Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraj w Oceanii na grudniowe dni

W Australii żyje około 1500 rodzajów pająków, 4000 rodzajów mrówek i 350 rodzajów termitów. Australia jest domem dla 21 z 25 najbardziej jadowitych węży na świecie. Oceania obejmuje 14 krajów. Całkowita populacja kangurów wynosi obecnie prawie 50 milionów. Nowa Zelandia to jeden z trzech krajów na świecie, który posiada dwa oficjalne hymny narodowe. Autostrada nr 1 jest najdłuższą autostradą krajową na świecie. Ma około 14500 kilometrów długości.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.04.2024 20:56

Kapitańska Baba napisał(a):
Trochę jak gołębie ale te śmieszne czuby :lol: Śliczne :hearts:

Ładne te klify i teren tak niesamowicie zielony :hearts:

Nie jestem pewny , ale to chyba Gołąbek długoczuby - Ocyphaps lophotes , australijski endemit , spotkać je można niemal wszędzie w Australii , jednak w Katoomba w okolicach parkingu przy Echo Point było ich mnóstwo :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.04.2024 21:10

Pomiędzy bujną roślinnością zobaczyliśmy kaskadę i wspinających się na nią ludzi . Wody zbyt wiele nie było ( podczas naszego pobytu w Australii panowało wyjątkowo suche lato ) , ale trasa naszego spaceru wiodła włąśnie tamtędy . Wygodnymi schodami zeszliśmy na dół , żeby również przyjrzeć się bliżej kaskadzie . Na dole chwilę musieliśmy poczekać , bo w tym samym czasie taki
sam plan miała wycieczka z Indii ;)

958.jpg

959.jpg

960.jpg

961.jpg

962.jpg

963.jpg

964.jpg

965.jpg

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.04.2024 21:30

Wygodną ścieżką najpierw wzdłuż strumienia , a potem przez skalisty odcinek przeszliśmy na punkt widokowy , z którego mogliśmy zobaczyć spadający w przepaść wodospad .
Przy tak małej ilości wody sam wodospad nie kładł na kolana , jednak jego otoczenie jest piękne :D

966.jpg

967.jpg

968.jpg

969.jpg

970.jpg

971.jpg

972.jpg

973.jpg

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.04.2024 22:41

piotrf napisał(a):Przy tak małej ilości wody sam wodospad nie kładł na kolana , jednak jego otoczenie jest piękne :D

Gdyby wody było więcej, to prawdopodobnie nie byłoby dobrze widać tych ciekawych półek skalnych po których spływa, tak więc nie ma co marudzić :) . Roślinność niezmiennie piękna :tak: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2024 09:10

Te wielkie liście w poprzednim odcinku to paprocie????

Mnie tam wodospad sie podoba - taki delikatny :hearts: Przynajmniej można było blisko podejsć bez strachu że przewróci człowieka :oczko:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.04.2024 16:14

wiola2012 napisał(a):Gdyby wody było więcej, to prawdopodobnie nie byłoby dobrze widać tych ciekawych półek skalnych po których spływa, tak więc nie ma co marudzić :) .

Nie marudzę :smo: , to ani pierwszy , ani ostatni wodospad bez wody ( prawie ) w moim życiu :lol:

wiola2012 napisał(a): Roślinność niezmiennie piękna :tak: .

Mnie urzekły ogromne paprocie drzewiaste , w kilku miejscach przy szlaku tworzące całe zagajniki :D

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.04.2024 16:37

Kapitańska Baba napisał(a):Te wielkie liście w poprzednim odcinku to paprocie????

Tak , to paproć drzewiasta ( Dicksonia antarctica ) , największe jakie widziałem miały ponad 5 m wysokości , średnice pni 40 - 50 cm i "parasole" o średnicy chyba ponad 2 m .

946.jpg

Kapitańska Baba napisał(a):Mnie tam wodospad sie podoba - taki delikatny :hearts: Przynajmniej można było blisko podejsć bez strachu że przewróci człowieka :oczko:

:mg: Na dole , przy tej ilości wody i wysokości zamieniał się w mżawkę :lol:

wodospad.JPG

A to jedynie górna część wodospadu . . . :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.04.2024 16:49

O wielkości tego wodospadu mimo niewielkiej ilości wody niech świadczy zdjęcie drugiej kaskady ( fragment zdjęcia zamieszczonego poniżej ) , na którym widać ludzi , a do dna kanionu tych kaskad jest sporo

Druga kaskada.JPG

972.jpg

Góry Błękitne mają do zaoferowania bardzo dużo atrakcji , wiele kilometrów ciekawych szlaków , piękne jeziora po których organizowane są rejsy , dla miłośników 4 X 4 - wyprawy offroadowe , dla tych nieco wygodniejszych z Sydney organizowane są wycieczki na Wszystkie atrakcje Blue Mountains National Park .
Jeszcze taka strona Cliff Drive, Katoomba dla ewentualnych zainteresowanych

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.04.2024 22:00

W drodze powrotnej na klif spotkaliśmy ciekawą kamienną studnię . Obok niej , w cieniu ogromnego drzewa odpoczęliśmy na przygotowanych w tym celu ławkach i uzupełniliśmy płyny

974.jpg

975.jpg

976.jpg

Wracając na parking przy Echo Point w Katoomba wybraliśmy nieco inną drogę , a mianowicie asfaltową przez osiedla mieszkaniowe i podziwialiśmy rosnące wzdłuż niej rośliny i krzewy

977.jpg

978.jpg

979.jpg

980.JPG

981.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.04.2024 23:09

982.jpg

983.jpg

984.JPG

985.jpg

W budynku obok Echo Point można zobaczyć Live Aboriginal shows , niestety trzeba było na tą atrakcję nieco poczekać , na dodatek cały punkt widokowy i okolica opanowana była przez turystów z kraju kwitnącej wiśni , kolejni wysypywali się z kilku autokarów .

986.jpg

Przebiliśmy się przez tłum by ostatni raz popatrzeć na Góry Błękitne . Nie udało się nam przez lunetę dostrzec wspinaczy ( kolejka była zbyt duża ) , na zdjęciu , nawet z użyciem zoomu niewiele widać . . .

987.jpg

988.jpg

989.jpg

990.jpg

991.jpg

CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 11.04.2024 08:14

Przepięknie 8)
Większość tej roślinności chciałby mieć w swoim ogrodzie- klimat też by mi pasował , aby przetrwały... :hearts:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.04.2024 20:51

piotrf napisał(a):W drodze powrotnej na klif spotkaliśmy ciekawą kamienną studnię . Obok niej , w cieniu ogromnego drzewa odpoczęliśmy na przygotowanych w tym celu ławkach i uzupełniliśmy płyny

Uzupełniliście płyny wodą ze studni ? :oczko_usmiech:

Niesamowita jest ta roślinność w Australii. Kolor zieleni jest tak intensywny, że aż razi w oczy. Ale niektóre roślinki można też spotkać w polskich ogródkach.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.04.2024 21:18

CROberto napisał(a):Przepięknie 8)
Większość tej roślinności chciałby mieć w swoim ogrodzie- klimat też by mi pasował , aby przetrwały... :hearts:

Spora część tych roślin już jest w Polsce i chociaż nie tak powszechnie bujna , to zaaklimatyzowała się całkiem , całkiem :mg:
Klimat Australii bardzo mi odpowiada i chociaż mogę się wypowiadać jedynie na temat pełni lata , tylko jednego miesiąca ( grudzień ) , to z tego co wiem - tamten klimat jest dla mnie :mg: Od kiedy lekarze zabronili mi jazdy na nartach , za zimową zimą nie tęsknie :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.04.2024 21:43

megidh napisał(a):
piotrf napisał(a):Uzupełniliście płyny wodą ze studni ? :oczko_usmiech:

Niesamowita jest ta roślinność w Australii. Kolor zieleni jest tak intensywny, że aż razi w oczy. Ale niektóre roślinki można też spotkać w polskich ogródkach.

Gosiu , pojemnik na wodę ( termos ) podczas wędrówek towarzyszy mi do dnia dzisiejszego , czasem wrzucam do niego kilka kostek lodu , przy dłuższej trasie tabletkę Litorsalu - elektrolity . Jeżeli nie prowadzę - moim ulubionym napojem jest zimne piwo w lecie i herbata z cytryną ( czasem również z prądem :oczko_usmiech: ) w zimie :mg:

To prawda , roślinność w Australii jest niesamowita , zauroczyła mnie różnorodność i egzotyka , ale naszej rodzimej ( szczególnie teraz , na wiosnę ) też nic nie brakuje . Spacer po okolicy gdy wszystko obsypane jest kwiatami to czysta przyjemność :D

górki.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.04.2024 21:53

Przy parkingu w okolicach Echo Point do którego zmierzaliśmy zobaczyliśmy pomnik w parku o nazwie Lilianfels Park , który jest hołdem dla pierwszych budowniczych Convict Road - pierwszej drogi budowanej przez Góry Błękitne i otwartej do użytku w 1814 roku . Powstał w 2005 roku z inicjatywy Klubu Rotary w Katoomba na stulecie tego faktu . Pięć osób : dwie postacie Aborygenów , dwie postaci skazańców i pilnujący ich żołdak .

992.jpg

993.jpg

Tu zakończyliśmy zwiedzanie i opuściliśmy Blue Mountains National Park przejeżdżając przez ciekawą , zieloną miejscowość Katoomba

994.jpg

995.jpg

Jeżdżą tu piętrowe autobusy , prawie jak w Londynie ;) i ciekawe pojazdy z oldtimerami włącznie

996.JPG

997.jpg

998.JPG

999.jpg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Australia