Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kowolki na Wyspach Jońskich 2012

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 13.04.2013 14:55

No to golónka już dowóm peklować, a czy to bydzie piyrszego, czy kapke dali to już je jedno.
Cosi sie mi widzi, że jakisi rapacholin bydzie w użyciu.., ale niech tam... sranda musi być :lol:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 13.04.2013 15:08

krispinus napisał(a):No to golónka już dowóm peklować, a czy to bydzie piyrszego, czy kapke dali to już je jedno.
Cosi sie mi widzi, że jakisi rapacholin bydzie w użyciu.., ale niech tam... sranda musi być :lol:

..no to jo jade na czechy :wink: :papa: po papiyrosy , co jak bydymy drzistać to by my sie też kapke pochichrali :wink: :wink: :wink: a po ceście dokupie se tyz hepatilu :wink:

..a sranda musi być choćby bombon kilo kosztowoł , mosz recht :wink: :papa:
beret
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beret » 26.02.2014 14:22

czemu ja dopiero teraz trafiłem na twoje relacje? :wink: przeczytałem wszystko od dechy do dechy i już wiemy! białostocka ekipa w sile 8 osób w lipcu bieżącego roku melduje się na Lefkadzie!

A teraz pare pytań:

- czy jest opcja dojazdu na najpiękniejsze plaże wyspy innym środkiem transportu niż własny? bo wiadomo słoneczko, dziewczynki to i browarek jakiś by się przydał...
- którą miejscowość obrać za punkt docelowy? vassiliki czy agios? w pobliżu , której z tych miejscowości znajdują się lepsze , ładniejsze, łatwiej dostępne plaże?
- na lefkade mostem czy podmorskim tunelem?

Za wszelkie rady będe super wdzięczny 8) Nasz pobyt planujemy rozbić na dwie częścim, pierwsza to właśnie Lefkada a potem hoooop do Albanii odwiedzić Ksamil i sprawdzić czy w przeciągu dwóch lat nic sie nie zmieniło.

pozdrawiam i wszystkie porady, wskazówki będą mile widziane :papa:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 26.02.2014 19:27

beret napisał(a):czemu ja dopiero teraz trafiłem na twoje relacje? :wink: przeczytałem wszystko od dechy do dechy i już wiemy! białostocka ekipa w sile 8 osób w lipcu bieżącego roku melduje się na Lefkadzie!

A teraz pare pytań:

- czy jest opcja dojazdu na najpiękniejsze plaże wyspy innym środkiem transportu niż własny? bo wiadomo słoneczko, dziewczynki to i browarek jakiś by się przydał...
- którą miejscowość obrać za punkt docelowy? vassiliki czy agios? w pobliżu , której z tych miejscowości znajdują się lepsze , ładniejsze, łatwiej dostępne plaże?
- na lefkade mostem czy podmorskim tunelem?

Za wszelkie rady będe super wdzięczny 8) Nasz pobyt planujemy rozbić na dwie częścim, pierwsza to właśnie Lefkada a potem hoooop do Albanii odwiedzić Ksamil i sprawdzić czy w przeciągu dwóch lat nic sie nie zmieniło.

pozdrawiam i wszystkie porady, wskazówki będą mile widziane :papa:

Hejka :papa:

Odpowiedziałem Ci w tym wątku Grecja-Lefkada-cel wakacyjny-pytania

..w razie innych pytań , chętnie służę pomocą :wink: :roll:

Pozdrowiajom Kowolki :wink: :papa: :hut: :sm:
iwo16
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwo16 » 06.07.2014 21:49

Dziękujemy za świetną relację, która pomogła nam w planowaniu naszej pierwszej wyprawy do Grecji w tym roku. W oparciu o Wasze opisy, zwiedzamy wyspy jońskie od dołu do góry, zaczęliśmy do Zakinthos potem Kefalonia i na końcu Lefkada.
W środę kończymy pobyt w Mikros Gialos na Lefkadzie i wracamy do domu. Na Kefaloni mieszkaliśmy u Fotini i Spirosa, w tym samym miejscu co Wy. Fotini i Spiros Was pamiętają i pozdrawiają. Mieliśmy okazję próbować wytwarzanych przez Spirosa: wspaniałego jogurtu, fety, graviery i sera podobnego do bryndzy. Urokliwe zatoki na północ od Agia Efimia i gościnni gospodarze na zawsze pozostaną w naszych sercach. Niestety nie było nam dane odwiedzić plaży Myrtos i Platia Amos bo po zimowym trzęsieniu ziemi dostęp do nich jest zamknięty, jednak inne plaże Kefaloni były równie piękne.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 07.07.2014 05:13

Hejka :wink:

iwo16 napisał(a):Dziękujemy za świetną relację, która pomogła nam w planowaniu naszej pierwszej wyprawy do Grecji w tym roku. W oparciu o Wasze opisy, zwiedzamy wyspy jońskie od dołu do góry, zaczęliśmy do Zakinthos potem Kefalonia i na końcu Lefkada.
W środę kończymy pobyt w Mikros Gialos na Lefkadzie i wracamy do domu. Na Kefaloni mieszkaliśmy u Fotini i Spirosa, w tym samym miejscu co Wy. Fotini i Spiros Was pamiętają i pozdrawiają. Mieliśmy okazję próbować wytwarzanych przez Spirosa: wspaniałego jogurtu, fety, graviery i sera podobnego do bryndzy. Urokliwe zatoki na północ od Agia Efimia i gościnni gospodarze na zawsze pozostaną w naszych sercach. Niestety nie było nam dane odwiedzić plaży Myrtos i Platia Amos bo po zimowym trzęsieniu ziemi dostęp do nich jest zamknięty, jednak inne plaże Kefaloni były równie piękne.

Bardzo się cieszymy że nasza relacyjka Wam chociaż trochę pomogła w nakreśleniu wakacyjnych planów :wink:

W sumie my też po 7-krotnych wakacjach w pięknej Chorwacji postanowiliśmy zobaczyć coś innego :roll: i tak się zaczeło w 2010 roku , dzięki relacji kolegi Piotrka_B o Turcji postanowiliśmy odwiedzić ten kraj (samochodem) :wink: , a bez tego Forum , pewnie nigdy nie wpadlibyśmy na taki pomysł i brakło by odwagi :wink: i przez kolejne lata trochę zaniedbaliśmy Chorwację na korzyść Grecji , chociaż w zeszłym roku wpadliśmy odwiedzić stare kąty w Tucepi , Mostar , Kravice ,itd

..widok z domku Spirosa na zatokę i zachody słońca , jego domowe wyroby rzeczywiście niepowtarzalne :roll:

iwo16 napisał(a): Niestety nie było nam dane odwiedzić plaży Myrtos i Platia Amos bo po zimowym trzęsieniu ziemi dostęp do nich jest zamknięty, jednak inne plaże Kefaloni były równie piękne.

...szkoda że mieliście takiego pecha :( o trzęsieniu też słyszałem 8O , bo akurat te dwie plaże należą do jednych z najpiękniejszych jakie w życiu widziałem , ale ni ma złego co by na dobre nie wysło , jak godajom stare Indianie :wink:
..przynajmniej będziecie mieli powód do powrotu na tą przepiękną wyspę :wink:

..życzymy kolejnych udanych wakacji :D

Pozdrowiajom Kowolki :papa: :hut: :sm:
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα