napisał(a) Krabul » 09.08.2022 07:50
Toskania wydaje się być fajna bo my bardzo lubimy zwiedzać urokliwe miasta i miasteczka.
Mam tylko wątpliwości co do plaż - dla mnie plaża nieskalista to jest żadna atrakcja. Wychowałem się w Kołobrzegu 300m od plaży i jak sobie pojadę do rodziców to mam 5min od domu 100x lepszą plażę niż takie "piaszczyste" włoskie lub chorwackie, tylko woda trochę chłodniejsza. Jak przeczytałem o tym, że ktoś określa plażę w Ninie jako niesamowitą "lagunę" i zobaczyłem jak to wygląda to...
Piaszczysta plaża aby nam się podobała to musi być już naprawdę karaibski klimat, jak byliśmy na Peloponezie to Elafonisos miała naprawdę bajkową plażę, na Krecie też jest kilka znanych. Ale takie nudne długie wybrzeże bez zatoczek z ciemnym piaskiem i brak możliwości snorkowania to... no dla nas żadna atrakcja.
Nie ma tam gdzieś skalistego wybrzeża? Jest pewnie w Ligurii na północy i dlaej na południej w stronę Rzymu...
Z drugiej strony z nas są niezłe górołazy, a gór też tam nie bardzo (no niby na północy Alpy Apuańskie). Chorwacja już się trochę opatrzyła ale jednak daje wszystko w jednym miejscu, Grecja też, ale trzeba samolotem lecieć... Przemyślę jeszcze, dzięki za link.