napisał(a) Janusz Bajcer » 01.09.2006 17:39
VOID napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):krab
a skąd ta pewność Januszu ?? czyzby jakiś niezawodny sposób na rozpoznawalność pan/pani ??
Gorące pozdrowienia z Bydgoszczy
Witam z Nowego Sącza.
Na zdjęciu jest europejski krab zielony, często występujący m.inn. w Chorwacji.
A na forum o krabach znalazłem coś takiego:
"Pytanie o to jak rozróżnić płeć kraba dość często pojawia się na łamach forum więc warto dokładniej to opisać.
Rozpoznanie na podstawie odwłoka:
Krabiki mają odwłok podwinięty pod głowotułów. Jeśli popatrzyć na niego od dołu albo z przodu to widać go wyraźnie. Ma postać zbliżoną do odwróconej litery V albo U (tak w przybliżeniu!). V to samiec, U to samica (jej odwłok służy do noszenia jaj)! Popatrz na zdjęcia poniżej i spróbuj porównać odległość pomiędzy krawędzią odwłoka a podstawą szczypiec u samicy (zdjęcie z lewej strony) i u samca (zdjęcie z prawej strony).
Rozpoznanie na podstawie zachowań:
Nie jest to sposób gwarantujący prawidłowe stwierdzenie płci, ale pozwala potwierdzić nasze przypuszczenia w przypadku gdy nie jesteśmy pewni czy właściwie określiliśmy kształt odwłoka.
Samice gdy poczują się zdominowane pokazują swoją uległość i (prawdopodobnie) gotowość do kopulacji! Spróbuj trochę z nią powalczyć. Zobaczysz, że na początku stawia zacięty opór i kłapie szczypcami. Ale później, gdy czuje, że przegrywa, charakterystycznie kładzie się na "plecach", chowa szczypce i przestaje walczyć!"
Ja nie próbowałem z tym krabem walczyć
więc nie wiem, czy to Pan czy Pani.
(ale chyba to pani krabica bo ma w szczypce w kształcie litery U)
Natomiast zachowanie Pani Krabicy bardzo przypomina zachowanie naszych Pań
Ostatnio edytowano 15.12.2006 22:30 przez
Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz