Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-Makarska, Chorwacja po raz pierwszy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
carmelova
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) carmelova » 30.07.2012 13:15

Prześledziłam wiele wątków i zgromadziłam mnóstwo informacji, ale ciągle mam wątpliwości co do właściwej trasy i opłat.

Planujemy jechać po raz pierwszy w tak daleką podróż samochodem. Wyjeżdżamy z Krakowa w piątek wieczorem ok. 21:00. Zastanawiamy się nad trasą Kraków-Chyżne- Banska Bystrica - Zvolen- Sahy -Budapeszt - Letenye- Zagrzeb - Makarska. Google maps mówi, że podróż potrwa ok. 15 godzin.

Chcemy, żeby trasa była w miarę szybka i niedroga.
Myślicie, że to dobry wybór?
Czy są jakieś nietypowe zjazdy, czy możemy zaufać nawigacji? Czy punkty zakupu winiet na Słowacji i Wegrzech są dostatecznie oznaczone?

Będę wdzięczna za każda pomoc :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.07.2012 16:44

Na Slowacji nie kupuj winietki tylko objedz ten platny odcinek,na Wegrzech e-winiete na pierwszej stacji paliw zakupisz.Od Budapesztu masz juz caly czas autostrade...
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 30.07.2012 19:24

Mój znajomy zawsze wybiera tę trasę (ja trochę eksperymentuję) i sobie ją chwali.

Napewno jest jedną z krótszych i tańszych.
15 godzin na Makarską jest realne.

Na Słowacji większość osób nie jedzie krótkim odcinkiem ekspresówki więc zakup winiet tylko na Węgrzech. Do płatnej autostrady jest spory kawałek drogi od słowackiej granic więc winietkę spokojnie kupisz na którejś ze stacji benzynowych.

Na jedyną uwagę zasługuje chyba Bańska Bystrzyca - trzeba uważać żeby sie nie zagapić i nie wjechać na płatny odcinek.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.07.2012 20:50

Wystrczy w navi wpisac bez platnych odcinkow i autostrad winiet od Krakowa do Sahy,a potem zmnienic na full...
carmelova
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) carmelova » 31.07.2012 08:58

Bardzo dziękuję za wskazówkę, postaramy się ominąć ten płatny odcinek w Słowacji, jeśli nie jest to bardzo "naokoło" :)
carmelova
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) carmelova » 01.08.2012 07:03

Jeszcze jedno pytanie :)
Na wybranej przeze mnie trasie jest tylko jeden odcinek płatny, tj. Banska Bystrica-Zvolen? Bo niektóre mapy pokazują ( ta: http://slowacja.hej.pl/sl-auto-mapa.jpg), że płatny jest odcinek Rużomberok - Zvolen. A chcąc ominąć płatny fragment z Banskiej do Zwolenia muszę się kierować na Velke Luky, tak?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 01.08.2012 14:59

carmelova napisał(a):Jeszcze jedno pytanie :)
Na wybranej przeze mnie trasie jest tylko jeden odcinek płatny, tj. Banska Bystrica-Zvolen? Bo niektóre mapy pokazują ( ta: http://slowacja.hej.pl/sl-auto-mapa.jpg), że płatny jest odcinek Rużomberok - Zvolen. A chcąc ominąć płatny fragment z Banskiej do Zwolenia muszę się kierować na Velke Luky, tak?

R1 BB-Zvolen to jedyny platny odcinek na tej trasie,objazdy nie sa platne dla samochodow ponizej 3,5 t,zobacz na google map:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Star% ... ra=ls&z=15

Wklej linke w przegladarke
BOG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOG » 03.08.2012 19:30

Haweł napisał(a):Na Slowacji nie kupuj winietki tylko objedz ten platny odcinek,na Wegrzech e-winiete na pierwszej stacji paliw zakupisz.Od Budapesztu masz juz caly czas autostrade...

Dokładnie tak samo jechałam dwa lata temu.Droga Ok. Ale najlepiej ją "wziąć" w nocy lub nad ranem :-)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone