Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kotlina Kłodzka 2012 + (Adrspach, Praga, Kutna Hora, Hradec)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.05.2012 12:32

tony montana napisał(a):dziś napiszę, jutro wrzucę

Spokojnie, widzę że jesteś zajęty :) Chciałam tylko napisać, że tak się przyzwyczaiłam do codziennych odcinków, że już tęsknię ;) :D

Pozdrawiam :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.05.2012 12:34

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):dziś napiszę, jutro wrzucę

Spokojnie, widzę że jesteś zajęty :) Chciałam tylko napisać, że tak się przyzwyczaiłam do codziennych odcinków, że już tęsknię ;) :D

Pozdrawiam :papa:

hehe :) Ja też się w sumie przyzwyczaiłem i też tęsknię :)
to bardzo miłe! :roll: :oops:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.05.2012 06:57

Ja też tęsknię ......... ale za koleżanką Maslinką. :wink: :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.05.2012 09:07

Praga cz2
Szczerze mówiąc miałem na początku w Pradze niejaki problem z określeniem kierunków. W którą stronę iść, aby dojść tam, gdzie chcę - czy jestem jeszcze na Hradczanach czy to już Mala Strana? Gdzie właściwie jest ten most Karola? A to chyba Most Legii... ale czy na pewno ? hehe Zawsze mam tak w dużym mieście pierwszego dnia, drugiego już jest dużo lepiej, trzeciego jestem już prawie "u siebie".

Tak samo miałem kiedyś z Warszawą - jak zacząłem w niej częściej bywać to wiedziałem tylko: Mokotów - TAM, Praga - TAM, teraz nawet jak wypije bro, zdarza mi się tramwajami jeździć co znamionuje przecież pewną orientację w terenie heh ;)

W Pradze nie było jednak trzeciego dnia. Nie było nawet drugiego :( Jak już pisałem, czuję się po Pradze trochę jakbym z Władcy Pierścieni wyszedł po 20 minutach z kina (będąc zmuszony).

Niesamowite miasto, muzeum pod otwartym niebiem, "skandalem" jest spędzenie w nim tylko kilku godzin...choć 5 latkowi te parę godzin nieźle dało w kość, do Hradec Kralove, które było praktycznie po drodze do Kudowy, jak założyliśmy sobie dojechaliśmy wczesnym wieczorem

Dobra, dość miauczenia.
Don Vito Corleone na pytanie Johny'ego Fontane, swojego chrześniaka "what should I do Don Corleone? what should I do?" potrząsnął nim i krzyknął : "behave like a man! Like a MAN!" :)
Znakomita scena w filmie, w której Marlon z wypchanymi watą policzkami podskakuje do aktora grającego słynnego artystę (którym zostal de facto dzięki Donowi) i wykrzykuje te oto słowa. :)

Chodźmy zatem, a nie marudźmy :) :

Obrazek

Obrazek

Under the Bridge

Obrazek

"""Sometimes I feel like I don't have a partner, Sometimes I feel like my only friend. Is the city I live in,the city of angels, Lonely as I am, together we cry....

... Under the bridge downtown, Is where I drew some blood. Under the bridge downtown, I could not get enough....""

ON the Bridge

Obrazek

zbliża się burza ... a jak pierdykło to było wesoło...

Obrazek

Obrazek

trochę więcej ludzi niż na moście gotyckim w Kłodzku nie? :)

Obrazek

ale tu już kompletnie pusto ... dziwne ....

Obrazek

idziemy na Rynek ... Hus? Nie, tego spalili chyba....

Obrazek

Ledżendery Orloj ... tylko dlaczego prawie pół zdjęcia zajmuje niebo? ;) Oj, muszę sie uczyć robić foty - no, ale przecież jak się nauczyć ich nie robiąc ? ;)

Obrazek

Obrazek

trzy kolory...

Obrazek

powoli przesuwamy się w tłumie ...

Obrazek

jak dla mnie No 1 ex aequo z Katedrą Św. Wita!

Obrazek

kręcę się wokół własnej osi...

Obrazek

Obrazek

chmury idą weg ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy powoli w stronę metra ... przyznam, że choć się nam nie śpieszyło (ale z drugiej strony było trochę "bolą nogiiii" :)), szliśmy sobie po prostu uliczkami i "gdzieś tu niedługo będzie metro" to jakoś nie mogliśmy go znaleźć. Na mojej malutkiej mapce oznaczenia były kompletnie nieczytelne, chodziliśmy sobie zatem, siadając co chwilkę, bez ciśnienia.

Gdybym jednak miał samolot za 90 minut trochę byłbym zmasakrowany ;), że jakoś tego metra nie widać, żadnych oznaczeń, wskazówek (przepraszam, na Rynku była jedna strzałka :) Składam to oczywiście na karb tego, o czym pisałem wyżej, nowe miasto jak dla nas, brak orientacji "kierunkowej", oszołomienie zabytkami i pięknem tego miejsca.

Niektóre ulice przypominały mi jako żywo Paryż, albo nawet Budapeszt ... (choć Budapesztu znawca ze mnie żaden, bo też jeden dzień byłem ;)
natomiast w Paryżu jednak trzy razy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i to już koniec Pragi. Nie zobaczyliśmy wielu miejsc, które są uznawane za obowiązkowe: Plac Wacława, Złota Uliczka etc. Nie wjechaliśmy na wzgórze Petrin, nie piliśmy piwa u Fleku, nie snuliśmy się bez celu uliczkami Malej Strany, o Wyszehradzie już nie wspominając.

Czy było warto? ABSOLUTNIE, ponieważ dzięki temu pobytowi mam już wyrobioną nieco opinię i przynajmniej wiem, czy chcę tam wrócić :)

Powrotne Tesco przy P&R, małe zakupy, czeskie piwo, kawka, niektórzy spac w aucie a ja (chyba) na Hradec Kralove, zobaczymy czy nie będzie korków i o której dojedziemy :)

Adieu # 8 :) 9? ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.05.2012 10:40

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
ciekawe czy w Postirze można wypożyczyć rower :)

Tylko to jeszcze ponad 2 miesiące DW :( :x

Jakbyś coś wiedział przed wyjazdem o tych rowerach to daj znać :wink: ,
też właśnie o tym myślałam.

Ja w Cro zawsze wstaję około 6 i spaceruję sobię to tu to tam :wink: ,
w tym roku mam plan do Postiry do pekary po slaniaki chodzić :D .

Hej hej

W kwestii rowerów: nie znalazłem, póki co "samodzielnych" wypożyczalni rowerów w Postirze (czy Splitskiej) - pewnie MKM mógłby coś powiedzieć w kwestii Splitskiej...

Natomiast: w kilku hotelach w Postirze są wypożyczalnie rowerów, pewnie także dla osób spoza hotelu (choć mogę się mylić, nie znam zwyczajów na Brać :)

Info:

Rowery w Postira

http://www.booking.com/hotel/hr/lipa.pl.html
Hotel Lipa

http://www.traveladriatic.net/pl/centra ... -Vrilo.asp
Hotel Vrilo

http://www.traveladriatic.net/pl/centra ... astura.asp
Hotel Pastura
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.05.2012 11:43

Dzięki za info :P ,
widzę, że Ty też już żyjesz Braćem :wink:

A co do rowerów w Splitskiej, to przy najbliższej okazji pomęczę o to mkm (choć pewnie znowu go zaskoczę takim pytaniem :wink: )
:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.05.2012 12:27

mysza73 napisał(a):Dzięki za info :P ,

A co do rowerów w Splitskiej, to przy najbliższej okazji pomęczę o to mkm (choć pewnie znowu go zaskoczę takim pytaniem :wink: )

taaak, niecałe 2 MDW ;)
a u nas dziś 10-12 stopni i wiatr... :(

daj cynk jak będzie coś wiedziała ... choć i tak musiałbym chyba nad kondycją wcześniej popracować ... a tu Euro 2012 na horyzoncie ;) ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.05.2012 13:02

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Dzięki za info :P ,

taaak, niecałe 2 MDW ;)
a u nas dziś 10-12 stopni i wiatr... :(

daj cynk jak będzie coś wiedziała ... choć i tak musiałbym chyba nad kondycją wcześniej popracować ... a tu Euro 2012 na horyzoncie ;) ;)

Euro to pikuś, bo o "normalnych" godzinach będą mecze :D (i całe szczęście w tv będę mogła oglądać, więc mój limit nie będzie przez to nadszarpnięty :roll:) ,
wcześniej (już w piątek w nocy :wink: ) zaczyna się Ligo Światowa :P,
a od siatkówki jestem tak samo uzależniona jak od Cro :oops: .

Ale oczywiście jak będę coś wiedziała o rowerach, to dam znać :P,
ja zaczynam nawet skłaniać się do zabrania naszych :D .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.05.2012 14:34

tony montana napisał(a):idziemy na Rynek ... Hus? Nie, tego spalili chyba....

Obrazek

To Zygmunt Freud -rzeźba "Wisielec" Davida Černego. Interseal podążał po Pradze jego śladami (Černego, nie Freuda ;)). Ja niestety widziałam tylko pracę pt. "Miminka II", czyli niemowlaki z kodem kreskowym zamiast twarzy i świecącymi pupami ;)
Byliście blisko nich, wchodząc na Most Karola; prężą się ;) na wyspie Kampa, niedaleko środkowego wejścia na Most.

Szkoda, że taki krótki ten pobyt w Pradze, ale też uważam, że było warto, żeby się zorientować i nabrać apetytu na dłuższe odwiedziny 8) (Chociaż może lepiej byłoby zostać godzinę dłużej, a odpuścić Hradec Kralove... ;) Ale to Wasza wycieczka :D)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.05.2012 14:50

tony montana napisał(a):idziemy na Rynek ... Hus? Nie, tego spalili chyba....

Obrazek

maslinka napisał(a):To Zygmunt Freud -rzeźba "Wisielec" Davida Černego. Interseal podążał po Pradze jego śladami (Černego, nie Freuda ;)). Ja niestety widziałam tylko pracę pt. "Miminka II", czyli niemowlaki z kodem kreskowym zamiast twarzy i świecącymi pupami ;)
Byliście blisko nich, wchodząc na Most Karola; prężą się ;) na wyspie Kampa, niedaleko środkowego wejścia na Most.

Szkoda, że taki krótki ten pobyt w Pradze, ale też uważam, że było warto, żeby się zorientować i nabrać apetytu na dłuższe odwiedziny 8) (Chociaż może lepiej byłoby zostać godzinę dłużej, a odpuścić Hradec Kralove... ;) Ale to Wasza wycieczka :D)

Ja to zostałbym nawet do "ciemności" ale wiadomo jak jest :)

A Hradec nie żałuje absolutnie, że zobaczyłem :)

:coool:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.05.2012 16:13

Hradca jestem ciekawa, gdyż ostatni mój tam pobyt to coś około 30 lat temu... Jeśli wygra bożociałowa opcja Kutnohorska, to zapewne na moment wpadniemy wówczas też do Hradca :) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.05.2012 21:16

dangol napisał(a):Hradca jestem ciekawa, gdyż ostatni mój tam pobyt to coś około 30 lat temu... Jeśli wygra bożociałowa opcja Kutnohorska, to zapewne na moment wpadniemy wówczas też do Hradca :) .

Hradec na pewno WARTO, szczególnie na wieczorne piwo (winko) na Rynku. Ja w każdym razie mam taki plan, aby kiedyś pojawić się tam wieczorem i nie prowadzić auta :)

pozdrawiam :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.05.2012 09:27

Hradec Kralove
Jako, że część towarzystwa pospała w aucie, a i nogi odpoczęły, podjęto spodziewaną decyzję o zjeździe z drogi na Kudowę i skoczeniu do Hradec Kralove. Do centrum miasta nie było daleko z głównej drogi, więc tym bardziej warto tam wjechać przejeżdżając tamtymi rejonami. Kompletnie pusta, prosta ulica doprowadziła nas do Łaby, przy której zaparkowałem, sprawdziwszy najpierw pieć razy, czy na pewno już po 18 parkowanie jest free (kiedyś przelewałem koledze tysiaka na konto, kiedy odholowano mu auto w Czechach :)

Obrazek

Idziemy zatem do centrum miasta (no, właściwie to jesteśmy juz w centrum, ale chcemy iść na Rynek, znad rzeki widać juz jakąś ciekawą budowlę.)

heh, podoba mi się to zdjęcie, a co? ;)

Obrazek

Zbliżamy się wielkimi krokami do Rynku

Obrazek

Oczywiście dopiero niedawno wyguglałem fajną stronkę o Hradec... człowiek czasami trochę nieprzygotowany jedzie. No, ale skąd mogłem sie spodziewać, że pojedziemy na chwilę do Hradec Kralove? ;)

http://www.kralovehradecko-info.cz/pl/a ... kruh-1.php

Natomiast na pewno muszę zobaczyć Karlove Vary ;) :)

O, tu też można było parkować ... wrrr... na samym Rynku, a ja gdzieś 500 metrów stąd... no, ale w końcu spacerujemy nie?

Obrazek

jak dla mnie - MEGA KLIMAT! :) Katedra Ducha Św - XIV wiek!

Obrazek

impressive ...

Obrazek

Obrazek

Kościół Wniebowstąpienia Panny Marii i kamieniczki ...

Obrazek

PEŻO 206 ;)

Obrazek

Ludowy Bank ;)

Obrazek

Na tle tego nieba wieżyczki wyglądają trochę złowrogo... ;)

Obrazek

.... ale teplota nas nie zawodzi ... tak, tak :)

Obrazek

Jako fan tak imponujących kształtów focę jak wariat (tylko parę na szczęście publikuję ;)

Obrazek

Obrazek

i na koniec Muzeum Czech Wschodnich

Obrazek

Zmykamy do auta, bo późno się zrobiło, a przecież trzeba jeszcze iść na OBOWIĄZKOWĄ partyjke scrabbli z piwkiem w Sissi w Kudowej :)
Lecimy zatem na Nove Mesto nad Metui, bo w Jaromerze nadal podobno korki (wg Naviogona), co chwila straszy mnie radar przy wjeździe do czeskich miasteczek: "Wy jedietie ...51..." "Wase Rychlost ...49 ufff..."

Adieu # 10? :)
montana tony
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.05.2012 09:52

Wszelkie Karlowe pozostały jeszcze przez nas nietknięte. Za to Praga kiedyś była celem wyjazdu w majowy długi weekend. Calutki tydzień spędziliśmy na spacerkach. Piękna była. To było przed powodzią tyle co po starannych remontach. Koleżanka z pracy określiła Pragę jako miasto z przepiękną starówką nieporównywalną z żadną naszą polską. To tak jakby wszystkie polskie starówki umieścić w jednym miejscu a i tak ta praska byłaby większa. I nie rozczarowaliśmy się na miejscu. Bardzo nas zaskoczyła swoją urodą nie tylko na rynku (co jeszcze nie tak dawno było charakterystyczne dla Wrocławia - był rynek i niewiele poza nim)

Tłum turystów jaki czekał nas na rynku słychać było już od setki metrów z każdej uliczki prowadzącej do niego. Nigdy wcześniej takiego turystycznego bezładu nie widziałam. I chyba tak też było podczas Waszego wejścia pomimo ciężkiego od wilgoci powietrza.

No cóż, mało było ale było. Lepszy rydz niż nic. Będzie ciągnąć w te strony.
Pozdr
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.05.2012 09:57

tony montana napisał(a):Beata - a to zdjęcie poniżej, MOŻE BYĆ?? :) (pomiń rusztowanie ...)
a tak naprawdę to sprawdzam, czy odwiedzają, tylko liczników nie nabijają i OT nie chcą robić ... :) (ONI wiedzą, o co chodzi)

Tony .... Ty myślisz, że ja mieszkam na forum???? ;)

To w końcu chcesz tych uwag? Czy znowu "miłość własną" Ci urażę???? :roll:
;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Kotlina Kłodzka 2012 + (Adrspach, Praga, Kutna Hora, Hradec) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone