Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koty plażowe w Grecji .... Ciekawostka turystyczna

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 24.02.2025 12:30

Ok, no to jedziemy

Koty plażowe w Grecji.... Ciekawostka turystyczna

Wstęp

Jak wszyscy doskonale wiemy, kotów na Bałkanach (i w Grecji) jest sporo. Powiem nawet, że bardzo sporo.

I wygląda na to, że te niby bezpańskie koty nikomu tam nie przeszkadzają. Nie ma jakiś specjalnych akcji utrudniania kotom życia, poprzez na przykład, zabijanie okienek piwnicznych.
Także, nikomu tam kot nie kojarzy się (zwłaszcza czarny), z czarownicą na miotle.
Kot to kot. Jest i już

Bardzo mi się podobało (a wręcz potraktowałem to, jak jakiś dowcip), jak kiedyś jeden fan Grecji, który w Grecji przesiedział lata, napisał takie małe celne zdanko .... "Nigdy nie słyszałem, aby w Grecji ktoś kupił sobie kota... Kot po prostu przychodzi i jest... I mamy kota ... ." :)

Czyli widać tu, że przysłowie ..."Tam dom twój, gdzie kot twój.." .... ma swój międzynarodowy wydźwięk.

Na marginesie... Czy ktoś wie jak się woła na kota w Grecji ???? ... Kiedyś to było w programie "Jestem z Polski", a ja mogę to tylko potwierdzić

Na kota w Grecji wola sie ? ..... Uwaga ..... psy, psy, psy 8O :)
Psy ? .... Gdzie te psy ? .... Kota widzę !! :)

.....
Dobra. Siedzą więc sobie te koty w Grecji i wyraźnie nic nie robią ?? Darmozjady ??
Ale czy na pewno ?? Koty są mile widziane w Grecji (i nie tylko w Grecji), bo, jak zresztą pewnie także wiemy, cichaczem wypełniają swoją robotę sanitarną w najbliższym otoczeniu człowieka

Już nie będę tu pokazywał wyższości Grecji nad Polską, ale doskonale wszyscy wiemy, ze byle szczypawa w Grecji jest co najmniej dwa razy większa niż w Polsce. A może cztery razy większa. A ilościowo, w kwestii różnych braci mniejszych, to Grecja też jakby lepsza 8) :)

Kot więc, jest cichym sprzymierzeńcem jego właściciela, w tym ich wzajemnym mikrokosmosie

A wracając do tego Właściciela kota ??. No tu bym trochę polemizował sam ze sobą ?? Bo w zasadzie nie wiadomo, kto tu jest właścicielem, kot, czy człowiek??... Z perspektywy kota, stawiam 10 na 10, że to on jest właścicielem człowieka :)

.....
Ale moment. Trochę chyba zjechałem z tematu. Miało chyba być o czym innym,
Dobra, zawracamy

....
Motyw przewodni. "Koty morskie, czy też plażowe w Grecji". No to ciągnijmy ten motyw.

I tu znów. Jak wiemy, lub nie wiemy, Grecy lubią sobie połowić prądem :grzybki:
Jak ktoś (lub ktosia), w tym momencie wpadła w lekki szok?? I życie komuś się z lekka załamało, w aspekcie tych naszych fajnych Greków ?? To z lekka uspakajam.

I także trochę tu wybielę tych naszych fajnych Greków, bo metoda łowienia prądem jest dość znana, chyba na całym świecie. Także i w Polsce. Ile to się widziało, jak na naszych Mazurach, różne firmy powstałe po masie upadłościowej PGRyb trzaskały agregatem, doprowadzając niektóre jeziora do stanu pustki. Wędkarze mogą coś więcej o tym powiedzieć. :oczy: :chytry:
Mam jednak wrażenie, że to juz jakby historia ?? Oby ?? I na szczęście //

No i wracając, do tych naszych greckich kotów plażowych.

Jak te greckie koty z jakiejś nadmorskiej greckiej wioski zauważą, że wzdłuż brzegu morza pojawiła się łódź z agregatem, to te wszystkie koty z tej wioski co robią ?? ... Ano, idą poplażować sobie na plażę. :la: ;)

Przycupnięte, siedzą sobie na tej plaży. Pusta, bezkresna grecka plaża i same, samiutkie koty na tej pustej, bezkresnej greckiej plaży. Greckie koty plażują. Patrzą i czekają.

I łódź w pewnym momencie odpływa. Ryby pozbierane z wody. Łowienie zakończone.
Ale po chwili fala morska wyrzuca na brzeg małe rybki. :sm: Takie, wielkości dwuzłotówki, może pięciozłotówki. A gatunki, ech jakie !!!!, Cóż na rybny luksus.. Jak zauważymy, same egzotyczne i luksusowe gatunki :sm:

No i co wtedy robią te greckie koty ??
Oczywiście, robią to, co robi przeciętny turysta. ... Po plażowaniu koty greckie idą sobie do tawerny na smaczną rybkę. ;) Oczywiście ta tawerna, jak to w Grecji, jest tuz przy brzegu morza. A może nawet w morzu
I te greckie koty mają te swoje rybki, jak na talerzu. Albo wyciągają je sobie łapką z morza....

Nie ma tam żadnych walk i niesnasek wśród tych kotów... Wszystko przebiega spokojnie i przyjacielsko... Dla każdego kota starczy ....
Spokojnie, przyjacielsko i dla każdego starczy, jak to w greckiej tawernie :)

.....
I co ?? I chyba koniec .... ??
I tak to wyszła banalna opowieść o plażowych kotach w Grecji, którą to opowieść, można by było skwitować jednym krótki zdaniem ;)

Ale cel był zamierzony... Pobawiłem się trochę tekstem, bo przy okazji przemyciłem tu trochę innych, banalnych ciekawostek i autorskich myśli ;) .... Mam nadzieje, że nikogo tu, tym razem, nic nie ubodło i nikt nie czuje się w tym momencie poszkodowany, lub poszkodowana 8) ;)

.....
A jaka jest tego eseju główna konkluzja??

A taka, że my czekamy cały rok (a może dłużej), aby zjeść sobie luksusową rybkę prosto z Morza Egejskiego. A może ktoś nigdy nie posmakuje luksusowej rybki prosto z Morza Egejskiego. :(

A greckie koty (tu podgatunek plażowy), maja ta luksusową rybkę na co dzień. Gdy nam, tym czasem, w oczekiwaniu na ten luksus, musi wystarczyć makrela z Lidla, czy rybka, Frosta z Biedronki po 17,99 (kupisz dwie, masz po 14,99) ;)

I tyle
Ale uwaga. Nagle zauważyłem, że esej ten wygenerował wiele tematów i ciekawostek powiązanych.
Można by je użyć w swoich opowieściach z Grecji, Chorwacji, czy innych kierunków. Różne, mniej lub bardziej banalne ciekawostki z odwiedzanego regionu

A jakie to mogą być te tematy i ciekawostki powiązane?? Pomyślcie sami.. Ewentualnie, może dam jakieś kierunki i wskazówki, jak złapię kolejną wenę ;)

Na razie. Pozdrawiam

P.S. A, i jeszcze coś na koniec. Uwaga. Nie było tu żadnego lokowania produktu... Zaręczam wszystkim, że nie jestem przedstawicielem handlowym Lidla, Frosty, czy Biedronki. Tak jakoś wyszło w tym eseju :tak:
A zresztą, temat promocji już tu zaistniał na forum. Na przykład w zakładce "Ile kosztuje urlop w Chorwacji". I sam tam nawet o tym pisałem. Nie ma więc większego bólu, że przypadkowo zapromowałem tu, znane wszystkim firmy i sieciówki // ;)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.03.2025 16:35

Dzisiaj mam dobry humor i wenę .... pogoda ładna, euro odbija, czyli kurs spada ...gpw rośnie .... Czyli gospodarka ogólnie nam rośnie, ok //

To więc obiecana kontynuacja "A jakie to mogą być te tematy i ciekawostki powiązane?? Pomyślcie sami"..

Ktoś może pomyślał ?? Ktoś może nie pomyślał/ła, a wręcz olał, czy olała ;) to myślenie ?? Nie będę tu myślał, lub myślała, zwłaszcza jak niezależny komentator każe mi tu coś myśleć 8) :D

Ok. co mi się tu nasuwa w tych tematach powiązanych ?? Będzie trochę praktycznych spostrzeżeń.. Trochę teorii....Przy okazji trochę straszenia 8) :) .... A może nie ?? .... Proza życia i różne małe przypadki i obserwacje, na wyjeździe do Grecji, Chorwacji, czy gdzieś //

1. Koty ....

A może coś więcej o tych kotach... Zauważamy jednak te koty w Grecji, czy Chorwacji... Czego dowodem są przywożone giga bajty fotek kotów i tez wrzucane na fora. No ale niestety, wszystko lub prawie wszystko mono tematyczne...
Rządzi kot, przewalający się na ławce, albo pod ławką. Albo przycupnięty...Albo kot idący gdzieś, jak to kot, swoją drogą... Częsta fota, to portret kota (sie rymnęło) :) Czyli facjata kota, z reguły ładna.

A jakieś inne akcje z kotami ?? Na przykład, czy nikt nie widział krótkich epizodów z kotami w roli głównej jako nocnymi wojownikami w Atenach ?? Jest jednak jeden warunek. Trzeba się wbić w te nocne Ateny.
I to nie obok Akropolu, czy na Syntagmie... Ale gdzieś w zaułkach Monastiraki, Psiri, może gdzieś na Omoni w jakiś zakamary ?? Albo gdzieś na targu rybnym //

Przy okazji wyskakuje kolejny temat powiązany, czyli klimaty niektórych dzielnic w Atenach. Sztuka Street Art, Graffiti z całego świata ... Wiele turystów, się tego boi :) :lol: i myśli, że jak klimaty graffiti, to pierwsze, .... pilnuj portfela, a może coś gorzej. :|

Może tak, a bardziej może nie. Ale klimacik w niektórych dzielnicach Aten, to jest nie powiem, hardkorowy 8O ....
Zainteresować się tym szerzej ??, Tylko dla konesera :) Czyli bardzo mocno sprofilowanego turysty // ...Robią to niektórzy i idą śladami najbardziej spektakularnych dzieł... Wszystko jest w necie ...Gdzie ?, Co ??.... Strony oczywiście branżowe //

2. A jak nie koty, to może psy ....

Czy ktoś tu kiedyś coś szerzej widział o psach w Grecji ?? O chorwackich,a bardziej bałkańskich psach było w relacjach kolegi Pudelka??, Ale o greckich ?? Żywy przykład tematu to "Bezpańskie psy w Grecji".. Bo jest ich tam sporo, a nawet bym powiedział bardzo sporo

Ale może nie rozwijajmy tego tematu, bo przewiduje szybką kłótnię :sm: ....." wyższość wolności psa bezpańskiego, nad psem ze schroniska " , lub odwrotnie //

3. Zjeżdżamy na poziom braci jeszcze mniejszych

Robale wszelakie ....

Co prawda była tu ostatnio szeroka wymiana opinii, między psiapsiułkami, ;) na temat "Zjadłabym robala, czy bym nie zjadła " // ;) :lool:

A może bliżej coś, Grecja, Bałkany, tu Chorwacja ?? ...Opcja zjedzenia na śniadanie jakiegoś robala w czystej postaci soute, albo w panierce, raczej nam nie grozi ?? Chyba że mucha wpadnie nam do zupy :| Chociaż ?? Świat tak zmalał //

Ale inne, jakieś epizody spotkania trzeciego stopnia ze wszelkimi robalami ??

Nikomu w Grecji, czy Chorwacji, na przykład, nie wyskoczył z pod tyłka jakiś piękny, dorodny karaluch, jak zwaliliśmy się na ratanowy fotel z poduchą, po jakiejś wycieczce... Zwłaszcza jak taras jest w miejscu otoczonym krzewami, pięknymi granatami, które wiszą nam tuż nad głową. A w tych fotelach i poduchach lubią sobie przesiadywać różni bracia mniejsi z pobliskich krzaków, czy tez zaplecza ludzkiego siedliska .... symbioza //

Albo spotkanie trzeciego stopnia z Grecką, albo chorwacką szczypawą, powszechnie nazywaną stonogą.
Oczywiście wielkość tamtejszej szczypawy wskazuje, że nie jest to stonoga, a raczej pięćsetnoga ;)

I jest to zwierzątko bardzo przyjazne i lgnące do ludzi.... Znów dlatego, że ma darmową michę przy swoich braciach większych ...
Ulubione miejsce zamieszkania tych ładnych i gibkich robali, to wnętrza, w których egzystujemy na tych naszych wakacjach w Chorwacji, czy Grecji... Spotykane, np za karniszem... Odsłaniamy zasłonę, jest .... Podziwiamy z jaką gibką gracją i szybkością światła znika ten robal... Złapać tego skubańca, zadanie wręcz niewykonalne.... 8O

Inne miejsce zamieszkania, to gdzieś za szafką nocna, za szafą....Ale tego za szafa raczej nie zobaczymy, bo kto by przesuwał szafę na wakacjach w Chorwacji, czy Grecji ?? :) :lool: ... Chociaż ?? Jakieś światełko w tunelu ?? ;)
Dla uspokojenia, w łóżku czy pościeli raczej nie mieszkają ?? Ale tu znów ?? Chociaż ?? Każdy przecież robi sobie od czasu do czasu jakieś wycieczki ??

Albo, spotkanie trzeciego stopnia ze skorpionem ?? Grecja, ok :spoko: ... Chorwacja też bywa??

Tym razem robale małe, Mniejsze, niż by się chciało... :( ...Nie to co na Saharze.. Na Saharze to były panie skorpiony !!!... Ale skorpiony na Bałkanach i w Grecji są...Bywa, że je sobie namierzymy.. .... Raczej na zewnątrz ... W dzikiej naturze, ale tez i odwiedzają tarasy kwater

4. Teraz przechodzimy do przypadków trochę przyjemniejszych ....

Żółwie lądowe .... Grecka specjalność, nie do podrobienia :spoko: :)

CDN....

.....
Ostatnio edytowano 05.03.2025 21:09 przez AdamSz, łącznie edytowano 6 razy
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.03.2025 18:21

AdamSz napisał(a):(...) Albo, spotkanie trzeciego stopnia ze skorpionem ?? Grecja, ok :spoko: ... Chorwacja też bywa?? (...)
Bywa, bywa.
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028-3915.html#p1775970
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.03.2025 18:41

boboo napisał(a):
AdamSz napisał(a):(...) Albo, spotkanie trzeciego stopnia ze skorpionem ?? Grecja, ok :spoko: ... Chorwacja też bywa?? (...)
Bywa, bywa.
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028-3915.html#p1775970

Boboo, ideolo,z takim samym, jak Ty, miałem kiedyś spotkanie... ;) .... Mały, też jakieś 3 cm, ciemny brąz, prawie czarny... Ale skurczybyk był jak z obrazka, Wszystko miał jak trzeba, szczypce, ogon podniesiony i gotowy do ataku 8) ;)

Rejon, kto by się tam spodziewał skorpiona ?? Riviera Omiska .... Kwatera była w mocnych krzaczorach, czyli ogród dość bujny, naturalny, drzewka smokva... Siedział sobie na murku, balustradzie kamiennej zewnętrznej, na tarasie. W cieniu, nie na słoncu.... Żonie o nim powiedziałem, jak już wyjeżdżaliśmy ;) Wiadomo, kazałaby mi przemeblować całą chatę w poszukiwaniu tego skorpiona, albo jego kolegi, lub koleżanki :) ...

Ależ się tam smokvy objedliśmy !! Super właścicielka była... :spoko:
Nawet zapewnila nam transport smokvy do Polski ...Kartonik, obstalowalem w Studenacu, papierek przekładany od włascicielki. Pełna profesjonalizacja transportu długodystansowego, owoców delikatnych :)

.....
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 06.03.2025 13:02

Widzę, że wątek spotkał sie z niesamowitym aplauzem czytelników :)

Gwałtowny skok ilości otwarć, jak skok kursu euro/pln, z 4,50 na 4,15 // :spoko: ...no teraz 4,18, też ok

Rozdzwoniły się też telefony. Ludzie piszą smsy, listy. Nie nadążam z odpowiedziami ;) :D

Największe zainteresowanie wzbudziły, nie koty, nie psy, a jednak robale

Oto jeden z listów....
Szanowny Panie Ekspercie. Wybieram się na wakacje do Grecji. Czy taka szczypawa zza karnisza może wejść do ucha ? ... Podpisano Monika

Szanowna Pani Moniko. Raczej nie grozi, że ta szczypawa wejdzie pani do ucha. Jest po prostu za duża, żeby wejść w to pani zgrabne uszko.
Życzę miłych wakacji w Grecji. Z uszanowaniem. Pozdrawiam. Ekspert Entomolog

Albo drugi list

Panie Adamie. Wybieram się na wakacje do Chorwacji. Czy ten karaluch z pod poduchy fotela ratanowego jest agresywny ?? ... Podpisano Terenia

Szanowna Pani Teresko. Jak pani nie będzie wykonywała gwałtownych panicznych ruchów, to karaluch nie będzie agresywny. Proszę stać spokojnie i popatrzeć mu głęboko w oczy, to spokojnie sobie odejdzie. Bo jak pani rzuci się do ucieczki, to jest pewne niebezpieczeństwo, że karaluch rzuci się za panią w pogoń
Życzę miłego pobytu w Chorwacji i nie zapomnieć o turystyce kulinarnej na tarasie z ratanowymi fotelami i poduchami. Pozdrawiam. Adam . Ekspert Entomolog 8) :D

No i teraz koniec żartów... Większość pewnie myśli, że robię tu sobie jakieś jaja. :lol: Albo że jestem po czterech drinach :) ... Spoko, z rana czyli o 12.00, drinków nie spożywam .... Jaj jakiś, sobie też nie robię, a może trochę robię ;) :) .... Można by było napisać w formie krótkiej instrukcji..."Używanie szczypawy, albo karalucha , punkt raz, dwa, trzy...Ale ja nie lubię pisać i czytać instrukcji... Wolę beletrystykę, gatunek liryczny .... :)

To na czym tu skończyliśmy ??

Acha, Żółwie lądowe.

Nigdzie się tu nie dopatrzyłem, aby ktoś napisał tu coś o żółwiach grackich .... A przecież, ostatnio było sporo relacji greckich. Tym czasem, temat żółwia greckiego, Zero 8O ... Ale może się mylę, bo nie jestem jakimś zatwardziałym czytaczem 24 na dobę....

I mocno więc, liczę na to, że ktoś jednak podeśle tu link ze swojego spotkania z żółwiem greckim... Tak jak Kolega boboo podesł link o swoim spotkaniu ze skorpionem.... Dzięki :spoko:

A liczę po prostu dlatego, że moje tezy które głoszę, nabierają w tym momencie autentyczności, a nie są jakimiś bajkami wyciągniętymi z ucha (jak ta szczypawa) ;)

Dobra. Zawracamy. Żółw lądowy w Grecji....

Po prostu, Mega grecka atrakcja :spoko: .... Tylko w erze...znaczy, tylko w Grecji... Bo jak wszyscy wiemy gatunek zwany żółwiem greckim, nie ma siły, musi być w Grecji

Żółw grecki, to nie jest ryba po grecku... Polska ryba po grecku, której żaden Grek nigdy nie widział na oczy w Grecji. I żaden Grek, ani tym bardziej Greczynka, kompletnie nie znają, tego pysznego polskiego dania, jakim jest ryba po grecku (oczywista ciekawostka przemycona) :)

A ten uroczy zwierzak, jakim jest żółw grecki, po prostu tam jest w tej Grecji .... Żyje sobie na dziko, na wolności I to wciąż w dużych ilościach :spoko:

Spotkanie z żółwiem grecki jest bardzo łatwe.... A to dlatego, że nie wiadomo dlaczego, ale te male urocze skubance, lubią sobie pospać na środku drogi...

Drogi lokalne, hen, gdzieś na jakiejś greckiej prerii... Jedziemy autem .... Pozor !!!!....Zwiększyć czujność !!!! .... :idea: .... Spotkanie z żółwiem greckim bardzo, ale to bardzo prawdopodobne ....

Co ciekawe, żówia greckiego w ogóle nie interesuje jakość pościeli, w której lubi pójść sobie w kimkę .... Może to być miękka droga szutrowa... Ale także i zdecydowanie, nie przeszkadza mu mniej komfortowa pościel, czyli twarda droga asfaltowa.

I co my tu robimy, jak spotkamy sobie tego uroczego zwierzaka, zwanego żółwiem greckim. ??

A oczywiście popatrzymy sobie na niego... Spojrzymy mu głęboko w te jego śliczne ślepka (oczywiście, jak się obudzi).. Popodziwiamy jego śliczna mordeczkę i dostojne mocne łapki.... Popodziwiamy jego śliczna skorupę z pięknymi ornamentami i freskami. Piękna grecka płaskorzeźba //

Po czym delikatnie zmieniamy mu miejsce jego kimania, dając mu do zrozumienia, że jednak pobocze drogi i gaj oliwny, jest dla tej jego kimki, lepszym i bezpieczniejszym miejscem

Ale tu zachodzi pewne niebezpieczeństwo dla żółwia greckiego .... Bo u wielu być może, zrodzą się w głowie kudłate myśli.... :rotfl: :cfaniak: "A może by tak wziąć sobie tego żółwia greckiego, jako pamiątkę z Grecji ??" :faja: :grzybki:

I tu, zdecydowanie odradzam !!!! .... A nawet zabraniam !!!! .... :sm:

Pierwsze, możecie zrobić sobie niesamowite schody, jak was dupną w Grecji z tym żółwiem greckim na pace. Poza tym nie zapominajcie, że przed wami sześc granic do pokonania, w tym trzy granice odprawowe.

Ale co tam sprawy formalne...Przecież nikt tu nie jest jakimś treoglodytą, żeby wyrywać tego uroczego przyjemniaczka, żółwia greckiego z jego naturalnego środowiska i aplikować mu przymusową emigrację do Polski. Bardzo wątpliwą, a wręcz okrutną. :grzybki:

Dobra i tym "optymistycznym" :| akcentem, wypełniliśmy chyba temat spotkania z żółwiem greckim w Grecji ...
.
Ale żeby skończyło się to jakimś Happy Endem.

Będąc w Grecji, zwłaszcza na jakiejś ichniej prowincji, wypatrujmy pilnie żółwia greckiego... Prawdopodobieństwo bardzo duże.... A frajda z tego spotkania ?? ,, Niesamowita !!! Zwłaszcza dla dzieciaków, ale też i dorosłych :verryhappy:
....

CDN

P.S. Była beletrystyka, tu trochę instrukcji.."Konwencja CITES" //

.....
Ostatnio edytowano 06.03.2025 14:58 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.03.2025 14:06

Adam, towar masz krajowy czy z Holandii? :lool:
Co do robaczków to w cro ciekawa jest jeszcze pożyteczna Štitonosna striga :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 06.03.2025 14:11

Marlowe1994 napisał(a):Adam, towar masz krajowy czy z Holandii? :lool:
Co do robaczków to w cro ciekawa jest jeszcze pożyteczna Štitonosna striga :)

:lol: :lol: .... Dobre .... :lol: :lol: ...

.....
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 06.03.2025 14:20

Aż spojrzałem do neta, co to jest ta striga ??
Bingo :spoko: ... To chyba to, co siedzi za karniszem i wchodzi w nocy do ucha :zeby: ;)

.....
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 17:52

Dobra, o kolejnych robalach w Grecji i Chorwacji, będzie potem

Tymczasem, nie wiem, gdzie to napisać ?? Te moje lekkie obawy ?? 8) Ale jak było już tu o kursie euro/PLN, to może tu ??

Coś się licho dzieje z tym kursem ?? 8) :| .... Jedzie do góry ?? 8) :| ...Już 4,20, w zakupie 4,22 ... Liczę jednak, że to standardowe wahanie kursu ?? Coś tu jednak, jakby wisi w powietrzu, z tym przystojniakiem, wysokim blondynem z długim krawatem ?? .... Sok pomarańczowy, już podobno zdrożał ?? :| ;)

Nic nie odpisywać !.... !!!!!!!!! .... Jak chcecie sobie dalej poczytać ciekawostki, o spotkaniach z braćmi mniejszymi, w Grecji i Chorwacji ??

Ale jest sensacja, w sprawie tego wątku .... Dostałem list w sprawie i to skąd ?? .... Z zagranicy 8O :)

.....

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies