UWAGA!! Jak do tej pory byłem w Chorwacji 4 - krotnie i nigdy nie spotkałem się z oszustami. Do tego roku!!!Omijajcie z daleka stację pod patronatem INY na wjeździe do Sibenika po prawej stronie na przeciw Schopping Center (wjazd do Sibenika Jadrańską Magistralą tj drogą wzdłuż morza, jadąc od strony Primostenu). Twierdze że na tej stacji działa grupa 2 -ga złodzieji próbujących okraść turustów.
O to opis zdarzenia. Podjechałem na stacje w wiadomym celu. Rozpoczołem tankowanie, pojawił się gość z obsługi i stwierdził, że on bedzie nalewał. W połowie tankowania powiedział, abym już szedł zapłacić. Wydało mi się to dziwne, ale udałem się do sklepu, by po 5 minutach wrócić do samochodu pod pretekstem nie zabrania gotówki. Nalewający gość po skończeniu tej czynności zasłonił ciałem licznik dystrybutora, by uniemożliwić odczytanie wskazania. Po podejsciu do kasy siedzący tam osobnik podał mi najpierw cene 247 HRK poczym zmienił zdanie zasłaniając się gapiostwem na 340 HRK. Mówił po angielsku. Zapłaciłem, lecz wydało mi się to dziwne, ponieważ na kasie nie wpisał kwoty, natychmiast zażądałem rachunku. I tu zaczął się jego problem. Zaczął się mieszać, w poszukiwaniu rachunku, w końcu podniósł z biurko jeden z leżących tam, przybił pieczatke INA i wydał go . Z tym, że zacząłem go czytać i okazało się,że rachunek jest owszem na 340 lecz z datą tankowania o jeden dzien wsteczną i z ilością paliwa 36 litrów a ja mam zbiornik 35 litrowy w samochodzie, a miałem tam jeszcze ok. 4 litrów paliwa!! Zwróciłem się do obsługującego po angielsku, lecz nagle przestał on rozumieć ten jezyk. Stwierdził, że "Nie pojmaju". Dopiero na groźbe dzwonienia na Policje wydał właściwy rachunek na 247 HRK z właściwą datą, oraz właściwą ilością paliwa i zwrócił piniądze. Tłumaczył się wraz ze swoim współpracownikiem że to przypadek bo ktoś tankował równolegle ze mną a on pomylił rachunki!! Rozumiem, że daty też. Mam nadzieję, że na słowa Fack You na odchodne wróciła mu znajomość angielskiego. P.s. Dzień wcześniej też musiał kogoś oszukać ponieważ na jego "lewym" rachunku było 340 HRK za 36 litrów przy cenie za litr 7,98 a jeżeli umiem mnożyc to 7,98 x 36 =287 HRK. Uważajcie!!