Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kradzież pieniędzy z karty kredytowej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirmsi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 08.09.2005 06:47

Witam!

Byłem w Chorwacji w pierwsze połowie lipca tego roku
przez 2 tygodnie. Nie wiem jak to się stało, ale
1,5 miesiąca później, juz po powrocie do Polski,
pod koniec sierpnia i na początku września zaczęły ginąc środki
pieniężne z mojej karty kredytowej MasterCard,
aż do wyczerpania limitu - ukradzino w sumie ok. 4 tys. PLN.
Z wykazu operacji bankowych wynika, ze ktos placil
moja karta w Chorwacji, podczas gdy ja bylem w kraju,
i mialem swoja karte kredytowa przy sobie.

Zorientowalem sie dopiero, gdy odrzucona zostala
operacja przy probie zakupu ze wzgledu na przekroczony limit.
Przypuszczam, że padlem ofiara skimmingu - w jakiś sposób zostały skopiowane dane mojej karty, i złodziej korzystał z nich do przeprowadzania transakcji w Chorwacji.

Użyłem karty 5-cio krotnie, głownie na stacjach
benzynowych, przy opłacie za prom w Splicie
oraz jeden raz w restauracji.
Czy ktos miał podobne problemy?
Jak postąpić z Bankiem by odzyskac pieniądze?

pozdr,
MM
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 08.09.2005 08:18

Mysle ze szanse sa niemal zadne na odzyskanie pieniedzy. Jak im udowodnisz ze w tym czasie nie byles w chorwacji, albo ze to ktos z twojej rodziny nia nie placil...... oczywiscie napisz pismo do dyrekcji banku i na policji zglos kradziez ale watpie czy cokolwiek wskorasz poza ewentualnym rozlozeniem na raty splaty debetu i moze nizszym jego oprocentowaniem.
marcek_pl
Odkrywca
Polecam zmienic bank :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 08.09.2005 08:23

A tak powaznie to kiedys mialam taka sytuacje z karta Visa PKO BP, ze ktos w USA zaplacil moja karta, wtedy uznali reklamacje.

Obecnie mam karte Citibanku i w internecie sprawdzam sobie saldo czesto. Mimo, ze Citi ma opinie banku drogiego, ja mam te karte od 1997 roku i jestem bardzo zadowolona (splacam jednak zadluzenie w terminie). Kilka razy reklamowalam rozne rzeczy i zawsze mi je uznawano. Przyznam jednak, ze nie bylam w takiej sytuacji jak Ty.

Ja bym wystosowala pismo czy co tam z reklamacja do banku.

Pozdrowienia!
mirmsi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 08.09.2005 08:40

Tomek O. napisał(a):Mysle ze szanse sa niemal zadne na odzyskanie pieniedzy. Jak im udowodnisz ze w tym czasie nie byles w chorwacji, albo ze to ktos z twojej rodziny nia nie placil...... oczywiscie napisz pismo do dyrekcji banku i na policji zglos kradziez ale watpie czy cokolwiek wskorasz poza ewentualnym rozlozeniem na raty splaty debetu i moze nizszym jego oprocentowaniem.

Zapewne masz racje, ale czy nie sadzisz, ze system kart kredytowych,
jest dziurawy problem bedzie narastal?
Czy bank nie jest ubezpieczony od tego typu sytuacji?
Czy nie powinien ponosic konsekwencji nedoskonalosci
sytemu.
Naprawde pilnowalem karty i nie tracilem jej z oczu - a stalo sie.
Kazdy mogl sie wpakowac w ta sytuacje.

W punktach handlowych nie wymagaja PINu
i nie spradzaja tozsamosci kupujacego -
daja tylko rachunek do podpisu.
Falszerze po prostu kopiuja pasek magnetyczny
i naklejaja na inna karte. Co za problem
uzyc jej potem jako swojej...

pzdr,
MM
mirmsi
Plażowicz
Re: Polecam zmienic bank :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 08.09.2005 08:45

marcek_pl napisał(a):A tak powaznie to kiedys mialam taka sytuacje z karta Visa PKO BP, ze ktos w USA zaplacil moja karta, wtedy uznali reklamacje.

Obecnie mam karte Citibanku i w internecie sprawdzam sobie saldo czesto. Mimo, ze Citi ma opinie banku drogiego, ja mam te karte od 1997 roku i jestem bardzo zadowolona (splacam jednak zadluzenie w terminie). Kilka razy reklamowalam rozne rzeczy i zawsze mi je uznawano. Przyznam jednak, ze nie bylam w takiej sytuacji jak Ty.

Ja bym wystosowala pismo czy co tam z reklamacja do banku.

Pozdrowienia!

Ja jestem w Banku Slaskim, nie mam mozliwosci online
sprawdzenia biezacych transakcji.
Dowiaduje sie o nich dopiero gdy przyjdzie rozliczenie
raz na miesiac.
Jak wiec moglem sie zorientowac, ze jestem okradany?

Pewnie teraz zaplace za czyjes szalenstwa, zamiast za rok
ponownie odwiedzic Chorwacje. :(
Chyba wyleczylem sie z korzystania z k. kredytowych...
Jesli obciaza mnie za wszystko, zrezygnuje z uslug tego banku...

pzdr,
MM
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 08.09.2005 09:41

mirmsi napisał(a):Użyłem karty 5-cio krotnie, głownie na stacjach benzynowych, przy opłacie za prom w Splicie oraz jeden raz w restauracji.

A płacąc w restauracji poszedłeś z kelnerem do terminala, czy dałeś mu karte czekając na wydruk przy stoliku??
Bo jeśli tak to najpewniej tam mogli Ci zeskanować karte.

Pozatym dla mnie jest to dośc dziwne zostawić konto bankowe bez spawdzania, co sie na nim dzieje i czekać na comiesięczny wydruk z banku

Ja spawdzam stan konta przynajmniej raz na 2 dni, nie mówiąc juz o tym, że wybierając kase "ze ścianki" też lookne co i jak na koncie...

Parafrazując hasło reklamowe pewnego sklepu, mozna powiedzieć iż:

"Liga Mistrzów i Karty Kredytowe są jak Media Markt... NIE DLA IDIOTÓW...!!
pozdr :?
Ostatnio edytowano 08.09.2005 09:49 przez zawis, łącznie edytowano 1 raz
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 08.09.2005 09:46

Na pewno musisz skontaktować się z bankiem i wyjaśnić sytuację oraz zgłosić oficjalnie reklamację. Sprawdź też w jakich dniach/godzinach używano Twojej "lewej" karty. Być może Ty w podobnym czasie używałeś jej w Polsce, będzie to dowód, że nie mogłeś jednej karty użyć w Chorwacji i za kilkanaście minut ponownie w Polsce.

Walcz o swoje! Ja mam kartę Citibanku i podobną sprawę (ktoś zapłacił "moją" kartą, ale w Polsce) rozpatrzono na moją korzyść.

ooloo :D
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.09.2005 10:12

mam tylko nadzieje ze nikt jej nie wykorzystal przez kupowanie na internecie, no ale wtedy mislaby miec wiecej informacji niz tylko zeskanowany pasek. Mnie sie to nigdy nie zdarzylo, ale ja glownie place maestro lub diners, nigdy mastercard - ona mi sluzy do placenia przez internet lub jak biore cos na kredyt.

Tez uwazam ze powinienes jak najbardziej zlozyc reklamacje, jezeli dokonywales tutaj jakiejs kupni a odbilo ci karte powiniees tez dostac slip ze nie moze byc zrealizowana.
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 08.09.2005 12:50

chyba nie ma sie czym martwic, złóż reklamacje na te trasakcje nie bedzie przeciez autoryzacji. U mnie - BZWBK VISA odpowiadam za to co wymaga PIN-u. Pozostałe można reklamowac (przynajmniej teoretycznie)
pozdrawiam
mirmsi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 08.09.2005 13:52

ooloo napisał(a):Na pewno musisz skontaktować się z bankiem i wyjaśnić sytuację oraz zgłosić oficjalnie reklamację. Sprawdź też w jakich dniach/godzinach używano Twojej "lewej" karty. Być może Ty w podobnym czasie używałeś jej w Polsce, będzie to dowód, że nie mogłeś jednej karty użyć w Chorwacji i za kilkanaście minut ponownie w Polsce.

Walcz o swoje! Ja mam kartę Citibanku i podobną sprawę (ktoś zapłacił "moją" kartą, ale w Polsce) rozpatrzono na moją korzyść.

ooloo :D

Tak tez zrobilem, zdziwilo mnie jednakze to,
ze nikt z obslugi banku nie spotkal sie
z podobna sytuacja. Wrecz zaczeli mi wmawiac,
ze to ja sam musialem jej uzyc, bo niemozliwe jest
abym byl w Polsce i jednoczesnie placil rachunki w Zagrzebiu!!!
Czyzby nie slyszeli o skimmingu?
Niekompetencja czy zla wola?

Co dziwne pamietam, ze kiedy wyrabialem
karte przed wakacjami - nie pouczono mnie
o takim niebiezpieczenstwie, ani o tym,
ze nie powinienem ani na chwile nie tracic
karty z zasiegu wzroku, .

W umowie nie pisze tez nic na temat
konsekwencji takiej sytuacji.
Tylko ogolne stwierdzenia.
Jest cos o ew. odpowiedzialnosci
150 euro z mojej strony.
Oraz o odpow. za zabezp. PIN i
o dzialaniu na wypadek zagubienia karty.
Moze media powinny naglasniac takie przypadki.
Mniej osob nadzialoby sie tak jak ja.

Reklamacje w banku zlozylem, oczywiscie
doniose o fakcie oszustwa na Policji.
Tylko co to da...

pzdr,
MM
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 08.09.2005 15:56

Możesz spróbować wysłać informację o kradziezy do policji chorwackiej (najlepiej po angielski lub chorwacku). Muszisz opisać miejsca gdzie karta była używana w których godzinach i może pamiętasz jakieś szczegóły ludzi którzy twoją kartę mieli w ręku, oraz miejsca i godziny użycia karty przez złodzieja - wiele miejsc ma kamery, moze da się ich złapac. Chorwaci dużo robią zeby uchodzić z a kraj bezpieczny dla turystów więc może się ruszą. Możesz próbować wysłac informację do ichniejszej ambasady w Polsce- oni powinni przekazać informację gdzie trzeba.
Bank jest zapewne ubezpieczony, mam nadzieje że karta już została zastrzeżona. Na naszą policję raczej bym nie liczył co nie znaczy że fakt zgłoszenia kradziezy pieniędzy z karty może miec istatne znaczenie przy rozmowach z bankiem.
altE
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) altE » 08.09.2005 16:44

mirmsi napisał(a):Ja jestem w Banku Slaskim, nie mam mozliwosci online
raz na miesiac.
(...)

hm.... coś nie tak.. ja też mam konto w śląskim i jakoś korzystam online....
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 08.09.2005 16:51

altE napisał(a):
raz na miesiac.
(...)

Po prostu nie ma założonego swojego konta internetowego.

Pozdrawiam
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 08.09.2005 17:07

Pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie. Jestem gliną i to z Sekcji Dochodzeniowej. Nie widzę najmniejszego sensu w zgłaszaniu tego typu zdarzeń w Polsce na Policji. Zgłoszenie faktu popełnienia przestępstwa ma na celu ustalenie tego przestępcy i postawienie go przed Sądem. Jako Polska Policja nie mamy możliwości aby tego dokonać. Nie możemy postawić przed polskim Sądem Chorwata nawet jak zabił kogoś w swoim kraju. Właściwa do ścigania sprawcy tego czynu jest tylko i wyłącznie Policja Chorwacka. Na pewno w Banku powiedzą że masz przynieść zaświadczenie z Policji że taki fakt został zgłoszony tylko pytanie po co ?
Chyba tylko po to żeby po 2 miesiącach od zgłoszenia ( akta przeleżą w szafie i nikt się tym nie zajmie bo nie ma jak ) otrzymać postanowienie o umorzeniu z jakimś bzdurnym uzasadnieniem że pomimo wszelkich starań nie zdołąno zatrzymać sprawcy.
Jednak nie mam najmniejszego pomysłu na to jak rozwiązać tego typu sprawę. Myślę że pomysł z Ambasadą Chorwacji w Polsce jest jakimś rozwiązaniem.
Daj znać na bieżąco jak sprawa się rozwiją to na pewno coś podpowiem i postaram sie pomóc.
Pozdrawiam
mirmsi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 08.09.2005 18:37

altE napisał(a):
raz na miesiac.
(...)

Owszem z karty platniczej Maestro korzystam online,
karta kredytowa MasterCard niestety nie ma tej opcji...

pzdr,
MM
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone