dzięki magda8867! - My wyjeżdżamy we wtorek ok. 4:00 a powrót w sobotę (tylko 11 dni niestety). Mam nadzieję, że to nie są najgorsze dni, chociaż powrót w sobotę może być trudny
Może jeszce ktoś doda plusy i minusy tych 2 możliwości? Pozdrav!
noras napisał(a):Przez wiele lat jeździłem Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-HR
Raz dałem się namówić na Zwardoń, więcej nie chcę.
Ostatnia modyfikacja trasy to Cieszyn-Żylina-Bratysława-Wiedeń i dalej jak zwykle. Lubię jeździć w nocy, więc autostrada jest najlepszym rozwiązaniem
Ostatnia modyfikacja trasy to Cieszyn-Żylina-Bratysława-Wiedeń i dalej jak zwykle
Seavolv napisał(a):Nie będę namawiał czy mówił że ta twoja trasa jest zła a ta lepsza, tylko tak patrzę na mapę to chyba więcej autostrady masz jadąc na Zyline?
No to się zastanów czy nie lepiej jednak na Zwardoń może gorsza droga jednak 60km bliżej.
Adax napisał(a):Wybaczcie, że pociągnę ten wątek, bo ciągle nie wiem dlaczego przez Węgry jest lepiej? Taniej? Szybciej? Czy coś jeszcze? Przecież jadąc przez Węgry, płacimy więcej za autostrady w CRO i trasa jest chyba dłuższa... A może się mylę? Pozdrav!
noyle napisał(a):Adax napisał(a):Wybaczcie, że pociągnę ten wątek, bo ciągle nie wiem dlaczego przez Węgry jest lepiej? Taniej? Szybciej? Czy coś jeszcze? Przecież jadąc przez Węgry, płacimy więcej za autostrady w CRO i trasa jest chyba dłuższa... A może się mylę? Pozdrav!
Zerknij na mapę i do granicy HR przez Węgry będziesz miał 600 km.
Seavolv napisał(a):noyle napisał(a):Adax napisał(a):Wybaczcie, że pociągnę ten wątek, bo ciągle nie wiem dlaczego przez Węgry jest lepiej? Taniej? Szybciej? Czy coś jeszcze? Przecież jadąc przez Węgry, płacimy więcej za autostrady w CRO i trasa jest chyba dłuższa... A może się mylę? Pozdrav!
Zerknij na mapę i do granicy HR przez Węgry będziesz miał 600 km.
Ale co mniej czy więcej?
Powiem tak ostatnio przeanalizowałem wszystkie trzy warianty podawane tutaj, nie liczę dojazdu do granicy PL bo to już inna dyskusja.
Jako punkt docelowy wybrałem Zagrzeb bo tam wszystkie drogi się spotykają
1. Kraków - Bratysława - Graz - Zagrzeb (z ominięciem autostrady w Słowenii)
Według mnie jest to najszybsza trasa i wybierając drogę na Żylinę trasa dająca nam możliwość jazdy największą liczbą km autostrad, jeśli nie chcemy płacić Słoweńskiej winietki objazd zajmie nam około 70km wliczając w to drogę od końca autostrady w Słowenii do granicy HR którą jadąc objazdem czy autostradą pokonać trzeba.
2. Kraków - Bratysława - potem kierunek Budapeszt i na wysokości Gyor zjechać na 81-ke w kierunku Szekesfehervar. Tam wbijamy się na M7 i Zagrzeb.
Ta trasa może być dla niektórych również dobrą odskocznią od tej przez Graz ale tu do przejechania dróg poza autostradami będzie około 100km
Różnic ceny w zakupie winietki na Austrię w przypadku wariantu 1 a winietki na Węgry to około 13zł na korzyść Węgier, Przejazd przez Autostradą HR do Zagrzebia to wydatek również mniejszy o 4zł od tego przez Słowenię
3. Trasa Kraków - Budapeszt - Zagrzeb jest trasą najtańsza, ale chyba najwolniejszą autostrada zaczyna się dopiero w okolicach Budapesztu
co daje nam około 350km drogami poza autostradą, z czego większość dróg prowadzi przez Słowację.
Osobiście zastanawiałem się na drugim wariantem ale jednak pozostanę raczej przy opcji 1 po pierwsze jest najszybsza i nie ma jakiejś wielkiej różnicy cenowej w porównaniu z opcją 2, po drugie znam już tą drogę dość dobrze więc to też do pewną przewagę nad pozostałymi.
Fatamorgana napisał(a):Że wam się chce...
Gdyby tak skrupulatnie oszczędzać na wydatkach w CRO jak na tych dojazdach, to chyba chorwaccy kelnerzy by się wściekli na Polaków.
Póki co jednak nas chwalą- sprzedawcy przydrożni też.
Zawsze uważałem, że oszczędzać należy tam, gdzie są największewydatki.
Dojazd jest koniecznością a nie polem do oszczędzania na każdym kilometrze.
To trochę zabija radość z podróży.
noyle napisał(a):Najszybciej było jak jechałem kiedyś z Splitu do domu przez HR autostrady , HU droga nr86, Bratysława-Żylina -Chyżne 10 godzin.
piotr68 napisał(a):Cracovia napisał(a):jechał ostatnio któryś z Cromaniaków ta trasą?
Chyżne-Sahy-Budapeszt-Zagrzeb-itd
są tam remonty, objazdy itp??
Do Budapesztu tylko jak zjeżdżasz z Donovaly krótkie wahadełko. Poza tym bez problemów. Nie wiem jak M7 bo nie jechałem.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi