Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraj w Oceanii na grudniowe dni

W Australii żyje około 1500 rodzajów pająków, 4000 rodzajów mrówek i 350 rodzajów termitów. Australia jest domem dla 21 z 25 najbardziej jadowitych węży na świecie. Oceania obejmuje 14 krajów. Całkowita populacja kangurów wynosi obecnie prawie 50 milionów. Nowa Zelandia to jeden z trzech krajów na świecie, który posiada dwa oficjalne hymny narodowe. Autostrada nr 1 jest najdłuższą autostradą krajową na świecie. Ma około 14500 kilometrów długości.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 04.01.2024 08:05

maslinka napisał(a):Ależ pięknie, Piotrze! :D Właśnie "rozpracowuję" ;) Hiszpanię, do której mam nadzieję się w końcu udać :D

Ja również liczę na relację, bo też zaczyna mi kiełkować w planach zimowy wyjazd do tych samych rejonów (Malaga, Grenada, Kordoba, Gibraltar).
majkik75
Cromaniak

Postnapisał(a) majkik75 » 04.01.2024 09:39

Hiszpania zawsze na :plusone: Poznaję kilka miejsc i piękną Rondę :chytry:

Ale już dawaj te kangury :serduszka:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2024 09:52

No i na tych zdjęciach czuć ciepło :D
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.01.2024 11:09

Tego słońca co jest na Twoich zdjeciach najbardziej mi brakuje.
Pomyślności w Nowym Roku Piotrze!
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.01.2024 18:44

Cropidło napisał(a):Witam.
W roku 2000 mój syn po ukończeniu liceum postanowił kontynuować edukację
w Sydney w Australii.Dwa lata póżniej w jego ślady poszła nasza córka.
Niestety nie wytrzymała rozłąki i wróciła po kolejnych dwóch latach.
Syn był twardszy i wrócił na stałe do Polski dopiero po siedmiu latach w roku 2007.
Były to dla nas bardzo trudne lata,szczególnie dla żony,której trudno było pogodzić się z rozłąką.

Witam Cię serdecznie w relacji :D
Bardzo dobrze Was rozumiem , tak długa rozłąka musiała być koszmarna , ale za to Wasze latorośle poznały kawał świata , który jednak różni się nieco od pozostałych jego części 8)

AgaGy napisał(a):Australia to marzenie moje i męża (w ramach zaliczania wszystkich kontynentów) a podczas ostatniej imprezy :piwo: mój mąż się zadeklarował, że zaczyna zbierać na podróż do Australii. Chętnie pozwolę się tam zabrać :rotfl: , więc będę pilnie robić notatki.

Były deklaracje - będzie podróż do Australii :D Swoją drogą zaliczenie wszystkich kontynentów to bardzo ambitny plan , będę trzymał kciuki , żeby się ziścił :spoko:
Wiele nie pomogę , odwiedziliśmy jedynie fragmenty Queensland i Nowej Południowej Walii , to zaledwie kilka kropli w morzu oferowanym przez ten kontynent :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.01.2024 19:04

marekkowalak napisał(a):
Ja również liczę na relację, bo też zaczyna mi kiełkować w planach zimowy wyjazd do tych samych rejonów (Malaga, Grenada, Kordoba, Gibraltar).

Szczerze polecam :tak: , bo każdy kawałek południowego wybrzeża Hiszpanii wart jest odwiedzenia :spoko:
Co do relacji - jak już kiedyś pisałem - muszę uporządkować chronologicznie te nasze wyjazdy , wybrać i obrobić zdjęcia , i może jednak najpierw zamknąć relację z Australii , bo na pisanie równoległe czasu raczej miał nie będę przed odejściem na emeryturę :oczko:

majkik75 napisał(a):Hiszpania zawsze na :plusone: Poznaję kilka miejsc i piękną Rondę :chytry:

Ale już dawaj te kangury :serduszka:

Walczę :mg: ze zdjęciami , tekstu już trochę jest , weekend przed nami - coś się zacznie :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.01.2024 19:13

piekara114 napisał(a):No i na tych zdjęciach czuć ciepło :D

Kapitańska Baba napisał(a):Tego słońca co jest na Twoich zdjeciach najbardziej mi brakuje.

Może uda się nieco naprawić sytuację zdjęciami z australijskim , nienachalnym , a przez to komfortowym ciepełkiem :D
Już za momencik :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.01.2024 20:24

Część druga

Po przywitaniu się z członkami australijskiej rodziny , przejechaliśmy ogromnego domu w jakim mieszkają , a tam na każdego czekał zestaw powitalny ( bardzo przydatny )

26.jpg

Widok z łazienki , która nam ( Agnieszce i mnie ) przypadła w udziale działał jak balsam i całkowicie wyparł z pamięci zimę

27.jpg

W ogrodzie basenu pilnowało dwóch chłopaków z ZZ TOP . . .

28.jpg

. . . nad którymi rosły takie "cusie" . . .

29.jpg

. . . a poniżej dojrzewały truskawki

30.jpg

Od strony drogi widok był również grudniowy , dominowały palmy zupełnie nie Tonowe

31.jpg

32.jpg

W ogrodzie sporo było motylków . . .

33.jpg

34.jpg

. . . a okolice grila patrolował taki smok

35.jpg

Gdy już miałem określić Sydney miejscem absolutnie idealnym , wręcz rajem , zobaczyłem na lodówce to

36.jpg

:mg:

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 09.01.2024 22:08 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 04.01.2024 21:08

Chłopaki z ZZTop boscy ;)
Dołączam się do polecenia Granady, Gibu czy Cordoby
Wspaniale miejsca, polecam także wybrzeże od Gibu na zachód, piękne plaże i fajne miasteczka
:)
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 04.01.2024 23:09

No i jest atraks, nawet dwa - na razie na zdjęciu.

Miałeś może (nie)przyjemność widzieć to bydlę na żywo? ;)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 04.01.2024 23:12

piotrf napisał(a):Który rejon wybrałaś na początek :?:

Jeszcze nie wybrałam, śledzę ceny lotów ;)
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.01.2024 23:42

marekkowalak napisał(a):No i jest atraks, nawet dwa - na razie na zdjęciu.

Miałeś może (nie)przyjemność widzieć to bydlę na żywo? ;)

Tak , kilka razy , ale one wbrew sensacjom filmowym nie rzucają się stadami na ludzi :oczko:

maslinka napisał(a):Jeszcze nie wybrałam, śledzę ceny lotów ;)

Trzymam kciuki :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.01.2024 23:51

Moje pierwsze spotkanie z Australią było bardzo dawno temu , gdy zarażony czytaniem z domowej biblioteki rodziców wygrzebałem książkę , kolejną pozycję z serii , którą czytali chyba wszyscy .
Wtedy ten kraj kojarzył mi się z jakimś egzotycznym światem równoległym , na domiar złego globus jasno tłumaczył , że oni tam chodzą do góry nogami . . .

Tomek.jpg

Najmniejszy , najstarszy , najbardziej płaski i najbardziej suchy kontynent naszego globu leżący na półkuli południowej , oblany ze wszystkich stron wodami oceanów - od zachodu i południa Oceanu Indyjskiego , od wschodu i północy morzami Pacyfiku - Tasmana , Koralowego , Arafury i Timoru , a to równa się wyjątkowy .
Formalnie jest to Związek Australijski powstały 1 stycznia 1901 roku po tym , jak w latach 1898-1899 opracowano konstytucję , przyjętą w dwóch powszechnych referendach przez wszystkie rejony i podpisaną przez Królową Wiktorię . Od tej pory jest to państwo demokratyczne obejmujące kontynent Australia , wyspę Tasmanię i inne znacznie mniejsze wyspy na Oceanach Indyjskim i Spokojnym , z ustrojem monarchia parlamentarna - teoretycznie monarcha ( obecnie król Karol III , a raczej reprezentujący go gubernator , sprawujący głównie funkcje reprezentacyjne ) i dwuizbowy Parlament Federalny dzielą się władzą . Mają fajny herb :)

Herb Australii.jpg

Dzisiaj to wysoko rozwinięty kraj ( drugi po Norwegii na świecie pod względem rozwoju społecznego i kulturalnego ) , którego początki państwowości wywodzą się z brytyjskiej kolonii karnej , po tym jak Stany Zjednoczone ogłosiły niepodległość ( 1776 r. ) i brytyjski wymiar sprawiedliwości nie mógł już wysyłać tam skazańców . Pierwszy transport więżniów przypłynął w okolice dzisiejszego Sydney w 1788 roku . Pierwszymi posiadaczami ziemskimi byli więc strażnicy więzienni , a potem osadzeni , którzy odbyli już karę . Ich szybkie wzbogacanie się spowodowało kolonizację ludzi wolnych i już w 1829 roku została złożona w okolicach dzisiejszego miasta Perth ( a więc w bezpiecznej odległości od kolonii karnych ) pierwsza osada wolnych kolonistów . Już dziesięć lat po tym fakcie przybyli pierwsi kolonizatorzy z Polski i innych krajów europejskich , więc liczba wolnych ludzi przekroczyła szybko liczbę skazańców . Polski naukowiec Paweł Edmund Strzelecki prowadzący badania geologiczne odkrył pokłady złota na terenie Tasmanii i w Nowej Południowej Walii , po ogłoszeniu tego faktu kolonizacja ruszyła pełną parą . . .

Nieco później :oczko: spacerowaliśmy w pobliżu tego miejsca . . .

37.jpg

38.jpg

39.jpg

40.jpg

41.jpg

42.jpg

Łodygi tych kwiatuszków rosną nawet do czterech metrów ( średnio 3 - 3,5 m miały te , które spotkaliśmy )

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 05.01.2024 20:47

piotrf napisał(a):Wtedy ten kraj kojarzył mi się z jakimś egzotycznym światem równoległym , na domiar złego globus jasno tłumaczył , że oni tam chodzą do góry nogami . . .
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

piotrf napisał(a):Nieco później :oczko: spacerowaliśmy w pobliżu tego miejsca . . .

Fajne miejsce na spacer. Te olbrzymie płaskie kamole układają się w ciekawy chodnik.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 06.01.2024 00:27

megidh napisał(a):Fajne miejsce na spacer. Te olbrzymie płaskie kamole układają się w ciekawy chodnik.

To prawda , Gosiu , ale ten przypominający miejscami skalny chodnik , to krawędź kanionu wyciętego przez jedną z rzek na południowo zachodnich obrzeżach Sydney :verryhappy: Nic nie było w stanie zatrzymać nas w domu , na dodatek Iden ( najmłodszy w australijskiej rodzinie nastolatek , zafascynowany między innymi fotografią i pająkami :tak: ) zaproponował , że pokaże nam fragment dzikiej okolicy :verryhappy:

43.jpg

44.jpg

45.jpg

46.jpg

47.jpg

48.JPG

49.jpg

50.jpg

51.jpg

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Australia