napisał(a) Robert_em » 05.07.2018 07:28
Ok. Może ktoś skorzysta.
Byłem.
Kotor, a w zasadzie zatoka Kotorska - przepiękna! Ale z góry wygląda najlepiej, więc dla lubiących wspinaczkę polecam Kotor Fortress, a dla ciut bardziej wygodnych drogę P1.
I teraz tak; droga jest otwarta, da się przejechać. Na odcinku pokazanym powyżej nie ma żadnych robót. Po wyjechaniu za "zygzaki" widoki na całą zatokę oszałamiające.
Natomiast kawałek dalej, jako że moim celem było mauzoleum Piotra II Niegosza, to pojechałem dalej i tu zaczął się horror.
Droga jest w totalnym remoncie - koparki, młoty wyburzające, wywrotki itp. Nie było żadnych zakazów wjazdu, tylko że są czasowe ograniczenia w ruchu. Ale drogi na dość długim odcinku - do samego parku narodowego Lovcen - praktycznie nie ma. Jedzie się po większych lub mniejszych kamieniach/żwirze i okropnych dziurach - totalny offroad. Jechałem Tiguanem 4x4 i auto dało radę, ale mam 20" felgi i trochę obawiałem się o ich stan
Koniec końców dojechaliśmy i widoki z mauzoleum to też zupełna bajka, 1660m.n.p.m. robi swoje - widać praktycznie całą Czarnogórę.
Dla lubiących góry i widoki z nich - serdecznie polecam, tym bardziej że ludzi jakoś dużo nie ma.