Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków - Bratysława - (Graz czy Budapeszt) - CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 19.06.2012 09:16

Witam. Od dawna studiuję trasy jazdy i dalej mam wielki dylemat czy jechać tak jak to robiłem wiele razy na Graz czy tym razem na Budapeszt.

Interesuje mnie tylko trasa autostradami. Zdaje sobie sprawę iż trasa na Węgry jest o około 100 km dłuższa ale odpada mi objazd Słowenii oraz ewentualny postój na przejściu granicznym w SLO-CRO. Tak wiec przy minimalnych utrudnieniach w ruchu w wariancie przez Austrię powinno mi czasowo wyjść to samo.

Dodam jeszcze iż wyjazd mam zaplanowany w niedziele 29 lipca, około godziny 18 - 19, tak więc teoretycznie powinienem nie mieć utrudnień w ruchu będąc wcześnie rano na przejściu granicznym SLO - CRO.
encomp
Odkrywca
Ja bym jechał przez Węgry.

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 19.06.2012 09:36

Ostatnie 4 sezony jeździłem do Chorwacji przez Węgry - autostradą jest na prawdę OK. Odradzam robienie skrótów poza autostradą po zmroku. Infrastruktura drogowa na Węgrzech poza autostradami jest powiedzmy średnia. Niedziela jest idealna do jazdy. Ja jadę do Żyliny, Bratysława, Gyor, Budapest, potem wzdłuż Balatonu i wjeżdżam do Chorwacji Letenye/Gorican. W tym roku jadę 8 lipca i chyba też pojadę przez Węgry. Winiety możesz kupić zaraz za granicą słowacką - masz stare przejście węgierskie i tam winiety. Koszt to jakieś 7 euro za 4 dni. Od razu możesz wykupić na powrót.
brunor
Cromaniak
Re: Ja bym jechał przez Węgry.

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 19.06.2012 10:35

Ja trzy ostatnie sezony jechałem przez Budapeszt...jeśli wyjedziesz z Krakowa około godz. 20, to na granicy węgiersko - chorwackiej (jadąc przepisowo i bez pośpiechu) będziesz około 5 rano, więc jeszcze nie będzie korków. Później lepiej się nie zatrzymywać na postój dopóki nie minie się Zagrzebia i nie wjedzie na autostradę - raz zdarzyło mi się tam stać w korku.
Ceny i terminy ważności winiet na Węgrzech trochę się zmieniły - zobacz tutaj:
http://hungarianroadtoll.evignette.com/viniete-ungaria-online.php

btw... ja wyjeżdżam dzień wcześniej z Krakowa.
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 19.06.2012 10:39

Trasę i zasady jazdy znam. Zastanawiam się tylko czy warto jest nadłożyć te dodatkowe 100 km, i prawdopodobnie bez korków i innych utrudnień wjechać do CRO od strony Węgier.

Mam zamiar trzymać się tylko autostrad. Ostatnim razem jechałem trasą Kraków - Banska Bistrica - Budapeszt - CRO, i jakoś ta droga nie przypadła mi do gustu.

Przerabiałem też trasę przez Czechy - Austria i Słowacja - Austria do CRO i jak na razie najbardziej mi odpowiadała wersja Słowacka z objazdem Słowenii, ale zbieram teraz za i przeciw wariantowi Węgierskiemu.
Ostatnio edytowano 19.06.2012 10:45 przez canooe, łącznie edytowano 1 raz
jaser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaser » 19.06.2012 10:41

Niestety winiet 4 dniowych już nie ma.
10 dniowa 2,975HUF
30 dniowa 4,780HUF
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 19.06.2012 11:43

No to trzeba brać 30 dniówkę
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 20.06.2012 13:27

Mi nie chodzi o ceny winiet tylko o pomoc w doborze optymalnej trasy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.06.2012 13:35

Piszesz że "tylko autostradami", no to nie omijaj jej w Słowenii. Jeśli wyjeżdżasz z Krakowa o 18 - 19, to pod Wiedniem jesteś w nocy (najpóźniej około pierwszej), więc na korki się raczej nie załapiesz. Jedziesz w Niedzielę więc na granicy SLO/CRO i na bramkach w Lucko (jadąc przez Węgry i tak byś na nie trafił ;) ) będzie luźniej niż w sobotę. Ta trasa jest niestety droższa.
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 20.06.2012 14:17

dids76 napisał(a):Piszesz że "tylko autostradami", no to nie omijaj jej w Słowenii.

A już o taki mały szczegół się denerwujesz :D. Zależy mi na sprawnym i szybkim przejechaniu trasy.

Chodziło mi głównie o to aby cro-maniacy nie pisali o drodze 86 przez Węgry itp. Sam objazd Słowenii to już znam na pamieć a za te kilkadziesiąt kilometrów ich autostrady to nie będę płacił.

Są pewnie na forum osoby co przerabiały wariant PL-Bratysława-Budapeszt-CRO autostradami i mają też porównanie z trasą przez Austrię.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 20.06.2012 16:57

A że tak się uprzejmie spytam - skoro nie chcesz jechać przez Austrię, niekoniecznie przez SLO, to dlaczego jadąc przez Węgry nie ominiesz tamtejszych autostrad? Bo akurat w tym przypadku jest to dalej i niekoniecznie szybciej, a na pewno drożej?
Jedziesz zachodnią częścią Węgier z północy na południe i wpadasz do Chorwacji, zaraz autostrada... Ta trasa nie jest zła. I omijasz SLO.
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 21.06.2012 15:16

Kraków(Gdów) - Chyżne - Żilina - Bratysława - Budapeszt (M0) - Zadar.

Może godzinę dłużej niż przez Austrię ale bez Słowenii - w sumie wrażenia podobne.
Drogę 86 na Węgrzech olewam z założenia bo nigdy nie podróżuję dla przyjemności. Chcę się sprawnie i bezpiecznie przemieścić z A do B.

Co do drogi przez Słowację bez autostrady to nawet nie chcę sobie przypominać bo poziom agresji mam 110 na 100.

Jadę 7 raz i przerobiłem wszystkie warianty.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2012 15:33

canooe napisał(a):Są pewnie na forum osoby co przerabiały wariant PL-Bratysława-Budapeszt-CRO autostradami i mają też porównanie z trasą przez Austrię.

Takiego wariantu nie przerabiałem, żeby z Bratysławy autostradą cofać się na wschód do Budapesztu, a potem skręcać na zachód autostradą do Chorwacji.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 21.06.2012 15:37

Ja też - albo jadę przez Zwardoń i Bratysławę, albo omijam autostradę przez Chyżne. Po autostradzie też w SK sielanki nie ma - nie lubią nas tam, tak jak w Czechach zresztą.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 21.06.2012 22:40

cześć. Przerabiałem oba warianty i osobiście wolę jazdę via Budapeszt.
Węgierska autostrada jest w lepszym stanie niż austryjacka.
Dodatkowo mniej górek i zakrętów.
Na przejściu granicznym nie stałem nigdy w korku.
Czasowo wychodzi podobnie bo droga jest jednak dłuższa (ale szybciej się jedzie).
pozdr
olo11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo11 » 22.06.2012 10:40

Przerabiałem ten wariant w zeszłym roku - rewelacja.

Jechałem na noc Budapeszt mijałem ok 23 w nocy i tam też był największy ruch, co z resztą zrozumiałe, od Budapesztu autostrada prawie pusta.

Najbardziej odczułem jazdę powrotną w Zagrzebiu na bramkach byłem ok 16 mega ruch, same polsko-czesko-austryjackie blachy, do bramek staliśmy chyba 40 min, po czym wszyscy pojechali w lewo na Austrię a my sami w prawo na Węgry, granica pusta, autostrada pusta... dla mnie super
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone