Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraj w Oceanii na grudniowe dni

W Australii żyje około 1500 rodzajów pająków, 4000 rodzajów mrówek i 350 rodzajów termitów. Australia jest domem dla 21 z 25 najbardziej jadowitych węży na świecie. Oceania obejmuje 14 krajów. Całkowita populacja kangurów wynosi obecnie prawie 50 milionów. Nowa Zelandia to jeden z trzech krajów na świecie, który posiada dwa oficjalne hymny narodowe. Autostrada nr 1 jest najdłuższą autostradą krajową na świecie. Ma około 14500 kilometrów długości.
piotrf
Weteran
Kraj w Oceanii na grudniowe dni

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.12.2023 22:32

Wstęp

Gdy podczas świąt Bożego Narodzenia 2015 roku padła propozycja żeby następną wigilię spędzić rodzinnie w Australii , mimo pewnych wątpliwości związanych z finansami , urlopami itp. itd. wszyscy wyrazili chęć wyjazdu . Rozpoczęły się więc przygotowania - wizy ( internetowo ) , na przełomie marca i kwietnia zostały zakupione bilety lotnicze Warszawa - Doha , Doha - Sydney i z powrotem . Znacznie później zabukowany został hotel w Warszawie dla siedmiu osób ( lotnisko w Krośnie nie obsługuje takich lotów ;) ) , a gdy przyszedł grudzień 2016 roku , odśnieżyłem samochód , zapakowaliśmy bagaże i pojechaliśmy z Agnieszką do Krakowa . Tam dołączyliśmy do pozostałych członków rodziny i wyjechaliśmy wynajętym busem do Warszawy , gdzie przespaliśmy noc w hotelu , po czym polecieliśmy z w kierunku przygody .
Od tego czasu minęło siedem lat , ale zostały pamiątki , zdjęcia , filmy i wspomnienia chwil spędzonych tam ze wspaniałymi , bliskimi nam ludźmi . Trudno jest też zapomnieć wspaniałe , różnorodne klify od niemal czarnych , bazaltowych , poprzez kolorowe piaszczyste , po nawet śnieżnobiałe . . .

1.jpg

2.JPG

. . . spacery po buszu , w którym rosną egzotyczne drzewa , krzewy i kwiaty na trzymetrowej długości łodygach , oraz wspaniałej , zielonej dżungli . . .

3.jpg

4.jpg

5.jpg

. . . malownicze wyspy Pacyfiku . . .

6.JPG

7.jpg

8.jpg

. . . piękne ( w tym uznana za najpiękniejszą na świecie ) , największe na świecie plaże z białym , koralowym piaskiem i ciepłą , czystą wodą . . .

9.jpg

10.jpg

. . . a także bardzo interesującą florę i faunę .

11.JPG

Czy są chętni ???

12.JPG

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2023 22:53

Co za pytanie Piotrze :lol:

Mój, już były kolega z pracy, obecnie emeryt, ma córkę i jej rodzinę w Australii i swego czasu katował nas fotkami i filmikami z wyspy (tych przesyłanych i tych z pobytów), choć każdorazowo na pierwszym planie były wnuki :lol: tym razem mam nadzieję zobaczyć co powinnam widzieć na drugim planie jego fotek.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.12.2023 23:17

Z przyjemnością poczytam i pooglądam Wasze wspomnienia sprzed 7 lat :D
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 20.12.2023 23:50

I ja. :spoko:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.12.2023 10:17

Nie dość że pięknie, to jeszcze egzotycznie. Będzie uczta dla oczu i ciepełko dla duszy na ten realny mało kolorowy czas. Oczywiście, będę z ochotą tu zaglądać 8)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 21.12.2023 10:33

Ja zasiadam w pierwszy rzędzie i pilnie oglądam 8) .

Australia jest cały czas w orbicie naszych zainteresowań ale bilety niestety strasznie drogie i wakacje to nie najlepszy termin na wyjazd w tamte rejony. Ale pooglądać zawsze można :tak: .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.12.2023 10:51

No ba :plusone: Ja jestem i chętnie poczytam i popatrzę. Marzenia na Australię są, ale na razie są to tylko marzenia ...

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.12.2023 12:17

Po cichutku wiele lat miałam nadzieje, że będzie relacja z tego wyjazdu. I jest :verryhappy: :verryhappy: :proszedzieki:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.12.2023 20:19

Witam serdecznie Zainteresowanych :proszedzieki: Bardzo mi miło :verryhappy:

piekara114 napisał(a):Co za pytanie Piotrze :lol:

. . . tym razem mam nadzieję zobaczyć co powinnam widzieć na drugim planie jego fotek.

Postaram się sprostać Twoim oczekiwaniom :smo:

maslinka napisał(a):Z przyjemnością poczytam i pooglądam Wasze wspomnienia sprzed 7 lat :D

Siedem lat potrafi zatrzeć nieco wspomnienia , ale zdjęcia je przywołują :D

AgaGy napisał(a):I ja. :spoko:

Cieszę się bardzo :D

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.12.2023 20:34

dangol napisał(a):Nie dość że pięknie, to jeszcze egzotycznie. Będzie uczta dla oczu i ciepełko dla duszy na ten realny mało kolorowy czas. Oczywiście, będę z ochotą tu zaglądać 8)

Danusiu , nie jestem specjalistą od zdjęć , to raczej w większości zwykłe "pstryki" , mam jednak nadzieję że tematyka tych fotek sprawi komuś przyjemność :oczko:

Aglaia napisał(a): Australia jest cały czas w orbicie naszych zainteresowań ale bilety niestety strasznie drogie i wakacje to nie najlepszy termin na wyjazd w tamte rejony. Ale pooglądać zawsze można :tak: .

Grudzień to zdecydowanie lepszy termin niż miesiące wakacyjne ( u nas ) , ale to również jest uzależnione od tego , jaki rejon Australii mamy zamiar eksplorować :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.12.2023 21:18

majkik75 napisał(a):No ba :plusone: Ja jestem i chętnie poczytam i popatrzę. Marzenia na Australię są, ale na razie są to tylko marzenia ...

Witaj :D Marzenia trzeba spełniać :tak: , tego życzę

Kapitańska Baba napisał(a):Po cichutku wiele lat miałam nadzieje, że będzie relacja z tego wyjazdu. I jest :verryhappy: :verryhappy: :proszedzieki:

L4 przez . . . dość długi czas :oczy: zmusił mnie do porządków na dyskach ze zdjęciami , a gdy już zacząłem , to wypadałoby zrobić to do końca :mg: . Obiecałem przecież :smo:

Pozdrawiam
Piotr
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.12.2023 23:24

Ja również dołaczam do relacji.

Australia to kraj moich dziecięcych marzeń z czasów książek Szklarskiego o przygodach Tomka. I póki co - ze względu na budżet - w sferze odległych marzeń pozostaje. Ale pooglądać i poczytać mogę - tym bardziej że to chyba jedyna relacja z Australii na forum.

Atraksy i inne pająki będą? :mg: :mg:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2023 00:50

Część pierwsza

Podróż do Australii to średnio 23 godziny , z czego lwia część w samolocie i z tym trzeba się pogodzić , albo zrezygnować z wyjazdu . Do tego sprawdzone środki skracające odczuwalnie podróż takie jak Old No.7 Jack Daniels i jemu podobne nie działają prawidłowo , bo dochodzi ogromna ekscytacja podróżą w nieznane , i prędzej zrujnowałbym budżet tudzież wątrobę niż usnął w samolocie . . . tak już mam .

13.jpg

W samolotach Qatar Airways ( podobnie jak Emirates ) o każdej porze dnia i nocy można sprawdzić w jakim kierunku znajduje się Mekka . . .

14.jpg

15.jpg

Na całe szczęście po wylądowaniu w Katarze mieliśmy kilka godzin na podreptanie po ogromnym lotnisku , wypicie kawy ( bardzo dobrej i bardzo drogiej ;) ) . Prócz tego dla każdego coś miłego :)

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Jeżeli ktoś nie lubi spacerów , może wezwać meleksy z kierowcą , albo skorzystać z kolejki piętro wyżej

21.jpg

22.jpg

Potem już tylko największy samolot pasażerski A380 z dziesięcioma wygodnymi fotelami w rzędzie ustawił się w kolejce do pasa startowego z nami na pokładzie . Po czterdziestominutowym oczekiwaniu wtoczyliśmy się na pas , unieśliśmy się w powietrze , a po kilkunastogodzinnym locie podczas którego obejrzałem siedem pełnometrażowych filmów i wysłuchałem dobrej muzyki , wylądowaliśmy na lotnisku w Sydney

23.jpg

24.jpg

25.JPG

Flag_of_Australia.png

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 17.02.2024 16:44 przez piotrf, łącznie edytowano 3 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2023 01:12

marekkowalak napisał(a):Ja również dołaczam do relacji.

Australia to kraj moich dziecięcych marzeń z czasów książek Szklarskiego o przygodach Tomka. I póki co - ze względu na budżet - w sferze odległych marzeń pozostaje. Ale pooglądać i poczytać mogę - tym bardziej że to chyba jedyna relacja z Australii na forum.

Atraksy i inne pająki będą? :mg: :mg:

Witam Cię Marku :D Nasz wyjazd pozwolił zaledwie na liźnięcie szerokiego tematu jakim jest Australia z Oceanią , myślę że na dokładniejsze poznanie pozwoliłby półroczny pobyt tam , w moim przypadku możliwy po wygraniu w totka :oczko:

Pająki będą i inne zwierzaki z Tajpanem pustynnym włącznie :mg:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.12.2023 08:15

Oczywiście jestem (i to bardzo!) Zainteresowany!

Niestety na najodleglejszym dla nas kontynencie nigdy nie byłem, choć od czasów stanu wojennego mieszka w okolicach Sydney spora część mojej Rodziny.... No ale oni nie zapraszali, a mnie długi czas nie było na to stać - i na wyjazd i na propozycje przyjazdu z mojej strony hihi

:)
Następna strona

Powrót do Australia