Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koversada wrzesień 2013.

Plaże, kempingi, ośrodki FKK i wszystkie inne nietekstylne sprawy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DolnoŚlązak
Podróżnik
Koversada wrzesień 2013.

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 28.01.2013 22:05

witam wszystkich,

Przeglądam forum Cro już od dłuższego czasu i w końcu zdecydowałem się zarejstrować.
Głównym powodem mojego wątku jest dowiedzenie się jak najwięcej o ośrodku Koversada, od osób które już tam miały przyjemność gościć. Warto się tam wybrać? We wrześniu raczej powinno być już mniej ludzi...
Zamierzamy wraz z małżonką oraz naszą roczną córką udać się w połowie września na ten właśnie kemping. Będziemy mieszkać w apartamentqch Blesicka.
Będzie to nasza pierwsza przygoda z naturyzmem, udało mi się przekonać małżonkę po dłuższej rozmowie :D (choć dalej twierdzi że się nie rozbierze)
Teraz mam kilka pytań do Was forumowiczów.
Będzie to nasz 3 pobyt w Chorwacji, więc o drogę raczej pytać nie będę, ale zastanawiam się co zabrać do Koversady? Czy na przykład apartamenty są dobrze wyposażone? garków, patelni itp nie trzeba brać? (mamy zamiar sami gotować z produktów zakupionych w naszym pięknym kraju).
Jak ogolnie wyglądają apartamenty? z tego co udało mi się dowiedzieć to są to raczej lokale nadające się do renowacji, oby nie wszystkie :D
Pytanie też mam o plaże, znajdzie się chociaż jedna z delikatnym zejściem do morza, tak aby córka chociaż stópki mogła zamoczyć? ogolnie czy jest sens wybrać się tam z takim małym szkrabem?
Na plaży pewnie z raczkującą córką nie poleżymy, ale jest to spory kemping więc będzie gdzie spacerować.
Prośba o wszelkie opinie oraz porady.
Wiem że jeszcze dużo czasu, ale chciałbym się przygotować do tego wyjazdu jak najlepiej.
Na koniec jeszcze zapytam, może ktoś się wybiera w tym czasie do Koversady?

pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.01.2013 09:10

DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 29.01.2013 12:41

Dzięki Jacku,

Ten wątek już czytałem, tak jak inne związane z Koversadą :)
Dobrze by było poznać opinie innych forumowiczów o tym ośrodku.
Może ktoś dysponuje fotkami zrobionymi przez siebie, bo te ze strony Koversady czy z wyszukiwarki to chyba są
z przed 20 lat :lol:

pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2013 13:02

DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 29.01.2013 23:40

Faktycznie tutaj fotki nie są z przed 20 lat.
Naprawdę jest tam tak "bajecznie" jak na tych pięknych zdjęciach katalogowych?
Może ktoś jeszcze pochwali się wiedzą na temat Koverady, nie chodzi mi o info już istniejące w necie.

pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2013 23:43

Ja wiem o Koversadzie tyle co w necie, wiem np. że są tam organizowane wybory Miss Natura.
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 30.01.2013 10:35

Siemka.
Odwiedziliśmy Koversadę kilka razy. Oczywiście rodzinnie. :D
Kemping piękny, zadbany, spokojny. Do zwiedzania i odpoczynku wspaniały.
Ma jednak duży minus. Wszystko jest płatne a przy dzieciach, które co chwilę muszą zmieniać miejsce i zabawę stwarzało to duży problem... :mrgreen:

Dlatego my na wyjazdy z dziećmi wybraliśmy Valaltę. Tam większość atrakcji jest za darmo... i mają piękny basen... :roll:

Pozdrawiamy.
Basia i Maciek.
magneska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magneska » 30.01.2013 18:35

My nigdy nie byliśmy w apartamentach Blesicka, tylko w domkach Villas. Podobno Blesicka ma lepszy standard niż Villas, ale w przypadku 2 osób bardziej się opłaca Villas z opcją HB niż Blesicka - tym roku jedziemy będziemy od 22 czerwca. Koversada ma jednak swój urok i powracamy tu po 3 latach przerwy i szukaniu czegoś innego. Mimo, że Villas pamiętają chyba czasy Tito to jest czysto i da się przeżyć. Ogólnie Koversada jest duuuuużo tańsza w porównaniu z np. Valaltą, która owszem oferuje więcej, ale też dużo więcej kosztuje. A np. basen nie robi na mnie wrażenia - wolę morze.

We wrześniu byliśmy raz (w 2008 r) pierwszy tydzień września (bo akurat tak wypadło) pogoda była ok, a drugim tygodniu załamanie pogody. Ale na pogodę nie ma reguły. Ogólnie wrzesień to dobry czas na odpoczynek w spokoju - ludzi mniej, przeważają raczej niemieccy emeryci, więc jest spokój. Nie trzeba walczyć o miejsce na plaży (w sezonie Czesi mają zwyczaj rezerwowania miejsc plażowania ręcznikiem, a wcale nie przychodzą przez cały dzień). Warto wiedzieć, że we wrześniu Chorwaci raczej zwijają swoje interesy - zdarza się, że niektóre knajpy w okolicach Vrsar pozamykane są.

No i we wrześniu dni dużo krótsze są - godz. 18.00 to już ciemno z tego co pamiętam. Wszystko ma swoje plusy i minusy :)

Pozdrawiam
magneska
DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 30.01.2013 23:25

W sumie właśnie dlatego wybraliśmy Koversadę. Z raczkującą pociechą na plaży nie poleżymy ale jest gdzie pospacerować i się rozłożyć, a i blisko do miasta.
Mogę zdradzić że za tydzień (7 nocy) w połowie września za apartament wyszło nas ok 1 tyś zł za dwie osoby + płatne dodatkowo łóżeczko dla córy 5 euro za dobe. Dobra to cena czy da się taniej w Koversadzie zamieszkać?
Zmartwiliście mnie tymi dodatkowymi opłatami.... :( za co dokładnie i ile trzeba płacić?
Raczej roczna córka nie będzie jeszcze swojego kochanego tatusia naciągać na przyjemności (waciki) :lol:
Powiedzcie mi jeszcze drodzy forumowicze jak z plażami, jest jakaś z łagodnym zejściem do wody i miejscem do budowania pałaców z kamyczków ? :mrgreen:
Z tego co się dowiedziałem to ponoć na tej wysepce są przyjemne/klimatyczne małe plaże, prawda to?

PS Czemu ten wrzesień tak daleko.... :(

pozdrawiam
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 31.01.2013 10:46

Siemka.
Roczne dziecko nie spowoduje w Koversadzie dodatkowych wydatków... :):):)
Plaża jest piaszczysta i można budować na niej zamki (podobnie jak w Valalcie). O ile pamiętam to na samej plaży jest plac zabaw. Na wyspie jest bardzo przyjemnie i rzeczywiście są tam kamieniste plaże...
My mamy większe dzieci, które potrzebują większych atrakcji dlatego z osłupieniem przeczytaliśmy, że w Koversadzie np. aquapark (dmuchane zabawki na wodzie) jest płatny.
Ale akurat z tym nie było żadnych problemów, bo zrobiliśmy szybką przeprowadzkę do Valalty i już było ok... :)
Pozdrawiamy.
Basia i Maciek.
DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 31.01.2013 19:35

Super.... czyli tatuś nie zbankrutuje przez córeczkę :oczko_usmiech:
Pozostaje jeszcze pilnować portfela przed żoną i goły będę tylko na wakacjach, a nie po :lol:

Coraz bardziej jestem przekonany do słusznego wyboru miejsca wakacji.
Ciekawi mnie jeszcze jak wyglądają te apartamenty i czy muszę cały majdan kuchenny ciągnąć za sobą do Chorwacji ? (w sensie patelnie, talerze, noże i tym podobne gadżety) Co prawda jedziemy tylko w trójkę jednym autem, ale mam obawy czy się zapakujemy, tak żeby nam niczego nie zabrakło.

Czy ktoś wie jakie to sklepy są w ośrodku? Z tego co się orientuję to są chyba dwa. Dużo drożej w nich od sklepów w mieście?
aha i jeszcze jedno.... :D Jeżowce są spotykane przy plaży? Pewnie i tak bez butów do pływania się nie obędzie, ale lepiej żeby ich nie było.

Może ktoś chciałby się pochwalić swoim talentem fotograficznym i zamieści kilka fotek jak to wszystko
(czyt. Koversada) wygląda.
Fotki robione przez gości mają to do siebie że nie "kłamią" i ukazują realną rzeczywistość.

pozdrawiam
K&G
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) K&G » 03.03.2013 18:52

Witaj!
Byliśmy z rodziną (2+1) 5 razy na wakacjach w Koversadzie zawsze jednak w czerwcu w różnych okresach.
Zawsze była cudowna pogoda i ciepłe morze. Od 2 lat jeździmy do FKK Solaris. Koversada jako ośrodek jest piękna!!!.
Schodziliśmy ją kilka razy wzdłuż u wszerz. Zawsze byliśmy zakwaterowani w części Villas, która z roku na rok była w coraz gorszym stanie. Cześć apartamentowa jest odnowiona i na super poziomie ale również "cenowym"
Któtko mówiąc 2 tygodnie w apartamentach bez wyżywienia kosztują drożej niż 2 tygodnie w części Villas z wyżywieniem.
Oczywiście nie jeździmy tam po to aby siedzieć w pokoju niemniej jednak jakiś poziom powinien być zagwarantowany. Zgadzam się z wcześniejszymi opiniami, że da się przeżyć ale ma kilka fotek, które pewnie w skuteczny sposób zniechęciły by niejednego do odwiedzenia tego pięknego miejsca. Dla nas Chorwacja to słońce, plaża mili ludzie i pełen luz w kwestii wypoczynku.
Jeżeli możemy Ci jeszcze w czymś pomóc to napisz na jakiego e-maila mamy pisać.
Reasumując byliśmy w różnych miejscach w tym również w Valalcie. Wszędzie jest inaczej tzn. dla każdego coś innego". Obecnie "zakotwiczyliśmy" na Solaris - w porównaniu z Koversadą o niebo lepszy standard pokoi, bardziej urozmaicone jedzenie i jakoś tak bardziej "swojsko" niż w Valalcie ale to oczywiscie nasze subiektwne odczucia.
Polecamy Koversade!!!

Pozdrawiamy
K i G
DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 03.03.2013 20:20

Dzięki za informację K i G.
Wasz komentarz tylko utwierdził mnie w tym, że Koversada to dobry
start w naturystyczną przygodę z rodziną.
Jeśli możecie, to prośba o przesłanie kilku fotek uwieczniających ośrodek, plażę, pokoje itd,
oraz o cenne porady jeśli takowe macie dla nowicjuszy.
Podaję swojego maila : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdrawiam
Abi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abi » 25.08.2013 19:05

DolnoŚlązak, kiedy tam jedziecie? My z żona wybieramy sie za 2 tygodnie do Cro, jedziemy pierwszy raz razem i w ciemno, cena którą podałeś jest OK, masz rezerwacje w Villas?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2013 17:48

DolnoŚlązak napisał(a):Jeśli możecie, to prośba o przesłanie kilku fotek uwieczniających ośrodek, plażę, pokoje itd,

pozdrawiam

http://www.campingrovinjvrsar.com/hr/Ka ... Kamp_Vrsar
Następna strona

Powrót do Naturystyczna Chorwacja