiedzenia grodu.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 29.08.2013 22:40

Piętnaście lat temu to problemem było wydanie 120 mln na most a inwestycja za 400 mln to był w kosmos. Trzeba było nadrabiać zaległosci z okresu komunizmu.
Centrum Kongresowe jest na ukończeniu, dawno chyba nie przejeżdzałaś przez Rondo Grunwaldzkie.

piekara114 napisał(a):
Po prostu Kraków nie potrafi się chwalić i pokazywać "obcym" (w pozytywnym znaczeniu tego słowa, czyli osobom przyjeżdżającym) to, co ma nowe, ciekawe do zaoferowanie. Przykładem jest to oczywiście założyciel tego wątku: co zobaczyć?

Przejrzyj stronę podana przez Weldona. To strona miejska. Kilkanaście tras, opisy obiektów, wszystko skorelowane z odpowiednimi informacjami w terenie. W kilku językach.

piekara114 napisał(a):Szczerze, osoba która do Krakowa przyjeżdża i zaliczy "must see" nie wiem czy będzie myślała, żeby odwiedzić miasto za rok w drodze na południe, bo NIE WIE co nowego może zobaczyć.

Czyżby ?

Prawie 87 proc. turystów z kraju i prawie 89 proc. turystów z zagranicy poleci Kraków swoim znajomym. 72 proc. odwiedzających zagranicznych zamierza ponownie przyjechać do Krakowa, przy czym zdecydowanie zdeklarowanych jest prawie 30 proc. W przypadku odwiedzających krajowych ponad 85 proc. wyraziło wolę ponownego przyjazdu do Krakowa, z tego prawie 50 proc. jest jednoznacznie zdecydowanych.

http://dziennikturystyczny.pl/2011/11/krakow-znow-przyciagnal-miliony/
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.08.2013 06:21

piekara114 napisał(a):Po prostu Kraków nie potrafi się chwalić i pokazywać "obcym"

Ano. Ja jeszcze myślę, że Kraków trochę też już jest zmęczony tą "popularnością" z jaką się zetknął po otworzeniu granic.
Z drugiej strony ...:

To p r e h i s t o r i a.
W turystyce liczy się tu i teraz, a nie to, co było prawie trzy lata temu.
W międzyczasie się sporo zmieniło w Polsce, i warto na to zwrócić uwagę, że nie wystarczy już być NajbardziejZnanymMiastemWPolsce żeby przetrwać na rynku.
Trzeba robić to, co robi konkurencja, czyli ... zapierdzielać:)

Kiepura napisał(a):Przejrzyj stronę podana przez Weldona. To strona miejska.

Kochany. Takie strony, tylko bardziej rozbudowane, o możliwość ściągnięcia przewodników, map, audiobooków to ma każde liczące się miasto w Polsce.
Nawet w Łomiankach mam możliwość ściągnięcia przewodników opisujących historię miejscowości i trasy dla ewentualnych turystów, którzy jakimś cudem by tu trafili :mrgreen:

Tylko to za mało, bo przeciętny turysta albo już to widział, tylko nie chce mu się tego wszystkiego analizować, stąd pytanie, "co zwiedzić?", albo dlatego właśnie pyta, że mu się nie chce tej witryny szukać i trzeba mu to podać na tacy.

Jeżeli ja czytam (dziś), że mieliście miejsce, gdzie: "Na rozstawionych w jej przestrzeni leżakach krakowianie i turyści mogli wypoczywać, prowadzić rozmowy." ale zostało zniszczone i to jest jakiś problem, to ja ci odpowiem tyle, że u mnie takich miejsc są setki, jeżeli nie tysiące, bo zdarzają się miejsca, gdzie stoją dwa, trzy takie leżaczki, jakby kto, przypadkiem, chciał usiąść, a ze zniszczonej "tęczy" to u nas się robi atrakcję turystyczną, to ja się nie dziwię, że dzieciaki, które przyjeżdżają do nas zanocować, żeby zaraz pojechać dalej, to zostają.
(Dzieciak pracuje w hostelu i ciągle się z tym spotyka).

Nie zastanawiaj się, co turysta chciałby u ciebie zobaczyć, tylko daj mu to, co uważasz za słuszne. Opisz ze dwa, trzy miejsca w których właśnie powstają rzeczy, które Kraków zmieniają (bo zazwyczaj to, co stoi u was od kilkuset lat to już każdy widział i pewnie już go to trochę nudzi), rzuć mu ze dwie koncepcje trasy przez miejsca, którymi chciałbyś się pochwalić (to nie muszą być zabytki), zaproponuj mu Swoje Magiczne Miejsce (jedno, nie zdradzaj wszystkich tajemnic miasta, niech sam je odkrywa :D).

