Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków - Makarska - Gliwice autostopem. 2800 km, 48 aut :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.08.2010 18:34

hydraulik_ napisał(a):... łączenie ręczne w Gimpie...

Spróbuj Autostitch albo Hugin
hydraulik_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hydraulik_ » 03.08.2010 18:48

weldon napisał(a):
hydraulik_ napisał(a):... łączenie ręczne w Gimpie...

Spróbuj Autostitch albo Hugin

dzięki za info, spróbuję tego drugiego, bo Autostitch tylko pod Windowsa :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.08.2010 18:57

hydraulik_ napisał(a):... bo Autostitch tylko pod Windowsa :wink:

Zapomniałem, że ty ...linuksiarz? :D

Pod linuxa jest jeszcze, podobno dobre i też darmowe, AutoPano Giga.

Nie znam go, ale pozwala robić nie tylko panoramy, ale też składa duże obrazy, eksportuje do flasha...
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 03.08.2010 23:37

Twoja opowieść uzależnia... juz 00:39 a jutro na 6 do pracy; niestety nie mogłem się oderwać zanim nie doszedłem do końca :)
hydraulik_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hydraulik_ » 04.08.2010 10:32

erci napisał(a):Twoja opowieść uzależnia... juz 00:39 a jutro na 6 do pracy; niestety nie mogłem się oderwać zanim nie doszedłem do końca :)

mam nadzieję że nie jestem współodpowiedzialny za zaspanie ;-)

weldon napisał(a):Zapomniałem, że ty ...linuksiarz? :D .

zgadza się.

A ten Hugin polecony przez Ciebie - bombowy! Wrzuciłem 11 zdjęć obcykanych z ręki i program elegancko poznajdywał wszystkie punkty zaczepienia i sam stworzył panoramę. Moim zdaniem - widok imponujący, ale ocencie sami. Oryginał ma wymiary 2500x10000px (ale to aż 13MB), po kliknięciu w obrazek wersja 700x2000px (polecam powiększyć i przewijać w prawo). "poszarpany" kształt wynika z tego że aparat nie stał na statywie i niektóre zdjęcia były niżej niektóre wyżej. Ale nie będę kadrował zdjęcia do "prostokąta" bo musiałbym poświęcić góry :)

No więc widok z tarasu naszego domku - warto się wspinać dla takiej uczty dla oka :)

Obrazek
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 04.08.2010 10:49

hydraulik ty się nie baw zdjęciami (z tym zdązysz jeszcze) tylko dawaj c.d relacji. :mrgreen:
Inni też zapewne czekają.
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 04.08.2010 10:52

ojjjj czekają czekają :D
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 04.08.2010 12:05

witam to prawda czekają.Super opis i fajnie się czyta wciąga niesamowicie.Siedzę w pracy i zamiast pracować nie mogę oderwać oczu od monitora.Proszę o jeszcze :D pozdrawiam.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 04.08.2010 13:19

maniust napisał(a):hydraulik ty się nie baw zdjęciami (z tym zdązysz jeszcze) tylko dawaj c.d relacji. :mrgreen:
Inni też zapewne czekają.

Właśnie. W Cro byłem już 6 razy, trochę widziałem. Stopem nie jechałem jeszcze (przynajmniej w takim wymiarze), więc dawaj, dawaj. :D Czekamy.
izunia23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) izunia23 » 04.08.2010 14:55

Hydraulik ma takie pytanko- czy Ty lubisz się znęcać nad ludźmi? bo brak dalszej relacji jest jak najgorsza tortura!!!
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 04.08.2010 17:03

czekam i czekam może się dziś doczekam :wink:
iwiko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwiko » 04.08.2010 18:51

Relację przeczytałam jednym tchem :nice: i... nie mogę doczekać się dalszej częsci! Mimo, że jestem już kilka lat po "życiu studenckim" marzy mi się taka podróż... Niestety mój M. jest osobą bardzo wygodną :twisted: i nie wyobraża sobie takiej wyprawy.
Tak więc czekam na cd...
Cromek
Podróżnik
Relacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromek » 04.08.2010 20:57

Dla mnie bomba. Jedna z najlepszych relacji na forum. ;) Strasznie się rozmarzyłem i wróciłem do wspomnień. Kiedyś - 15-20 lat temu ;)) - sam jeździłem stopem. Niestety tylko po Polsce. Wówczas to była prawdziwa przygoda, na którą niewielu się decydowało - schyłek ery maluchów, "borewiczów", "mydelniczek" i "zemst Honeckera". Samochodów na trasie było dużo mniej. Trasę z Bydgoszczy do Dukli na stopa robiło się w trzy dni.
Brało się dziewczynę (albo i nie ;)), plecak i w drogę. Bez konkretnego celu przed siebie.
Minęło w sumie niewiele lat, a czasy już nie te i ludzie się zmienili. Zdecydowanie są mniej otwarci. Zobaczcie ile samochodów porusza się po naszych drogach, a ilu kierowców zabiera autostopowiczów.
A do tego jak mówi jeden socjolog: "Faceci niewieścieją, a kobiety dziadzieją". Swoją relacją częściowo to potwierdziłeś. Kiedyś kobiet za kółkiem było zdecydowanie mniej, a takich co jeszcze zabrałyby na stopa prawie nie było. Dziś nie ma różnicy.
Jeśli chodzi o facetów to obecnie zdecydowana większość to lalusie z fakultetami (albo i bez), co to w namiocie klaustrofobii dostają albo "macho", którym nic się nie chce poza hodowaniem brzuszyska od piwa.
Teraz to prawdziwych globtroterów można szukać ze świecą. Każdy marzy o takiej przygodzie. Niewielu jednak ma na to odwagę. Dlatego Twoja opowieść jest perełką wśród większości zamieszczonych tu sprawozdań.
matula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matula » 04.08.2010 21:31

Cudna relacja, dołączam się do oczekujących na część dalszą 8)
sushi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sushi » 04.08.2010 21:49

relacje polknelam w pol godziny i oczywiscie czekam na ciag dalszy.
ostatnie karlovacko zapodam na nastepne rozdzialy :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kraków - Makarska - Gliwice autostopem. 2800 km, 48 aut :) - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone