Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraj w Oceanii na grudniowe dni

W Australii żyje około 1500 rodzajów pająków, 4000 rodzajów mrówek i 350 rodzajów termitów. Australia jest domem dla 21 z 25 najbardziej jadowitych węży na świecie. Oceania obejmuje 14 krajów. Całkowita populacja kangurów wynosi obecnie prawie 50 milionów. Nowa Zelandia to jeden z trzech krajów na świecie, który posiada dwa oficjalne hymny narodowe. Autostrada nr 1 jest najdłuższą autostradą krajową na świecie. Ma około 14500 kilometrów długości.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2024 22:08

Jer napisał(a):
Kolejne konkretne wakacje to miała być Norwegia . Sama , ale dokładnie . Niestety nie znalazłem chętnych na realizację takich planów.

Życzę wytrwałości w szukaniu towarzyszy i realizacji planu zwiedzania Norwegii. Ja miałem to szczęście i wielkiego farta, że przez miesiąc w ubiegłym wieku, mogłem tam przez miesiąc żyć i pracować u miejscowych w domach.
:)

Mea culpa , źle napisałem , chętni byli , ale zgranie urlopów na taki wyjazd okazało się niemożliwe do zrealizowania .
Emerytura zbliża się wielkimi krokami :oczko: , więc szansa jest :tak:
Miesięcznego pobytu w Norwegii zazdroszczę w tym pozytywnym znaczeniu , przez tak długi okres czasu można sporo zobaczyć i poczuć klimat miejsca i kraju :tak:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.03.2024 19:18

Żaden wytwór ręki ludzkiej nie jest tak wspaniały i doskonały jak to co może stworzyć natura :) :

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.03.2024 20:17

Wiolu , to wszystko prawda :D , jeszcze spotkamy się z tak pięknie kolorowym klifem w okolicach portu Sydney . . . ale to za czas jakiś :smo:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.03.2024 21:26

Część szósta

Kolejnego dnia po śniadaniu wsiedliśmy do samochodu i pojechaliśmy na stację kolejową , gdzie za pomocą kart opal zakupiliśmy bilety na pociąg . Po kilku minutach oczekiwania wsiedliśmy do bardzo wygodnego , klimatyzowanego wagonu , który zazwiózł nas do centrum miasta . Wysiedliśmy na stacji w pobliżu zabytkowego Queen Victoria Building w centralnej dzielnicy biznesowej
Sydney . QVB połączony jest przejściem podziemnym ze stacją kolei . Zaprojektowany przez architekta George'a McRae , neoromański budynek został zbudowany w latach 1893-1898 i ma wymiary 30 metrów szerokości i 190 metrów długości .

QVC.jpg

QVB na mapie Sydney

Kopuły zostały zbudowane przez Ritchie Brothers - firmę zajmującą się konstrukcjami stalowymi , która budowała także pociągi , tramwaje i sprzęt rolniczy . Budynek wypełnia sektor ograniczony ulicami George , Market , York i Druitt . Zaprojektowany jako dom targowy , był używany również do różnych innych celów , przeszedł przebudowę i ulegał zniszczeniu aż do jego renowacji i
powrotu do pierwotnego kształtu pod koniec XX wieku . Nieruchomość jest współwłasnością miasta Sydney i Link REIT , i została wpisana do Państwowego Rejestru Dziedzictwa Nowej Południowej Walii w dniu 5 marca 2010 r. Żaden z okolicznych ( wspaniałych skądinąd ) nowoczesnych budynków nie przykuwa tak uwagi jak QVB , do niego jeszcze wrócimy kilka razy . . .

641.jpg

642.jpg

643.jpg

644.jpg

645.jpg

646.jpg

Typowo miejski spacer rozpoczęliśmy od York Str.

647.jpg

648.jpg

:papa:
Ostatnio edytowano 03.06.2024 19:56 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 06.03.2024 09:59

Wycieczka po klifach - wyborna... 8)
Wszystko pięknie pokazane - Ci z National Geografic, mogli by być zazdrośni... :oczko:

Dla swojego dobrostanu - niech lepiej tu nie zaglądają... :mg:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.03.2024 16:09

CROberto napisał(a):Wycieczka po klifach - wyborna... 8)
Wszystko pięknie pokazane - Ci z National Geografic, mogli by być zazdrośni... :oczko:

Dla swojego dobrostanu - niech lepiej tu nie zaglądają... :mg:

Dziękuję :proszedzieki: , cieszę się że Ci się podobało :D
Mocno przesadziłeś , Robercie , z tym National Geografic :lol: , gdzie mnie do Zawodowców . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.03.2024 16:21

Spacerujemy dalej w kierunku Cockle Bay oglądając miasto

649.jpg

650.jpg

651.jpg

652.jpg

653.jpg

654.jpg

655.jpg

656.jpg

657.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2024 11:17

Dlaczego z całej plejady zatok i zatoczek Sydney na pierwszy spacer po cetralnej części miasta wybraliśy właśnie Cocle Bay w Darling Harbour ? Otóż w niej znajduje się Sydney Aquarium and Wildlife - miejsce godne polecenia , gdzie można dokładnie przyjrzeć się faunie i florze oceanów bez konieczności nurkowania i długich poszukiwań pod wodą . Spacer nabrzeżem był bardzo przyjemny , prócz okolicznej architektury oglądaliśmy z daleka zacumowane w marinie jachty motorowe za miliony monet , naszą uwagę przyciągnęła też fontanna z realistycznymi rzeźbami ptaków ( żurawi ) w różnych pozach . . .

658.jpg

659.jpg

660.jpg

661.jpg

662.jpg

663.jpg

664.jpg

665.jpg

666.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2024 11:28

667.jpg

668.jpg

W porcie niedaleko Akwarium reklamują się kolejne atrakcje miasta : Taronga Zoo , rejsy po zatoce Captain Cook Cruises , wycieczki otwartymi autokarami i wiele innych .

669.jpg

670.jpg

671.jpg

Wreszcie dotarliśmy do głównej atrakcji na dzisiejszy dzień , zakupiliśmy bilety i zagłębiliśmy się w świat roślin i zwierząt żyjących pod wodą . . .

Opinie na temat tego rodzaju przybytków są bardzo różne , przeciwnicy wskazują na fakt zamknięcia stworzeń w sporej , ale jednak ograniczonej przestrzeni , ja jednak to widzę nieco inaczej .
W ostatnim czasie na Wielkiej Rafie Koralowej ( a także na pozostałych rafach koralowych na świecie ) zaobserwowano niepokojące przyspieszenie blaknięcia koralowców , które powoduje zatrzymanie ich wzrostu , może też prowadzić do wymierania całych kolonii koralowców , więc oceanaria mogą być kiedyś jedynymi miejscami , gdzie zobaczymy w niezmienionych formach i kolorach zdrowy fragment rafy z jej mieszkańcami . Prócz tego w oceanariach prowadzony jest monitoring poszczególnych gatunków i badania mające jako cel główny ich ochronę .

672.jpg

673.jpg

674.jpg

marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 10.03.2024 11:47

Klify piękne, szczęka opada. Zdecydowanie inny świat niż Europa.

Widzę, że coraz więcej osób wkurzają Japońce z tymi swoimi aparatami, trzaskający tysiące zdjęć każdej kępce trawy i blokujący ruch gdzie się da. :ciska: :ciska:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2024 17:13

marekkowalak napisał(a):Klify piękne, szczęka opada. Zdecydowanie inny świat niż Europa.

To prawda , nie jeden raz wzbudzały nasz zachwyt :plusone: , to dotyczy zarówno kształtu jak i zmieniającej się w słońcu kolorystyki :D

marekkowalak napisał(a):Widzę, że coraz więcej osób wkurzają Japońce z tymi swoimi aparatami, trzaskający tysiące zdjęć każdej kępce trawy i blokujący ruch gdzie się da. :ciska: :ciska:

W Australii jest ich naprawdę dużo ( mają stosunkowo blisko , samochodami jeżdżą po tej samej stronie :oczko: ) , nie stanowią dla mnie żadnego problemu , dopóki nie wchodzą przed obiektyw , uniemożliwiając wykonania zdjęcia . Przecież gdy widzę kogoś robiącego zdjęcie uważam za normalne odczekanie chwili , aż to zdjęcie zostanie zrobione , a nie wchodzę przed robiącego zdjęcie zasłaniając mu cały widok kapeluszem , czy plecami . :oczy: Tak mnie wychowano i dla mnie to normalne , ale jak się okazuje - nie dla wszystkich młodych ludzi , nie jestem też przekonany czy nacja odgrywa w tym przypadku rolę główną . . .
Podczas spaceru klifami Royal National Park wiedziałem , że będziemy wracać tą samą drogą i spokojnie , bez tłumów dam radę zrobić zdjęcia :mg:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2024 17:32

675.jpg

676.jpg

677.jpg

678.jpg

679.jpg

W tunelach było bardzo dużo rodziców z zaaferowanymi dziećmi , które z wypiekami na twarzy oglądały pływające tam ryby różnej maści , kształtów i gatunków , robiły zdjęcia i żywo opowiadały
w różnych językach swoim rodzicom i wszystkim wokół swoje wrażenia

680.jpg

681.jpg

682.jpg

683.jpg

684.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2024 20:38

685.jpg

686.jpg

Dotarliśmy w końcu do miejsca , gdzie pływały syreny :oczko: , które mamiły swym śpiewem marynarzy pływających po ciepłych morzach i wiodły na pokuszenie , aż do całkowitej zguby . . . :tak:
Swoją drogą ciekawe co oni ( ci marynarze ) jedli i pili , że widzieli w tych sympatycznych skądinąd stworzeniach piękne kobiety z ogonem i słyszeli podobne anielskim śpiewy :mg:
Na wszelki wypadek wyszliśmy z tunelu i skierowaliśmy się do basenu z pomostem , na którym już nie było widać żadnego marynarza , nawet kiepskiego ( trzeźwego ) pirata , za to po kilku minutach wypłynęła ona :serduszka:

687.jpg

688.jpg

689.jpg

690.jpg

691.jpg

692.jpg

693.jpg

694.jpg

Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.03.2024 10:54

Ufff, nareszcie wolny dzień i mogę nadrobić zaległości :oczko:
Powtórzę raz jeszcze - klify absolutnie przepiękne :hearts:

Oceanarium - super! Te kolorowe rybki na wyciągnięcie ręki :hearts:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2024 17:59

Roślinność prawie jak na Hawajach; rafa koralowa przypomniała mi trochę tę z Morza Czerwonego, gdzie się dałem namówić na pływanie. Spacer po klifie bardzo w moim guście - zawsze z przyjemnością spaceruję tego typu urwistymi brzegami.
W kwestii namiotu na plaży: z tego co wiem, to nocowanie w Australii poza miejscami wyznaczonymi może drogo kosztować (dotyczy to również kamperów).

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Australia