Nawet jeżeli nie trafisz za pierwszym razem, to możliwe, że ten twój opis przeczyta jeszcze kilka, a może kilkadziesiąt osób do których on trafi i którym rozwiążesz problem po co kolejny raz jechać do Krakowa :)

A ty im synagogę serwujesz, w dodatku nieczynną :roll:

I w ten sposób zdradziłem ci tajemnice tego, jak się buduje stadiony, tunele, drogi i mosty ;)

Pozdrawiam :D
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 30.08.2013 07:33

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.08.2013 08:00

Kiepura napisał(a):Centrum Kongresowe jest na ukończeniu, dawno chyba nie przejeżdzałaś przez Rondo Grunwaldzkie.

Przejeżdżałam chociaż w minioną sobotę. I co? stoją ściany, a centrum jeszcze nie działa, a chodzi o funkcjonowanie a nie o to czy są ściany czy ich nie ma.

Kiepura napisał(a):Przejrzyj stronę podana przez Weldona. To strona miejska. Kilkanaście tras, opisy obiektów, wszystko skorelowane z odpowiednimi informacjami w terenie. W kilku językach.
weldon napisał(a):Kochany. Takie strony, tylko bardziej rozbudowane, o możliwość ściągnięcia przewodników, map, audiobooków to ma każde liczące się miasto w Polsce.

Teraz to nawet nie duże miasta, ale i małe miasteczka i wsie mają (raz bardziej lepsze, raz gorsze) strony

weldon napisał(a):W turystyce liczy się tu i teraz, a nie to, co było prawie trzy lata temu.
W międzyczasie się sporo zmieniło w Polsce, i warto na to zwrócić uwagę, że nie wystarczy już być NajbardziejZnanymMiastemWPolsce żeby przetrwać na rynku.
Trzeba robić to, co robi konkurencja, czyli ... zapierdzielać:)[/color]

Popieram. Kraków chce jechać na wieloletniej opinii, a tym czasem inne miasta inwestują i rozwijają się i powoli doganiają i pewnie jak nic się nie zmieni to wyprzedzą Kraków

weldon napisał(a):Nie zastanawiaj się, co turysta chciałby u ciebie zobaczyć, tylko daj mu to, co uważasz za słuszne. Opisz ze dwa, trzy miejsca w których właśnie powstają rzeczy, które Kraków zmieniają (bo zazwyczaj to, co stoi u was od kilkuset lat to już każdy widział i pewnie już go to trochę nudzi), rzuć mu ze dwie koncepcje trasy przez miejsca, którymi chciałbyś się pochwalić (to nie muszą być zabytki), zaproponuj mu Swoje Magiczne Miejsce (jedno, nie zdradzaj wszystkich tajemnic miasta, niech sam je odkrywa :D).

Kiepura, czekamy na Twoją propozycję czym możesz niestandardowym zachwalić Kraków.
Daj trasę (opisy miejsc już sobie znajdę) i z przyjemnością przejdę się w któryś weekend Twoją propozycją. Może coś mnie zaskoczy, bo myślę, że każdy z mieszkańców nie zna swojego miasta w 100%.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.08.2013 08:02

pawelp29 napisał(a):Czy znacie ciekawe miejsca w Krakowie? chodzi mi o takie nietypowe czyli nie rynek, nie sukiennice itp itd.

Muzeum Lotnictwa Polskiego

:mrgreen:

W sobotę 31 sierpnia 2013 r. wstęp do Muzeum jest bezpłatny.
Muzeum czynne do godziny 17.00.

W godzinach 18.50 – 19.30 na terenie Lotniczego Parku Kulturowego odbędzie się krótki pokaz lotniczy
w wykonaniu Zespołu Akrobacyjnego„Biało-Czerwone Iskry”, Grupy Akrobacyjnej „Żelazny” oraz muzealnego Jaka-18.
Wstęp na teren Parku bezpłatny.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 30.08.2013 19:54

Czemu ja musze wieczór poświęcać...

weldon napisał(a):

To p r e h i s t o r i a.
W turystyce liczy się tu i teraz, a nie to, co było prawie trzy lata temu.

[/color]

Po pierwsze 2011 to nie trzy lata temu tylko dwa. Piękna manipulacja. :lol:
Po drugie tu masz nowsze.

http://www.mmkrakow.pl/434044/2012/12/9/w--krakow-odwiedzila-rekordowa-liczba-turystow?category=news

Reasumując:
liczba turystów się zwiększyła jak i a cytowane pozytywne opinie.
To też jest p r e h i s t o r i a ?
Zobaczymy co będzie w tym roku, ale sygnały np. rekordowa "zwiedzalność" Kopalni Soli w Wieliczce wskazują na utrzymanie trendu.
Inna sprawa, że jak sądze Kraków osiągnął w tej formule turystyki poziom oscylujący wokół maksa. Ale o tym będzie później.

Trzeba robić to, co robi konkurencja, czyli ... zapierdzielać:)

No właśnie...
Historia świata jak i historia turystyki nie zaczeła się od Euro 2012 i pewnie wynikłego z mody po tymże najlepszego sezonu turystycznego 2013 roku w Warszawie.
Sądzisz, że popularnosć Krakowa wynika tylko i wyłącznie z zabytków ?
Działania promujące turystykę w Krakowie trwają na serio od 1990 roku. Pominę tu zapewnienie odpowiedniej infrastruktury, hoteli, restauracji, a także atrakcji turystycznych mniejszego kalibru, które są dziełem głównie mieszkańców, którzy nie czekają jak to tu napisano na manne tylko zapierdzielają.

Miasto jak i instytucje miejskie od lat starają sie poszerzyć ofertę atrakcji dla turystów. Tylko niektóre z ostatnich kilku lat:
- otwarcie Podziemi Rynku,
- otwarcie ( w ślad za filmem) Muzeum Schindlera,
- otwarcie Europejskiego Centrum Numizmatyki z unikalnymi najceniejszymi w świecie zbiorami,
- otwarcie Europeum (na dniach) z cennymi zbiorami sztuki europejskiej,
- budowa kładki Bernatka co ma zaktywizować turystycznie Stare Podgórze.

W przyszłym roku:
- otwarcie "Thesaurus Cracoviensis",
- otwarcie Muzeum Tadusza Kantora.

Mało ? Pewnie, każdy może powiedzieć, że mało a Kraków :
już jest zmęczony tą "popularnością"
:lol:

Dla skali porównawczej (bez licytacji) pierwsze dwie pozycje to w 2012 r. ponad 600 tysięcy zwiedzających rocznie, MPW ponad 500 tysięcy. Polecam poczytać opinie o Muzeum Schindlera w googlach np.
Czyli takie tam lokalne atrakcje bez znaczenia. :mrgreen:

Ale jak napisałem w tej formule będzie dalej trudno radykalnie zwiekszać liczbę turystów. Po prostu na Rynku więcej turystów się nie zmieści, a turyści takie głupie są, że tylko w sezonie chcą przyjeżdzać. Dlatego strategia teraz jest taka by zwiększyć dwa działy turystyki:
- turystykę kongresową (szalenie dochodową), wystawieniczą i koncertowo sportową,
- turystykę pielgrzymkową.

Te działy turystyki charakteryzują się tym, że odbywaja sie po sezonie.

Dlatego miasto buduje za 400 mln zł centrum kongresowe (jeszcze nie otwarte a podobno 14 kongresów na przyszły rok obstalowanych), za drugie 400 mln halę widowiskową MS 2014 w siatkówce i 2016 w piłce ręcznej) i centrum wystawiennicze (a to już prywatna incijatywa mieszkańców).

Z turystyką pielgrzymkową (proszę bez urazy) jest lepiej. "Turyści" sami budują sobie obiekty do zwiedzania :lol:
Sanktuarium Łagiewniki się rozbudowywuje, Sanktuarium JPII rośnie jak na drożdzach.

A obok dla równowagi prawie w centrum miasta powstanie nowoczesne pole golfowe. To dla tych co na kongresy przyjadą.
No i może dla pracowników sanktuarium :lol:

Czy to są działania wystarczające. Pewnie mogłoby być lepiej, pewie są uchybienia. Ale turyści głosują nogami.
Na razie nogi ich do Krakowa wciąż przynoszą w coraz lepszej liczbie. I chcą wracać.

A i a propos zapierdzielania. Myślisz, ze gdyby śp. Prezydent Kaczyński nie wygrałby wyborów w Warszawie to ktokolwiek wybudowałby MPW. Do dzisiaj ? Takie retoryczne pytanie.

I gwoli wyjaśnienia.

Jeżeli ja czytam

Bzdet. Taki sam jak artykuł Mellera o śmierdzielach w warszawskim metrze.
A propos. Półtora tygodnia spędziłem w Warszawie, żadnych leżaków nie widziałem.

A ty im synagogę serwujesz, w dodatku nieczynną

Ciekaqwe i mniej znane miejsce. Nieczynne ? Dwa tygodnie temu zwiedzałem.
http://www.krakow.travel/przewodnik/zwiedzamy-krakow/kazimierz/action,get,id,177,t,Synagoga-Tempel.html

Chcesz moje zdjęcie w jarmułce ? :roll:

Opisz ze dwa, trzy miejsca w których właśnie powstają rzeczy, które Kraków zmieniają

Masz niektóre powyżej.

piekara114 napisał(a):
Kiepura napisał(a):Przejrzyj stronę podana przez Weldona. To strona miejska. Kilkanaście tras, opisy obiektów, wszystko skorelowane z odpowiednimi informacjami w terenie. W kilku językach.
weldon napisał(a):Kochany. Takie strony, tylko bardziej rozbudowane, o możliwość ściągnięcia przewodników, map, audiobooków to ma każde liczące się miasto w Polsce.

Teraz to nawet nie duże miasta, ale i małe miasteczka i wsie mają (raz bardziej lepsze, raz gorsze) strony

Zamieściłem ja bo tam są opisane także obiekty i trasy mniej popularne. Strona jak strona, jak ktoś chce dowiedzieć się i zobaczyć coś więcej, to tam znajdzie. Jedna z dróg. Dla przykładu.

cronaturki napisał(a):
mówiąc inaczej: w Krakowie wciąż czekają, aż miastu temu nie będzie brakowało manny (kasy) na to, by (póki to jeszcze możliwe i nie wymaga zbyt dużego nakładu środków finansowych i sił) podreperować i uczynić miejscami rentownymi, atrakcyjnymi turystycznie obiekty, które z roku na rok "..niszczeją i popadają w ruinę..." choćby wspomniane krakowskie dwory i forty.

(...)

Faktem jest, że w będącym w kiepskim stanie budżecie miasta brakuje środków na uczynienie wspomnianych przeze mnie dworów czy też fortów miejscami atrakcyjnymi turystycznie. Faktem jest ze z biegiem czasu budynki te coraz bardziej niszczeją i popadają w ruinę.

Sam sobie zaprzeczaśz i wyjaśniasz. I jeszcze odnośnie dworu. Obiektów o takiej wartości wokół Krakowa jest sporo. W mojej (małej) dzielnicy są trzy. Wszystkie zadbane. Myslisz, że kogoś zainteresują ?

Jak ktoś chce odwiedzić NH a jest takich sporo to na przykład skorzysta z http://www.crazyguides.com/pl/z%20 a nie będzie odwiedzał mało wartościowy obiekt na przedmieściach. Ten obiekt po załatwieniu spraw formalnych powinien służyć mieszkańcom, co pewnie się stanie. Za jakiś czas.

Natomiast forty to jest rzeczywiścię trochę sprawa do posypania głowy popiołem. Obiekt unikalny ale nikt poza trasą turystyczną nie ma na to wiekszego pomysłu. O kasie nie wspominając.

Przytoczony przez Ciebie przykład S7 jest kolejnym przykładem oczekiwania Krakowa na mannę w postaci kasy

Wiesz o czym piszesz ? Obiekt klasy autostradowej w drodze krajowej o znaczeniu dla transportu ogólnopolskiego budowany z pieniędzy miejskich ? No proszę Cię...A kto będzie viatoll pobierał, a... ?

Zresztą wstrzymanie takich własnie inwestycji powoduje błędne wrażenie marazmu. A to tylko...

Swoje Magiczne Miejsce

Jak przestaniecie pisać bzdety to może będę miał czas i napisze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2013 20:06

Ja bym proponował wyluzować :wink:

Autor wątku wszedł na forum
i zadał pytanie dość przygłupawe. :roll:
Zapewne z nudów lub z lenistwa.

Dla każdego coś innego jest nietypowe.

Dla Australijczyka cały Kraków jest nietypowy :wink:

No i autor wątki się zmył, a tu za chwilę będzie wirtualne mordobicie
Poprzednia strona

Powrót do Polska

Kraków - nietypowe miejsca? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone