Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kradzież pieniędzy z karty kredytowej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 06.07.2007 21:38

Osobiście nie dysponujemy z mężem taką kartą, jednak to ciekawe o czym piszesz. Opcja chyba tylko jedna, zmień bank, wierzyciela no i oczywiście kartę. :papa:[/quote]

w mbanku też teraz chyba takie coś wprowadzili , to cytat z ich stony:

Karty kredytowe visa: 3% min. 10 zł **

**W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji "

PS.
Dlatego się pytam czy ktoś miał doczynienia z taką prowizją za przewalutowanie. Gdzieś tu na forum jakiś czas czytałem , że to wprowadzili w tym roku.

To samo dotyczy Visa Electron mbanku, którą też posiadam.
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 07.07.2007 09:21

dominika napisał(a):to jest ten problem z Mastercard ze nie musisz znac Pin-u i wystarczy potpis. No ja mysle ze Ciebie oszukano w restauracji, poniewaz tam mieli czas na to a i podpisales im slip takze mieli do dyspozycji twoj potpis. Oczywiscie mozna dowiesc ze ten potpis nie jest twoj, ale to by musieli dokazywac fachowcy, pod warunkiem ze nie zrobiony z twojego potpisu pieczatki ( co jest mozliwe) i w ten sposob gdzies w znajomym sklepie dokonywano oszustw. Mozliwosci jet wiele.
A jak na razie chip ma tylko American Card, ale to zabezpieczenie beda wprowadzaly i inne karty. No ja k dlugo my na to poczekamy :?: :!: :!:

kurde Dominisia zmień te "t" na "d",bo oczy bolą :roll:
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 07.07.2007 10:47

majeczka napisał(a):
dzimaj napisał(a):Nie chcąc zaczynać nowego wątku tu się właduję...

Czy ktoś ma kartę kredytową money.pl wydaną przez BZWBK?
Czy ktoś nią płacił w CRO?
Jak wrażenia z wyciągów bankowych po powrocie do kraju?

Zdaje sie, że bank pobiera jakieś 2% za przewalutowanie poza zarobkiem na kursie, jak to wygląda w praktyce?

dzimaj

Osobiście nie dysponujemy z mężem taką kartą, jednak to ciekawe o czym piszesz. Opcja chyba tylko jedna, zmień bank, wierzyciela no i oczywiście kartę. :papa:

Na obronę KK money.pl zaznaczę, że jest ona bezpłatna dożywotnio i nawet nie muszę mieć u nich konta. Po roku wymóg 5 transakcji na m-c co nie jest prolemem (nawet za 2 zł) . Czyli darmowy kredyt do 54 dni i to faktycznie darmowy nie jak w przypadku różnych promocji banków, gdzie małym druczkiem dopisują opłatę roczną za używanie albo jakieś kosmicznych obrotów na karcie wymagają. Znacie drugą taką kartę?

dzimaj
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 07.07.2007 22:32

lider napisał(a):
dominika napisał(a):to jest ten problem z Mastercard ze nie musisz znac Pin-u i wystarczy potpis. No ja mysle ze Ciebie oszukano w restauracji, poniewaz tam mieli czas na to a i podpisales im slip takze mieli do dyspozycji twoj potpis. Oczywiscie mozna dowiesc ze ten potpis nie jest twoj, ale to by musieli dokazywac fachowcy, pod warunkiem ze nie zrobiony z twojego potpisu pieczatki ( co jest mozliwe) i w ten sposob gdzies w znajomym sklepie dokonywano oszustw. Mozliwosci jet wiele.
A jak na razie chip ma tylko American Card, ale to zabezpieczenie beda wprowadzaly i inne karty. No ja k dlugo my na to poczekamy :?: :!: :!:

kurde Dominisia zmień te "t" na "d",bo oczy bolą :roll:

Kurde lider, a nie przyszło Ci do głowy, że dziewczyna jest (pół)Chorwatką, albo zwyczajnie więcej mówi i pisze po chorwacku niż po polsku?! Gwoli wyjaśnienia, po chorwacku podpis, pisze się właśnie tak, jak ona to zrobiła.

A co do kart kredytowych, skimmingu, itd., widać nie wszystkim bankom zależy na dobrej opinii. Mnie dwa miesiące temu okradziono we Włoszech. A raczej tam dokonano jakiejś transakcji na moją kartę, kiedy ja byłam w tym czasie w Polsce (nota bene we Włoszech byłam ostatnio dwa i pół roku temu). Bank już dwa miesiące się pier**** z rozpatrzeniem sprawy, jakby to było nie wiadomo co. Kazali mi dostarczyć paszport (!) i skserowali wszystkie strony, na dowód, że nie przekraczałam granicy Włoch w tamtym czasie. Kilka dni wcześniej płaciłam tą kartą w PL, więc termin był latwy do określenia. Litościwie jeszcze nie rozgłaszam, który to bank, ale niedługo zacznę. Chyba od zgłoszenia sprawy w Federacji Konsumenta, bo moim zdaniem to bank coś lewego mi wksięgował i się boi teraz przyznać. Świadczyłby o tym fakt, że tej karty użyto tylko raz, w dużym supermarkecie pod Rzymem i więcej prób nie było. Kiedy podobna historia zdarzyła mi się w innym banku (w sumie już trzy razy), prób wykorzystania zeskanowanej karty było zawsze kilka, czasami nawet po tym jak już kartę zablokowałam.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.07.2007 22:43

dzimaj napisał(a):Na obronę KK money.pl zaznaczę, że jest ona bezpłatna dożywotnio i nawet nie muszę mieć u nich konta. Po roku wymóg 5 transakcji na m-c co nie jest prolemem (nawet za 2 zł) . Czyli darmowy kredyt do 54 dni i to faktycznie darmowy nie jak w przypadku różnych promocji banków, gdzie małym druczkiem dopisują opłatę roczną za używanie albo jakieś kosmicznych obrotów na karcie wymagają. Znacie drugą taką kartę?

dzimaj

Prawdopodobnie mają słabe notowania, skoro aż tak wychodzą frontem do klienta. :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kradzież pieniędzy z karty kredytowej - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone