Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków - Bratysława - (Graz czy Budapeszt) - CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 22.06.2012 15:53

sanchopan napisał(a):A że tak się uprzejmie spytam - skoro nie chcesz jechać przez Austrię, niekoniecznie przez SLO.

Ja słowem nie pisałem że przez te kraje nie chcę jechać. Rozważam tylko trasę PL-SK a później albo (Austria Słowenia), lub Węgry - CRO i mam zamiar trzymać się tylko autostrad.
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 22.06.2012 16:04

Janusz Bajcer napisał(a): Takiego wariantu nie przerabiałem, żeby z Bratysławy autostradą cofać się na wschód do Budapesztu, a potem skręcać na zachód autostradą do Chorwacji.

Jest to na pewno dłuższa trasa ale z tego co widzę forumowicze i tak ją wybierają, choćby dla komfortu jazdy. W moim przypadku jest to około 100 km dalej ale czasowo licząc objazd w SLO, wyjdzie na to samo. Dlatego też jestem coraz bardziej przekonany do własnie tej trasy.

Przerabiałem już chyba wszystkie możliwe trasy bez właśnie tej i dlatego może warto ja sprawdzić i się przekonać. :D
per6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) per6 » 22.06.2012 18:23

Ja w tym roku pierwszy raz wybieram się do Cro i po pilnym przestudiowaniu forum, wzięcia pod uwagę plusów i minusów jadę przez SK i HU :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.06.2012 18:35

canooe napisał(a):Przerabiałem już chyba wszystkie możliwe trasy bez właśnie tej i dlatego może warto ja sprawdzić i się przekonać. :D

A przerabiałeś trasę Kraków - Nowy Sącz - Krynica - Muszyna - Presov - Koszyce - Miskolc i dalej autostradą przez Budapeszt do granicy węgiersko - Chorwackiej :?:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 22.06.2012 18:36

per6 napisał(a):Ja w tym roku pierwszy raz wybieram się do Cro i po pilnym przestudiowaniu forum, wzięcia pod uwagę plusów i minusów jadę przez SK i HU :wink:

Wszystko zależy skąd i dokąd się jedzie, każda droga może być dobra.
Ale IMHO jazda na zachód do Bratysławy, potem na wschód do Budapesztu, a potem znowu na zachód do Chorwacji ze - słabym moim zdaniem - uzasadnieniem, że "tam są autostrady" trochę mija się z sensem. Do tego wystarczy 1 korek np. pod Budapesztem i nie dość, że dalej, drożej, to jeszcze wolniej. 8O
A z Katowic do Gdańska 5 lat temu, to jakby Kolega jechał Szanowny - przez Moskwę czy Berlin? Chyba to drugie... ;) :D
per6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) per6 » 22.06.2012 18:55

sanchopan napisał(a):
per6 napisał(a):Ja w tym roku pierwszy raz wybieram się do Cro i po pilnym przestudiowaniu forum, wzięcia pod uwagę plusów i minusów jadę przez SK i HU :wink:

Wszystko zależy skąd i dokąd się jedzie, każda droga może być dobra.

I tego się trzymajmy 8)
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 22.06.2012 20:13

Tak, ale... :)
We Włoszech jadąc od Wenecji do Rimini i San Marino są do wyboru w skrócie 2 drogi:
- dużo krótsza w km wybrzeżem, zwykła międzymiastowa i
- autostrada, lecąca jednak "trójkątnie" i naokoło: wpierw do Bolonii, a potem we właściwym kierunku. Dużo dalsza w km.
Generalnie mimo że obydwie mają wady i zalety, to mimo że autostrada jest dużo droższa (w skrócie), to jednak jest to lepszy wybór, mimo średniego (niedużego, ale też niemałego) prawdopodobieństwa trafienia na korek czy to po drodze czy to w samej Bolonii.
Czemu? Bo boczna zwykła droga jest taka, że średnia prędkość to max. 40-50 km/h (nawet przy mocnych "zrywach" co jakiś czas).

Ale tutaj, jeśli chodzi o Węgry, to jedzie się tymi bocznymi, nawet w dzień przyzwoicie, a co dopiero w nocy! Z tego powodu nie widzę dużego sensu - akurat na Węgrzech i z Bratysławy! - jechać autostradą, na duże "naokoło".
Ale to tylko moje zdanie, można się z tym nie zgadzać. :lol:
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 23.06.2012 08:54

Ja powiem tak: kusi mnie ,żeby wykonać tą "ścinkę" prze 86 ale wszyscy piszą ,że czasowo wychodzi na to samo co jazda autostradą na wschód przez Budapeszt.

Więc jeśli tak, to zdrowie psychiczne dla mnie ważniejsze niż parę litrów paliwa i koszt węgierskiej naklejki.

Kilka razy (tych pierwszych) jeździłem przez Słowację (Banska itd) i zanim dojeżdżałem do Budapesztu byłem wrakiem - wleczenie się za tirami, przerażonymi pepikami w favoritkach itp + kłótnie z babą przy każdej próbie wyprzedzania.

Dlatego dla mnie (subiektywnie) liczą się tylko autostrady. Ale może to zależy także od charakteru i podejścia do jazdy. Jeden może się wlec kilometrami za jakimś zawalidrogą i nic nie jest go w stanie wyprowadzić z równowagi, inny (jak ja) dostaje szału.

Każdy powinien to ocenić sam.

p.s. wyjazd w środę skoro świt

:D
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 23.06.2012 10:19

Są drogi, gdzie nie ma innego wyjścia - należy zmienić po prostu nastawienie. I żonę, jeśli trzeba... :lol: Moja na ten przykład zasypia powyżej 160 km/h. :lol: :lol:
Ale są trasy, np. do BG przez RO, gdzie przez większość trasy nie ma innego wyjścia, autostrad prawie nie ma - ale da się przeżyć. Tylko trzeba trochę zmienić oczekiwania i nastawienie.
Jak to ktoś kiedyś powiedział - żeby być szczęśliwym nie trzeba kasy, domu, auta itp. Szczęścia i bycia szczęśliwym trzeba się... nauczyć!
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 23.06.2012 10:23

Z tą żoną to niezła myśl. Mamy się wybrać do Velebitu to pomyślę. Jakiś śliski kamień czy coś...
szprota
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szprota » 23.06.2012 17:21

Jadąc z Bratysławy na Budapeszt można zjechać w Gyor na 82 do Veszprem i potem 710 dojechać do M7 nad Balatonem :) ktoś tamtędy jechał? :)
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 24.06.2012 07:43

Dwa lata temu robiłem skrót z węgierskiej M1 do M7 drogą nr 81 Gyor-Székesfehérvár.
To ok 80km i droga dobra,można przejechać w godzinę.
Ja osobiście nie widzę sensu nadkładania drogi i pchania się przez` Budapeszt.
miłoszek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miłoszek » 24.06.2012 08:08

Ja rok temu również zrobiłem taki skrót.Bardzo fajna trasa ,skrótem tym jechałem około 6 rano więc ruch żadny.Normalne drogi , bardzo dobre oznakowanie.
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 24.06.2012 11:53

Ja również w zeszłym roku jechałem przez 81, w nocy chwila moment i już byliśmy na M7, W miasteczkach zwalnialiśmy do 70km/h a tak to cały czas 100-120km/h chwilami na prostych nawet 140km/h. Jak wracałem to tylko w jednym miasteczku stała policja. Tak to bezproblemowo.
Także myślę, że warto zastanowić się czy opłaca się pędzić przez Budapeszt.
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 24.06.2012 15:39

To rozwiązanie z skrótem drogą nr 81, jest również bardzo ciekawe i warto je rozważyć. Jak dla mnie wychodzi teraz 21 km dalej niż przez Bratysławę i Wiedeń.

Z tego co piszecie byłbym na tym skrócie około 24.00, to trasa powinna być pusta i płynny przejazd. Tym rozwiązaniem mam 1228 km do celu a trasą PL - Bratysława - Wiedeń - Graz - Lenart - Ptuj - Baska Voda 1207km.

Wynika więc z tego, iż ta trasa nie jest taka zła i warta rozważenia pomimo tego, iż niektórym z forum wydaje się być dziwna, nie logiczna i nie zrozumiała.

8) zostało tylko 34 DDW 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kraków - Bratysława - (Graz czy Budapeszt) - CRO - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone