travel napisał(a):A ja się coś naparłam na wybrzeże zachodnie - że niby plaże są ładniejsze , morze czystsze i góry blisko .
Jak to faktycznie jest
Hejka
Witaj Travel
.. i dobrą stronę wyspy wybrałaś
, ja poszedłem tak trochę kompromisem
wybierając środek wschodniego wybrzeża Ghisonaccia..( jako dobry punkt wypadowy na jednodniową wycieczkę wokół Cap Corse , do Bonifaccio , na Levezzi i Col De Bavella) i północny zachód Calvi , ( specjalnie dla reszty ekipy , gdyż warunek był taki aby kilka wieczorów mogli pospacerować po jakiejś urokliwej starówce i posiedzieć w auberge
przy piwku i kawce
..tu Calvi okazało się strzałem w dziesiątkę
) a zarazem dobrym punktem wypadowym na południe .... Scandola , Porto , Piana i wschód ...Ile Rouse , Saint Florent..
..hm...
s Korsykom je jak ze tak powiym s kawiorym s nojwyzsej połki , jys po małej łyzecce , zujes , gryzies i degustujes sie smakiym ( chocioz pziznom sie co kawioru nigdy nie jodłem ..no moze za komuny taki ruski s puski i jom dopiyro zjod jednom małom łyzecke s tej misecki co jom nazywajom Ile De Beaute jak się przekonałem ..nie bez powodu
...zachodnie wybrzeże...
..hm ..
, przez dwa tygodnie nie sposób wszystkiego zobaczyć ...oczywiste
, też brałem pod uwagę na początku jako pierwszy punkt zakwaterowania Porto ( camping
Les Oliwiers ) , bardzo urokliwe miejsce , lecz był jeden problem , ciężko się stamtąd gdziekolwiek ruszyć , w każdym kierunku bardzo kręte i wąskie górskie drogi ( przyznam że jeszcze po takich nie jeździłem)
, ale dobre miejsce na leniuchowanie z kilkoma krótkimi wypadami , krajobrazy jak z bajki ( to co lubię najbardziej )..
..plaże zachodniego wybrzeża....
...powiem krótko
piękne , w większości żwirowe lub z gruboziarnistego piasku , dlatego woda bardziej przejrzysta niż na wschodzie wyspy ( większość piaszczystych )
...góry blisko..
..fakt ..na niektórych góry spadają dosłownie do morza
ale na Corse praktycznie z każdej strony do gór ..to rzut beretem
.. hm ..gdybym jechał drugi raz wybrałbym teraz Porto na zachodzie i Saint Florent na północy jako bazy
...
a je to całkiym mozliwe na pzisły rok , chocioz Eunike mi zawrociła w gowie tom Italiom , no i Hellada tkwi dalij w moim sercu ..ale gdo wiy ..
w załoncniku posyłom linka do fajnej stronki s plazami i do fajnej apki na antka Korsykańskie plażedobry przewodnik na androida , można aktualizować i korzystać offlinePozdrówki