Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraby :)

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Panteros
Turysta
Kraby :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Panteros » 05.07.2010 14:07

Witam wszystkich w tym roku drugi raz Chorwacja i znów wyspa Pag. Jednak wrócę do sedna a mianowicie w tamtym roku udało mi się kilka razy złowić kraby, sposób przyrządzenia już znalazłem ale mam inne pytanie czy wszystkie kraby w Cro są jadalne, czy krab musi mieć jakąś określoną wielkość. Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.07.2010 14:14

generalnie chodzi o to, by było co jeść - jak złapiesz malutkiego, to jak z niego cokolwiek wydłubiesz? musi być duży i tyle (ze 3 kilo, na przykład) ;@)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.07.2010 14:15

i jeszcze - przerzuć się na jeżowce i omółki - łatwiej zdobyć i jest co wyjadać, K.
Bianco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bianco » 05.07.2010 19:46

Wy się śmiejecie, a być może możnaby coś fajnego upichcić z własnoręcznie złapanych/złowionych organizmów morskich.
Może ktoś podzieli sie z własnego doświadczenia możliwościami? I nie myślę o kalmarach i makrelach, bo tych sam nie złapię, tylko właśnie o jakichś krabach itp.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2010 07:38

Bianco napisał(a):Wy się śmiejecie, a być może możnaby coś fajnego upichcić z własnoręcznie złapanych/złowionych organizmów morskich.
Może ktoś podzieli sie z własnego doświadczenia możliwościami? I nie myślę o kalmarach i makrelach, bo tych sam nie złapię, tylko właśnie o jakichś krabach itp.

Nikt tu się nie śmieje - na forum były takie tematy/przepisy.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 06.07.2010 11:41

w zeszłym roku połowiłem kraby 2 gatunków ale w zasadzie tylko jedne te pospolite takie krępe były smaczne i nadawały sie do jedzenia

drugi gatunek był taki pająkowaty i miał wąskie szczypce z zajebiście grubą skorupką co wykluczło je z zainteresiwania konsumpcją, mialy mało mięsa i nie było ono tak smaczne jak tych pierwszych

z tego co leon tu pisał to w zasadzie trująca jest w chorwacji tylko taka jedna rybka a reszye mozna żreć śmiało o ile sie da
Panteros
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Panteros » 06.07.2010 13:58

Dziękuję bardzo :) mam nadzieję że polowanie na kraby w tym roku należeć będzie do udanych :) A jaka ryba w CRO jest trująca ?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.07.2010 14:18

A jaka ryba w CRO jest trująca ?

każda trzydniowa :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.07.2010 14:31

Krystof napisał(a):
A jaka ryba w CRO jest trująca ?

każda trzydniowa :wink:

tu
i tu
Pozdrawiam
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 07.07.2010 07:50

Panteros napisał(a):Dziękuję bardzo :) mam nadzieję że polowanie na kraby w tym roku należeć będzie do udanych :) A jaka ryba w CRO jest trująca ?

nie zapomnij wziąć na kraby jakies grubsze rękawice i siatke taka jak na ryby
rękawice tym grubsze tym lepsze sa niezbędne bo po jednym uszczypnięciu nawet średniego kraba odechce ci sie ich łowieia, sa pieruńsko silne jakby kombinerkami ktos złapał za palca

ja w tym roku wezmę ze soba takie szczypce grilowe do wyciągania ich z tych szczelin skalnych gdzie w dzień siedzą
beata15
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata15 » 07.07.2010 13:33

W Cro kraby ???!!!! :? o jacie....nie słyszałam jeszcze !!! :oops:
W jakich miejscowościach dalmacji itp...
Wiem, że nie do tematu ale się wystraszyłam ze mnie to cała baba 8)

A co do tematu to życzę udanego polowania :wink:
Pozdrawiam.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone