Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kowolki na Korsyce 2014

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 15.10.2014 19:06

I Kowol piwko pił w hostinec v zatoce, tam właśnie zdobywałem patent sternika motorowodnego.
I też opijałem rumem :oczko_usmiech:
Jaki ten świat jest mały :D
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 15.10.2014 19:49

...camping wygrzebałem w necie wiosną , położony na wschodnim wybrzeżu Korsyki ....jest ich tam sporo , nasz niedaleko miejscowości Ghisonaccia

..kilka fotek domku i campingu

sypialnia nr 1
Obrazek

sracz ledwo sie mieściłech 8O
Obrazek

kuchnia
Obrazek

Obrazek

łazienka
Obrazek

sypialnia nr 2
Obrazek

no i podstawa f miare wypełniono lodofka :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tarasik :wink:
Obrazek

takich domków było chyba ze 100 :roll:
Obrazek

parking blisko
Obrazek

syska 8O

Obrazek

Obrazek

mały bajzel :wink:

Obrazek

plaża przy campingu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

recepcja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

koziołki matołki na campingu se mieskały tyz :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

był też basen dla gości ( o dziwo 1,5 euro opłata za osobę za pobyt ) 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

.. ogólnie ..cisza :hut: , czystość :!: ..cena takiego domku w okresie w którym byliśmy 360 euro za tydzień za 4 osoby + pościel 40 euro ( pościel składała się z dwóch prześcieradeł i poszewki na poduszkę 8O kapke drogo , ale mozna zabrać zdomu 8O , abo spać bez na sagola :mrgreen:

..aha i obyczaj wpłacenia kaucji w sumie 300 euro z którym spotkałem się pierwszy raz w moich skromnych wojażach , lecz po "zdaniu domku w stanie nienagannym " zwrot bezproblemowy , hm w sumie moze i dobry obycaj :roll:

..aha i ceny które podałem , aktualne po 20 września w sezonie kosmiczne nawet trzykrotnie wyższe , ale wg mojego odczucia , to jeden z lepszych terminów na zwiedzanie Korsyki jeżeli chodzi o ceny i pogodę , przed chwilą spojrzałem na prognozę pogody dla Calvi to do 25 października lampa 26 stopni , woda 23 stopnie , jedyny mankament ...to że dzień krótszy... :wink:

..kurde końce bo Pamela rykła bez telefon ze mom natychmiast po niom pzijechać do mamusi bo sie ij nie kce iś pieso :evil:

..cdb :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2014 21:08

Zaczęłam czytać ta relację z uśmiechem a kończę..z co najmniej dziesięcioma .
Kowalu, abyś jak najwięcej tych relacji pisał, na poprawę humorów naszych :D

Pozdrowionka:)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 16.10.2014 11:19

A ja się coś naparłam na wybrzeże zachodnie - że niby plaże są ładniejsze , morze czystsze i góry blisko .

Jak to faktycznie jest :?:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 16.10.2014 19:08

travel napisał(a):A ja się coś naparłam na wybrzeże zachodnie - że niby plaże są ładniejsze , morze czystsze i góry blisko .

Jak to faktycznie jest :?:

Hejka :papa:

Witaj Travel :wink: .. i dobrą stronę wyspy wybrałaś :wink: , ja poszedłem tak trochę kompromisem :roll: wybierając środek wschodniego wybrzeża Ghisonaccia..( jako dobry punkt wypadowy na jednodniową wycieczkę wokół Cap Corse , do Bonifaccio , na Levezzi i Col De Bavella) i północny zachód Calvi , ( specjalnie dla reszty ekipy , gdyż warunek był taki aby kilka wieczorów mogli pospacerować po jakiejś urokliwej starówce i posiedzieć w auberge :wink: przy piwku i kawce :wink:..tu Calvi okazało się strzałem w dziesiątkę :wink: ) a zarazem dobrym punktem wypadowym na południe .... Scandola , Porto , Piana i wschód ...Ile Rouse , Saint Florent.. :wink:

..hm... :roll: s Korsykom je jak ze tak powiym s kawiorym s nojwyzsej połki , jys po małej łyzecce , zujes , gryzies i degustujes sie smakiym :mrgreen: ( chocioz pziznom sie co kawioru nigdy nie jodłem ..no moze za komuny taki ruski s puski :mrgreen: i jom dopiyro zjod jednom małom łyzecke s tej misecki co jom nazywajom Ile De Beaute jak się przekonałem ..nie bez powodu :roll: :wink:

...zachodnie wybrzeże...

..hm .. :roll: , przez dwa tygodnie nie sposób wszystkiego zobaczyć ...oczywiste 8O , też brałem pod uwagę na początku jako pierwszy punkt zakwaterowania Porto ( camping Les Oliwiers ) , bardzo urokliwe miejsce , lecz był jeden problem , ciężko się stamtąd gdziekolwiek ruszyć , w każdym kierunku bardzo kręte i wąskie górskie drogi ( przyznam że jeszcze po takich nie jeździłem) 8O , ale dobre miejsce na leniuchowanie z kilkoma krótkimi wypadami , krajobrazy jak z bajki ( to co lubię najbardziej ).. :mrgreen:

..plaże zachodniego wybrzeża....

...powiem krótko piękne :mrgreen: , w większości żwirowe lub z gruboziarnistego piasku , dlatego woda bardziej przejrzysta niż na wschodzie wyspy ( większość piaszczystych )

...góry blisko..

..fakt ..na niektórych góry spadają dosłownie do morza :wink: ale na Corse praktycznie z każdej strony do gór ..to rzut beretem :mrgreen:

.. hm ..gdybym jechał drugi raz wybrałbym teraz Porto na zachodzie i Saint Florent na północy jako bazy :wink: ... a je to całkiym mozliwe na pzisły rok , chocioz Eunike mi zawrociła w gowie tom Italiom , no i Hellada tkwi dalij w moim sercu ..ale gdo wiy :roll:

.. w załoncniku posyłom linka do fajnej stronki s plazami i do fajnej apki na antka :wink:

Korsykańskie plaże

dobry przewodnik na androida , można aktualizować i korzystać offline

Pozdrówki :wink: :papa: :hut:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 16.10.2014 19:30

Bardzo fajny ten mobile home, sami się na nimi zastanawiamy, bo cena po sezonie też przystępna. Fajnie wyposażone, czysto i do tego basen! - czego chcieć więcej :D Znajomi od lat jeżdżą na takie campy i bardzo sobie chwalą :)

To mówisz, że zawróciłam Ci w głowie Italią? :roll:
Ale się porobiło... :oczko_usmiech:

Foty super!
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 19.10.2014 08:49

..... :roll: .......

uce sie jak sie robi fimiki fajne "kupiłech se" :wink: tzi programy + win meaker :roll: i ciynzko mi idzie , ale mom tzi dni urlopu teraz , pośfiynce na to 500 godzin , to moze w końcu załapie , fcora zaś było kołko tanecne bo sonsiedzi wyjyzdzajom do faterlandu na stałe :(

Obrazek

Île de Beauté

..aha.. :wink: i dejcie se tam na HD :wink:

Pozdrowio , Kłanio sie i Klynko :wink: :mrgreen:

Kowol 38 :wink: :roll: :mrgreen: :papa:

cdb...napewno f pzisłym roku live ..chyba ze połkne ty programy .... :roll: to za tydziyń :mrgreen:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 19.10.2014 13:29

Dzięki Kowol

Szkoda że już koniec, no ale...

Na pewno ta Twoja rajza przydo mi sie w przyszłości.

Pozdrawiom ciepło
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 19.10.2014 17:07

gego napisał(a):Dzięki Kowol

Szkoda że już koniec, no ale...

Na pewno ta Twoja rajza przydo mi sie w przyszłości.

Pozdrawiom ciepło

Hejka :mrgreen:

....e ..no ..jak sie Gegusiowi pzido ...tom je fest dumny :wink: :mrgreen: :papa: :hut:

Pozdrówki ( i dlo Pana Janka i Kolegi co ś Wami był) :wink: :papa:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 19.10.2014 17:15

....a teraz ...co je dlo mnie bardzo wazne... :!: uce sie puscać bonki 8O i robić zyza :roll:

nojlepse mi wychodzom po grochuli f Gazdowce f Nierodzimiu :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

....hm... :roll: moze mie Kapitan Planeta zatrudni do jakij telenoweli :roll: bez tyn moj talynt... 8O ..gdo wie.... :roll:

Obrazek

no i dzisio nie muse jechać po Pamele do Mamusi .. bo nie dom rady s uwagi na 1 promil....hura :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrówki :wink: :mrgreen: :papa:
....
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.10.2014 20:32

Szkoda że Twoja relacja dobiegła końca :)
Fajny przewodnik zapodałeś

Ale tą grochową toś mi smaku narobił :roll: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 22.10.2014 16:30

Hejka.. :wink: :smo:

..w tym poście będę doklejał filmiki ( może kilka lub kilkanaście ).. :roll:

... bedzie to kapke trfało moze miesionc abo dwa :mrgreen: , bo mi sie nie chce :mrgreen: ale jak tam wceśnij łobiecołem .. :roll: to słowa dotzimom.. :mrgreen: , nowych postów juz nie bede nabijoł , co by mi sie s tej relacyji telenowela nie zrobiła :mrgreen: , bedzie jesce kedyś post podsumowanie :wink: ..i cheba co by Kiery mioł jaki pytania to chyntnie pomoge i f miare skromnej wiedzy łodpowiym :wink:

sału sie nie spodziywejcie :mrgreen: , bo mi sie ich nie kce na tych programach specyjalnych łobrobiać :? , a krynciłem je piyrwsy roz i kapke w konwyncji prujymy dalij :mrgreen: , ale jak Gdo s Wos mo chynć to se moze spojzyć łod casu do casu :wink: :mrgreen:

Calanches De Piana

Calvi

Saint Florent ..bez podkładu :mrgreen: :lool: :sm:

Bastia

.. tu bedom kolejne

..aha i se tam pzełonccie na HD i full screen , bo lepij widać :lool: :mrgreen:

Pozdrowio, Kłanio sie i Klynko ... :wink: :mrgreen: :papa: :hut: Kowol 38
Ostatnio edytowano 23.10.2014 22:17 przez Kowal38, łącznie edytowano 2 razy
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 16:59

Widoki piękne :D
A droga to chyba nawet "szersza" niż w Amalfi 8O I te wypaśne zabezpieczenia... :roll:
Pozdrawiam i czekam na więcej :papa:

Filmiki super!

I muzę podkładasz świetną! :D
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 22.10.2014 18:07

Kazek widza ze ty tego Leona nie pasiesz yno nim dość gibko żyniesz po tych drogach.Zrobioł żeś mi smaka na ta korsyka :lol: .Ale jescze nie w przyszłym roku dopiero na pyndzyji se tam pojada.Małe przimiarki już robia i Calvi bydzie raczej moją bazą wypadową.
Poizdrawiom Czesiek.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 22.10.2014 18:14

Kowal38 napisał(a):
Calanches De Piana

...ehhh, ta droga - piękna, dobrze ją wspominam :)
A i na podsumowanie cierpliwie poczekam :!:
Relacja jak zwykle - jedyna w swoim rodzaju :lol:
Dzięki :!:

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Kowolki na Korsyce 2014 - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies