Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kowolki na Sporadach Północnych i Thassos 2013 + inne..

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Indiana
Globtroter
Re: Kowolki na Sporadach Północnych i Thassos 2013 + inne.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Indiana » 15.04.2014 09:50

Kowolki koniecznie i obowiązkowo !!!

Czekamy z niecierpliwością na kolejną weekendową (póki co) relację :papa:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 15.04.2014 12:12

Poczytałem, pośmiałem się... :lol: :wink:
Cieszę się że Jeseniki przypadły Wam do gustu :!:

pozdr
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 15.04.2014 16:02

Janusz ma rację, relacja jak zwykle na wesoło, z przymrużeniem oka, z dużym dystansem do siebie. I jak zwykle nie mogło zabraknąć wątku gastronomicznego :D Dobrze się to czyta, ale Kowolki przyzwyczaili już nas do tego :D

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.04.2014 17:33

Kowal38 napisał(a): sklepu ni hu hu...najblizsy w Jeseniku 12 kilometrów

Przed laty sklep był - w chacie obok (zostały schodki :wink: :roll: porowadzące dawnego wejścia do sklepu). Z Tetrivka chociliśmy tam zimą w kapciach :wink: .
Namiastką sklepu jest budka gastronomiczna obok parkingu i restauracji Rejviz, tyle że zamówienie na rohliki trzeba zrobić poprzedniego dnia, a odebrać w budce rano po jej otwarciu. Czasem korzystamy z tej opcji. Ostatnio wprawdzie pieczywka nam nie brakowało, w budce natomiast nabyliśmy kiełbasę na ognisko - bez uprzedniego zamawiania. No ale może było to trochę po znajomości :wink: , bo właściciele budki jednocześnie władają Tetrivkiem :)
Ostatnio edytowano 12.05.2014 20:46 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
perkac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac » 04.05.2014 18:54

Witam

Podczas swoich greckich wypraw wypożyczałeś łódkę.
Piszesz, że Grecy nie robią żadnych problemów.......kasa, nr telefonu i przed siebie.
Super sprawa.
Ale co w sytuacji gdybyś ową łódkę uszkodził?
Rozmawiałeś z Grekiem o tym?
Gdybyś mógł jakieś info w tej sprawie

pzdr
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 12.05.2014 15:29

perkac napisał(a):Witam

Podczas swoich greckich wypraw wypożyczałeś łódkę.
Piszesz, że Grecy nie robią żadnych problemów.......kasa, nr telefonu i przed siebie.
Super sprawa.
Ale co w sytuacji gdybyś ową łódkę uszkodził?
Gdybyś mógł jakieś info w tej sprawie

pzdr

..hejka ..sorki że tak puźno , nie wiem czy moja odpowiedź Ciebie usatysfakcjonuje :roll:

..wypożyczaliśmy takie łódki ( małe motorówki ) nie raz i w Chorwacji i Grecji :wink:

..przyznam że mieliśmy dwa zdarzenia (niegroźne), które na szczęście dobrze się skończyły ..

..raz w Sivocie (Epir) opływaliśmy piękne wysepki i plaże i postanowiliśmy sobie zrobić przerwę , wpłyneliśmy do malowniczej zatoki , silnik stop i postanowiliśmy sobie zrobić siestę z pół godzinki , kotwicy nie rzuciliśmy bo nasza miała za krótki sznur , drzemka ,opalanko i .... 8O i dryfując wtrąbiliśmy do dużego katamarana , łódka na szczęście nie doznała obrażeń..z góry spojrzał na nas fajny Macho z dwoma panienkami , zaczeli się śmiać , zapytali czy nie trzeba w czymś pomóc ..przeprosiliśmy i tak się to skończyło :wink:

..a na Zante zsunął się nam do wody sznur do cumowania łódki który leżał na burcie ( miał z 30metrów ) i wplątał się w śrubę .. łódka się zatrzymała wyłączyliśmy silnik i pół godziny go odplątywałem nurkując ..hm w sumie zostało z niego z 5 metrów .. i co byli my s Pamelom posrani jak ..niemowlaki .. 8O po powrocie przekazując łódkę właścicielowi wysiadamy i mówę sorry , sorry, my uciąć lina od cumowania łódka , i ta lina sie nom zaplątać w śruba 8O , właściciel zanurkował , my posrani , pewnie bedzie kara z 50 eurasów :roll:
, wynurkowoł i mówi ..no problem evrythings is good i zaprosił nas na winko wieczorem , bo niedaleko mieskaliśmy :wink:

..cyt..

..Ale co w sytuacji gdybyś ową łódkę uszkodził?

..to nie rozmawiałem , bo po grecku to znam z 50 słów :D , po angielsku ( poziom ..hm wyżej jak początkujący :wink: ) ..tutaj Ci nie pomogę , pewnie te łódki mają jakieś ubezpieczone albo i nie , gdybym uszkodził to napewno starałbym się jakoś tą sprawę rozwiązać pozytywnie :wink: ( karty kredytowe, casch lub Leon w rozliczeniu) zawse jadymy jakoś zabezpiecyni

..ale główa do góry :wink: :papa: ..trzeba myśleć pozytywnie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

..uważajcie na manty i rekiny :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

..udanych i wesołych wakacji :wink: :papa: :hut:

..zycom Kowolki :wink:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 12.05.2014 19:16

Kowal38 napisał(a):..raz w Sivocie (Epir) opływaliśmy piękne wysepki i plaże i postanowiliśmy sobie zrobić przerwę , wpłyneliśmy do malowniczej zatoki , silnik stop i postanowiliśmy sobie zrobić siestę z pół godzinki , kotwicy nie rzuciliśmy bo nasza miała za krótki sznur , drzemka ,opalanko i .... 8O i dryfując wtrąbiliśmy do dużego katamarana , łódka na szczęście nie doznała obrażeń..z góry spojrzał na nas fajny Macho z dwoma panienkami , zaczeli się śmiać , zapytali czy nie trzeba w czymś pomóc ..przeprosiliśmy i tak się to skończyło

Przy okazji i ja skorzystałem z tej wiedzy. Co do macho, żadna dziwota, zobaczył Ciebie to pozostało mu się tylko uśmiechnąć i grzecznie zgłosić akces pomocy... :). Ciekawe czy tymi rekinami odstraszysz chociaż część grekomaniaków... Pozdrawiam
perkac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac » 15.05.2014 16:53

Dzięki za odpowiedz

A to w ramach rewanżu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i dla chętnych właściwy kierunek

Obrazek

pzdr
juliaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) juliaka » 08.01.2015 14:30

Drogi Kowolku, uśmiałam sie zankomicie, przyznam sie,że nie przeczytałam całej relacji, bo jestem w pracy a głupio co raz wybuchać śmiechem, gapiąc się w komputer, ale w całości przeczytam sobie w domu.
Mam kilka pytań:
1) jak jechaliście, bo chyba dobrze zrozumiałm że samochodem
2) skąd najlepiej/ najtaniej dostać się na Skhiatos, Thasos, podrózując samochodem
3) ceny kwater/promów, i czy jechaliści w ciemno

będę wdzięczna za wszelkie sugestie lub podpowiedzi gdzie szukać, forum czytam sukcesywnie, ale czasem szybciej uzyskać można odpowiedzi w ten sposób,

pozdrawim z Krakowa/Wieliczki!
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.01.2015 18:42

Jako to dziwno ta gwara ślunska. Za pieruna nie mug chytać kaj mu chodzi. 8O 8O 8O
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 08.01.2015 21:59

Witam!
A ja skorzystam z mozliwości zawartej w tytule "+ inne"
i zapytam perkaca kiedy był na Elafionissos. Może Twój prom przepływał dalej od kościółka, który zgrabnie zasłoniłeś ręką, ale z mojego promu to wyglądało to tak.
Obrazek
Obrazek
Mogę już coś napisać o zeszłorocznej podróży, ale potrzebuję serwera do umieszczania zdjęć.
Czy ktoś może mi polecić coś godnego uwagi.
Pozdrawiam wszystkich :wink:
pietruszeczki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietruszeczki » 10.01.2015 12:19

Przepraszam, że wtrącę swoje trzy grosze. W końcu się odezwal dawno nie czytany Steftes 8O . Czekamy :?: i czekamy :x i czekamy :roll: , może się w końcu doczekamy :lol: Pozdrowienia :papa:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 24.01.2015 18:57

ło rajuśku - od wczoraj czytam relację bo wcześniej im umknęła...jeszcze byłam cromaniaczką wtedy to pewnie dlatego :D

rozważam różne opcje na te wakacje...Milos był na topie ale trochę tam dalej...rozesłałam już kilkanaście zapytań o ceny kwater i drogo...prom drogi...hmm a Sporady by Kowolki kuszą :D przeczytałam całą relację, popłakałam się z mężem ze śmiechu parę razy, jesteśmy Waszymi fanami:)

świetna relacja, jak każda:), poziom humoru i zdjęć wyśmienity:)

Wasz charakterystyczny styl relacjonowania jest nie do pobicia;)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 26.01.2015 23:59

Kowolki ...doradźcie...Jońskie czy Sporady... (dokładniej Kefalonia+Itaka lub Kefalonia+Zakynthos czy Skiathos + Skopelos)????...na razie Miloś odrzucamy bo najdalej i najdrożej pod kątem kwater a pod namiot mąż nie chce jechać z dziećmi...przynajmniej na razie:)

Lefkada jest nam znana i jesteśmy zakochani w tej wyspie ..z jednej strony ciągnie do nowego, z drugiej do poznania okolic tego co nam pasowało...dylematy...
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 01.02.2015 19:47

ArliJ napisał(a):Kowolki ...doradźcie...Jońskie czy Sporady... (dokładniej Kefalonia+Itaka lub Kefalonia+Zakynthos czy Skiathos + Skopelos)????...na razie Miloś odrzucamy bo najdalej i najdrożej pod kątem kwater a pod namiot mąż nie chce jechać z dziećmi...przynajmniej na razie:)

Lefkada jest nam znana i jesteśmy zakochani w tej wyspie ..z jednej strony ciągnie do nowego, z drugiej do poznania okolic tego co nam pasowało...dylematy...

Hejka :wink:

..sorki że tak puźno..alem na forum ze dwa miesionce nie zaglondoł 8O :wink:, ...hm syćkigo naroz sie nie do ..wiadomo :mrgreen:

..kiej bym mioł wrocić w te same miejsca , to Kefalonia bije syćkie pozostałe na łep :wink:

..plaże Myrtos , Ammos ( nie zlozłem na doł :wink: ) , Petani , Antisamos , miasteczko Asos i wiele innych pięknych miejsc :mrgreen:

..Itaka ..hm ( byłem ino na takij komercyjnej objazdowce s Lefkady ...dlo mnie szału ni ma :roll:

.. spędzając urlop na Kefalonii można by było wyskoczyć na Zante na dzień lub dwa z noclegiem .. promem z Pessady do Agios Nikolaos ( wiadomo swoim autem ) i zobaczyć zatokę wraku z góry i całe zachodnie wybrzeże ( styknie na to dzień ) , samo południe i południowy wschód wyspy ( od Alikanas aż po Keri , nie ciekawy :roll: , komercja ) , północny wschód (rejon Makris Gialos ) piękny :wink:

..na Skhiatos , Alonissos i Skopelos trzeba by cały urlopik poświęcić ...a warto :wink:

..hm ....jedyne wyjście z sytuacji to rozdzielić Sporady i Jońskie na dwa urlopiki :wink: :mrgreen: :papa:

Pozdrowiajom Kowolki :wink: :papa: :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Kowolki na Sporadach Północnych i Thassos 2013 + inne.. - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies