Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraj w Oceanii na grudniowe dni

W Australii żyje około 1500 rodzajów pająków, 4000 rodzajów mrówek i 350 rodzajów termitów. Australia jest domem dla 21 z 25 najbardziej jadowitych węży na świecie. Oceania obejmuje 14 krajów. Całkowita populacja kangurów wynosi obecnie prawie 50 milionów. Nowa Zelandia to jeden z trzech krajów na świecie, który posiada dwa oficjalne hymny narodowe. Autostrada nr 1 jest najdłuższą autostradą krajową na świecie. Ma około 14500 kilometrów długości.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.12.2023 08:29

Piotrze, w Katarze nie kusiło wyjść z lotniska i udać się na miasto? Czy czasu za dużo na lotnisko, a za mało na miasto?
7 lat temu nie było jeszcze słynnych lotniskowych ogrodów Orchard?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2023 16:14

tony montana napisał(a):Oczywiście jestem (i to bardzo!) Zainteresowany!

Niestety na najodleglejszym dla nas kontynencie nigdy nie byłem, choć od czasów stanu wojennego mieszka w okolicach Sydney spora część mojej Rodziny.... No ale oni nie zapraszali, a mnie długi czas nie było na to stać - i na wyjazd i na propozycje przyjazdu z mojej strony hihi

:)

Witaj Tony :D , dla nas była to również wyprawa życia i już raczej nie powtórzy się :oczko_usmiech: , chociaż jest na południowym Pacyfiku kilka wysp , które z wielką przyjemnością odwiedziłbym ( seryjnie :mg: ) choćby w przyszłym roku , gdyby tylko było mnie na to stać . . .

piekara114 napisał(a):Piotrze, w Katarze nie kusiło wyjść z lotniska i udać się na miasto? Czy czasu za dużo na lotnisko, a za mało na miasto?
7 lat temu nie było jeszcze słynnych lotniskowych ogrodów Orchard?

The Orchard to dość młoda sprawa ( otwarte w listopadzie 2022 roku ) , a nieco ponad dwie godziny pomiędzy lotami to zbyt krótki czas na zwiedzanie Kataru , dodatkowo część ekipy ułożyła się na wygodnych fotelach i odpoczywała w pozycji horyzontalnej . . . nam pozostał interesujący spacer po jednym z największych lotnisk świata . :smo:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2023 17:03

Z okazji nadchodzących świąt i nieuchronnie zbliżającego się wyjazdu , w relacji nastąpi przerwa , za którą przepraszam ( ciąg dalszy nastąpi w styczniu ) , jednocześnie wszystkim nam życzę

Zdrowych ,
Radosnych ,
Rodzinnych ,
Szczęśliwych Świąt !

Sretan Božić

tit.jpg
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.12.2023 18:24

Piotr - dla Ciebie i całej Rodziny dużo zdrowia przede wszystkim i trochę kasy, aby można było zrealizować marzenia wyjazdowe i dalej czuć, że się Żyje :)
Dziękuję bardzo za życzenia !
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.12.2023 22:08

Oj, oj, oj, w bardzo odległe miejsce polecieliście.
Ja raczej nigdy tam nie dotrę, więc z chęcią pozwiedzam wirtualnie z Tobą miejsca, które odwiedziłeś.
A zapowiada się bardzo ciekawie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.12.2023 22:23

piotrf napisał(a):WstępGdy podczas świąt Bożego Narodzenia 2015 roku padła propozycja żeby następną wigilię spędzić rodzinnie w Australii

Doczekałem się :smo: :verryhappy:
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 23.12.2023 10:18

Witam.
W roku 2000 mój syn po ukończeniu liceum postanowił kontynuować edukację
w Sydney w Australii.Dwa lata póżniej w jego ślady poszła nasza córka.
Niestety nie wytrzymała rozłąki i wróciła po kolejnych dwóch latach.
Syn był twardszy i wrócił na stałe do Polski dopiero po siedmiu latach w roku 2007.
Były to dla nas bardzo trudne lata,szczególnie dla żony,której trudno było pogodzić się z rozłąką.
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 23.12.2023 21:07

Australia to marzenie moje i męża (w ramach zaliczania wszystkich kontynentów) a podczas ostatniej imprezy :piwo: mój mąż się zadeklarował, że zaczyna zbierać na podróż do Australii. Chętnie pozwolę się tam zabrać :rotfl: , więc będę pilnie robić notatki.

Wesołych Świąt!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.12.2023 21:08

Piotrze,
Radosnych i spokojnych świąt!
Spełnienia wszelkich marzeń.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.12.2023 21:33

Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt, Piotrze! :D Wszystkiego, co najlepsze!
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 24.12.2023 07:55

Wesołych Świąt i czekam cierpliwie na ciąg dalszy.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.01.2024 22:27

SRETNA NOVA GODINA :verryhappy:

Serdecznie witam wszystkich zainteresowanych :proszedzieki: , dziękuję za życzenia i obiecuję , że jak tylko ogarnę się po ostatnim wyjeździe ( wczoraj wróciliśmy z Hiszpanii ) , nastąpi kontynuacja tej relacji . Póki co kilka zdjęć - jeszcze ciepłych :lol:

H1.jpg

H2.jpg

H3.jpg

H4.jpg

H5.jpg

H6.jpg

H7.jpg

H8.jpg

H9.jpg

H10.jpg

H11.jpg

H12.jpg

H13.jpg

H14.jpg

H15.jpg

H16.jpg

H17.jpg

Samych wspaniałości życzę Wam wszystkim w tym Nowym 2024 Roku , cudownych , niezapomnianych podróży , zdrowia i spełnienia wszystkich marzeń :D

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.01.2024 22:31

Ależ pięknie, Piotrze! :D Właśnie "rozpracowuję" ;) Hiszpanię, do której mam nadzieję się w końcu udać :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.01.2024 23:30

Za każdym razem w Hiszpanii znajdujemy mnóstwo miejsc godnych uwagi , więc jeżeli nie wybieracie się tam na miesiąc to z pewnością masz twardy orzech do zgryzienia :oczko: :tak:
Który rejon wybrałaś na początek :?: , nas urzekło południe , jest niemal idealne na przełom roku z uwagi na panujące tam temperatury - najniższa zapamiętana w nocy to +12 , w dzień średnio +18 , ale jednego dnia przekroczyła +25 :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.01.2024 01:05

tony montana napisał(a):Piotr - dla Ciebie i całej Rodziny dużo zdrowia przede wszystkim i trochę kasy, aby można było zrealizować marzenia wyjazdowe i dalej czuć, że się Żyje :)

To w podróżowaniu w naszych czasach ważny element ( nie najważniejszy :oczko: ) i tego życzę nam wszystkim , żeby nas było stać na podróże małe i duże :D

megidh napisał(a):Oj, oj, oj, w bardzo odległe miejsce polecieliście.

To prawda , Gosiu i muszę przyznać , że te długie godziny spędzone w samolocie potrafią wymęczyć . . . , za to widoki niecodzienne i egzotyczne to uczucie zacierają

Janusz Bajcer napisał(a):Doczekałem się :smo: :verryhappy:

Cieszę się , że jest zainteresowanie :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Australia