Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków-CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adax
Croentuzjasta
Kraków-CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 10.07.2010 10:52

Witam! W PL roboty drogowe, więc b. proszę o pomoc ostatnio podróżujących, jak najszybciej dostać się do CRO z Kraka. Wybrałem trasę Bratysława-Gratz-Vodice. Węgry odpadają! Czy jechać na Cieszyn, Zwardoń czy Chyżne?
Chodzi o trasę optymalną, tzn. może być nieco dłuższa, ale szybsza i bezproblemowa.

Czy objazd A w SLO Mureck-Lenart-Ptuj jest ciągle aktualny? Pozdrav!
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 10.07.2010 12:18

Powiem tak jechałem przez Cieszyn i przez Zwardoń oby dwie trasy są dobre, osobiście wolę jechać przez Zwardoń (przez Cieszyn jakoś ta drogami się dłużyła)
Nikt tak naprawdę nic nowego tu nie powie od ciebie zależy co wybierzesz, jedni wolą tę inni tą a jeszcze inni inną, tyle co osób tyle zdań.
Co do objazdu autostrady nadal wątek aktualny, nawet gdzieś wrzucałem na forum gotową trasę objazdu tej autostrady na urządzenia TomTom.

Sam czas przejazdu do CRO myślę że będzie podobny niezależnie którą drogą pojedziesz.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.07.2010 12:21

A tak z ciekawości......Czemu od razu odrzuciłeś Węgry?? :cry: :wink:
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 10.07.2010 12:31

Może strzelam ale chyba dlatego że nie ma Autostrad?

Nie znam drogi przez Węgry ale patrzę na mapę google i tam trzeba przejechać całą Słowację a do Budapesztu nie uświadczymy jazdy autostradą? Jak się mylę to niech ktoś mnie uświadomi.
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 10.07.2010 12:47

Seavolv napisał(a):Może strzelam ale chyba dlatego że nie ma Autostrad?

Nie znam drogi przez Węgry ale patrzę na mapę google i tam trzeba przejechać całą Słowację a do Budapesztu nie uświadczymy jazdy autostradą? Jak się mylę to niech ktoś mnie uświadomi.
Można pojechać na Zwardoń-Bratysława-potem kierunek Budapeszt i na wysokości Gyor zjechać na 81-ke w kierunku Szekesfehervar.
Tam wbijamy się na M7 i mamy autostrade prosto na wybrzeża Chorwacji.
Jechałem tak i 1260km do Breli pokonałem w 13 godz.
Średnio na autostradach 140km/h.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 10.07.2010 13:07

Teoretycznie przy tej trasie wychodzi to samo co jechać przez Austrię, taniej winietki o 40zł.
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 10.07.2010 13:15

Moja Trasa wyglądała 27,06,2010 / NIEDZIELA/
Wyjazd 5.20 - Kraków - Zakopianaka-Kety -Żywiec- Zwardoń 7.30- 134 km
Zwardoń - Żylina /Autostrada/ Bratysława - Rajka 10.20-- 261 km
Rajka - odcinek darmowej autostrady chyba 5-10 km Csorna / przerwa na obiad / Szombathely - Redics - 14.30 -- 205 km
Słowenia - Chorwacja granica przejazd bez autostrad 14.55- 10 km
Granica Zagrzeb - Tunel - Mała Kapela 17.20 - 228 km
838 km- 12 godzin + obiad + tankowania i WC + kontrola paszportowa
Trasa całkiem pusta dopiero samochody pojawiły się za Zagrzebiem
Tirów " 0 " i samochodów
W Chorwacji była autostrada przeładowana ale w stronę Zagrzebia z nad morza .
Opcja wyjazdu w Niedzielę była świetna .
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.07.2010 13:21

Seavolv napisał(a):Teoretycznie przy tej trasie wychodzi to samo co jechać przez Austrię, taniej winietki o 40zł.

Czy aby na pewno taniej??
Słowacja: 9,9 euro (miesięczna)
Węgry: 14 euro ( dwie czterodniowe)
Razem nam daje prawie 24 euro ( w obie strony)

Wyrobisz w obie strony Austrię w 10 dni??Jeżeli tak to faktycznie taniej..
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 10.07.2010 14:02

Pisząc taniej pisałem że twoja trasa jest tańsza o 40 zł niż przez Austrię.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 10.07.2010 14:13

miro napisał(a):Można pojechać na Zwardoń-Bratysława-potem kierunek Budapeszt i na wysokości Gyor zjechać na 81-ke w kierunku Szekesfehervar.
Tam wbijamy się na M7 i mamy autostrade prosto na wybrzeża Chorwacji.
Jechałem tak i 1260km do Breli pokonałem w 13 godz.
Średnio na autostradach 140km/h.

O ile ta trasa jest jeszcze do zastanowienie. Bo ten skrót do M7 można potraktować jak objazd w Słowenii.

Moja Trasa wyglądała 27,06,2010 / NIEDZIELA/
Wyjazd 5.20 - Kraków - Zakopianaka-Kety -Żywiec- Zwardoń 7.30- 134 km
Zwardoń - Żylina /Autostrada/ Bratysława - Rajka 10.20-- 261 km
Rajka - odcinek darmowej autostrady chyba 5-10 km Csorna / przerwa na obiad / Szombathely - Redics - 14.30 -- 205 km
Słowenia - Chorwacja granica przejazd bez autostrad 14.55- 10 km
Granica Zagrzeb - Tunel - Mała Kapela 17.20 - 228 km
838 km- 12 godzin + obiad + tankowania i WC + kontrola paszportowa
Trasa całkiem pusta dopiero samochody pojawiły się za Zagrzebiem
Tirów " 0 " i samochodów
W Chorwacji była autostrada przeładowana ale w stronę Zagrzebia z nad morza .
Opcja wyjazdu w Niedzielę była świetna .

To tej trasy zupełnie nie widzę. Tam jest około 180km poza autostradami, i o ile zaoszczędzimy na winietach to na pewno nie zyskamy na czasie.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 10.07.2010 14:20

anakin napisał(a):A tak z ciekawości......Czemu od razu odrzuciłeś Węgry?? :cry: :wink:

Hmmm... Bywałem w Austrii wiele razy (Gratz) i w zeszłym roku zaliczyłem CRO trasą przez Gratz -mam tam znajomych. Co prawda nie zamierzam teraz tam przystankować, ale jakoś lepiej się czuję jadąc tą trasą. Prze Węgry nigdy nie jechałem, a ponieważ jestem totalnie żądny wypoczynku po ciężkiej pracy :), więc zależy mi na w miarę szybkim dotarciu do celu, więc mogę dać 50zł więcej ale żeby było szybciej i sprawniej.

Czy jadąc przez Węgry do Tribunj (Vodice) nie zapłacimy więcej na autostradach w CRO?
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 10.07.2010 18:57

Własnie wróciliśmy z Chorwacji z okolic Makarskiej. Wyjazd z Krakowa w sobotę o 18. Przejazd przez Kraków bez problemów, potem przez Słowacje i Węgry, centrum Budapesztu bez problemów (jazda z GPS). Do Budapesztu czas przejazdu około 6 godzin. Za Budapesztem jazda super aż do celu, cały czas autostrada, robiliśmy często przerwy, więc ciężko określić dokładnie czas jazdy, ale myślę że zamknelibyśmy sie w 14 godz. jeśli byłoby ich mniej i nie spalibyśmy około 1 godziny.

Podsumowując: przejazd przez Słowację (ominęliśmy autostradę) rzeczywiscie dość wolny i momentami upierdliwy ze wzgledu na zakręty i pod górkę i z górki..., ale nie mam porównania z innymi trasami, może za rok pojedziemy przez Cieszyn, ale jakoś mniej znajomo mi ta droga się wydaje i chyba wyjdzie na jedno czasowo.
tomiwisla
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiwisla » 10.07.2010 19:05

Witam,
ja jade z krakowa juz 6 raz i zawsze mykam na chyzne - banska i tutaj 16km omijam autostrade do zwolena ( nie płace nic za słowacje) dalej na sahy. Jade przez budapeszt nocą wiec kieruje się na centrum - pózniej kierunek na m7 i dalej to juz zabawa. pozdrawiam
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 10.07.2010 19:41

magda8867, tomiwisla -dzięki za info!
Czyli moje wątpliwości były zasadne... Wybaczcie, że pociągnę ten wątek, bo ciągle nie wiem dlaczego przez Węgry jest lepiej? Taniej? Szybciej? Czy coś jeszcze? Przecież jadąc przez Węgry, płacimy więcej za autostrady w CRO i trasa jest chyba dłuższa... A może się mylę? Pozdrav!
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 10.07.2010 20:47

Czy jadąc przez Węgry placi się wiecej za autostrady w Cro? Tego akurat nie wiem, ale chyba podobnie. Z bramek przy Zagrzebiu do Sestanowić zapłacilismy 171 kun, a do Zagrzebia 36 kun. Dość drogo, ale warto wydać te pieniądze. jazda szybka, bezproblemowa, gdyby taka droga była od Krakowa do Budapesztu to jazda na Chorwację byłaby lux.

My wybraliśmy jazdę przez Chyżne i Sahy, gdyż wydaje mi się ta droga krótsza, do Chyżne jak wyjedzie sie szybko z Krakowa, teraz jedzie się nieźle, potem najgorsza ta Slowacja, ale mozna przecierpieć, a od sahy to już coraz lepiej. No i u nas zdała egzamin jazda nocna. Mąż lubi jeździć nocą, nie było ruchu, przez Budapeszt przejechaliśmy szybko, nad ranem na Chorwacji autostrada była pusta, jechaliśmy 140-160, nie wiem dla mnie trochę za szybko, ale mąż uparciuch okropny :x

Gorzej było spowrotem, Wracaliśmy w piątek, wyjazd o 7.30. Rano był mały ruch, a potem coraz większy, w rejonach większych miast dużo aut i tirów. Zrobiliśmy bład bo postanowilismy zatrzymac sie nad Balatonem. Nie polecam takich przerw. Straciliśmy najpierw pół godziny na dojazd do miejscowości, a jak zobaczyliśmy to bajorko to zrezygnowaliśmy z kąpieli i znów wyjazd. Niestety nasza córka była niepocieszona, że sie nie wykąpała i postanowilismy gdzieś zatrzymać się, ale w czystszym miejscu. Wybór padł na miejscowość Sturovo na granicy Słowackiej i tamtejsze źródła termalne. Dużo czasu i siły straciliśmy na te zatrzymanki, a kąpiel w termach w Sturowie jeszcze nasz osłabiła, córka padła a mąż musiał jechać jeszcze 5,5 godziny od Sturowa do Krakowa.
A obwodnica Budapesztu w piątek popołudniu zakorkowana, mnóstwo ludzi opuszczało miasto na wekend, na szczęście my jechaliśmy w drugim kierunku, ale i tak postaliśmy trochę i ten ruch nas dotkął również.

Teraz już nie popełnimy tego błedu, jak jechać to prosto do celu, zatrzymywać sie tylko przy autostradzie, nie zjeżdżać, traci sie dużo siły i czasu na zjazdy.

Pozdr i zyczę szerokiej drogi na Chorwację :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone