mitam napisał(a):Pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie. Jestem gliną i to z Sekcji Dochodzeniowej. Nie widzę najmniejszego sensu w zgłaszaniu tego typu zdarzeń w Polsce na Policji. Zgłoszenie faktu popełnienia przestępstwa ma na celu ustalenie tego przestępcy i postawienie go przed Sądem. Jako Polska Policja nie mamy możliwości aby tego dokonać. Nie możemy postawić przed polskim Sądem Chorwata nawet jak zabił kogoś w swoim kraju. Właściwa do ścigania sprawcy tego czynu jest tylko i wyłącznie Policja Chorwacka. Na pewno w Banku powiedzą że masz przynieść zaświadczenie z Policji że taki fakt został zgłoszony tylko pytanie po co ?
Chyba tylko po to żeby po 2 miesiącach od zgłoszenia ( akta przeleżą w szafie i nikt się tym nie zajmie bo nie ma jak ) otrzymać postanowienie o umorzeniu z jakimś bzdurnym uzasadnieniem że pomimo wszelkich starań nie zdołąno zatrzymać sprawcy.
Jednak nie mam najmniejszego pomysłu na to jak rozwiązać tego typu sprawę. Myślę że pomysł z Ambasadą Chorwacji w Polsce jest jakimś rozwiązaniem.
Daj znać na bieżąco jak sprawa się rozwiją to na pewno coś podpowiem i postaram sie pomóc.
Pozdrawiam
Dzieki serdecznie za rady, z pewnoscia z nich skorzystam,
szczegolnie z tych o Policji i Ambasadzie chorwackiej,
jakos na to wczesniej nie wpadlem...
Oczywiscie bede informowal o sprawie.
Dalsze dzialania podejme po otrzymaniu billingu
z banku, z zestawieniami owych "lewych" transakcji.
Wiem o nich na razie jedynie
z rozmow telefonicznych z punktem obslugi
k. kredytowej w ślaskim, ktore przeprowadzilem
gdy zastrzegalem i reklamowalem karte.
pozdr,
MM