Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraków -> Biograd przez Słowację i Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
violinek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) violinek » 30.07.2010 08:15

To mój pierwszy post więc witam wszystkich :)

Od razu przepraszam - zpewne jest już coś o tym na forum, ale czas wyjazdu do Chorwacji się zbliża, a ilość informacji jest ogromna i mam kłopot żeby się doszukać.

Ale do rzeczy - wybieram się do Chorwacji trasą z Krakowa na Chyżne, przez Słowację (E77 ??) na Budapeszt i dalej w stronę Balatonu.

1 - Doszły mnie informacje, że część dróg na Słowacji jest zamknięta z podwodu powodzi - na pewno są (były?) kłopoty z przejazdem od strony Barwinka - ktoś ma informacje jek to wygląda od tej strony?

2 - Przez Słowację chcę ominąć drogi płatne- wg mapki zamieszczonej na forum odcinek pomiędzy Banska Bystrica - Zvolen jest płatna. Automapa poproszona o wyznaczenie trasy z pominięciem płatnych dróg wyznaczyła trasę przez te dwie miejscowości - to błąd mapy, czy może są tam różne połączenia? Da się to przejechać nie płacąc?

Dziękuję za informacje i pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 30.07.2010 08:21

violinek napisał(a):To mój pierwszy post więc witam wszystkich :)

Witam :D

violinek napisał(a):1 - Doszły mnie informacje, że część dróg na Słowacji jest zamknięta z podwodu powodzi - na pewno są (były?) kłopoty z przejazdem od strony Barwinka - ktoś ma informacje jek to wygląda od tej strony?

powódź na Słowacji i Węgrzech

violinek napisał(a):2 - Przez Słowację chcę ominąć drogi płatne- wg mapki zamieszczonej na forum odcinek pomiędzy Banska Bystrica - Zvolen jest płatna. Automapa poproszona o wyznaczenie trasy z pominięciem płatnych dróg wyznaczyła trasę przez te dwie miejscowości - to błąd mapy, czy może są tam różne połączenia? Da się to przejechać nie płacąc?

Dziękuję za informacje i pozdrawiam

I tu...
forum/viewtopic.php?p=477969#477969
:wink:

i tu...
piotr68 napisał(a):Ten objazd BB-Zvolen to nawet nie objazd. Jedziesz cały czas E77 i w Banskiej zjeżdżasz na Radvaň/Kremnička w prawo , potem w lewo nad autostradą i równolegle do autostrady (po jej lewej stronie) aż do Zvolenia. Przy markecie Hypernova w prawo i wpinasz się na światłach do głównej w lewo (pod marketem Metro). Praktycznie nic nie dokładasz drogi.
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 06.08.2010 17:09

witam

czy ta trasa Kraków - Biograd Na Moru jest dobra?

czy przez slowacje opłaca sie jechac drogami niepłatnymi czy lepiej kupic winiete za 10 euro na miesiac (wyjazd na 12 dni) i jak najszybciej przejechać przez słowacje?
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 06.08.2010 20:59

na trasie do Bańskiej Bystrzycy są dwie mijanki z światłami ( krótkie).

Nie wiem czy jest płatna ale poniewaz wjeżdża się na drogę szybkiego ruchu więc mysle zę platna. Wg mnie lepiej zaplacic 10 euro i nie martwić się.

javman

jechałam tą drogą z chorwacji tydzien temu ( z tym ze wjechalam do Budapesztu- niechcący). Nie wiem co dla was oznacza dobra?? Drogi w słowacji nie należa do najszybszych, choć i tak sa o wiele lepsze niz nasze.
Od Szekesfehervar masz autostradę nad Adriatyk. A czemu nie chcecie przekraczac granicy sło/huf w Sahy?? Znajomi , którzy namowili mnie na jazdę przez Budapeszt , jeżdżą tak od kilkunastu lat i chwalą sobie.
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 07.08.2010 08:45

dobra w sensie ze jedzie sie przyjemnie i nie ma niespodziewanek typu opłaty - gdy chcemy przejechać bez opłąt. bo jesli juz mamy dac te 10 euro za winiete to wtedy mozna by jechac jakimis autostradami, tylko czy jest sens kolo bratyslawy sie pchac? wlasnie chodzi o to zeby sie nie pogubic..

ewa.krakuska nie to ze nie chcemy przez Sahy, ale jak bysmy pojechali przez sahy to taka trasa wtedy?
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 07.08.2010 13:47

javman napisał(a):dobra w sensie ze jedzie sie przyjemnie i nie ma niespodziewanek typu opłaty - gdy chcemy przejechać bez opłąt. bo jesli juz mamy dac te 10 euro za winiete to wtedy mozna by jechac jakimis autostradami, tylko czy jest sens kolo bratyslawy sie pchac? wlasnie chodzi o to zeby sie nie pogubic..

ewa.krakuska nie to ze nie chcemy przez Sahy, ale jak bysmy pojechali przez sahy to taka trasa wtedy?

tak, miałam na myśli tę trasę.

Z moich doświadczeń wynika, że:
najszybsza trasa- Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja - z tym że jesli n ie objeżdżasz płatnych dróg w Słowenii to wychodzi najdrożej

dobra trasa - Chyżne, Bratysława, road 86 ( przez zach. Węgry), Redics, Mursko Sredisce ( ten odcinek przez Dolga Vas), cakovec, dalej autostradą do celu. - prawie najtańsza , chyba że wybierzesz trasę przez Słowację z ominięciem dróg płatnych i wjedziesz w Rajce na Węgry. TYLKO ja mogę polecić tę droge do jazdy w nocy, z uwagi na remonty drogi.

niezła droga to Chyżne, Sahy, Budapeszt, dalej autostradą już nad Adriatyk - płacisz winietki za Słowację i Węgry.

Gdybym dzis wyjeżdzała to pojechalabym wlasnie tą ostatnią drogą
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 07.08.2010 17:54

super, dzięki za podpowiedzi, zaraz sobie zobaczę jak to na mapkach wygląda, a pamiętasz może, o ile jechałaś autostradami na Węgrzech ile płaciłaś? bo tam pomiędzy granica węgier a chorwacji jest taki odcinek który nie wiem czy nie jest płatny... ogólnie wiadomo możemy zapłacić na bramce czy coś tylko jeśli nie ma potrzeby to po co? nie zależy nam aby zajechać w rekordowym czasie tylko bezpiecznie i nie wykluczamy jakiegoś zwiedzania okolicznych miejscowości :)

widzę żę bardzo ładnie się orientujesz w temacie "jak dojechać do..." :)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.08.2010 18:30

javman napisał(a):super, dzięki za podpowiedzi, zaraz sobie zobaczę jak to na mapkach wygląda, a pamiętasz może, o ile jechałaś autostradami na Węgrzech ile płaciłaś? bo tam pomiędzy granica węgier a chorwacji jest taki odcinek który nie wiem czy nie jest płatny... ogólnie wiadomo możemy zapłacić na bramce czy coś tylko jeśli nie ma potrzeby to po co?

Obecnie na Węgrzech są winiety, nie płaci sie na bramkach. Ceny i informacje o płatności/niepłatności odcinków znajdziesz tu:
http://www.autopalya.hu/kezdooldal/nyel ... 010_PL.pdf
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 07.08.2010 21:24

javman napisał(a):super, dzięki za podpowiedzi, zaraz sobie zobaczę jak to na mapkach wygląda, a pamiętasz może, o ile jechałaś autostradami na Węgrzech ile płaciłaś? bo tam pomiędzy granica węgier a chorwacji jest taki odcinek który nie wiem czy nie jest płatny... ogólnie wiadomo możemy zapłacić na bramce czy coś tylko jeśli nie ma potrzeby to po co? nie zależy nam aby zajechać w rekordowym czasie tylko bezpiecznie i nie wykluczamy jakiegoś zwiedzania okolicznych miejscowości :)

widzę żę bardzo ładnie się orientujesz w temacie "jak dojechać do..." :)

jdubowski odpisał ci że na Wegrzech sa winietki- ja placilam tydzien temu 51 kun za 4 dniową ( ok 30 zł ).

byłam w Chorwacji już wiele razy. wypróbowałam juz chyba wszystkie możliwe trasy ( kiedyś, gdy nie było autostrad unikałam korków więc zdarzało mi się trafić na cąłkowite zadupia).

Uwielbiam podróż DO Hr , z powrotem już jest trochę gorzej:) . Pomijam bieżący rok i przygody z sierściuchami:)

Miłej podróży i odpoczynku!!
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 08.08.2010 13:53

tak wiem że na Węgrzech są winiety, dlatego chcemy omijać płatne odcinki :) mowiłem o drodze która jest zaraz za granicą wegier, w letenye :)

ale teraz chyba skusimy się na tę trasę przez sahy :) nie powinno być źle, dzięki.
cracodar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cracodar » 08.08.2010 13:58

Javman jeżdzę przez lenteye odkąd Słóweńcy nie w prowadzili winiet droga wąska ale bez dziur spokojnie ją polecam zaoszczędziś na winietach i na drodze nie spotkasz żadnego miśka :D
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 08.08.2010 14:22

ale przez letenye i potem w chorwacji jest chyba płatny odcinek... aczkolwiek gogle pokazuje ze nie koniecznie :) ok zobaczymy co ekipa powie, na razie zamartwiamy sie ze nie mamy umowy o pożyczenie auta, ponoc wymagana, jedziemy autem ojca kumpla i ja mysle ze zero klopotow z tym bedzie ale on sie spina :/
cracodar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cracodar » 08.08.2010 20:18

jadę teraz już szósty raz do cro i nigdy nie sprawdzali papierów samochodu paszporty tak kiedyś zieloną kartę na auto ale nie czepiali się na żadnej granicy dowodu rejestracyjnego nawet upierdliwi jak na tamte czasy austryjacy :oops:
artekkavs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artekkavs » 11.08.2010 15:24

Witam,
ja zastanawiam się nad taką trasą, jadąc z Krakowa do Budapesztu - tutaj mamy nocleg.

Trasa: Kraków-Zylina-Bratysława-Gyor-Budapeszt

Dalej z Budapesztu już do Sv. Filip i Jakov.

Trasa: Budapeszt-Zagrzeb-Karlovac-Sv. Filip i Jakov.

Założenia:
- szybki przejazd autostradami
- brak tras z serpentynami

Jadę z dzieckiem 9 miesięcznym.

Czy ktoś z forumowiczów podpowie czy wybrałem dobrą opcję, jeżeli chodzi o trase ?
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 12.08.2010 12:49

Wg MNIE ( podkreślam) nie ma sensu jechać przez Bratysławę do Budapesztu (W tym roku jechałam do Cro przez Bratysławę, Szombathely, Rajkę itd a powrót przez Budapeszt).
jesli mialabym jechać przez Budapeszt ( tez jeżdżę z Krakowa z dziecmi) to pojechalabym przez Bańską Bystrzycę, Sahy, Budapeszt i dalej autostradą do Cro.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone