Witam serdecznie wszystkich cromaniaków.
To mój pierwszy post na tym forum i od razu relacja, choć przed wyjazdem studiowałem je dość intensywnie w poszukiwaniu wskazówek na nasz niskobudżetowy wyjazd:). Nie znalazłem niestety relacji z żadnej wycieczki autostopowej (jeśli mi umknęła proszę o linka),więc mam nadzieję że kogoś nasza podróż zainteresuje. Przede wszystkim jednak chciałbym zamieścić parę praktycznych informacji, które mogą być przydatne dla innych autostopowiczów (i nie tylko).
Zapraszam do czytania.
Dziś nie będę się za bardzo rozpisywał gdyż czas goni ale na dobry początek parę faktów, liczb no i mapka
Odbyliśmy tę podróż we dwójkę - moja dziewczyna i ja, dla niej to pierwsza wizyta w Chorwacji, dla mnie trzecia, w tym druga w Makarskiej (cel absolutnie niezaplanowany). Podobnie dziewczyna w życiu wcześniej nie jechała stopem, a moje jedyne doświadczenie w tej materii to była wycieczka z Katowic do Zakopanego - więc nieco mniejszy kaliber.
Jak widać - byliśmy mocno zieloni. A jednak udało się.
W sumie pokonaliśmy stopem ok 2800 km. Z googlemaps wynika że 1470 w tamtą stronę i 1310 z powrotem. Nasza podróż rozpoczęta w Krakowie przebiegała przez Czechy, Austrię i Słowenię, tak samo powrotna.
Łącznie zabrało nas ze sobą 48 kierowców - 27 do Chorwacji i 19 w drodze powrotnej.
Najdłużej stopa łapaliśmy chyba w Splicie w drodze powrotnej - ponad 2 godziny. Najkrócej - kiedy po minucie wystawiania kciuka na granicy chorwackiej zatrzymał się trzeci jadący samochód, jak się okazało z Polakami z którymi pojechaliśmy wspólnie do Makarskiej (o tym jeszcze będzie )
W obie strony łącznie 3 razy nocowaliśmy na dziko pod namiotem, zakupionym dzień przed wyjazdem - zdążyłem go tylko raz w pokoju przed drogą rozłożyć żeby potem nocą w krzakach nie było niespodzianek ("a gdzie wchodzi ta rura")
Poniżej umieszczam mapkę którą dziś zacząłem tworzyć - była to trochę żmudna zabawa z zaznaczeniem wszystkich punktów więc na razie zaznaczone są wszystkie miejsca z których zabierano nas w drodze na wakacje (zielone szpilki). Na czerwono droga powrotna.
Jeśli kogoś zainteresowało tę parę statystyk z naszej podróży, to wkrótce powstanie ciąg dalszy