Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kradzież pieniędzy z karty kredytowej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirmsi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 08.09.2005 18:53

mitam napisał(a):Pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie. Jestem gliną i to z Sekcji Dochodzeniowej. Nie widzę najmniejszego sensu w zgłaszaniu tego typu zdarzeń w Polsce na Policji. Zgłoszenie faktu popełnienia przestępstwa ma na celu ustalenie tego przestępcy i postawienie go przed Sądem. Jako Polska Policja nie mamy możliwości aby tego dokonać. Nie możemy postawić przed polskim Sądem Chorwata nawet jak zabił kogoś w swoim kraju. Właściwa do ścigania sprawcy tego czynu jest tylko i wyłącznie Policja Chorwacka. Na pewno w Banku powiedzą że masz przynieść zaświadczenie z Policji że taki fakt został zgłoszony tylko pytanie po co ?
Chyba tylko po to żeby po 2 miesiącach od zgłoszenia ( akta przeleżą w szafie i nikt się tym nie zajmie bo nie ma jak ) otrzymać postanowienie o umorzeniu z jakimś bzdurnym uzasadnieniem że pomimo wszelkich starań nie zdołąno zatrzymać sprawcy.
Jednak nie mam najmniejszego pomysłu na to jak rozwiązać tego typu sprawę. Myślę że pomysł z Ambasadą Chorwacji w Polsce jest jakimś rozwiązaniem.
Daj znać na bieżąco jak sprawa się rozwiją to na pewno coś podpowiem i postaram sie pomóc.
Pozdrawiam

Dzieki serdecznie za rady, z pewnoscia z nich skorzystam,
szczegolnie z tych o Policji i Ambasadzie chorwackiej,
jakos na to wczesniej nie wpadlem...
Oczywiscie bede informowal o sprawie.
Dalsze dzialania podejme po otrzymaniu billingu
z banku, z zestawieniami owych "lewych" transakcji.
Wiem o nich na razie jedynie
z rozmow telefonicznych z punktem obslugi
k. kredytowej w ślaskim, ktore przeprowadzilem
gdy zastrzegalem i reklamowalem karte.

pozdr,
MM
mirmsi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 08.09.2005 19:16

zawis napisał(a):
mirmsi napisał(a):Ja spawdzam stan konta przynajmniej raz na 2 dni, nie mówiąc juz o tym, że wybierając kase "ze ścianki" też lookne co i jak na koncie...

Parafrazując hasło reklamowe pewnego sklepu, mozna powiedzieć iż:

"Liga Mistrzów i Karty Kredytowe są jak Media Markt... NIE DLA IDIOTÓW...!!
pozdr :?

Troche chyba przesadzasz, jak mam regularnie sprawdzac
stan mojego konta kredytoweg, skoro k. kredytowa
nie posiada obslugi online?
Mam dzwonic co dwa dni to punktu obslugi klienta?

Poza tym dane z zagranicy splywaja z pewnym
czesto kilkudniowym poslizgiem, naprawde
trudno byloby wychwycic oszustwo, zanim limit kredytu
zostalby wyczerpany.
Zwlaszcza, ze w moim przypadku zadzialali podstepnie,
1,5 miesiaca po moim powrocie z zagranicy - transakcje, ktore
tam dokonalem w Chorwacji rozliczylem i zgadzaly sie ze stanem faktycznym. Myslalem, ze jest ok.
Poki co k. kredytowe jeszcze chipow (co zabezpieczyloby przed
skopiowaniem) nie maja.

Wiekszosc posiadaczy k. kredytowych nie moze korzystac
z opcji wgladu do rachunku online.
Oczywiscie regularnie sprawdzam stan konta w odniesieniu do swojej karty platniczej Maestro.

Z jednym sie zgodze, musze zrezygnowac z MasterCard
ślaskiego i poszukac banku, ktory takowa internetowa "onllne"
obsluge k. kredytowej posiada.

pzdr,
MM
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 08.09.2005 20:13

Ej, Ludzie! Nie ma tu jakiegoś bankowca od kart? To niepojęte! Jeżeli facet nie podpisał wydruku z terminala, to bank może go w pupę pocałować! To oczywiście moje "zdroworozsądkowe" myślenie, ale nie wyobrażam sobie, aby to klient dowodził, że nie używał karty. Kilka postów wyżej napisałem, że Citibank uznał moją reklamację, bo po prostu zgłosiłem, że nie podpisałem transakcji wykazanej w liście transakcji. Sądzę, że każdy bank ma w swoją działalność "wliczone" takie przypadki i jeśli zgłosisz, że takiej transakcji NIE DOKONAŁEŚ to nie mogą jej uznać. Przecież podstawą obciążenia jest podpis na wydruku z terminala!!!!! Po co paniusie w sklepach dają Ci to do podpisania i sprawdzają ze wzorem na karcie?

BANKOWCY WSZYSKICH KRAJÓW odezwijcie się!

ooloo :D
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.09.2005 20:55

to jest ten problem z Mastercard ze nie musisz znac Pin-u i wystarczy potpis. No ja mysle ze Ciebie oszukano w restauracji, poniewaz tam mieli czas na to a i podpisales im slip takze mieli do dyspozycji twoj potpis. Oczywiscie mozna dowiesc ze ten potpis nie jest twoj, ale to by musieli dokazywac fachowcy, pod warunkiem ze nie zrobiony z twojego potpisu pieczatki ( co jest mozliwe) i w ten sposob gdzies w znajomym sklepie dokonywano oszustw. Mozliwosci jet wiele.
A jak na razie chip ma tylko American Card, ale to zabezpieczenie beda wprowadzaly i inne karty. No ja k dlugo my na to poczekamy :?: :!: :!:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 08.09.2005 21:18

Jedyne, co możesz zrobić to zareklamować te transakcje w swoim banku. Rady z policją wydają mi się bez sensu.
Ja miałem podobną sytuację (Bank PKO BP), aczkolwiek na mniejszą kwotę i chodziło tu o lewe transakcje przez internet. Złożyłem reklamację, rozpatrzono pozytywnie; nic nie musiałem udowadniać.

PozdraV i powodzenia
J.
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 09.09.2005 07:21

ludzie przestańcie mu dokuczac że nie śledził karty online. Karta jest do płacenia a nie do śledzenia - to ma ułatwiac zycie a nie byc kolejnym stresem. A gdyby sledził to co? szybciej by zareagował? Może. Spłaty z zagranicy spływają powoli, małe kwoty nie podlegają autoryzacji (np autostrady) itp. Bank ma problem, bo to on musi udowodnic ze reklamacja jest niesłuszna. A że w banku "rżną głupa" - norma.
Nie daj sie!
Pozdrawiam
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 09.09.2005 08:32

Jak nie wiem jak wPolsce ale tutaj tez niemam mozliwosci przegladania transakcji Mastercard online. Mam wyszczegolnione kredyty i to moge widziec w kazdej chwili i jakie zrobilam zakupy w zeszlym miesiacu. Mastercard jest rozliczany miesiecznie, zazwyczaj do 15-stego i niema mozliwosci wczesniejszego wgladu. Przynajmniej ja tak mam. Transkacje karta Maestro widac odrazu, poniewaz odrazu jest obciazane nasze konto. A Mastercard jest jakby kredytem do powiedzmy 15-stego.
mirmsi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmsi » 09.09.2005 08:49

dominika napisał(a):Jak nie wiem jak wPolsce ale tutaj tez niemam mozliwosci przegladania transakcji Mastercard online. Mam wyszczegolnione kredyty i to moge widziec w kazdej chwili i jakie zrobilam zakupy w zeszlym miesiacu. Mastercard jest rozliczany miesiecznie, zazwyczaj do 15-stego i niema mozliwosci wczesniejszego wgladu. Przynajmniej ja tak mam. Transkacje karta Maestro widac odrazu, poniewaz odrazu jest obciazane nasze konto. A Mastercard jest jakby kredytem do powiedzmy 15-stego.

Witaj!
Dokladnie tak samo z MasterCard jest w Polsce.
Skoro mieszkasz w Zagrzebiu,
czy nie slyszalas o podobnych oszustwach?
Moje konto czyszczone bylo
najprawdopodobniej wlasnie w Zagrzebiu...

pzdr,
MM
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 09.09.2005 10:25

Poki co k. kredytowe jeszcze chipow (co zabezpieczyloby przed
skopiowaniem) nie maja.

Tu się mylisz. Sam posiadam kartę kredytową z chipem. To czy można ją podrobić to zupełnie inna sprawa. Na razie są często kłopoty z płaceniem kartą z chipem bo nie ma do tego odpowiednich terminali.
A wracając do wątku z kradzieżą forsy z karty to uważam że droga postępowania powinna być taka jak sugeruje większość dyskutantów - reklamować w banku! Myślę , że są spore szanse na odzyskanie pieniędzy a jak nie to trzeba się z bankiem sądzić. To bank jest odpowiedzialny za chronienie Twoich pieniędzy. Ty swoich obowiązków dopilnowałeś wobec banku bo masz kartę w kieszeni. No chyba , że nie ( np. udostępniłeś kartę postronnej osobie) i bank jest Ci w stanie to udowodnić. Życzę powodzenia w walce.

P.S. system kart kredytowych rzeczywiście jest dziurawy. Ale dlaczego my klienci mamy ponosić tego konsekwencje :?:
dufus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dufus » 09.09.2005 12:40

Hmm ja na swoich kartach Visa i Mastercard widze jakieś chipy takie złote kostki z przodu ;) karty bank BZWBK raczej je mają
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 09.09.2005 12:57

dufus napisał(a):Hmm ja na swoich kartach Visa i Mastercard widze jakieś chipy takie złote kostki z przodu ;) karty bank BZWBK raczej je mają

najnowsze tak, starsze nie :(
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 09.09.2005 13:04

dufus napisał(a):Hmm ja na swoich kartach Visa i Mastercard widze jakieś chipy takie złote kostki z przodu ;) karty bank BZWBK raczej je mają

No to mamy coś wspólnego :!: I czy IV :?:
dufus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dufus » 09.09.2005 13:23

gratkorn napisał(a):

No to mamy coś wspólnego :!: I czy IV :?:

I
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 08.12.2005 08:44

Witam!
Jak obiecalem, informuje co sie dzieje
w mojej sprawie.
Jest w zawieszeniu - trwa procedura
reklamacyjna. Dosc dlugo to trwa jednak
bank zgodzil sie, abym nie placil
odsetek od ukradzionych pieniedzy.

pozdrawiam i zalecam ostroznosc
w uzywaniu kart kredytowych,
mozna miec (tak jak w moim przypadku)
cala mase klopotow z tym zwiazanych.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 08.12.2005 09:19

Co Wy się tu straszycie. Transakcje trzeba normalnie zareklamować i tyle. Chyba w przypadu takiej reklamacji na Banku spoczywa konieczność udowodnienia,że transakcje miały miejsce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kradzież pieniędzy z karty kredytowej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone